Ocmw- nieuwsDovnload 10.58 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte10.58 Kb.OCMW- NIEUWS


OCMW-Aarschot, initiatiefnemer voor een dementievriendelijke stad


Ruim een jaar is er in het OCMW van Aarschot een werkgroep actief rond personen met dementie.

Er loopt een concrete samenwerking en personeelsomkadering bij het woonzorg- centrum Sint-Rochus, de thuiszorgdiensten van het OCMW, het LDC het Anker en enkele externe partners als de Vlaamse Alzheimerliga, het CGG Vlaams-Brabant en het expertisecentrum dementie Memo uit Leuven.Een eerste lokaal initiatief was de opstart van een ‘praatcafé dementie’ in het WZC Sint-Rochus.

Dementie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een combinatie van verschijnselen waarbij de levenskwaliteit van betrokken mensen geleidelijk afneemt. Met de toenemende vergrijzing stijgt ook de groep ouderen die deze aandoening treft en de belasting voor de mantelzorger neemt met de dag toe. Dementie bespreekbaar maken, met respect behandelen en een positieve houding aannemen, zijn aandachtspunten voor de hele samenleving.Het OCMW wil van Aarschot een dementievriendelijke gemeente maken.

Dit resulteert in een tweede initiatief met het opzetten van een stickeractie: ‘Vergeet dementie, onthou mens’.

Deze slogan, opgezet door de Vlaamse overheid, zullen wij kortelings door een interne actie op diverse broodzakken zichtbaar maken. Een aandachtspunt dat u oproept om personen met dementie niet uit de weg te gaan. Personen met dementie krijgen vaak een stempel, terwijl net zij nood hebben aan begrip. Het zijn mensen zoals u en ik, die graag zien en graag gezien worden.

Een derde actie kadert in een samenwerking met Sel Goal , als aanbod voor mantelzorgers en professionele begeleiders. De voorstelling ‘Terug naar de eenvoud’ van Raf de Bryn, die doorgaat in het cc het gasthuis op 5 juni 2012, s een eerste aanzet

Verdere voordrachten van het Praatcafé Dementie gaan telkens door op een maandagavond om 19u in het WZC Sint-Rochus, Albertlaan, 2 te Aarschot (directeur M. Dierick).

Uiteraard is iedereen welkom op:

maandag 27 februari: Omgaan met personen met dementie’ door An Haekens, psychiater PZ Broeders Alexianen,Tienen

maandag 23 april: ‘Op bezoek bij mijn familielid met dementie; zin of onzin?’ door Sara Mahieu, psychologe WZC Den Olm, Bonheiden

maandag 12 november: ‘Draaglast, draagkracht: soms ben ik zo moe..hoe houd ik het thuis vol’ door Marieke Verbiest, klinisch neuropsychologe.

Unieke Voorstelling “Dag Roger” door het improvisatietheater INSPINAZIE op donderdag 27 september 2012 in cc het Gasthuis Aarschot. Uitnodiging volgt later.Als positieve beeldvorming naar personen met dementie: “Spreek mét de mens, niet over de mens”.

OCMW voorzitter, Julia Mellaerts

OCMW-AARSCHOT

Secretariaat, ontvangerij, personeelsdienst, thuisdiensten

Statiestraat 3, 3200 Aarschot

tel.: 016-55 07 00 - fax: 016-56 79 25 - E-mail: info@ocmw-aarschot.be

Sociale dienst

Bekaflaan 31A, 3200 Aarschot

tel.: 016-55 07 09 - fax: 016-57 22 92

Woonzorgcentrum Sint-Rochus & serviceflats Gesloten Hof

Albertlaan 2, 3200 Aarschot

tel.: 016-55 07 43 - fax: 016/55 08 38

LDC Het Anker

Statiestraat 24, 3200 Aarschot

tel.: 016-48 24 40

Zitdag OCMW-voorzitter, Julia Mellaerts

Eerste en derde woensdag van de maand van 15u tot 16u

website OCMW: http://www.ocmw-aarschot.be


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina