Op de Rol in Historisch Zutphen Historische Vereniging ZutphenDovnload 43.45 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte43.45 Kb.
Op de Rol in Historisch Zutphen 

 

Historische Vereniging ZutphenSpiegelstraat 13-17, 7201 KA Zutphen – tel: (0575) 51 21 57

                                 Bank: IBAN NL90INGB0005318365 BIC INGBNL2A 

                                                Kamer van Koophandel : 40103067 

www.historiezutphen.nl  pr@historiezutphen.nl

                        Op de Rol in Historisch Zutphen, jaargang 7, september 2013 nr. 8                                              

                                               

 

  

Geachte dames en heren, 

Hierbij doen wij u nieuwsbrief nr. 8 van 2013 toekomen.  

 

Veel leesplezier en graag tot ziens bij één van de activiteiten. 

Ap Lammers  

Boeken te koop!

Geef eens een boek over Zutphen

De laatste uitgave van onze vereniging De Mars Zutphen, 125 jaar wonen en werken tussen water en spoor is bijzonder goed ontvangen. Het merendeel van de oplage is verkocht. Leden betalen bij het Regionaal Archief Zutphen € 12,50; niet-leden € 15,00. Het boek Van kelder tot kap is ook verkrijgbaar bij de Zutphense boekhandels voor € 24,50. Leden van de HVZ kunnen het boek tegen de speciale ledenprijs van € 13,75 kopen bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17 te Zutphen. Ook de volgende boeken zijn nog verkrijgbaar: Steenrijk in Zutphen (€ 7,50) en in Zutphen staat in huis (€ 7,50). 

 

 

FacebookDe vereniging heeft ook een Facebook-pagina. Dagelijks wordt daarop een prentbriefkaart van Zutphen geplaatst. Dit levert leuke reacties van (oud-)bewoners op. Maar ook informatie over wie waar gewoond heeft en welke winkels er zoal waren. Neem ook eens een kijkje op: https://www.facebook.com/historisch.zutphen.

 

Schenkingen

De Historische Vereniging Zutphen zet zich als onafhankelijke vereniging in voor de bevordering van de kennis over de Zutphense geschiedenis, archeologie, architectuur- en bouwgeschiedenis en de monumenten van de stad. Met een schenking aan de Historische Vereniging Zutphen steunt u niet alleen onze vereniging, maar kunt u ook profiteren van een belastingvoordeel. Dat voordeel kan zowel van toepassing zijn bij een eenmalige schenking als bij een periodieke schenking. Informatie over samenstelling van het onbezoldigde bestuur, jaarrekening en jaarverslagen treft u op onze website aan. Zie hiervoor  www.historie-zutphen.nl 

De Historische Vereniging Zutphen heeft de Culturele ANBI-status verkregen (ANBI staat voor: Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat we niet-belastingplichtig zijn; de belastingdienst stimuleert zelfs instellingen als de onze te begunstigen met een schenking. Misschien dat u bij het opmaken van uw testament ook aan onze vereniging wilt denken, die als ANBI- instelling een volledige vrijstelling van successierechten geniet. Bankgegevens: IBAN NL90INGB0005318365 BIC INGBNL2A  t.n.v. Historische Vereniging Zutphen.

 

Cursus Geschiedenis van de monumentale stad Zutphen

Het cursusprogramma bestaat uit zes avonden, twee wandelingen en één fietstocht. Locatie: Regionaal Archief, Zutphen; aanvang 19.30 h; einde 22.00 h. Kosten leden HVZ € 150,-; niet-leden € 160,00. Dit is inclusief koffie/thee en documentatiemateriaal .Maximaal aantal deelnemers: vijftien. Er zijn nog acht plaatsen beschikbaar .Opgave voor de cursus 2014 is vanaf nu mogelijk via pr@historiezutphen.nl.Overzicht activiteiten HVZ in 2013

De HVZ trekt eropuit. Wat is er mooier dan de rijke historie van Zutphen ter plekke te beleven!? Bij de meeste excursies is er sprake van een beperkt aantal deelnemers. Deelname aan de excursies is voor leden van de HVZ gratis. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij coördinator Mary van der Haring via (0575) 47 08 76 of 06-28990680, of per e-mail via info@historiezutphen.nl. Op www.historiezutphen.nl staat steeds de actuele stand van zaken.

Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.

 


 

 

 

 

h

historisch caféZutphen 1813 - 1913 – 2013, 200 jaar Koninkrijk Der Nederlanden

Conservator van het Stedelijk Museum Christiaan te Strake zal op 26 september 2013 tijdens een Historisch Café op verzoek van de Historische Vereniging Zutphen op een luchtige wijze 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden bespreken. Hij baseert zich hierbij onder meer op de tentoonstelling die tot en met 10 november 2013 in het Stedelijk Museum te zien is. Met veel informatie over de jubileumjaren 1813, 1913 en 2013.

Allereerst zal de heer te Strake aandacht besteden aan de geboorte van het Koninkrijk in 1813 en wat dit voor een stad als Zutphen betekende.

 


kelder Hanze-Stads-brouwerij

In 1913, vlak voordat de Eerste Wereldoorlog het aanzicht van de wereldgeschiedenis dramatisch veranderde, werd overal in het land op grootse wijze het eerste eeuwfeest gevierd. In Zutphen en Warnsveld werd het jubileum op indrukwekkende wijze vormgegeven, met dagenlange feesten op verschillende locaties. De feestcommissie verzorgde van een breed programma van een enorme historische optocht tot de onthulling van het monument voor Sir Philip Sidney. Het bijzondere van de organisatie van de feesten van 1913 is dat de commissie ze bewust heel uitgebreid liet documenteren in aquarel, foto en andere uitingen. 

In het kader van het drieluik laat hij ook wat foto’s zien van een bijzondere foto- tentoonstelling van werk van leden van het fotografencollectief de Zutphense, een van de beste fotogra-fenverenigingen van Nederland.   

donderdag

26 sept. 2013

20.00 h.


Leden gratis, overigen

€ 2,50


Lezing
IJssel-paviljoen

Inleider Constant Willems: Kastelen in onze omgeving. De lezing gaat over de bouwkundige ontwikkelingsgeschiedenis van kastelen in de wijde omgeving van Zutphen. Een aantal kastelen zal nader onder de loep worden genomen, zodat u bij een bezoek beter geïnformeerd bent. Natuurlijk komen ook de algemeen geldende kasteeltypen in Nederland aan de orde. Chronologisch gezien beginnen we de avond rond de tijd van Karel de Grote. Het verhaal zal met nadruk niet gaan over de bewoners en alle geslachten die er door de eeuwen heen gewoond hebben. Gezien de omvang van het bouwkundige verhaal ontbreekt daarvoor de tijd. Veel plaatjes zullen het verhaal ondersteunen.

on-beperkt

maandag

18 november 2013


20.00 h
Leden gratis, overigen

€ 2,50

 

Ansichtkaarten.


Bij de vereniging zijn reproducties van ansichtkaarten begin 20e eeuw te koop. Dit betreft een serie van 8 kaarten. Zie voorbeeld kaart. Kaarten hebben het originele formaat en uitstraling. Kaarten worden in setjes van 8 verkocht. Leden betalen voor 8 kaarten € 4,00 en niet leden € 4,50. Verras u zelf of uw partner, vrienden, familie, kinderen, kleinkinderen met deze mooie serie ansichtkaarten. Deze kaarten kunt u ook bestellen door een e-mail te zenden aan info@historiezutphen.nl . U kunt de kaarten ook tegen contante betaling verkrijgen bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17, Zutphen. 

 

 

  

 

 Nieuws


Basiscursus genealogie


In het najaar zal de Nederlandse Genealogische Vereniging een basiscursus stamboomonderzoek verzorgen bij het RAZ. Begint u met genealogisch onderzoek en kunt u wel wat aanwijzingen gebruiken? Dan is deze cursus wat voor u. Er zal aandacht zijn voor genealogische bronnen, archiefonderzoek en de verschillende computerprogramma's waarin gegevens kunnen worden verwerkt.

 

Data:          31 oktober en 7, 14 en 21 november 2013Tijden:        13.30 – 16.00 uur

Kosten:       € 22,50 p.p. (€ 20,- p.p. voor leden van NGV)

Locatie:      Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17 te Zutphen

Docenten: dhr. J. Grimmelikhuizen en dhr. F. Rijckaert van de Nederlandse Genealogische Vereniging

 

Wilt u zich aanmelden? Dan kunt u een mail sturen naar: info@regionaalarchiefzutphen.nl of bellen met 0575-512157.


 

Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis


 

De Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis is een gezamenlijk initiatief van verschillende erfgoedinstellingen in de Achterhoek en Liemers. Zij presenteren 27 oktober in 't Brewinc, Doetinchem, een gevarieerd programma in het teken van het thema Vorst en Volk van de maand van de geschiedenis.

 


Lees meer over de Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis 

 

 


Je ziet niet wat je ziet, je ziet - 
een keuze uit de ABN/AMRO Kunstcollectie


8 juni t/m 29 september 2013
Museum Henriette Polak

Met poëzie als leidraad zijn kunstwerken uit de ABN AMRO Kunstcollectie en die van het museum verenigd in een tentoonstelling met verbeeldingen van identiteit, existentiële vraagstukken en verwachtingsvolle ruimten. Te zien zijn kunstwerken van o.a. Merijn Bolink, Constant, René Daniëls, Elspeth Diederix, Marlene Dumas, Gijs Frieling, Arjan van Helmond, Arie Kater, Juul Kraijer, Jan Mensinga, Charlotte van Pallandt, Arie Schippers en Berend Strik. 

AanZet! 2013


Museum Henriette Polak is partner van de AanZet! Prijs. Voor de derde keer biedt het museum een podium aan één van de genomineerden voor deze jaarlijkse beeldende kunstprijs voor startend talent uit Gelderland, Overijssel en Münster (D). Vanaf april werkte Rudolf Romero (1984) als ‘artist in residence’ aan zijn project Coming From Reality.Works Based on a Future Expedition. Romero is afgestudeerd bij ArtEZ in Arnhem en werd door NRC Handelsblad uitgeroepen tot een van de 'beste afgestudeerden van kunstacademies in 2012'.     
zie ook www.aanzetprijs.eu

 

 Norbert Olthuis (1925 - 2009)

19 oktober 2013 t/m 9 februari 2014 

Museum Henriette Polak

 

  

 

  

 

Norbert Olthuis (1925-2009) was een begenadigd kunstenaar die slechts met moeite afstand kon doen van zijn werk. Zelfs een verkocht schilderij haalde hij rustig van de muur bij de koper met de opmerking: “Daar zijn jullie nog niet aan toe”. Het deed zijn bekendheid geen goed. Deze tentoonstelling en een nieuwe publicatie gewijd aan zijn kleurrijke en expressieve werk en persoonlijkheid zullen daar verandering in brengen. 

 

Zutphen 1813 - 1913 - 2013


14 september t/m 10 november 2013
Stedelijk Museum Zutphen

In 2013 vieren we het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Reden voor het Stedelijk Museum Zutphen om ook uitgebreid stil te staan bij deze belangrijke mijlpaal in onze vaderlandse geschiedenis. In een gevarieerde en feestelijke tentoonstelling zullen we een beeld geven van Zutphen in de jubileumjaren 1813, 1913 en 2013.


1813
Allereerst besteden we aandacht aan de geboorte van ons koninkrijk in 1813 en wat dit voor een stad als Zutphen betekende. Wat veranderde er voor de stad en haar bewoners?

1913
In 1913 werd in Zutphen en Warnsveld het eerste eeuwfeest gevierd, met dagenlange feesten op verschillende locaties: van een enorme historische optocht tot de onthulling van het standbeeld van de Engelse “held” Sir Philip Sidney. Het bijzondere van de organisatie van de feesten van 1913 is dat de feestcommissie ze heel uitgebreid liet documenteren in aquarellen, foto’s en andere uitingen. Deze worden nog steeds in het Stedelijk Museum bewaard en vormen de kern van dit deel van de tentoonstelling.

2013 
Het fotografencollectief "de Zutphense" zal, geïnspireerd 
door het feestelijke thema en de stad Zutphen, een zeer aantrekkelijk en divers fotografisch beeld schetsen van Zutphen in 2013.

Historische optocht klik op onderstaande link.Zutphen http://www.museazutphen.nl/upload/userfiles/Image/Zutphen%201813/totaal%20voor%20site%20.jpg  
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer meer ontvangen dan kunt u zich via deze link afmelden.Nieuwsbrief verstuurd door JDI internet professionals op verzoek van de Historische Vereniging Zutphen


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina