Nps + Teleac + Rvu =Dovnload 0.61 Mb.
Pagina1/15
Datum23.09.2016
Grootte0.61 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15

Nps +

Teleac +

Rvu =


Jeugd

Educatie


Informatie

Cultuur

School tv

Diversiteit
Rotterdam, maart 2011
Sabrina van Sprang 325794ss@student.eur.nl

Lenneke Willemse 326698lw@student.eur.nl


Master Arbeid, Organisatie & Management

Opleiding Bestuurskunde

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Onderwijsinstelling Erasmus Universiteit Rotterdam


Stagebegeleider Mw. W. A. de Boer Wilma.de.boer@ntr.nl

Docentbegeleider Dr. L. den Dulk Dendulk@fsw.eur.nl

Tweede lezer Dr. B.S. Kuipers Kuipers@fsw.eur.nlAlgemene gegevens
Datum: februari / maart 2011
Naam student 1: Sabrina van Sprang

Studentnummer: 325794

E-mail: 325794ss@student.eur.nl

Naam student 2: Lenneke Willemse

Studentnummer: 326698

E-mail: 326698lw@student.eur.nl


In opdracht van: NTR (NPS, Teleac & RVU)

Teleac Afdeling Communicatie & Marketing

Wilhelminastraat 21

1211 RH Hilversum

Stagebegeleider: Mw. W. A. de Boer-Leijsma

Hoofd Communicatie & Marketing

Wilma.de.boer@teleac.nl

035-6293406


Onderwijsinstelling: Erasmus Universiteit Rotterdam

Campus Woudestein

Burgemeester Oudlaan 50

3062 PA Rotterdam

Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen

Opleiding: Bestuurskunde

Master: Arbeid, Organisatie & Management
Docentbegeleider: Dr. L. den Dulk

Dendulk@fsw.eur.nl

010-4082897

Tweede lezer: Dr. B.S. Kuipers

Kuipers@fsw.eur.nl

010-4082570

Voorwoord
Met gepaste trots presenteren wij u het onderzoeksverslag van Sabrina van Sprang en Lenneke Willemse, geschreven in opdracht van de NTR. NTR is de naam van de nieuwe publieke omroep die is gespecialiseerd in informatie, educatie en cultuur. En die extra aandacht heeft voor jeugd en diversiteit. De identiteit van de omroep wordt uitgedrukt in het beeldmerk: NTR dubbele punt. NTR heeft naar eigen zeggen veel te zeggen en te laten zien. Toepasselijk, aangezien wij met dit verslag veel te zeggen en te laten zien hebben!
Het begin van het einde werd ingeluid met een bezoek aan DiversityWorks. Op deze carrièrebeurs ontmoette wij in april 2010 Anjes van der Linden, toenmalig hoofd personeel en organisatie van de publieke omroep NPS. Zij gaf ons de kans haar te helpen bij het in kaart brengen van de organisatieculturen van drie fuserende omroepen. Dat is dan ook waar wij ons vanaf juni 2010 mee bezig gehouden hebben. Dat viel nog niet mee, aangezien daarnaast de nodige studiepunten veroverd moesten worden (tentamens) en de Nederlandse Spoorwegen nog een spreekwoordelijk puntje kunnen zuigen aan het logistieke talent van Sabrina (vertraging!). Maar, voor u ligt dan toch het resultaat van een drukke, spannende, leerzame maar vooral leuke periode.

Bij deze willen wij graag voordat wij van onze bevindingen verslag doen iedereen bedanken die een bijdrage geleverd heeft aan de totstandkoming van dit verslag. Dank voor diegene die bereid waren om tijd vrij te maken voor het invullen van de vragenlijst en het afnemen van interviews. Onze dank gaat in het bijzonder uit naar onze begeleider Wilma de Boer. Zij heeft ons, ondanks het feit dat het door de reorganisatie een turbulente periode was, een warm welkom gegeven bij de omroep. Daarnaast mag zeker dr. Laura den Dulk niet ontbreken. We willen haar bedanken voor haar ongelooflijke geduld, luisterend oor en opbeurende woorden. Mede dankzij haar kritische blik is dit verslag tot stand gekomen. Ten slotte bedanken wij hier graag onze fanclub bestaande uit trotse vaders, bezorgde (stief-)moeders, broers, zussen, vrienden en studiegenoten.


Met de afronding van dit onderzoeksverslag als afsluitend onderdeel van de master Arbeid, Organisatie & Management, komt voor ons beide een einde aan een zevental studiejaren, waar we met veel plezier op terugkijken. Waar we in 2008 na het afronden van onze bachelor studies zo snel mogelijk de veiligheid van de collegebanken weer opgezocht hebben verheugen wij ons nu op een nieuw hoofdstuk in ons leven. Laat het echte werk beginnen!
Rest ons nog u veel succes en plezier te wensen met het lezen van dit verslag.

Sabrina van Sprang & Lenneke Willemse

Rotterdam, februari 2011.


Samenvatting


Deze scriptie doet verslag van een onderzoek dat stilstaat bij de rol die organisatiecultuur speelt in een fusieproces.

Eind februari 2010 kwam het nieuws naar buiten dat per 1 september 2010 de nieuwe omroep NTR haar intrede ging doen in het mediastelsel. NTR is ontstaan door een fusie van de omroepen NPS, RVU en Teleac.


Uit onderzoek is gebleken dat onderschatting van een eventueel cultureel conflict niet bijdraagt aan het laten slagen van een fusie. Daarom is het zeer van belang in kaart te brengen wat de oorspronkelijke culturen binnen de drie omroepen kenmerkt, wat de gewenste cultuur voor de nieuwe omroep is en op welke wijze het management hierop in kan spelen om te kunnen integreren naar één organisatie met één geïntegreerde cultuur. Dit is het uitgangspunt van dit onderzoek.
De vraag die centraal staat in het onderzoek is:

Welke overeenkomsten en verschillen bestaan er in de organisatiecultuur van de NPS, de RVU en Teleac, waar loopt men tegenaan als deze culturen samenkomen en hoe kan het management hierop anticiperen om tot de gewenste cultuur te komen?’


Om een antwoord te geven op de hoofdvraag is het onderzoek opgesplitst in twee delen. Deel A betreft een cultuurdiagnose en brengt de oorspronkelijke culturen van de drie omroepen, evenals de gewenste cultuur voor de nieuwe omroep, in kaart. In deel B worden de resultaten van de cultuurdiagnose gebruikt om eventuele knelpunten in het cultuurveranderingsproces te signaleren en aanbevelingen te doen hoe het management hierop kan anticiperen om tot één geïntegreerde cultuur te komen.  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina