Ouwehands diereninformatie



Dovnload 22.42 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte22.42 Kb.

OUWEHANDS DIERENINFORMATIE

Stokstaartje






Stokstaartje (Suricata suricatta)
Engels : Slender-tailed meerkat

Duits : Erdmännchen


Indeling


Klasse : Zoogdieren Mammalia

Orde : Roofdieren Carnivora

Suborde : Landroofdieren Fissipedia

Familie : Civetkatachtigen Viverridae

Geslacht : Suricata

Soort en ondersoort : Stokstaartje Suricata suricatta

Verwantschap : het stokstaartje is binnen de superfamilie Herpestoidea

verwant aan onder andere de hyena en de aardwolf.


Afstamming : restanten van vertegenwoordigers van nu levende

roofdierenfamilies zijn bekend uit het Laat- Eoceen / Vroeg-

Oligoceen (dit is 33,5 miljoen jaar geleden). Deze

landroofdieren behoorden tot zgn. Miacis-achtigen en

kwamen voor in verschillende grootte, van bijvoorbeeld

bunzing tot hyena. Bij de onderfamilie Miacinae bleef als

belangrijkste overeenkomst de volledige tandformule

behouden. De landroofdieren worden tegenwoordig in drie

superfamilies verdeeld. De civetkatachtigen vormen samen

met de hyena’s en de aardwolven één zo’n superfamilie, de

Herpestoidea.



Uiterlijk

Kop-romplengte : 25 - 35 cm


Staartlengte : 17 - 25 cm

Schouderhoogte : 10 – 15 cm

Gewicht : 620 – 970 gram

Omschrijving uiterlijk : kop met slurfachtige snuit. Vacht tamelijk ruw, grijsbruin tot

grijs met een wat geelachtige glans, op het achterste deel

van de rug acht tot tien bruinachtige dwarsbanden. Om de

ogen een donkere ring, staartpunt en oren zijn zwart. Aan

elke poot vier tenen. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

Speciale aanpassingen : het stokstaartje heeft sterke graafklauwen.

Voortplanting

Paartijd : oktober - april


Paargedrag : in een kleine groep krijgt maar een vrouwtje jongen. In

grote groepen krijgen twee of drie vrouwtjes jongen.



Plaats/bouw van nest : de nestholen worden meestal zelf gegraven, soms maken

ze ook gebruik van bestaande gangen en holen van de

grondeekhoorn.

Draagtijd : 10 - 11 weken

Plaats/tijd van geboorte : vooral in de periode november – december, maar jongen kunnen het hele jaar door geboren worden.

Worpgrootte : 2 – 5 jongen per worp

Aantal worpen : 1 per jaar
Jongen


  • geboortegewicht : 125 - 150 gram

  • geboortelengte : 10 – 12 cm

  • ogen open/dicht : ogen gaan na 10 – 14 dagen open

  • oren open/dicht : de gehoorgang gaat na ca. 10 dagen open

  • beharing : licht behaard

  • uiterlijk : een pasgeboren stokstaart lijkt al erg veel op zijn ouders.

Zoogtijd : ongeveer zes weken

Zelfstandig/spenen : na een jaar. Jonge dieren blijven wel langer lid van de groep

en werken als babysitter wanneer de moeder(s) eten gaan

zoeken.

Geslachtsrijp : na ongeveer een jaar

Overig : van drie weken tot drie maanden na de geboorte worden de

jongen bij het voedsel zoeken begeleid door groepsleden.




Leefwijze


Sociale structuur : stokstaarten leven in groepen tot wel 30 dieren.

Voedsel : insecten, schorpioenen, hagedissen, vogels, slangen,

wortels, knollen en vruchten



Jachttechniek : voedsel zoeken gebeurt in groepsverband.

Gebit : gebitsformule: I 3/3, C 1/1, PM 3/3, M 2/2= 36 tanden en

kiezen


Activiteit : ze zijn overdag actief

Overwintering : in het wild niet van toepassing. Een verblijf in onze

dierentuin moet van verwarming (en een warmtelamp!) zijn

voorzien.

Communicatie : door middel van geluiden en geuren.

Zintuigen : stokstaarten hebben een uitstekend gezichtsvermogen

Verspreiding

Habitat : stokstaartjes, ook wel aardmannetjes genoemd, leven in

laaglandgebieden met veel zicht naar alle kanten zoals

savannen, grasland, open bosgebied. Je vind ze niet in de

woestijn, in dichte bossen en op bergen. Zij leven vaak

samen met groepen grondeekhoorns en vosmangoesten. Zij

blijven op een plek totdat het voedselaanbod vermindert,

dan verhuist de hele groep naar een ander holenstelsel.


Woongebied : midden en zuidwest Zuid-Afrika, Namibië, Angola en

Botswana


Natuurlijke vijanden : de gier, kleine katachtigen en grote slangen

Overig

Maximale leeftijd : ongeveer 13 jaar


Bedreiging : geen

Bescherming : geen bijzondere maatregelen

Bijzonderheden : ‘s nachts leeft de groep stokstaartjes in holen onder de

grond. Overdag als de groep zich buiten het hol bevindt om

voedsel te gaan zoeken, staan er op toerbeurt altijd

stokstaartjes op de uitkijk. Zij geven constant een

piepgeluidje. Dit betekent dat alles veilig is. Bij gevaar uit de

lucht of van het land worden specifieke geluiden gebruikt,



zodat er snel bescherming gezocht kan worden.

Ouwehands Dierenpark, Postbus 9, 3910 AA, Rhenen

Tel: 0317 650 200, fax: 0317 613 727, E-mail: info@ouwehand.nl




De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina