Oplossen van stelsels eerstegraadsvergelijkingen met ti 83Dovnload 13.19 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte13.19 Kb.

Oplossen van stelsels eerstegraadsvergelijkingen met TI 83

We lossen volgend voorbeeldstelsel op:We vullen de verhoogde matrix van het stelsel in (dit is de matrix met de coëfficiënten en de constante termen uit het stelsel):- druk op de knop MTRX

- selecteer in het menu de keuze EDIT door de knop verplaats menu naar rechts te gebruiken. Druk hierna op de knop ENTER in die je onderaan het rekentoestel ziet.

- Vul de getallen in, zoals je hieronder in de afbeelding ziet. Nadat je een getal ingevuld hebt, gebruik je de knop ENTER onderaan het toestel om naar het volgende getal te gaan.
- Als je alle getallen hebt ingevuld en gecontroleerd hebt, druk je op de knop QUIT (door de eerst de knop 2nd en dan Mode in te drukken)
Druk nu terug op de knop MTRX, en je kiest in het menu nu voor MATH.
Gebruik de knop verplaats naar onder
totdat de keuze B: rref geselecteerd is
Druk op de ENTER-knop, je verkrijgt het volgende scherm:


Gebruik nu de knop MTRX. Bij NAMES is de naam [A] geselecteerd:

Druk op de ENTER-knop. Je verkrijgt:

Voeg het haakje rechts ) toe en beëindig weer met ENTER.


Je verkrijgt als resultaat:
Dit wordt de canonieke vorm van de uitgebreide matrix genoemd. Deze canonieke vorm levert een stelsel dat gelijkwaardig is met het gegeven stelsel (dit wil zeggen het nieuwe stelsel heeft dezelfde oplossingen als het gegeven stelsel). De oplossingen van het stelsel zijn eenvoudig af te lezen uit de canonieke vorm.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina