Om deze situatie positief te beïnvloeden is door hetDovnload 5.63 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte5.63 Kb.

2AgePro: Junior en Senior docenten leren van elkaar; een Europees project om docenten te motiveren langer en met (meer) plezier in het onderwijs te blijven werken

In de nabije toekomst zal er in veel Europese landen een grote verandering plaatsvinden in de leeftijdsopbouw van docenten. Een derde deel van alle leraren in Europa is ouder dan 50 jaar en veel senior docenten gaan binnenkort met (vervroegd) pensioen. Bovendien vertrekken relatief veel jongere docenten uit het onderwijs, omdat zij de baan te zwaar vinden, de beloning te laag of zich overvraagd voelen door de school of de ouders. De verwachting is dat rond 2015 meer dan een miljoen nieuwe docenten nodig zijn in het basis- en voortgezet onderwijs.


Om deze situatie positief te beïnvloeden is door het Lifelong Learning Programme van de Europese Commissie het Grundtvig project “2AgePro – Generational Change in the Teaching Profession” gelanceerd. Daarin worden modellen ontwikkeld om junior docenten te ondersteunen in de eerste fase van hun loopbaan en ervaren en senior docenten aan te moedigen in het onderwijs te blijven.

Vijf landen, te weten Duitsland (Ludwig-Maximilians Universiteit), Finland (Universiteit van Oulu, tevens Consortium leider), Nederland (IVLOS, Universiteit Utrecht), Tsjechië (Charles Universiteit) en Zweden (Umeå Universiteit) participeren in dit multilateraal tweejarig project. De vijf instituten werken van december 2008 t/m november 2010 samen in het ontwikkelen van activiteiten, het uitwisselen van kennis en ervaring en het bereiken van concrete en innovatieve resultaten.Het doel van dit 2AgePro project is het ontwikkelen, uitproberen, evalueren, bijstellen en verspreiden van samenwerkingsmodellen voor junior en senior docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Deze modellen zijn bedoeld om docenten de mogelijkheid te bieden hun professionele vaardigheden en hun kennis en vaardigheden in het gebruik van ICT-tools te ontwikkelen via de samenwerking met een oudere of jongere collega. Het bijzondere van dit project is dat het een uitbreiding van het idee van coaching of mentoring impliceert, waarbij over het algemeen de jongere docent begeleid wordt door de oudere docent. In dit project wordt deze relatie ook omgekeerd: jongere docenten begeleiden ook oudere docenten.
Meer informatie: IVLOS, Universiteit Utrecht: Frits Achterberg, f.f.achterberg@uu.nl en Els Haak, e.m.haak@uu.nl; www.uu.nl/ivlos.

Zie ook de website van het 2AgePro Consortium: http://www.2agepro.eu.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina