Onderzoek PaddestoelenDovnload 13.69 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte13.69 Kb.

powerpluswatermarkobject3

Onderzoek Paddestoelen

De herfst is het meest geschikt om paddestoelen te zoeken, alhoewel je het hele jaar paddestoelen kunt vinden. Je kunt een wandeling maken in het bos. Het beste is dan om na een periode van regenachtig weer, op bad te gaan. De beste maanden om op zoek te gaan zijn september en oktober.
Over paddestoelen

De zaden van paddestoelen heten sporen. Ze zitten bij plaatjes- en buisjeszwammen onder de hoed. Als een paddestoel helemaal rijp is, vallen de sporten uit de hoed. Als de omstandigheden helemaal goed zijn, groeit uit de spore een wit, dun draadje. Dat groeit uit tot een netwerk van draden: de zwamvlok (mycelium). De zwamvlok krijgt later een ronde vorm. Aan de buitenste draden ontstaan knoppen. Dat zijn de vruchten van de schimmel, de paddestoelen.


Plaatjeszwammen:

Aan de onderkant van de hoe zitten plaatjes. Ze lijken we op spaken van een fietswiel. Een bekend voorbeeld van een plaatjeszwam is de vliegenzwam en de champignon.

Vliegenzwam Champignon

Buisjeszwammen

Aan de onderkant van de hoed zien we veel gaatjes. Dit zijn buisjes. Buisjeszwammen zijn veel steviger dan plaatsjeszwammen. Het eekhoorntjesbrood is een bekende soort daarvan.
Eekhoorntjesbrood

Stuifzwammen


Dit zijn bolvormige paddestoelen zonder steel. Deze paddestoelen scheuren bij rijpheid van boven open. Daaruit komen de sporen. Een bekend voorbeeld is de aardappelbovist.


Aardappelbovist

Opdrachten Paddestoelen

Wat heb je nodig?


  • Zoekkaart ‘paddestoelen’

  • Spiegeltje

  • Pen/potloodWat ga je doen?


Je gaat kijken naar paddestoelen. Je ziet de verschillende onderdelen van de paddestoel. Ook ga je kijken naar de onderkant van de hoed van de paddestoel, met een spiegeltje. We proberen om het mycelium (zwamvlok) te vinden.

LET OP!!!

Paddestoelen kunnen giftig zijn, raak ze daarom niet aan! Zo beschadig je ook een paddestoel niet. Sommige paddestoelen worden steeds zeldzamer omdat mensen paddestoelen plukken. Doe dit dus NIET, zo kunnen meerdere mensen genieten van de paddestoelen.


Opdrachten Paddestoelen
Zoek een aantal paddestoelen. Welke vind jij het mooist? Bekijk de paddestoel eens goed. Maak daarna de vragen hieronder over jou gevonden paddestoel.
Kijk op je zoekkaart ‘paddestoelen’ welke paddestoel zie je?

…………………………………………………………………………………………………


Waar groeit jouw paddestoel? Kies uit:

  1. aan een boom

  1. op hout

  1. op de grond

  1. op een blaadje

Kleur het rondje in als je het ziet:
  1. ik zie een hoed

0 ik zie een steel

0 de paddestoel staat alleen

0 de paddestoel staat in een groepje
Gebruik nu je spiegeltje en kijk nu eens naar de onderkant van je paddestoel. Wat zie je aan de onderkant van de hoed? Kleur het rondje.
0 buisjes 0 plaatjes


Er zijn dieren die paddestoelen lekker vinden. Hebben ze ook gegeten van jouw paddestoel?
0 ja 0 nee
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina