Nr. 232 Nieuws van her en der januari 2015Dovnload 9.14 Kb.
Datum02.10.2016
Grootte9.14 Kb.
Nr. 232 *** NIEUWS VAN HER EN DER *** januari 2015

Uitgave van Afrika-Europa Netwerk E-mail: cmbr@knr.nl Web www.afrikaeuropanetwerk.nl


Afrika: Minder oorlogen maar meer militaire uitgaven

Een paradoxale ontwikkeling is gaande op het Afrikaanse continent: terwijl militaire uitgaven scherp stijgen, neemt het aantal oorlogen af.

Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) is het totale militaire budget van Afrikaanse landen tussen 2004 en 2013 met 81 % gegroeid. Momenteel besteden Afrikaanse landen ongeveer $44.9 miljard aan wapens. Afrika lijkt het nieuwe walhalla voor wapenhandelaren uit de gehele wereld. Zowel oud materiaal wordt verkocht zoals Oekraïnse tanks als high-tech wapens zoals drones.

Toch worden er het laatste decennium minder oorlogen uitgevochten op het continent. Tot het einde van de jaren ’90 waren vooral legers betrokken bij gewapende conflicten. Ze beschermden een bepaald territorium of vochten om controle van een land. De bevrijdingsoorlogen in een aantal landen in zuidelijk Afrika en de oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan zijn voorbeelden. De conflicten van nu zijn kleinschaliger (met uitzondering van Zuid-Soedan); vaak gaat het om rebellengroeperingen zoals de Seleka in de Centraal Afrikaanse Republiek, de Lord’s Resistance Army in Oeganda, Al Shabaab in Somalië of Boko Haram in het noorden van Nigeria. Dit soort groepen maakt gebruik van poreuze landsgrenzen en wordt gefinancierd met geld dat is verkregen uit illegale en criminele handel of via internationale terroristische netwerken. Deze rebellenlegers zijn steeds beter bewapend. Regeringen, zelfs van grote landen als Nigeria, lijken steeds machtelozer in hun strijd tegen dit soort groepen.

Onveiligheid kan echter nooit alleen met militaire middelen worden opgelost. Oorzaken van geweld moeten ook worden aangepakt. Duurzame ontwikkeling en mogelijkheden scheppen tot politieke participatie blijven essentieel. In het najaar van 2015 moet de VN de Sustainable Development Goals aannemen – de opvolger van de Milleniumdoelen. Daarin moet zeker aandacht zijn voor de onderliggende oorzaken van onveiligheid. (Bron: Grail NewsNotes, januari-februari 2015)


Afrika wil naar de maan

Afrikaanse universiteiten hebben plannen voor een Afrikaanse missie naar de maan. Een onbemande raket moet er beelden maken die in schoolklassen op het hele continent getoond zullen worden.

Afrika en ruimtevaart – geen vanzelfsprekende combinatie. Maar als je bedenkt dat Afrika zeven van de snelst groeiende economieën ter wereld telt en dat de helft van de bevolking jonger is dan twintig – de jongste bevolking ter wereld – dan klinkt het al wat minder vreemd. De Zuid-Afrikaanse Foundation for Space Development wil via crowdfunding 150.000 dollar verzamelen om het concept uit te werken en een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Als alles goed verloopt, start eind 2015 de tweede fase, waarin een gedetailleerd plan wordt uitgetekend. De initiatiefnemers kunnen rekenen op de hulp van Afrikaanse universiteiten en bedrijven, en de steun van enkele internationale ruimtevaartdeskundigen. Zuid-Afrika heeft al ervaring met de bouw van satellieten.

De missie heeft in de eerste plaats tot doel de Afrikaanse jeugd te inspireren en het onderwijs op het continent te stimuleren. ‘We zijn ervan overtuigd dat alleen al het idee van een maanmissie kinderen en volwassenen in Afrika kan inspireren, en dat die inspiratie leergierig maakt’, zegt projectleider Jonathan Weltman. Onderwijs, met name in de exacte wetenschappen, leidt tot kansen. En kansen leiden tot economische ontwikkeling.

De missie moet helpen het imago van Afrika te verbeteren en de braindrain naar het Westen te stoppen. Uit cijfers van de OESO blijkt dat een op de negen Afrikanen met een hoger diploma uitwijkt naar industrielanden. Projecten zoals Africa2Moon zijn dan ook geen luxe, zegt Weltman. ‘Hulp in de vorm van voedsel, geneesmiddelen, artsen en blauwhelmen kan de wonden van vandaag helen, of op zijn minst het bloeden stoppen, maar het kan het probleem niet diepgaand oplossen. Daarvoor hebben we een meer duurzame oplossing nodig. Dat is onderwijs en paal en perk stellen aan de braindrain.’ (Bron: IPS, 8/1/2015)


Armste landen in de wereld komen nauwelijks vooruit

Van de armste landen in de wereld wisten er zich in de afgelopen jaren slechts drie op grond van hun verbeterde sociale en economische prestaties te onttrekken aan het etiket Minst Ontwikkelde Landen: Botswana, Kaapverdië en de Malediven.

De Minst Ontwikkelde Landen (MOL’s) tellen samen meer dan 880 miljoen inwoners en leveren minder dan 2 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp). Armoede bestrijden in de MOL’s is belangrijk om de Millenniumdoelen van de VN te bereiken, die eind 2015 aflopen. De MOL's profiteren momenteel daarom van een aantal speciale ondersteuningsmaatregelen van bilaterale donoren en multilaterale organisaties, en een speciale behandeling via regionale en multilaterale handelsovereenkomsten. Het gaat om handelsvoordelen, ontwikkelingshulp en andere vormen van hulp, zoals financiële tegemoetkomingen om deel te kunnen nemen aan VN-conferenties en andere internationale bijeenkomsten.De meerderheid van de MOL's (34 van de 48) zijn Afrikaanse landen. Gyan Chandra Acharya, de hoge vertegenwoordiger voor MOL's, Niet aan Zee Grenzende Landen en Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling, zei tijdens een door de VN gefinancierde ministersbijeenkomst van landen in Azië en de Pacific in Nepal vorige maand dat ‘de weg naar promotie [uit de groep MOL’s] geen doel op zichzelf moet zijn, maar gezien moet worden als een springplank naar betekenisvolle transformatie van economische structuren en levensomstandigheden van de bevolking.’ (Bron: Thalif Deen (IPS), 7/1/2015)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina