Our streets, our choice Unie lanceert Europese mobiliteitsweek 2014Dovnload 12.58 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte12.58 Kb.Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 16 september 2014Our streets, our choice
Unie lanceert Europese mobiliteitsweek 2014

Meer dan 2 000 Europese steden en gemeenten nemen deel aan de 13de editie van de Europese week van de mobiliteit, een jaarlijkse Europese campagne rond duurzame mobiliteit in de stad. Vanaf vandaag vinden op nationaal en lokaal niveau talrijke evenementen plaats. Met de slogan "our streets, our choice" wil Europa burgers aanmoedigen de openbare ruimte in de stad te heroveren en hun leefomgeving om te vormen tot een stad op mensenmaat.

Vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas, bevoegd voor vervoer: "Veel te lang werden steden gepland op maat van de auto. Tegenwoordig kosten de files onze economie echter 100 miljard euro per jaar, zonder rekening te houden met de effecten op onze tijd en gezondheid. Het doet me dan ook veel plezier dat deze Europese week van de mobiliteit zoveel enthousiasme opwekt. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat goede ideeën bestaan om onze leefomgeving aantrekkelijker te maken."

Janez Potočnik, Europees commissaris voor Milieu: "De week van de mobiliteit herinnert ons eraan dat we voor onze persoonlijke mobiliteit wel degelijk een keuze hebben en dat een juiste keuze een tastbaar verschil kan maken voor onze gezondheid en levenskwaliteit. We moeten werk maken van schone lucht en steden gebouwd op mensenmaat. De stad is er voor de mens en dat moet zo blijven!"

Tijdens de Europese week van de mobiliteit, een jaarlijkse campagne in opdracht van de Europese Commissie, staan in meer 2 000 steden in 43 landen evenementen rond duurzaam woon-werkverkeer, telewerk, flash mobs, autovrije initiatieven, creatieve wedstrijden en tal van andere activiteiten op het programma.

Een overzicht van de lokale campagnes staat ophttp://www.mobilityweek.eu/cities?year=2014

Een greep uit de evenementen van dit jaar:


Valencia, Spanje – Compascentrum

Na de afbraak van de omwalling rond Valencia in 1865 ontstond een ruimte die door voetgangers, fietsers en openbaar vervoer werd gebruikt om zich te verplaatsen tussen het stadscentrum en de buitenwijken. Die ruimte werd recent echter omgevormd tot een ringweg voor gemotoriseerd verkeer. Het doel van deze actie is deze binnenring opnieuw om te vormen tot een autovrije ruimte voor duurzame mobiliteit, in eerste instantie voor één dag maar in de toekomst permanent.Oostenrijk – schilderwedstrijd "kleur je straat"

Tijdens de Europese week van de mobiliteit mogen kinderen in Oostenrijkse gemeenten hun straat heroveren door ze te schilderen zoals ze er volgens hen zou moeten uitzien. Dit initiatief wordt via de scholen georganiseerd en de beste schildering wordt beloond met een prijs.Aarhus, Denemarken – rijdend mobiliteitslabo

Een van de hoogtepunten van deze week van de mobiliteit in Aarhus is het rijdende mobiliteitslaboratorium: een kleine caravan die door de stad rijdt in het kader van een project rond slimme mobiliteit. Waar de caravan opduikt, krijgen burgers de kans mee te werken aan nieuwe maatregelen zoals veiligere fietspaden die aantrekkelijk genoeg zijn om hen ertoe aan te sporen hun verplaatsingsgedrag aan te passen.

De Europese lokale autoriteiten is gevraagd het Handvest van de Europese week van de mobiliteit te ondertekenen en hun programma bekend te maken op www.mobilityweek.eu. Steden en gemeenten die van 16 tot en met 22 september een volledige week van evenementen plannen, permanente maatregelen nemen en een autovrije dag houden, kunnen ook meedingen naar de prijs van de Europese mobiliteitsweek en de opvolger worden van de eerdere winnaars Ljubljana (Slovenië), Zagreb (Kroatië), Bologna (Italië) en Gävle (Zweden).

Prijs voor duurzamemobiliteitsplan

Tegelijk lanceert de EU in het kader van de campagne "Do the right mix" de SUMP-prijs 2014 voor het beste duurzamemobiliteitsplan. In deze derde editie wordt een prijs uitgereikt aan steden en lokale overheden die op een duurzame en doeltreffende wijze inspelen op de vervoersbehoeften in hun stad of regio. De winnende regio of overheid krijgt een prijs van 10 000 euro en internationale erkenning voor zijn of haar beleid.

Kandidaten kunnen zich tussen 16 september en 3 november aanmelden via de website Do the Right Mix, waar ook vermeld wordt hoe een aanvraag moet worden ingediend en wordt beoordeeld. Het thema van 2014 is "monitoring om de uitvoering van mobiliteitsplannen te verbeteren".

In 2013 ging de SUMP-prijs naar de Spaanse stad Riva Vaciamadrid.Achtergrond

De Europese Mobiliteitsweken begonnen in 1998 met de Franse "Autovrije dag in de stad". Dit initiatief, dat nog steeds elk jaar in september plaatsvindt, moedigt steden en gemeenten aan gemotoriseerde voertuigen een dag lang uit de straten te bannen. Daardoor kunnen burgers hun stad of gemeente in een ander licht zien en worden zij aangemoedigd zich op duurzame wijze te verplaatsen en bewust gemaakt van de milieueffecten van hun verplaatsingsgedrag. Het succes van dit Franse initiatief leidde in 2002 tot de eerste Europese week van de mobiliteit.

Sindsdien heeft de Europese week van de mobiliteit in heel Europa en zelfs wereldwijd een steeds grotere impact. In 2013 namen 1 931 steden met in totaal 176 miljoen burgers deel aan de campagne. In totaal werden 8 623 permanente maatregelen genomen, die voornamelijk waren gericht op de infrastructuur voor fietsers en voetgangers, verkeersremming, toegankelijker vervoer en bewustmaking inzake duurzaam verplaatsingsgedrag.

De Europese Commissie trekt elk jaar 300 000 euro uit voor de Europese week van de mobiliteit, met name voor de coördinatie op Europees niveau en de prijs van de mobiliteitsweek. Steden die deelnemen doen dat met eigen middelen, in samenwerking met overheden, ngo's en andere partners.Meer informatie:

Europese Week van de mobiliteit

Campagne Do the Right Mix

Volg @SiimKallasEU

Contact:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)

Voor het grote publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 6 7 8 9 10 11 of e-mail

IP/14/1006
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina