Obama en Vaticaan veroordelen aanslagDovnload 403.35 Kb.
Pagina1/12
Datum24.08.2016
Grootte403.35 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Obama en Vaticaan veroordelen aanslag


Telegraaf 07.01.2015 President Barack Obama heeft de „afschuwelijke schietpartij” woensdag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs sterk veroordeeld. Obama heeft zijn regering opgedragen om alle mogelijke hulp te bieden om „deze terroristen te berechten”. 

Wat weten we nu over de aanslag op Charlie Hebdo?


Voor niemand bang. Een kort profiel van Charlie Hebdo

Kamagurka: 'Wat kun je nu nog tekenen?'

Hoofdredacteur tijdschrift in 2012: ‘Iedereen is bang voor fanatici’Terreuraanslag op redactie Charlie Hebdo Parijs


De daders zijn nog voortvluchtig (klik door voor video, waarschuwing: schokkende beelden) - Foto: AFPDrie gemaskerde mannen hebben woensdag een aanslag gepleegd op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij zijn twaalf doden, onder wie twee politieagenten, gevallen. Ook de hoofdredacteur en de bekendste cartoonist van het blad zouden zijn gedood.

Op het moment van de aanslag was er een redactievergadering gaande, waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Dit wekt de indruk dat de aanslag goed voorbereid was.

De krant Le Parisien schrijft verder dat de daders hun slachtoffers bij naam noemden voordat ze hen executeerden.

Twaalf doden


De Parijse politie bevestigt dat er bij de aanslag twaalf doden, onder wie twee politieagenten en tien journalisten, en vier zwaargewonden zijn gevallen. De Franse krant Les Echos meldt via Twitter dat de hoofdredacteur Stéphane Charbonnier onder de dodelijk getroffen slachtoffers is. Dit bericht is nog niet door de politie bevestigd.

Ook de bekende Franse cartoonists Jean Cabut en Georges Wolinski zouden onder de doden zijn.Lees ook:Hollande spreekt van terroristische aanslag, 'barbaarse aanval'

De daders zouden met de aanslag de profeet Mohammed hebben willen wreken. In een video van de aanval zijn de daders kort in beeld en is 'Allahu Akbar' ('Allah is machtig') tussen de schoten door te horen. Op andere videobeelden is te zien hoe een politieagent wordt doodgeschoten (zie video bovenaan bericht, waarschuwing: zeer schokkende beelden). Een van de daders raapt nog een sportschoen op, waarna de daders een auto instappen en wegvluchten.

De bewuste vluchtauto is vervolgens teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad. De daders zijn nog voortvluchtig.

Het Franse persbureau AFP meldt dat Frankrijk de alarmstatus in de hoofdstad inmiddels naar het hoogste niveau heeft verhoogd.  De autoriteiten in Parijs hebben op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd.

Het Franse tijdschrift Charlie Hebdo staat bekend als anti-fundamentalistisch en werd in 2011 ook al getroffen door een aanslag met een brandbom. Dit was naar aanleiding van een grap en een spotprent over de profeet Mohammed.

Lees ook:Wat voor een blad is door aanslag getroffen Charlie Hebdo?

Het kantoor van het blad ligt aan de redelijk centrale Boulevard Richard Lenoir, in het elfde arrondissement van Parijs.


Oproep


Islamitische Staat (IS) deed eerder oproepen aan jihadisten in Europa om aanslagen op Europees grondgebied, en ook specifiek in Frankrijk, te plegen. Ook liet de terreurgroep weten auto's en wapens 'beschikbaar te stellen' om aanslagen mee te plegen.

Het is vooralsnog onduidelijk of deze aanslag hier direct mee te maken heeft.
De omstreden spotprenten van weekblad Charlie Hebdo


Elsevier 07.01.2015 Het satirische weekblad Charlie Hebdo, waar woensdag een bloedbad is aangericht,is bekend om zijn kritische spotprenten.Live - pennen in de lucht bij spontane steunbetuiging

Elsevier 07.01.2015 Drie gemaskerde terroristen zijn woensdag het gebouw binnengedrongen van het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Wat weten we tot nu toe van de afschuwelijke gebeurtenissen in de Franse hoofdstad?


http://elsevier.cdn.rbsrv.nl/Resizes/large/PageFiles/03/95/249503/001_rb-image-1678196.jpeg


  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina