Op zaterdag 16 oktober, in de Week van de Geschiedenis, is het Landelijke Archievendag 2010. Het thema van dit jaarDovnload 7.45 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte7.45 Kb.
Op zaterdag 16 oktober, in de Week van de Geschiedenis, is het Landelijke Archievendag 2010. Het thema van dit jaar, Land en Water, is een typisch Nederlands onderwerp, want geen enkel ander land weerspiegelt zó sterk de wisselwerking tussen land en water. Vaak heeft ons land strijd moeten leveren tegen het water, maar evengoed hebben wij veel van onze welvaart aan de rivieren en de zee te danken.
Het Regionaal Archief Nijmegen heeft Land en Water in een Nijmeegse variant gegoten. Onder de titel Kijken naar de overkant schenken we aandacht aan de relaties over de Waal. Ruim tien jaar geleden maakte Nijmegen de sprong over de Waal en heeft zij de rivier omarmd.
Maar de band tussen beide zijden van de Waal bestaat al veel langer. Nijmegenaren gingen vroeger met de veerpont naar de overkant om in Lent even de drukte van de stad te ontvluchten. Onder het genot van de Lentse Koek bewonderden zij het indrukwekkende panorama op de stad. Lentenaren gingen op hun beurt naar de stad om te winkelen terwijl de Betuwse tuinders de rivier juist overstaken om hun verse groenten en fruit op de markt te verkopen.
Water scheidt niet alleen de beide zijden, maar verbindt ze ook. In Kijken naar de overkant staat vooral dat verbindende element van de Waal centraal. Reisverslagen, krantenartikelen, prenten en oude foto’s laten zien hoe Lent en Nijmegen in het verleden – letterlijk en figuurlijk – naar elkaar keken. Uiteraard waren er ook familierelaties over de Waal, zoals die van de familie Wildenbeest rond 1900: een broer uit Nijmegen zette zich jarenlang in voor de bouw van de Waalbrug, terwijl de andere broer een hotel bij de veerpont in Lent bestierde. Ontdek wat de Griftdijk voor Lent en Nijmegen betekende of wat er in de archieven is te vinden over de aanleg van de bruggen.
Een vraag aan U om suggesties
Wij zijn op zoek naar manieren om een verbinding te maken tussen Nijmegen en Lent, Oosterhout, de nieuwe wijken, Nijmegen Noord.

Op 16 oktober wordt er een expositie geopend in het Regionaal Archief met het thema ‘Kijken naar de overkant”.

We werken op dit moment aan het realiseren van een kijkdozen wedstrijd op twee basisscholen aan weerszijden van de Waal.

Ook wordt er gedacht aan een of meerdere lezingen rond dit thema. En natuurlijk is er weer een kijkje achter de schermen van het archief mogelijk.


Maar misschien is er nog wel veel meer te bedenken. Oude foto’s, Zuid-Noord-ontmoetingen, speurtochten, wandelingen, etc.

Hebt u misschien suggesties of wilde ideeën voor activiteiten in het teken van de Open archievendag en het daarbij behorende thema “Kijken naar de Overkant” (elkaars overkant). Wij stellen het erg op prijs als u uw gedachten hierover wilt laten gaan en ons op de hoogte stelt van uw spontane invallen.


Weet u iemand die deze mail zeker ook moet krijgen, geeft u ons dan een mailadres door zodat wij dat kunnen verzorgen.
Wij hopen op uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Henk Rullmann

Willemien JansenRegionaal Archief Nijmegen

hetarchief@nijmegen.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina