Onderzoekend leren met het Knappe Koppen StappenplanDovnload 12.7 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte12.7 Kb.
Onderzoekend leren met het Knappe Koppen Stappenplan
Leerlingen leren een onderzoekende houding aan en doorlopen de wetenschappelijke cyclus in vereenvoudigde vorm: het Knappe Koppen Stappenplan. Dit stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Verwondering – Leerlingen verwonderen zich over een bepaald natuurverschijnsel en bedenken een onderzoeksvraag.

  2. Opzetten experiment – Bedenk een mogelijk antwoord en verzin en ontwerp een experiment waarmee je de vraag kunt onderzoeken.

  3. Uitvoeren experiment – Observeer en leg de gemeten gegevens vast (bijvoorbeeld in tabel).

  4. Conclusie – Welk antwoord komt er uit je vastgelegde gegevens?

Was het antwoord op de vraag juist? Zo ja, gefeliciteerd. Je hebt zojuist een ontdekking gedaan en je mag je en knappe kop noemen!
Was het antwoord onjuist, verzin dan een nieuw experiment om een nieuw antwoord te vinden op je vraag. Je bent wel een knappe kop hoor!
1. Bedenk een onderzoeksvraag met watervlooien

Concepten: Gedrag en interactie met (a)-biotische factoren

Leerdoel: De leerling weet dat abiotische en biotische factoren van invloed zijn op gedrag. Deze factoren heten ook wel prikkels. Prikkels kunnen zowel uitwendig of inwendig zijn.
Bijvoorbeeld: Houden watervlooien van licht?
Denk aan de invloed van temperatuur, licht, koffie op het gedrag van de watervlooien.

Benodigdheden: thermometer, zaklamp, petri-schalen, watervlooien, koffie et cetra.


2. Opzetten experiment

Bedenk eerst een mogelijk antwoord. En voer dan het experiment uit. Hulpvragen: Heeft je proef een controle? Welke variablelen test je uit?


3. Voer je experiment uit
Hoe leg je je resultaten vast. Hoe observeer je de watervlooien? Kijk bijvoorbeeld om de 30 seconden en scoor dan wat je ziet in minder dan 5 seconden. De beestjes zijn namelijk beweeglijk.


4. Conclusie

Kijk naar je gescoorde resultaten en kijk ook eens naar je eerste antwoord op je onderzoeksvraag (stap 1 en 2). In hoeverre komen de resultaten overeen met wat je voor het experiment verwachtte? Welke conclusie trek je nu?Workshop Knappe koppen in de klas – mogelijkheden experimenten

  1. Wat kan je te weten komen over plantaardig voedsel?

Concepten: plant, voeding, voedselketen

In plantaardige voeding ligt energie opgeslagen, zoals in de vorm van zetmeel.

De aanwezigheid van zetmeel kan in verschillende voedingsmiddelen (kaas, aardappel, snoepje, wortel, vlees, etc.) worden aangetoond met jodium.
Bronnen: http://www.scholieren.com/proef/20384, http://www.scholieren.com/proef/22767


  1. Wat kan je te weten komen over tastzintuigen?

Concept: zintuig

Verschillende experimenten zijn mogelijk. Je kan onderzoeken hoe je warmte en koude voelt. Handen in verschillende bakken met water houden (1 hand in koud water (ijsklontjes) en 1 in warm water) en vervolgens beide handen in een bak met lauw water houden. Daarnaast kan je onderzoeken waar huid het gevoeligst is (blinddoek en cocktailprikkers) en hoe zintuigen zijn verdeeld (lip is gevoeliger dan rug bijv.). Maar ook de manier waarop je voelt kan nader bekeken worden (een doos met bijv. ruwe en gladde spullen die je moet raden).


Bronnen: http://www.proefjes.nl/proefje/032, http://www.schooltv.nl/nudn/2677579/proeven/?nr=2677579&item=1260855


  1. Wat kan je te weten komen over het gebit?

Concepten: vorm & functie, spijsvertering, voeding, soort

Je kan onderzoeken hoe het gebit eruit ziet, hoe je je tanden gebruikt, welke tanden voor welke handeling handig zijn. Het verschil in gebit tussen planteneters, vleeseters en alleseters kan naar voren komen. Met behulp van wortels, appels, boterhammen kan je een experiment opzetten.


Bron: http://www.schooltv.nl/nudn/2677579/proeven/?nr=2677579&item=777543


  1. Wat kan je te weten komen over het gedrag van pissebedden?

Concepten: gedrag, dier, interactie met abiotische factoren
De invloed van verschillende factoren (temperatuur, hoeveelheid licht, kleur licht, vochtigheid) op het gedrag van pissebedden kan worden getest.

Andere mogelijke dieren: watervlooien, Artemia’s (pekelkreeftje).


Bronnen: http://www.natuurwetenschappen.be/expo/ccbb/n-brico-m4.htm, http://basismicrobiologie.nl/basisvaardighedenbiologie/index.html, http://www.betavak.nl/biologie/pissebed.htmDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina