Opgedragen aan de drie sterren in het westen Sewak KasparyanDovnload 40.15 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte40.15 Kb.
Boekverslag

Opgedragen aan de drie sterren in het westenSewak Kasparyan

Van:


Datum:
__________

Het boekTitel van het boek:

De brief voor de KoningSchrijver / schrijfster van het boek:

Tonke Dragtillustratoren van het boek:

Tonke Dragt

Omslagtekening: Annemarie van Haeringen


aantal bladzijden:

455


Uitgeverij:

Leopold uitgevers AmsterdamDit boek heb ik gekozen omdat….

Ik het een heel spannend boek vond niet alleen omdat het boek ging over de tijd van steden en staten maar ook omdat het een boek is met veel avontuur en spanning waardoor ik het boek leuk en geschikt vind om een boekverslag over te maken. Het is wel een moeilijk boek voor de samenvatting er gebeurt zoveel in dit boek dat je moet overwegen wat je er inzet.

Het verhaal
De hoofdpersonen: (vertel kort iets over elke hoofdpersoon)

Tiuri zoon van Tiuri; Tiuri is de hoofdrol speler in dit verhaal hij is degene die de brief naar de koning van Unauwen moest brengen en dit avontuur beleeft. Zijn vader is in het rijk van Dagonaut een bekende ridder.
Piak; dat is de toekomstig schildknaap van Tiuri Piak is geboren in de bergen en diende als gids voor Tiuri over het grote gebergte.
De zwarte Ridder met het Witte Schild; dat is ridder Edwinem van Foresterra hij was voordat hij was vermoord een grauwe ridder en een van de twaalf trouwe paladijnen van de koning van Unauwen hiervoor kreeg hij ook een ring waar er maar 12 van zijn gemaakt.
De zwarte ridder met het Rode Schild; Dat is de ridder uit Eviellan die Edwinem van Foresterra in een hinderlaag heeft gelokt en vermoord.
De Rode Ruiters;Dat zijn de aanhangers van de Zwarte ridder met het rode schild. Die het Tiuri flink lastig proberen te maken door middel van hinderlagen en spionnen op hem af te sturen.


Het is een: (je kunt voor meerdere dingen een kruisje zetten)

x

verhaal dat echt gebeurd kan zijn
verzonnen verhaal

x

verhaal van vroeger
fantasieverhaal
toekomstverhaal

Het is een verhaal van vroeger dat best gebeurd kan zijn maar het speelt zich af in twee verzonnen landen.

Het verhaal speelt zich af: (je kunt meerdere dingen aankruisen)binnen

x

buiten
in ons land

x

in een ander landSamenvatting

Tiuri is zestien jaar oud toen hij zijn laatste opdracht moest voltooien om tot ridder geslagen te worden. Hij moest een nacht in een kapel waken, waar hij niks mocht zeggen niet slapen en niet de kapel mocht verlaten. De volgende dag zou hij dan als ridder geslagen worden. Tijdens deze nacht werd op de deur geklopt. De man die op de deur klopte schreeuwde dat hij hulp nodig had. Tiuri deed tegen de regels de deur open. Waardoor een groot avontuur begon.


De man gaf Tiuri een brief en vroeg of dat hij deze brief zo snel mogelijk naar Edwinem van Foresterra wou brengen. Die zou op de herberg Yikarvara op hem wachten. Tiuri aanvaarde de opdracht en ging op weg naar de herberg. Toen hij bij de herberg aankwam zij de herbergier dat Edwinem uitgedaagd was voor een tweekamp met de zwarte ridder met het rode schild. Tiuri ging meteen naar de plek van waar de tweekamp gehouden werd en zag daar ridder Edwinem zwaar gewond op de grond liggen Edwinem zei dat het er nooit een tweekamp was geweest. Maar dat hij in een hinderlaag was gelokt door de rode ruiters uit Eviellan en hun meester de zwarte ridder met het rode schild. Hij vroeg Tiuri of hij de brief wou brengen en er op te waken met zijn leven. Ook gaf hij hem een ring waarmee hij hulp kon krijgen van Menaures de kluizenaar van het grote gebergte die hem zou helpen om de bergen over te steken.
Tiuri aanvaarde de opdracht en begon aan de tocht naar het rijk van Unauwen. Tijdens de rijs werd hij achtervolgd door rode ruiters hij wist ze af te schudden en wist onderdak te krijgen in het bruine klooster waar hij hartelijk werd verwelkomd door de monniken. En een bruine pij kreeg om minder om te vallen voor het oog van de rode ruiters de volgende dag reed hij naar kasteel mistrinaut waar hij de grauwe ridders leerde kennen de grauwe ridders dachten eerst dat hij de man was die Edwinem van Foresterra had vermoord waardoor ze hem in mistrinaut opsloten en een gevecht hielden. Tijdens dit gevecht wist Tiuri te vertellen wat er werkelijk was gebeurd en herinnerde hij de ring die hij had gekregen van Edwinem hij liet hem zien waardoor de grauwe ridders hem geloofde en uiteindelijk hun spijt gaven voor wat er gebeurd was ze vergezelde Tiuri tot het grote gebergte waarna ze hun jacht op de rode ruiters en de zwarte ridder met het rode schild voortzetten om hun te wreken voor Edwinem.
Toen Tiuri naar Menaures ging ontmoette hij Jaro die ook op weg was naar Menaures. Ze besloten daarom hun reis samen te vervolgen. Toen Tiuri en Jaro bij Menaures waren liet Tiuri de ring zien die hij van ring zien die hij van Edwinem van Foresterra gekregen had en vertelde dat Edwinem vermoord was. Menaures gaf Piak mee als gids voor grote gebergte. Tiuri vroeg of Jaro mee mocht omdat hij ook aan de andere kant van het gebergte moest zijn. Dit bleek later niet zo want hij probeerde Tiuri van de richel te gooien waardoor hij zelf viel. Tiuri kon hem nog net redden. Jaro was zo dankbaar dat Tiuri hem gered had dat hij besloot zijn spion zijn op te even en een beter man te worden. Tijdens de reis over het grote gebergte werd Tiuri goed bevriend met Piak zo goed dat Piak besloot om schildknaap van Tiuri te worden en het grote gebergte achter zich te laten.

Toen ze het grote gebergte overgestoken waren zou Tiuri zijn Reis vervolgen naar Dangria. In Dangria bleek de burgemeester omgekocht te zijn door de prins van Eviellan hij nam Piak gevangen. Tiuri regelde met alle mensen van de stad een opstand waardoor de burgemeester in de gevangenis werd gegooid en er een rechtvaardige burgemeester kwam. Ook werd Tiuri bij de poort aangevallen door een spion Slupor Tiuri wist aan de slag te ontkomen en het zwaard uit Slupor handen te slaan. Tiuri moest hiervoor getuigen zijn in Dangria maar zoveel tijd had hij niet hij besloot er onderuit te glippen en vervolgde zijn reis naar de koning van Unauwen om de brief te geven en terug te keren naar Dagonaut waar hij nog veel uitteleggen had


Toen hij aangekomen was in Unauwen gaf hij de brief aan de koning de koning versterkte onmiddellijk zijn grenzen en zei dat de oorlog met Eviellan begonnen was Tiuri kreeg een onderscheiding van de koning. Hij moest snel vertrekken vond hij terug naar Koning Dagonaut waar hij nog veel uit te leggen had. De koning van Unauwen stuurde tijdens zijn vertrek ook nog een brief naar de koning Dagonaut waarin hij alles uitlegde ook kreeg hij een wit schild en een zwaard van Unauwen zodat iedereen zag dat hij niet alleen voor Dagonaut vocht maar ook voor Unauwen.
Toen hij terugkeerde naar De koning van Dagonaut had hij nog veel beloofd en goed te maken hij getuigde bijvoorbeeld voor Slupor en kwam zijn belofte na om nog even met de dwaas te praten die hij tegenkwam tijdens de reis naar Unauwen.
In Dagonaut liet de Koning hem bij zich komen en zei dat Tiuri een goede keuze heeft gemaakt die een echte ridder genomen zou hebben ook zei hij dat hij het zou kunnen overwegen om Tiuri niet als ridder te slaan Tiuri snapte waarom en dat dat misschien niet eerlijk zou zijn. De koning nodigde hem Wel uit voor een buffet met alle ridders er bleef een stoel over de koning zij dat hij daar moest zitten Tiuri zei dat dat niet mocht omdat hij geen ridder was de koning trok hierop zijn zwaar en sloeg Tiuri tot ridder. en vroeg of hij aan tafel kwam zitten.


Mijn mening


Ik vind het verhaal:

 spannend

 grappig

 droevig

 ____________


omdat, Het boek is hartstikke spannend dat komt vooral omdat er veel avontuur in zit maar ook omdat het gaat over de tijd van steden en staten dat maakt het voor mij toch leuker om het te lezen omdat ik van zulke boeken houd.

Ik vind de tekeningen:

 mooi

 leuk


 lelijk

niet zo mooi


omdat,Het allemaal eenvoudige zwart-wit plaatjes zijn die staan na een deel avontuur je ziet in de plaatjes wel waar het komende avontuur over zal gaan.

Ik vind de titel:

 goed gekozen

 een beetje vreemd

 niet passen

 ____________


omdat, De titel alles zegt over het boek toen ik het zag dacht ik gelijk al van dat het een boek is dat gaat over de geschiedenis. Want de titel doet me denken aan ridders en kastellen.
Ik geef het boek een cijfer.

Ik geef een 10-Omdat, het een van de mooiste boeken is die ik heb gelezen. Het boek is fijn geschreven alleen in het begin moest ik er echt inkomen. Ik geef geen 10 omdat ik de plaatjes niet echt mooi vond.

EXTRADe schrijver / schrijfster:

Vertel hieronder iets over de schrijver / schrijfster. Bijvoorbeeld wanneer hij / zij geboren is, welke boeken hij / zij nog meer heeft geschreven en of hij / zij ook prijzen heeft gewonnen voor boeken.Naam:Tonke Dragt

Geboortedatum:

Geboorteplaats:

Andere boeken;

1. Geheimen Van het Wilde Woud

2. Verhalen van de tweelingbroers

3. Torenhoog en Mijlen breed

4. Ogen van tijgers

5. De torens van februari

6. De Zevensprong

7. Aan de andere kant van de deur

8. De robot van de rommelmarkt & Route Z

Bij verschijnen uitgeroepen tot beste kinderboek Van het jaar.

De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het jaar 1963.

1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend.


De brief voor de koning heeft ook een tweede deel dat ik op het moment aan het lezen ben
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina