Op prachtige oude boerderij in Achtmaal zijn natuur en duiven één. Steven Mertens overwinnaar eerste overnachtfond klassieker vanuit Bordeaux in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000Dovnload 8.6 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte8.6 Kb.


Op prachtige oude boerderij in Achtmaal zijn natuur en duiven één.

Steven Mertens overwinnaar eerste overnachtfond klassieker vanuit Bordeaux in Fond Union de Blauwe Doffer Rayon 2 Brabant 2000.
Op Bordeaux klokte L. Pruysen uit Moerdijk zijn eerstgetekende de 98-1414010 om 10.59.09 uur en won met een snelheid van 975 meter de 3e prijs in Brabant 2000 tegen 8168 duiven. Een sublieme prestatie, maar helaas had de heer Pruysen het nagelaten om zijn duiven in het Fond Union de Blauwe Doffer spel van rayon 2 te zetten. Dit is jammer, want nu grijpt hij naast de talrijke natura prijzen die te winnen zijn bij deelname aan het Fond Union spel. Bij deze willen we de heer Pruysen toch van harte feliciteren met zijn snelste duif (voor deelname zie het informatieblad dat voorafgaand aan het seizoen aan alle leden is verspreid of kijk op www.deblauwedoffer.nl).
Geluk of niet, de overwinning komt terecht bij Steven Mertens uit Achtmaal. Steven woont met drie broers op een zeer landelijk gelegen ouderlijke boerderij, waar ze altijd een zeer druk loonwerkersbedrijf hebben gehad. In het verleden is het dan ook meer dan eens voorgekomen dat ze door de drukke werkzaamheden er niet aan toe kwamen om op de duiven te letten, waardoor hele vroege duiven te laat of niet geklokt werden. Inmiddels is de 65 jarige Steven met pensioen en heeft hij meer tijd voor zijn duifjes die hij als kinderen vertroeteld en verwend. Overigens over verwennen gesproken, bij het maken van de reportage stond een doos vol verse appelflappen en vruchtenvlaaitjes te wachten op de reporter. Al at ik ze allemaal op het zou de zachtaardige en rustige Steven niets uitmaken. Dit is dan ook typerend hoe hij met veel plezier van zijn duiven geniet.
In 1980 is Steven begonnen met duiven en is hij direct in het bestuur gegaan. Hij is erg te spreken over de gezellige Achtmaalse vereniging, waar bijna alle liefhebbers tijdens het uitlezen van de klokken een glas bier drinken en direct daarna met de uitslaglijst naar huis gaan. Dat hij niet aan zijn eerste overnachtproefstuk toe was bewijzen de uitslagen. In 1982 en 1985 pakte hij tweemaal in de top 20 nationaal. In 1988 vloog hij van St Vincent de 8e prijs Nationaal. In 1994 vloog hij de 11e prijs van Nationaal San Sebastiaan en werd hij 3e hokkampioen afd. zuid N.B.v.Z. 2001 was echter zijn topjaar met een 9e prijs op Nationaal Marseille en behaalde hij de 2e prijs niveau 1 in het fondspiegel eindklassement van de ZLU. En tot slot werd zijn 9851841 duivinnetje in 2003 1e duifkampioen overnacht in het sterk spelende ZLU inkorflokaal in Wernhout.

Aan de basis van zijn eigen overnachtstam ligt een Aarden duif van Cees Heeren uit Sprundel die hij kruiste met een duif van Cees van Gastel uit Schijf (broer van de beroemde M.C. van Gastel). Later is hier nog een duif van Jos Rijken uit Breda via Rik de Ruijter uit Achtmaal aan toegevoegd. Het succes van de afgelopen jaren op met name de ZLU vluchten is echter gekomen toen de 3 bovenstaande lijnen zijn gekruist met duiven van Rob Roks uit Rucphen. Steven heeft veel te danken aan de duiven van Rob die afkomstig zijn uit de 5 tientjes en de Lourdes lijn. ‘Als ik ook maar iets wil hebben uit zijn toppers, dan helpt Rob me altijd’, aldus Steven die in zijn nopjes is met zo’n sympathieke sportvriend.
Op medisch gebied wordt hij begeleid door zijn plaatsgenoot Jan Konings, maar veel medicaties hebben zijn ‘boeren nestduiven’ niet nodig. Om 6 uur ’s ochtends worden de meeste van zijn nestduiven buitengesloten om te vliegen. Tenminste als ze daar zin in hebben, want anders mogen ze op het hok blijven. Ondertussen worden de hokken schoongemaakt en ’s middags mogen ze vrijuit vliegen. Het voeren gebeurt 2 maal daags en de samenstelling bestaat uit gelijke hoeveelheden van Teurlings voer, gerst, eigen gedorste mais, snoepzaad, gepelde haver en roodsteen en grit.

Bij Steven vliegen met name de nestduivinnen erg goed. Door de jaren heen kent hij de karaktereigenschappen en ideale neststand van zijn duivinnen en gaat hij op zijn gevoel af bij de eerst getekenden. Ook op Bordeaux liet zijn gevoel het niet afweten en was het zijn donkere zijdezachte 00-0054957 duivin die als eerstgetekende de overwinning in Fond Union de Blauwe Doffer tegen 2289 duiven opeiste. De ‘957 die voor 75% afkomstig is uit de Lourdes en de 5 tientjes lijn van Rob Roks in zich heeft had in 2002 al twee prijzen in het midden van de uitslag behaald vanuit Bordeaux en Bergerac. In 2003 is zij niet gespeeld en dit jaar zorgde ze dus voor een kroon op Steven zijn duivencarrière.
Steven bedankt voor de gastvrijheid en dat ik even een kijkje heb mogen nemen in je duivenparadijs. Namens de Fond Union de Blauwe Doffer, nogmaals van harte gefeliciteerd.
Jordi Damen, Langeweg


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina