Over 't kastje, de muur en Henk door Vinay RamnathDovnload 10.83 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte10.83 Kb.

30 augustus 2005

Over 't kastje, de muur en Henk - door Vinay Ramnath


“Hey Vinay,” hoor ik Jorrit achter me. “Ben je erg gehecht aan je BMX?” De ochtend voor vertrek naar Australië was ik er met 20 kg bagage mee naar de werkplaats gefietst, waar ’n kleine twee weekjes later de wielen gebruikt zouden worden voor ’t niet rijdende evenbeeld van Nuna3.

Waarom sowieso met 20 kg bagage op de BMX? Ach, ’t besef dat ’t je laatste zomerdag is, dat je de laatste maanden geen normaal dagritme had en dat dat toch niet meer uitmaakt door ’t tijdsverschil dat eraan zit te komen doet gekke dingen met je. Dan maak je nou eenmaal niet de verstandigste keuzes. Dan kom je om vier uur uit de kroeg als je om half zes op de werkplaats moet zijn en je je tas nog moet inpakken. Dan kies je voor die broek van zes maten te groot die weliswaar hartstikke lekker zit, maar verdraaid onhandig is als je bij ’t fouilleren je riem uit moet doen en je handen omhoog. En ’t is vier vluchten naar Adelaide. Maar wie dacht dat meedoen aan de World Solar Challenge makkelijk is?

Na anderhalve week chillen (in en naast ’t toch wel erg koude zwembad), klauteren (met en zonder kano) en toch vooral autorijden komen we aan in ’t warme Darwin. De stad waar ze beweren dat de muren orkaanbestendig zijn en waar je dus, in tegenstelling tot die van Alice Springs, vast wel op kunt klimmen. De stad waar de beo’s, in tegenstelling tot die in Katherine, geen bier uit blik drinken maar waar de mieren wel winegums eten uit ’n plastic zakje. De stad vol met winkels waarvan niemand precies weet wie wat verkoopt. Zo kan ’t gebeuren dat je op zoek bent naar ’n remslang.

“Daarvoor moet je naar die auto-onderdelenzaak,” meent Jorrit.
“Neenee, dat hebben we hier niet,” zegt de man van de auto-onderdelenzaak. “Je moet dáár naartoe, naar ’t kastje verderop”. De man van ’t kastje moet zich echter verontschuldigen.
“Die remslang, die hebben we niet.” En ja, als je eenmaal bij ’t kastje bent, dan word je ook vrijwel altijd doorgestuurd naar de muur. Zo ook wij.
“Je hebt ’n legendarisch kapsel!” roept de mevrouw van de muur tegen Oskar verrukt, “maar nee, ’n remslang, dat hebben we niet.” Ze pakt ’n plattegrond met de route naar de servieskast. Daar verkopen ze alle soorten slangen. We voelen ons ’n beetje ’n stoet sprookjesbeesten, wanhopig op zoek naar de toverdrank voor ’t vijfde incomplete sprookjesbeest. Is er ’n analogie ergens mee? Geen idee, dat laten we aan de meer literair onderlegden over. ’t Is bij ons ook wel iets minder schrijnend, want we zijn met de auto. De man van de servieskast verkoopt allerlei soorten slangen, maar geen voor de rem.
“Je moet verderop in de straat zijn, bij de remonderdelendealer tegenover ’t hotel.”
De remonderdelendealer straalt in geen enkel opzicht uit wat je verwacht van de eindbestemming van zo’n zoektocht. Geen schattig huisje met snoep aan de muren noch ’n heldere ster er recht boven. Je zou er zo voorbij rijden.
“Ja hoor, die remleiding heb ik wel,” vertelt de remonderdelendealer. Ja, ’t kost wat moeite, maar wie dacht dat meedoen aan de World Solar Challenge makkelijk is?

Nu we op ’n basisschool aan de auto werken, komt ook ons gevoel van welke dag van de week ’t ook al weer is weer ’n beetje terug. Op maandag deel je strandballen uit, op dinsdag stel je ze teleur dat er geen ballen meer zijn, op woensdag signeer je de strandballen en ’t schooluniform van de degenen die zo’n bal niet hebben. Zaterdag en zondag zijn er geen kinderen en dat maakt nogal ’n verschil. Dat had Henk de kraaghagedis ook wel door en zaterdagochtend is voor heb dan ook ’t beste moment voor z’n rondje om de school. ‘n Hele dag geen rondrennende scholieren, maar sinds kort is de dorstige rondstampende Vinay op weg naar de Chillmaster drinkwaterfontein ’n even groot gevaar. Henk ziet eruit als ’n hoopje dorre bladeren en lijkt weinig reden om ’n omweg te nemen. Nu had hij toch al ’n ochtendhumeur en die optater is net de druppel die de emmer doet overlopen. Henk bestookt de beteuterde Vinay met ’n scheldkannonnade. Dat wil zeggen, hij zet z’n kraag uit zoals ’n kraaghagedis betaamt, spert z’n bek wijd open, haalt nog eens diep adem en brult…

Niks. Kraaghagedissen kunnen niet brullen.
Zich meer dan ooit bewust van deze handicap windt Henk zich meer en meer op, zo erg dat z’n kaak en kraag compleet in de kramp schieten. Hij zit hier zo dus nog wel even. Nu maar hopen dat ’t niet gaat waaien. Vinay, blij dat Henk zo nog wel even wil blijven zitten, gaat bij ‘n teamgenote ‘n fotocamera lenen. Met de fotocamera komen nog meer teamgenoten, nog meer fotocamera’s en zelfs ’n videocamera. Henk houdt z’n bek wijd open van verbazing. Of ’t is geen zaterdag, of er is iets goed mis. Van alle kanten wordt hij gefotografeerd, gefilmd en hij wordt zelfs letterlijk in ’t zonnetje gezet. Dit soort media-aandacht is hij niet gewend. Maar hij moet nu wel ’n statement maken en houdt z’n bek open om iets te zeggen...
Kraaghagedissen kunnen niks zeggen. Geen “jongeren”, “techniek”, “duurzaamheid” of “toekomst”. Geen woord, laat staan woordgroepjes. Zich meer dan ooit bewust van ook deze handicap heft Henk zich fier op z’n achterpoten en waggelt er, geheel tegen de regels van de mediatraining vandoor. Omgaan met zoveel media-aandacht is niet makkelijk. Moeten wij ook mee om kunnen gaan natuurlijk, maar wie dacht dat meedoen aan de World Solar Challenge makkelijk is?

Darwin is ’n havenstad. Dat betekent dat de mariniers op zaterdagavond nog even hun geld moeten verdrinken voordat ze om twaalf uur de boot opmoeten op weg naar Egypte. Ze willen ook wel ’n ondergeklad rugbyshirt ruilen voor ’n bijgeknipt teamshirt.


Mariniers weg, tijd om te dansen. Dat klinkt makkelijk, is ’t niet als je eigenlijk alleen kan pogoën en headbangen. Gelukkig zijn er voor mijn soort tafels en ’n podium om op te staan, waardoor de rest van ’t publiek veilig is voor m’n rondzwiepende armen, benen en hoofd. Niemand is ernstig gewond, ’t is ’n mooi feest.

“Nuon Solar Team in the house!” brult de DJ door de speakers.


“Make some noise!”
Yeeha
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina