Ongeëvenaard absurde toneelavondDovnload 7.78 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte7.78 Kb.
Ongeëvenaard absurde toneelavond

Door Gerard Mesman. dinsdag 22 april 2008 | 11:07


Tekstgrootte

Scène uit De Zelfmoordenaar, een stuk uit het roerige begin van de voormalige Sovjet-Unie. foto Jurriaan Balke


Stuk: De Zelfmoordenaar
Door: Proskenion
Tekst: Nikolaj Erdman
Regie: Erna van Rosmalen
Gezien: zondag 20 april in café De Oude Sint Joris, Eindhoven
Totaal: 45 punten
Nog te zien 23 t/m 26/4

Hulde aan Proskenion voor het opsporen van dit bijzondere toneelstuk. Het gaat hier om werk van een zo goed als vergeten toneelschrijver uit het roerige begin van het communistische experiment in de voormalige Sovjet-Unie, waarin hoop en cynisme nog dicht bij elkaar lagen.

Ook in het absurde De Zelfmoordenaar strijden deze begrippen op het individuele niveau van de karakters met elkaar. Een bijzondere komedie.


SPEL 9
Wat een prachtige rollen worden hier gespeeld. Sterk, hoekig, overtuigend. De uitgesproken karakters van zelfmoordenaar Semjon, buurman en ‘vriend’ Aleksander en femme fatale Cleopatra (‘zeg maar Kiki’) worden met verve neergezet. En natuurlijk de fantastische bijrol van postbode Jegor (‘en daarom eisen 35.000 postbodes dat de schiettent weer open gaat’).
REGIE 8

De composities in deze versie van De Zelfmoordenaar zijn hier en daar wat chaotisch, maar over het algemeen ziet het er prachtig uit. Het spel is niet overal evenwichtig, omdat de buurman flink kan uitpakken; zijn rol is te prominent. De schoonmoeder speelt te veel.


VORMGEVING 10
Over de hele breedte kijken we tegen een wand van ‘warme’, oude paneeldeuren aan, van verschillende hoogte en breedte, met daarachter nog meer deuren. Deuren die ook allemaal opengaan, zodat je onwillekeurig bedenkt wie nu weer achter welke deur vandaan zal komen. Een gouden vondst.
DRAMATURGIE 9

Met zo’n stuk moet je wel scoren. Onnavolgbare wendingen, die steeds weer voor ongedachte verrassingen zorgen. Absurdistisch avant-la-lettre, in een context die je doet zoeken naar de dieper liggende motieven.Postbode Jegor: „Bekijk de vrouw eens dialectisch.”
BELEVING 9
De combinatie van de wodka en leverworst die vooraf aan de bezoekers worden uitgedeeld en de van bierlucht en rook verzadigde entree van het schilderachtige café De Oude Sint Joris vormen de opmaat voor een fantastische avond theater. Gewoon gaan zien.
TOTAAL 45De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina