Noord Engeland SchotlandDovnload 7.88 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte7.88 Kb.

Noord Engeland
Schotland.

De Schotse economie heeft zich wat beter hersteld dan de Engelse.

Dat komt niet in de laatste plaats door de exploitatie van de oliebronnen onder de Noordzee.

Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw heeft de olie­winning zo'n 100.000 banen geschapen, met inbegrip van de toeleve­rende, ondersteunende en verwerkende bedrijven.

Ter vergelijking: het toerisme biedt ruimte voor 155.000 arbeidsplaatsen.

Olieterminals zijn Sullom Voe op Shetland, Flotta in Scapa Flow bij de Orkney Eilanden, Cruden Bay ten zuiden van Peterhead, Dalmeny bij South Queensferry en Teesside bij Middlesbrough in Engeland.

Dankzij deze overslagslag ha­vens zijn in Grangemouth bij Falkirk en in Hartlepool in Cleveland omvangrijke petrochemische industrieën ontstaan.

Andere industrieën die het goed doen, zijn de elektronica, de chemie, de voedingswaren en, typerend voor Schotland, de whisky.

Bezoekers kun­nen op verschillende plaatsen ook nog kennismaken met wolfabrieken, maar dat is economisch gezien maar een matig productieve bedrijfstak.

De Oost Schotse kustgebieden langs de Noordzee bevatten een flink landbouwarsenaal, dat zich uitstrekt van de Engelse grens tot Aberdeen.

Een tweede landbouwgebied bevindt zich langs de oevers van de Moray Firth in het noorden. Belangrijke gewassen zijn gerst, gebruikt voor de bierbrouwerij en de whiskystokerij, en haver voor menselijke consump­tie.

In het zuidwesten en in de regio Grampian leeft men van de veeteelt.

Het Zuid Schots Bergland, de Hooglanden en de eilanden waren tot diep in de 20ste eeuw alleen goed voor schapenteelt, maar nu is daar een nieuwe bron van inkomsten bijgekomen: de bosbouw. Verreweg de meeste bosaanplant bestaat uit dennen en sparren, voor de productie van grenen respectievelijk vurenhout.

De Britse visserij is voor 75 procent in handen van Schotland, zowel de zeevisserij op kabeljauw, schelvis, makreel en tong als de grootschalige zalm  en forelvisserij in de inhammen en de zoetwatermeren.

Belang­rijke vissershavens zijn Aberdeen, Peterhead, Fraserburgh, Lerwick en Ullapool, en North Shields in Engeland.

De milieuproblematiek lijkt in Groot Brittannië doortastend aangegre­pen te worden.

Een zeer zichtbaar resultaat is het feit dat er in de indu­strie helemaal niet meer en in de huizen nog maar weinig op kolen gestookt wordt.

Vroeger zagen de gebouwen in de steden er pikzwart uit, en tegenwoordig worden ze schoongemaakt zonder de angst dat ze in korte tijd weer zwart zullen zijn.

Er rijden in Groot Brittannië ruim 24 miljoen motorvoertuigen rond. Nieuwe personenwagens moeten loodvrij kunnen tanken.

De uitstoot van zwaveldioxide is inderdaad wat teruggedrongen, met als gunstig gevolg dat in Schotland het verzurings­proces trager verloopt dan voorheen.

Een groot probleem blijft echter de aanwezigheid van zoveel kerncentrales overal in het land.

De beruchtste is die van Sellafield in Cumbria.De vraag is wat er met radioactief afval moet gebeuren, en het antwoord is niet zo een twee drie gevonden.Samengesteld door BusTic.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina