Op 18 en 19 juni 2016 grote middeleeuwse handelsmarkt in Heusden heusden- op zaterdag 18 en zondag 19 juni vindt in Heusden-vesting een grote 17de eeuwse handelsmarkt plaatsDovnload 5.27 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte5.27 Kb.
Op 18 en 19 juni 2016 grote middeleeuwse handelsmarkt in Heusden

HEUSDEN- Op zaterdag 18 en zondag 19 juni vindt in Heusden-vesting een grote 17de eeuwse handelsmarkt plaats. Dit cultuurhistorische evenement is het vervolg op de manifestatie De Vrede van Heusden die op 23 april werd gehouden.

“In de sfeer van een tijdmachine gaan we terug in de tijd. Heusden was in de middeleeuwen een toonaangevende handelsplaats. Tijdens de handelsmarkt gaan we dit opnieuw spraakmakend beleven”, aldus Kees Savelkouls. voorzitter van de organiserende stichting Vestingsstad Heusden. In de sfeer van living history zijn tijdens het weekend ruim 300 figuranten in middeleeuwse kledij actief. Mede organisator Ben Deekens vertelt dat het straatbeeld wordt bepaald door ambachtslieden, boeren, burgers en buitenlui. Zij presenteren zich met tal van indrukwekkende scènes en acts. Zo vindt er en kaping van een schip met wijn op de Bergsche Maas plaats. Deze kaping zal met gevechten op de Maas en kanonnenvuur worden beantwoord.Berechting

Ook zal er een berechting en een huisuitzetting plaatsvinden. Na jaren zal stadsmulder René Broos in de molen aan de Stadshaven graan gaan malen. Hiervan zal door Bakkertje Deeg brood worden gebakken. Verder wordt het straatbeeld bepaald door wasvrouwen, edellieden, troubadours, straatschoffies, bedelaars en een dame van lichte zeden. De handelsmarkt wordt opgevrolijkt met tal van muzikale optredens. Zo zullen enkele shantykoren zich presenteren. In de Stadshaven zijn historische schepen te bekijken. Door vissers van zalmschouwen uit Woudrichem wordt aan de Stadshaven vis gebakken. Ook kan het publiek kennis maken met “vergeten groente”.Vergeten groente

Op het Stadhuisplein zullen onder andere de Vrolicke Cockinnen zich presenteren. Ook wordt er een kleine beestenmarkt, compleet met schapen, geiten en kippen, in de Breestraat gehouden. Voor kinderen bestaat de mogelijkheid om een tochtje met een pony te maken. Ook zal Turks eten door de Ottomanen worden verzorgd. Geheel in stijl zullen ook Heusdense ondernemers hun waren aanprijzen. Kunstenaar Adry Deekens zal zich voor haar Galerie op de Vismarkt presenteren. Op zaterdagavond is er vanaf 18.30 uur een groot feest op de Vismarkt in Heusden. Iedereen is hierbij van harte welkom. Tijdens de handelsmarkt is de vesting afgesloten voor autoverkeer.Automobilisten die in de vesting wonen moeten zich kunnen legitimeren. De organisatie adviseert bezoekers zoveel mogelijk met de fiets te komen. Op het Burchtplein zal daartoe een fietsenstalling worden ingericht. Parkeren van fietsen op de locaties waar de markt wordt gehouden is verboden. Deze activiteit wordt in het kader van het Jeroen Boschjaar gehouden.

  • De markt wordt gehouden op 18 juni van 12.00-18.30 uur en zondag 19 juni 12.00-17.30 uur.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina