Oppassen bij aanbetalingenDovnload 6.3 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte6.3 Kb.

WOLVEGA –"Rechtvaardig" een twee wekelijkse rubriek verzorgd door Eerde de Vries van Omny De Vries Advocaten, waarin onderwerpen van juridische aard op toegankelijke wijze zullen worden behandeld.

Oppassen bij aanbetalingen

Veel tijd besteed ik de laatste maanden weer aan het afwikkelen van faillissementen en aan het adviseren van in problemen geraakte bedrijven. Tijdens twee lezingen die ik onlangs gaf voor ondernemers in Oost- en Weststellingwerf kwam ook het probleem van de aanbetaling weer aan de orde. Ooit was ik curator van een scheepsbouwbedrijf en ik werd al snel gebeld door klanten van dat bedrijf die opdrachten tot bouw van een schip hadden gegeven. Net als bij de aankoop van keukens en bankstellen moest ook bij de aankoop van nog te bouwen schepen, een aanbetaling worden gedaan. Dat waren aanbetalingen van soms wel € 100.000,--. Aan die zaak moet ik de afgelopen dagen vaak terugdenken. Ook nu gaan weer veel bedrijven failliet die rechtstreeks aan particulieren leveren. Veel van die bedrijven verlangen een aanbetaling op de koopsom. Die aanbetaling is op datum faillissement reeds lang besteed aan lopende verplichtingen. De curator kan dan vaak niets meer voor deze onfortuinlijke kopers doen. Ook ik moest destijds slecht nieuws meedelen aan de klanten van de scheepsbouwer.


Gisteren hoorde ik op de radio een gedupeerd jong paar verklaren hoe zij al hadden aanbetaald op een volledige babykamerinrichting, koopsom € 2.300, --. Vervolgens ging de babyspeciaalzaak failliet en de gedupeerden kunnen naar hun (aanbetalings)centen fluiten. Eerder bleek ook al dat de kopers van woningen, die nog (af)gebouwd moesten worden, door een grote bouwer “Hoogevest” hoge aanbetalingsommen hadden voldaan aan die bouwer. Dat ook zo’n grote aannemer failliet kon gaan hadden velen, waaronder de gedupeerde kopers, niet verwacht.
Zijn die bedrijven aangesloten bij een waarborgfonds, dan kan de schade vaak beperkt blijven.

Zo worden de woningen van het bouwproject van de gefailleerde Hoogevest nu door andere aannemers - zonder extra kosten voor de kopers - afgebouwd binnen de regels van de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen. Ook de kopers van keukens of babykamerameublementen zijn hun aanbetaling niet kwijt en kunnen de spullen soms zelfs nog geleverd krijgen door een branchegenoot van de gefailleerde verkoper, als die laatste tenminste was aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Deze kopers hebben geluk, want zij krijgen ondanks het faillissement van hun verkoper alsnog geleverd tegen de oorspronkelijke koopprijs. Hun aanbetaling staat op de afrekening keurig als reeds voldaan geboekt.

Aanbetalingen komen in alle vormen voor. Bij woning- en arbeidsbemiddeling, bij koop en verkoop via het internet en in vele andere situaties. De enige raad die ik u na al mijn ervaringen als curator en advocaat kan geven is: betaal nooit aan, tenzij u er honderd procent zeker van bent dat uw aanbetaling ook in geval van faillissement verzekerd is. Doe bij twijfel nader onderzoek, lees de algemene voorwaarden van het bedrijf zorgvuldig of vraag juridisch advies van een onafhankelijke deskundige. Laat je nooit beïnvloeden door de zakelijke en professionele uitstraling van een winkel of internetsite; dat is vaak maar schone schijn. Eerder al gaf ik in mijn column deze raad al eens, maar deze herhaling lijkt mij in deze tijden op zijn plaats.

Mocht u na het lezen van deze rubriek vragen hebben dan kunt u zich wenden tot www.omnydevries.nl : Omny De Vries Advocaten, Van Harenstraat 46 te Wolvega


0561-613933, e-mail devries@omnydevries.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina