Oost-europa rukt als golfland opDovnload 10.43 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte10.43 Kb.
OOST-EUROPA RUKT ALS GOLFLAND OP
Wenen en Praag; voor mij persoonlijk twee van de meest boeiende steden in Europa. Beide metropolen bieden niet alleen voor de toerist een aantrekkelijke variatie, de geschiedenis van zowel Wenen als van Praag hebben ook veel met elkaar gemeen. De historische gebouwen (in veel gevallen kan gesproken worden van monumentale panden die geschiedenis hebben geschreven), de sfeervolle centra en stadsdelen en de gemoedelijkheid die de inwoners van beide steden uitstralen, maken deze hoofdsteden tevens zo ongekend verschillend met plaatsen als Parijs, Londen, Berlijn en zelfs Rome.

Voor de liefhebbers van het golfspel hebben Wenen en Praag ook het nodige in petto. In en rond Wenen zijn al jarenlang veel boeiende golfbanen te ontdekken. Voor de Oostenrijkse toeristen organisaties is dat zelfs aanleiding geworden om speciale culturele-/golfvakanties aan te bieden. In Wenen betekent dat overdag golfen op één van de banen in de directe omgeving en 's avonds een bezoek aan één van de tientallen theaters, waar men van muziek, dans, cabaret, opera, operette of musicals kan genieten.

De Oosteuropese evenknie van Wenen, het Tsjechische Praag is in deze combinatie nog lang niet zover. Overdag en 's avonds is er in de stad veel te beleven, maar een gevarieerd reis-arrangement in combinatie met golf kan nog niet gemaakt worden. Daarvoor is het aanbod van golfterreinen nog te klein en liggen de accommodaties die beschikbaar zijn, te veel over het land verspreid.

Het voormalige Tsjecho-Slowakije heeft toch een behoorlijke golfgeschiedenis achter de rug. In Bohemen zijn bijvoorbeeld twee schitterende en oude golfbanen te vinden. In Mariënbad werd al in 1905 de Marianske Lazne Golfbaan geopend en één jaar later ging in Carlsbad, eveneens een kuur-oord, de baan van Karlovy Vary open.

De baan in Mariënbad werd in 1905 gesticht door de Engelse Koning Eduard VII. Op de scorekaarten wordt nog altijd uitsluitend gebruik gemaakt van de Engelse taal. De 18 holes van Marianske Lazne liggen op een hoogte van rond 800 meter in een prachtig licht geaccidenteerd terrein middenin de bossen.

Doordat de baan, met goed onderhouden fairways, verrassende greens, niet al te lastige waterpartijen en vriendelijke rough, op slechts 40 km afstand ligt van de Duitse grens, is het logisch dat in het ledenbestand van deze vereniging nogal wat mensen uit de Bondsrepubliek zijn te vinden. Voor de Duitsers geldt overigens dezelfde clubregeling als voor de andere leden: per jaar moet men minimaal 20 uur beschikbaar stellen voor het onderhoud van de baan! "Daarmee dragen we een stuk verantwoordelijk over naar de leden. De ervaring heeft geleerd", zegt de Britse manager Jim Kean van Marianske Lazne Golf Club, "dat de leden tijdens het spelen ook meer betrokken zijn bij het wel en wee van de baan".

De baan van Marianske Lazne is heel recent weer in het nieuws gekomen, toen de PGA-Tour voor een toernooi naar Tsjechië kwam. Voor het toernooi was een bijzondere gast uitgenodigd. Via een wild-card van de sponsor werd oud-tennisser Ivan Lendl in staat gesteld om zich met echte golftoppers te meten. Ivan Lendl, winnaar van 8 Grand Slams en nogeens 94 andere toernooien in de wereld, is - net als Tom Okker - altijd een enthousiast golfer geweest. In de periode dat hij in de tenniswereld bijna ongeslagen bleef, vulde hij zijn vrije tijd voornamelijk met lezen en het spelen van golf. Het resultaat: handicap 2. Twee jaar geleden moest Lendl zijn tennisloopbaan door een chronische rugblessure beëindigen. Op de golfbaan bleef hij regelmatig actief en zijn lage handicap kon hij nog altijd gemakkelijk vasthouden. Daardoor kreeg hij de uitnodiging om als gastspeler in het PGA-toernooi op Marianske Lanze Golf op te treden.

De tweede belangrijke baan in Tsjechië is ongetwijfeld Karlovy Vary. Het is ook een bosbaan die op een hoogte tussen de 550 en 600 meter ligt. De fairways zijn glooiend, maar niet vermoeiend; de vergezichten overweldigend. De 18 holes van de baan bij Carlsbad, de plaats is wereldwijd bekend om het Moser glas, liggen zo'n 5 km ten oosten van de stad bij een afslag van de rijksweg E 48 richting Praag. Niet alleen de greenfees, die zo rond de 40 gulden liggen, zijn uiterst vriendelijk ook de prijzen van eten en drinken zijn nog altijd in dit land niet op westerse hoogte.

De laatste jaren heeft men zowel in Tsjechië als in Slowakije de golfsport herontdekt. Niet alleen om de eigen bevolking (in dit land nogwel de rijk gestelden) ter wille te zijn, maar ook heeft men begrepen dat in Westeuropa de laatste jaren het golf-toerisme op gang is gekomen. In Oosteuropa wil men nadrukkelijk een graantje meepikken uit de ruif die West-Europese toeristen jaarlijks rijkelijk vullen. Dat is zeker de grondslag van het feit dat banen, die na de tweede wereldoorlog in verval waren geraakt, sinds kort weer gerenoveerd worden en in hun oorspronkelijke staat worden teruggebracht.

Daardoor hebben plaatsen als Podebrady en Ostrava hun banen al weer terug, terwijl in Slowakije bij Bratislava een nieuwe 27 holes baan is ontwikkeld.

Ook Praag heeft de laatste jaren een belangrijke uitbreiding gekregen. De 9 holes van GC Praag Motol zijn uitgebreid tot 18 holes, terwijl men na een half uurtje rijden uit het centrum in Praag (totaal 28 km), nu ook op de nieuwe baan van Karlstein Golf Club terecht kan. De baan, ontworpen door de Canadese golfarchitecten Les Furber en Jim Eremko, ligt in de bossen bij het uit de 14de eeuw daterende Karlstein Castle dat eens het eigendom was van de Britse koning Charles IV. De 18 holes kronkelen zich fraai door de bossen en de idyllische stroom van de Berounka River geeft een heel apart cachet aan de baan waarin twee behoorlijke, natuurlijke waterpartijen zijn. Met lengtes van 5.145 meter (dames) en 6.370 meter (heren) mag deze baan tot de 'grote jongens' in golfland gerekend worden: een echte championship course par 72 (SSS 72).

Toch is de baan niet extreem moeilijk te noemen. De Engelse professional, die naast een aantal oefenholes, een fraaie

drivingrange en chipping- en putting green tot zijn beschikking heeft, zei al voordat we met hem de baan in gingen in het natuurreservaat aan de oevers van de rivier de Berounka: "It is a golfcourse for all levels of golfers. Players will confront 'easy bogies' as wel as 'difficult birdies' against which they can test their individual golfing skils".

Golfen in de schaduw van een Koninklijke Kasteel is het afgelopen jaar dit jaar extra aantrekkelijk gemaakt doordat twee gerenommeerde hotels in het centrum van Praag, een contract met de Karlstein Golf Club hebben afgesloten. Twee overnachtingen (inclusief ontbijt, greenfees en vervoer naar de golfbaan) worden aangeboden voor 130 Amerikaanse Dollar in het viersterren Hotel Pariz en voor 119 Amerikaanse Dollar in het eveneens viersterren hotel Casa Marcello. Het golfseizoen in de Tsjechische Republiek loopt van april tot eind oktober.


Jack Arentsen, De Berendonck (via Copy Chain).
??De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina