Onze kampeerervaringen met eigen auto en caravan in mei en juni 2014 naar Tsjechië, Slowakije en Hongarije CampingselectieDovnload 51.47 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte51.47 Kb.
Onze kampeerervaringen met eigen auto en caravan in mei en juni 2014 naar Tsjechië, Slowakije en Hongarije

Campingselectie

We zijn al vele jaren donateurs van de Stichting Vrije Recreatie (SVR). Via de website van de SVR zijn we op de hoogte van het grote aantal campings, dat is aangesloten bij deze organisatie in deze drie landen. Zoals op de homepage van onze website is toegelicht maken we in voor- en najaar zoveel mogelijk gebruik van de campings met kortingen. Onze inzet dit jaar was om zoveel mogelijk gebruik te maken van de via de SVR aangesloten campings. Enkele van de door ons geselecteerde SVR- campings bleken ook te zijn opgenomen in de kortinggids van de ACSI.

We hadden thuis 22 SVR- campings geselecteerd ( waaronder een enkele ACSI- camping). De website van de SVR, die informatie geeft over de campings in deze landen, vormde voor ons de basis voor deze selectie. De uiteindelijke selectie vindt plaats met behulp van de informatie, die wordt gegeven op websites van de campings zelf. Daarbij waren bepalend: de campingomschrijving, de te overbruggen afstand tussen de campings ( ongeveer een halve reisdag), de mogelijkheid van wandelen of fietsen ( met de traditionele fiets met 24 versnellingen) en de ligging van de campings in het gedeelte van het land dat we wilden bezoeken. Daarbij aangetekend dat het bezoeken van interessante steden niet onze voorkeur heeft. Wij zijn meer geïnteresseerd in de landelijke gebieden/ natuurschoon.

Onze” ervaringen met de bezochte drie landen

Ons vakantievertrek was op 23 mei en zou duren tot 1 juli. Vanwege de slechte weersomstandigheden eind juni in Duitsland en het gegeven dat “Oranje” die avond zou spelen hebben we onze vakantie met twee dagen ingekort. Van de 22 thuis geselecteerde campings hebben we er uiteindelijk 14 bezocht. Voor onze reis naar de drie genoemde landen was Duitsland een doortrekland. We wilden de drie oude Oostbloklanden zo goed mogelijk leren kennen en ervaren. Aangezien vrijwel alle geselecteerde campings van de SVR in het landelijk gebied zijn gelegen hebben we steeds over binnenwegen gereden. Dat op zich was al een nieuwe ervaring.

Het rijden in Tsjechië, Slowakije en Hongarije

Met name in het oostelijk deel van Tsjechië, Slowakije en het noorden van Hongarije is het rijden met een auto- caravancombinatie op de binnenwegen ons slecht bevallen. Door de doorgaans slechte wegen haalden we vaak niet meer dan 50 km/ uur gemiddeld. Daar ook het vrachtverkeer gebruik maakt van deze binnenwegen worden hoge eisen gesteld aan je stuurmanskunsten. Hellingen van 12 % of meer zijn geen uitzondering. Opvallend vonden wij het lage toeristische ontwikkelingsniveau. In westelijk en zuidelijk Europa kom je onderweg altijd wel een kroegje langs de weg tegen waar je een kop koffie kunt drinken. In deze landen, uitgezonderd het zuidelijke deel van Hongarije, kom je deze sporadisch tegen. Zelfs het vinden van een parkeerplaats langs de weg waar je je auto/ caravancombinatie kwijt kunt levert een probleem op.

Het voordeel van het aandoen van de SVR- campings was wel dat de campingeigenaren bijna allemaal geëmigreerde Nederlanders zijn. Ze wonen al zo’n 7 tot 10 jaar in het land en kunnen veel vertellen over het land, de geschiedenis, de bevolking en hun gewoonten

Landschap en economie

Landschappelijk verschillen de drie landen niet sterk. Heuvels en laaggebergte met uitgestrekte naaldbossen afgewisseld door agrarische gebieden ( vrijwel geen veelteelt) zijn beeldbepalend. Afwijkend daarop zijn het noorden van Slowakije ( de lage en Hoge Tatra) en het midden van Hongarije. Hier rij je urenlang door een vlak Pusztagebied. Door mij al rijdend getypeerd als de “Noordoostpolder”. De Puszta geeft een afwisseling van granen, paprika’s, grote meloenen en woeste gronden. Herten, reeën en vossen zijn de levende have in deze uitgestrekte gebieden. Het risico van overstekend wild is zeer groot. Geregeld kom je kadavers tegen in de wegbermen.

Vooral in het oosten van Slowakije en het noorden van Hongarije is het welvaartsniveau ( bezien door onze westerse bril) laag. In kleine plaatsen en de buitenwijken van de steden in die landsdelen kom je veel “verpaupering” tegen. De tijd heeft hier zeker 25 jaar stil gestaan. Vele woningen staan te koop, omdat mensen zijn weggetrokken door gebrek aan werk en de jeugd verkiest een plek elders. Bedrijven, die waarschijnlijk in de periode van voor de “wende” , nog floreerden staan leeg en weg te roesten. Een treurige aanblik soms, dat ons niet een echt vakantiegevoel gaf. Maar dat is zeer subjectieve beeldvorming; ik realiseer me dat terdege. De lokale bevolking is aardig en behulpzaam, maar de meesten spreken alleen de eigen taal wat communiceren er niet gemakkelijk op maakt. In alle drie de landen kun je voor een paar euro een goede en volledige maaltijd nuttigen.

Als je van wandelen en dichte naald- en loofbossen houdt zijn de drie landen aan te bevelen. Routes zijn perfect in het veld aangegeven en schitterende wandel- en fietskaarten worden uitgegeven.

Onze hele reis besloeg uiteindelijk zo’n kleine 5000 kilometer, dit is inclusief de met onze auto gemaakt uitstapjes. We hebben redelijk goed weer gehad. De eerste periode enkele koele dagen, daarna rond de 23 graden met een uitschieter naar boven de dertig graden, in het midden en zuiden van Hongarije. Neerslag hebben we vrijwel niet gehad.

Onze” ervaringen met de bezochte SVR- campings

Via de website van de SVR selecteer je de gewenste camping aan de hand van de op het “te eenvoudige” kaartje aangegeven plek en de bij de camping gegeven informatie en de informatie die de camping zelf geeft via de opgegeven eigen website; indien men daarover beschikt.

We hebben op goede en slechte campings gestaan. In het tabeloverzicht verderop in deze tekst en de gegeven campingwaardering per camping op onze website geven we aan welke wij goed en welke we slecht hebben getypeerd. Er zijn campings bij, die het predicaat camping eigenlijk niet zouden moeten krijgen. Hier verdient wel de positieve vermelding dat alle campings gratis WIFI aanbieden op de hele camping.Ik volsta hier met onze kritische opmerkingen:

  • De informatie op de website van de SVR bij meerdere campings is niet actueel, vooral een niet deugdelijke GPS- verwijzing is zeer vervelend, omdat weg-, of straataanduidingen ontbreken, of niet zijn te geven. Er zijn campings onvindbaar. De SVR zou campings jaarlijks moeten aanschrijven met een standaardvragenformulier met relevante campinginformatie. Het up- to – date zijn van de informatie is van groot belang, immers je rijdt niet zomaar naar een volgende camping in deze landen. Het aantal campings is niet groor;

  • Veel campingeigenaren zijn ontevreden over de SVR- ondersteuning. Het SVR- voordeel, dat zij zien is dat ze op een lijst voorkomen, zodat ze bekend zijn bij de kampeerders en dat ze kunnen deelnemen aan de jaarlijkse beurzen. Alle campingeigenaren stelde bij aankomst als eerste de vraag namens welke organisatie wij hen hadden gevonden, SVR of ACSI. De ACSI- gids “Klein en Fijn” zal de komende jaren voor deze landen voor de SVR zeker een concurrent worden;

  • Er staan campings op de lijst waar het sanitair zeer slecht is. Veel te weinig toiletten, vieze toiletten, of voorzieningen waar het warme water door de campingbeheerder op rantsoen is gesteld, maar waar je wel de hoofdprijs betaalt. SVR moet nadenken over een beoordelingssysteem, dat op haar website kan worden ingevuld. Zoover hanteert een interactief systeem, waarbij de kampeerder zelf kan waarderen. Deze informatie geeft naar andere kampeerders een indicatie over de kwaliteit van de camping. Informatie die kan helpen bij de selectie van de campings;

  • Er worden soms prijzen gehanteerd, die niet in overeenstemming zijn met het aangebodene. In de tekst staat vaak dat een hoog SVR- tarief ! wordt gehanteerd. De campingeigenaar kan dit tarief dan zelf bepalen. Het SVR- argument is dat bijvoorbeeld de toeristenbelasting in de “buitenlanden” hoger is. Ik heb hierover twee jaar terug met de SVR gecorrespondeerd naar aanleiding van een prijs van euro 21,-- die voor een overnachting werd gevraagd. Ik ben van mening, dat in landen waar het gemiddelde maandinkomen rond de euro 450,-- ligt geen campingprijzen kunnen worden gevraagd, die gemiddeld hoger liggen dan in het westen en zuiden van Europa. En het argument van de hoge toeristenbelasting gaat niet op als op dezelfde camping - SVR en ACSI –aansluiting – het SVR- tarief de hoogste is. Campingeigenaren adviseren zelf de ACSI- prijs te betalen en niet die van de SVR.

Het gaat in dit artikel om de bijzonderheden van onze reis. De wandel- en fietsmogelijkheden zijn per bezochte camping weergegeven onder websiteknoppen “wandelen en kamperen” en “fietsen en kamperen”. Verder zijn alle door ons bezochte campings gewaardeerd op voor ons belangrijke criteria, zoals op de homepage van onze website is toegelicht.

Cultureel jaar Pecs, gelegen in zuidelijk HongarijeLand

Campingnaam

en plaats

Campinggids

2014

Afstanden naar

camping

Nachten

verblijf

Bijzonderheden

Duitsland

Camping Zum Stillen Winkel te Bürder

ACSI nr. 680

309 km

1 nacht

Veel vaste standplaatsen in straten. Kenmerkende Duitse camping

Duitsland

Camping Fichtelsee te Fichtelberg

ACSI nr. 775

468 km

2 nachten

Goed onderhouden camping met ruime plaatsen. Wandel-mogelijkheden vanaf camping.

Tsjechië

Autocamp Chatovy Tabor te Jilonice

Onbekend.

338 km

1 nacht

Slecht onderhouden kampeerterrein, was-gelegenheid na 20.00 uur gesloten. Open douches.

Tsjechië

Camping De Bongerd te Benesov

SVR nr. 1

195 km

4 nachten

Goede kampeer-veldjes. Sanitair deels geopend. Wandel-mogelijkheden vanaf camping.

Slowakije

Camping Skalka

te Nad Vohom IISVR nr. 4

204 km

1 nacht

Kampeerterrein goed, sanitair zeer onvoldoende. Camping moeilijk te vinden.

Slowakije

Camping Het Boerenhof te Hlinik/Brezno

SVR nr. 7

209 km

4 nachten

Mooie landschaps-camping in prachtig dal. Sanitair wordt vergroot. Wandel-mogelijkheden vanaf camping.

Hongarije

Camping Amedi

te BorsodbotaSVR nr.21

175 km

4 nachten

Mooie en goed onderhouden camping in dorp. Sanitair deels geopend. Wandel-mogelijkheden vanaf camping.

Hongarije

Camping Fantazia Tanya te Szentkiraly

SVR. nr. 28

279 km

1 nacht

Kampeerterrein goed, sanitair onvoldoende, geen warm afwaswater en geen drinkwater. Ruim 3 km stoffige zandweg naar camping

Hongarije

Camping Mare Vara te Magyaregregy

SVR nr. 25

191 km

7 nachten

Goed onderhouden landschapscamping tegen bosrand. Modern sanitair. Wandel-mogelijkheden vanaf camping. Betrokken beheerders.

Hongarije

Camping Panorama te Cserszegtomaj

ACSI nr. 973

179 km

4 nachten

Goed onderhouden camping met terrassen en veldjes, sanitair wat gedateerd. Fietsmogelijkheden.

Hongarije

Camping Szigetkoz te Novakpuszta

SVR nr. 22

186 km

1 nacht

Geen camping waardig, uitgestorven dorp, sanitair onvoldoende met beperkt warm water.

Tsjechië

Camping Vidlak te Opatov

SVR nr. 20


258 km

4 nachten

Mooie landschaps-camping aan meer, zeer goed sanitair. Wandelen en fietsen vanaf camping.

Tsjechië

Camping U Dvou Orechu te Splz/ Strazov

SVR nr. 9

242 km

2 nachten

Goed onderhouden camping in heuvels met wandelmogelijkheden vanaf camping

Duitsland

Camping Seeburgersee te Seeburg

onbekend

570 km

1 nacht

Redelijk verzorgde camping met veel vaste plaatsen. Kenmerkende Duitse camping. Wandelen vanaf camping mogelijk.

Wegen zijn dikwijls smal, stijl en slecht berijdbaar Dichte, maar fraaie naaldwoudenNoord Hongarije, veel waterpompen In straatbeeld Grotwoningen in noorden van HongarijeVeel Wellnesscentra in HongarijeHongaars landschap westelijk van Balotonmeer, goede en leuke fietsroutes, soms wat zwaarCampings voldeden niet altijd aan onze “westerse” normen en waarden

Uitstekende wandelmogelijkheden met goede veldaanduidingenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina