Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 20 en 21 september 2014 Geschiedenis en herinneringDovnload 32.89 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte32.89 Kb.Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

20 en 21 september 2014

Geschiedenis en herinnering

De Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vinden dit jaar plaats op 20 en 21 september 2014.


Na de feesteditie voor 25ste verjaardag van de Open Monumentendagen in 2013, sluit het Brussels Gewest zich dit jaar aan bij de Europese herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het gekozen thema "Geschiedenis en herinnering" is historisch ruimer opgevat dan de periode van de Grote Oorlog. Naast de sporen die de eerste wereldbrand in onze stad heeft achtergelaten, wil het de bezoekers laten zien dat, waar men ook gaat in Brussel, gebouwen, plaatsen en namen van straten, pleinen of wijken herinneren aan de kleine en grote geschiedenis van onze hoofdstad.
Dit is de gelegenheid om een honderdtal plaatsen te (her)ontdekken en deel te nemen aan de talrijke randactiviteiten.
De toegang en deelname zijn volledig gratis.

THEMA EN TE BEZOEKEN PLAATSEN
Het thema van dit jaar omvat gebouwen waar belangrijke beslissingen werden en nog altijd worden genomen (Brussels Parlement, Paleis der Natie, Europees Parlement, …), plaatsen die getuigen van belangrijke historische gebeurtenissen (de Muntschouwburg, de kerk van Sint-Jakob-op-Coudenberg, de Sint-Michiel-en-Sint-Goedekathedraal, de Grote Markt, de Nationale Basiliek van het Heilig Hart van Koekelberg, de Onze-Lieve-Vrouw van Lakenkerk en de koninklijke crypte, de Kruidtuin, ...), plaatsen waar markante personen, gekende kunstenaars, schrijvers en beroemde filosofen verbleven of plaatsen waar historische verenigingen bijeenkwamen (Het Goudblommeke in Papier, het vroegere atelier van Marcel Hastir, het Camille Lemonniermuseum, het Ciamberlanihuis, de eigen woning van Maurice Carême, het Erasmushuis, het huis-atelier Stepman, het Charliermuseum, het Museum van Buuren, ...).
De musea waarvan de verzamelingen aan de geschiedenis zijn gewijd, zijn uiteraard ook van de partij: het Belvuemuseum, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Jubelparkmuseum, het Museum van de Weerstand, e.a. openen hun deuren net als sommige lokale musea (Gemeentemuseum van Sint-Lambrechts-Woluwe, Gemeentemuseum van Evere, Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, ...)

Meerdere wetenschappelijke instellingen en documentatiecentra zijn eveneens toegankelijk: de Koninklijke Bibliotheek van België, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Ceges/Dienst voor Oorlogsslachtoffers, …

Op het programma ook enkele plaatsen die maar zelden open zijn voor het publiek: het Egmontpaleis, Hertoginnedal, het Paleis voor Academiën, het hoofdkantoor van BNP Fortis, enz.
Noteer zeker ook dat het Hortapaviljoen, gelegen in het Jubelpark, voor de eerste keer opnieuw opengesteld wordt voor het publiek na een jaar restauratiewerkzaamheden.
Ten slotte zetten we de kerkhoven in de kijker. Deze ‘openluchtmusea’ waar vele beroemde personen begraven liggen en die ook belangrijke historische memorialen bevatten verdienen zeker de aandacht , net zoals de herdenkingsmonumenten die men op pleinen en langs de gewestwegen kan zien.

ACTIVITEITEN
Net als de vorige jaren wordt, een hele reeks activiteiten die verband houden met het thema en de te bezoeken plaatsen georganiseerd door de gemeentebesturen en de diverse verenigingen die ijveren voor het behoud en de waardering van het erfgoed.
Naast de rondleidingen in de gebouwen zelf zijn er opnieuw heel wat georganiseerde wandelingen, tentoonstellingen, muzikale randanimatie, enz.
Voort zijn er ook meerdere ontdekkingstochten per fiets, bustochten en zelfs een becommentarieerde tramrit.
De vereniging Arts et Culture ten slotte verzorgt rondleidingen in gebarentaal.


TENTOONSTELLINGEN

De Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest presenteert twee tentoonstellingen in de Sint-Gorikshallen :


Brussel. 1.000 jaar geschiedenis(sen) – Tentoonstelling voor kinderen van 10 tot 110 jaar
Deze tentoonstelling, ontworpen en gerealiseerd door de Association pour l’Étude du Bâti, op initiatief van de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, biedt een unieke ervaring. Op een bijna 100 meter lange tijdslijn, die de vorm heeft van een reusachtig hinkelspel, staan voor elke historische periode een aantal grote gebeurtenissen, monumenten en beroemde mannen en vrouwen van de stad afgebeeld! De bezoekers springen met beide voeten samen het verleden in om het heden beter te begrijpen. Spelenderwijs wordt men ondergedompeld in de geschiedenis van Brussel en wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld om de stad in het echt te gaan ontdekken! Op het einde van het parcours is er bovendien een kleine ‘test’ voorzien en moet de bezoeker zelf een minitijdslijn samenstellen.

Tentoonstelling gratis toegankelijk van 5 september tot 27 november 2014, dagelijks van 10u tot 18u, in de Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein te Brussel.
Van het boek ‘Brussel. Het grote en het kleine verhaal’ zal begin september ook een Engelse versie verschijnen.

      1. Internationaal fotografisch experiment met monumenten 2014

Sinds 1998 neemt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deel aan het Internationaal fotografisch experiment met monumenten. Dit project, dat in 1992 door Catalonië werd opgezet in het kader van de Europese Monumentendagen, wil bij de jongeren via de fotografie een persoonlijke en creatieve ontdekking van het architecturale erfgoed ontwikkelen. Momenteel neemt een veertigtal Europese landen deel aan dit initiatief.


Deze wedstrijd richt zich tot alle Brusselse scholen, van alle leerjaren en richtingen. Gedurende enkele weken fotograferen de leerlingen een of meerdere monumenten die een architecturale waarde hebben. De beste foto's worden door een jury geselecteerd en tentoongesteld tijdens de Open Monumentendagen in alle deelnemende landen.
Tentoonstelling gratis toegankelijk van 31 augustus tot 3 november 2014, dagelijks van 10u tot 18u, in de Sint-Gorikshallen (onder de overkapping buiten), Sint-Goriksplein te Brussel.  1. FOTOWEDSTRIJD ‘ZOEK DE VLAG’  2. Deze fotowedstrijd staat open voor iedereen. Het principe is eenvoudig: tijdens de Open Monumentendagen draagt elk gebouw en elke plaats die op het programma staat de blauwe vlag, symbool van Europees Erfgoed, deelnemers maken ‘selfies’ voor een van de gebouwen of plaatsen. Vlag en gebouw moeten hierop duidelijk herkenbaar zijn.
  1. Zodra de foto's genomen zijn, vragen we deze per email naar het adres jdp-omd@sprb.irisnet.be door te zenden.  2. De foto’s worden meteen gepubliceerd op onze Facebookpagina en op Pinterest. De eerste 50 ontvangen foto's worden beloond met een cadeautje!  1. BOEKENVERKOOP  2. In de Sint-Gorikshallen zal op 20 en 21 september, van 10u tot 17u, een boekenverkoop georganiseerd worden door de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een unieke gelegenheid om het volledige aanbod publicaties te ontdekken en te profiteren van de speciale "Open Monumentendagen"-promoties op vele titels!TIJDSCHRIFT ERFGOED BRUSSELSPECIAAL NUMMER
Het tijdschrift Erfgoed Brussel, dat in 2011 gelanceerd werd door de Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, richt zich tot iedereen – al dan niet Brusselaar – die zich voor het erfgoed interesseert en stelt zich tot doel de diverse facetten te belichten van de monumenten en landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elk nummer bevat naast een dossier over een specifiek thema meer algemene artikels over het Brussels erfgoed en actuele erfgoedberichten.
Het dubbele nummer van september is volledig gewijd aan het thema van de Open Monumentendagen : Geschiedenis en herinnering.
Verkrijgbaar in de boekhandel vanaf half september en in de Sint-Gorikshallen. Prijs : € 20
MONUMENTENMAANDAG

Ook dit jaar is er weer een editie van Monumentenmaandag die plaatsvindt de dag na de Open Monumentendagen op 22 september. Deze dag is voorbehouden aan de Brusselse scholen en biedt haar leerlingen de kans om deel te nemen aan diverse activiteiten die speciaal voor hen ontwikkeld worden (info : http://www.monumentenmaandag.irisnet.be – de inschrijvingen hiervoor worden afgesloten op 15 september 2014).PRAKTISCH
Zoals elk jaar beschrijft een gratis brochure in zakformaat alle plaatsen die op het programma staan, hun ligging met de openingsuren, hun toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, evenals de activiteiten en de circuits in het kader van het thema van de Open Monumentendagen 2014. Deze brochure is verkrijgbaar in het Nederlands en het Frans en is daarnaast raadpleegbaar in drie (N/E/F) talen op. www.openmonumentendagenbrussel.irisnet.be). De Engelse versie in pdf-vorm is downloadbaar op deze website.

Op 20 en 21 september 2014 zal een informatiepunt geopend zijn in de Sint-Gorikshallen van 10u tot 17u, waar de bezoekers de gratis brochure kunnen afhalen en zich informeren over de te bezoeken plaatsen en de verschillende georganiseerde activiteiten. Tijdens dezelfde uren is er ook een telefonische permanentie voorzien (02/204.17.69). Daarnaast zijn wij ook aanwezig op facebook en twitter.

Voor meer informatie

De gratis brochure met het volledige programma van de Open Monumentendagen van 20 en 21 september 2014 is verkrijgbaar bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (onthaal CCN – mezzanine Noordstation), in de Sint-Gorikshallen, bij FNAC in City 2 en Gulden Vlies, in de kantoren van Visit Brussels, in het Office de Promotion du Tourisme Wallonie-Bruxelles (OPT), bij Toerisme Vlaanderen, bij de gemeentebesturen van het Brussels Gewest, ...

De brochure kan ook worden besteld per e-mail (jdp-omd@sprb.irisnet.be) of op 02/204.17.69.
Het gedetailleerde programma en een interactief plan, evenals de downloadbare brochure zijn te vinden op de website www.openmonumentendagen.irisnet.be
Voor alle bijkomende inlichtingen kunt u terecht bij :

Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Open Monumentendagen

CCN (7de verdieping) – Vooruitgangstraat 80 te 1035 Brussel

tel. : 02/204.17.69

fax : 02/204.15.22

e-mail : jdp-omd@sprb.irisnet.be
Actueel nieuws over de Monumentendagen wordt gepresenteerd op de Facebookpagina van de Directie Monumenten en Landschappen, op Twitter en op Pinterest.
Facebook : Bruxelles Patrimoines – Twitter : @jdpomd – pinterest : jdp-omd


Perscontacten :

Leonôr Da Silva, Kabinet van Minister-President Rudi Vervoort

tel. : +32 2 506.32.32 fax : +32 2 514.40.22 GSM +32 486 72.10.94

ldasilva@vervoort.irisnet.be

Jo De Witte, Kabinet van de minister-president Rudi Vervoort:

GSM + 32 478 45.22.86

jdewitte@vervoort.irisnet.be

Brigitte Vander Brugghen, Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

tel. : + 32 2 204.24.49 fax : + 32 2 204.15.22

bvanderbrugghen@sprb.irisnet.be

Paula Dumont, Directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewesttel. : + 32 2 204.29.60 fax : + 32 2 204.15.22

pdumont@gob.irisnet.be
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina