Ouders/verzorgers van jeugdigen van 11 t/m 22 jaar in de gemeente AchtkarspelenDovnload 11.73 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte11.73 Kb.

Aan
ouders/verzorgers van jeugdigen

van 11 t/m 22 jaar in de gemeente Achtkarspelen
Telefoonnummer

:

06-51394530

E-mail

:

info@cjgachtkarspelen.nl


Onderwerp

drank- en drugsgebruik onder jongeren


Surhuisterveen, 29 februari 2012
Geachte heer/mevrouw,
Jongeren in Achtkarspelen gebruiken op zeer jonge leeftijd drank en drugs. In de afgelopen kerstvakantie kregen we verontrustende signalen over jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar in Surhuisterveen, Buitenpost en Opende. Zij gebruikten alcohol en drugs, zoals ghb, speed en marihuana en vertoonden kenmerken van verslaving. Ouders/verzorgers hadden geen weet van het drank- en drugsgebruik van hun kinderen.
Samenwerking

Wij, de opstellers van deze brief (scholen, gemeente en betrokken instanties) maken ons grote zorgen over het drank- en drugsgebruik door jongeren. Wij werken samen om dit probleem te bestrijden. Met deze brief willen wij u informeren over onze aanpak. Belangrijk onderdeel van onze aanpak is de voorlichting aan jongeren en ouders/verzorgers. We willen u daarmee ondersteunen om dit moeilijke onderwerp met uw kinderen bespreekbaar te maken.


Wat kunt u van ons verwachten?

 • Wij willen u als ouder/verzorger informeren en betrekken. Wij willen drank- en drugsgebruik op jonge leeftijd voorkomen en aandacht geven aan de zorgen die er nu zijn.

 • Op onze scholen gaan wij de leerlingen voorlichten over het gebruik en de risico's van alcohol en drugs. Ouders/verzorgers worden hierbij betrokken.

 • We gaan in gesprek met jeugdigen in onze gemeente door ze actief op te zoeken en ze voor te lichten en van hen te horen wat hen beweegt rondom middelengebruik.

 • Wij organiseren gezamenlijk een oudercursus (cursus voor ouders/verzorgers). Deze start op 10 april 2012. Zie voor meer informatie bijgevoegde flyer en op de website van het CJG.


Gebruikt mijn kind iets?

De beste manier om daar achter te komen is door een gesprek met je kind aan te gaan. De kans dat een kind openheid van zaken geeft wordt meestal groter: • Als je niet dreigt met straf.

 • Als je laat merken dat je hem of haar niet afwijst als er sprake is van drugsgebruik.

 • Als je een goed moment uitkiest om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd en een slechte sfeer is.

 • Als je interesse probeert te tonen voor je kind en zijn of haar ervaringen. Dit kun je doen zonder het experimenteren goed te keuren.

U kunt ook een gratis en betrouwbare cursus via internet volgen. In 6 lessen ziet u in korte films hoe de familie Peters en hun buurvrouw het aanpakken. Zo leert u hoe je over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten met je kind. Zie hiervoor op www.pratenmetuwkind.nl. Voor een deskundig advies kunt u bellen met de Drugsinfolijn 0900-1995 (10 ct per minuut) of Verslavingszorg Noord Nederland.


Op de website www.cjgachtkarspelen.nl vindt u meer (lokale) informatie en handige links naar andere websites. Via het kopje “GAMMA” in de linkerkolom kunt u onze activiteiten op dit terrein volgen (GAMMA staat voor Grenzen Aan Middelen Misbruik in Achtkarspelen).
Reageren of vragen

Heeft u naar aanleiding van deze brief vragen of wilt u reageren? Neem dan contact op met 1 van de personen onder aan deze brief of stuur een e-mail aan info@cjgachtkarpselen. Zijn er andere zaken (tips, mening; wat dan ook; we hebben elkaar nodig) ook dat horen we graag.

Met vriendelijke groet,

Namens het Lauwerscollege, OSG Singelland Surhuisterveen, AOC Friesland, GGD Fryslân, Politie Fryslân, Timpaan jongerenwerk, Verslavingszorg Noord-Nederland en de gemeente Achtkarspelen.

De heer K. Antuma,

Wethouder jeugd en Centrum voor Jeugd en Gezin


Adressen voor meer informatie:

 • Lauwerscollege, dhr. W. van Brummen, (0512)-361832 wrvbrummen@lauwerscollege.nl

 • OSG Singelland Surhuisterveen, Ineke de Bies (0512) 36 90 90 i.vissia@singelland.nl

 • AOC Friesland, Alexandra Dantuma (0511) 541598 a.dantuma@aocfriesland.nl

 • GGD Fryslân, Els Mijnheer (088) 229 98 66 e.mijnheer@ggdfryslan.nl

 • Politie Fryslân, Sander Wijnsma 0900-8844 sander.wijnsma@friesland.politie.nl

 • Timpaan jongerenwerk, Tjado Bruinsma (06) 50 28 64 02 t.bruinsma@timpaanwelzijn.nl

 • Verslavingszorg Noord-Nederland Auke Zandstra (06) 51 95 97 18 (outreachtend jongerenwerker)

 • Verslavingszorg Noord-Nederland Bianca van dijk 058-2847647 (preventie medewerker)

 • Gemeente Achtkarspelen, Hendrik Veenstra (0511) 54 81 86/(06) 23 10 05 22 he.veenstra@achtkarspelen.nl

 • Centrum voor Jeugd en Gezin, Anja Boersma (06) 51 39 45 30 info@cjgachtkarspelen.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina