Overweldigende liefdeDovnload 21.12 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte21.12 Kb.

groep 55


Markus 14:1-11
OVERWELDIGENDE LIEFDE
Maria vond, dat Hij er vermoeid uitzag. Ze zag de lijnen in z’n gezicht en de wallen onder z’n ogen. Maar toen Hij haar zag, lichtten zijn ogen op. ‘Maria, fijn je te zien’, zei Hij.

‘Ik ben blij dat U er bent, Heer’, zei ze. ‘Het is alweer zo lang geleden.’ Ze wist, dat Hij lange tijd uit de buurt van Jeruzalem gebleven was. Er stond een prijs op z’n hoofd. ‘Ik maak me zorgen’, zei Maria.

Jezus glimlachte en schudde langzaam z’n hoofd. ‘Je bent bezorgd voor niks, lieve Maria. Mijn leven is in de hand van mijn Vader.’ Maar de manier waarop Hij het zegt, verraadt de spanning. Net alsof er een verborgen boodschap in zit. Er trekt een rilling door Maria heen als ze samen naar de woonkamer lopen. Voor haar is het duidelijk, dat dit bezoek heel anders is dan een aantal maanden geleden. Er zal iets vreselijk fout gaan, ze voelt het. Het gaat tegen alle logica van de mensen in – die hadden Jezus net nog als een koning binnengehaald. De verwachtingen waren hooggespannen. Maar Maria ziet de vermoeidheid in Jezus’ ogen. Er gaat inderdaad wat gebeuren. Maar het zal heel anders zijn dan de meesten denken. Maria weet het gewoon. Een gespannen stilte. Alsof de hele hemel over het randje naar beneden kijkt om te zien wat er gebeuren gaat. Deze week. Deze reis. Met deze Man.
Niemand weet, wat Maria precies dacht, toen ze Jezus weer ontmoette op deze dag in de week voor Pasen. Toch, dat ze een soort zesde zintuig had voor wat er gebeuren zou, is duidelijk. Jezus zelf ging vastberaden naar Jeruzalem. Op weg naar z’n arrestatie. Op weg naar een bewuste dood. Hij sprak er openlijk over met zijn leerlingen. Maar niemand wou eraan. Niemand kon het geloven. Alleen Maria leek het aan te voelen. Zij deed daarom iets heel bijzonders. De enige passende aktie. Ze kwam met een daad van overweldigende liefde.
Weet je wat overweldigende liefde is? Als je je dochter van bijna 3 jaar naar bed brengt, en dan na het zingen van een liedje, een verhaaltje en een gebedje, dat je dan eindelijk, als je haar ondergestopt hebt, weg gaat en zegt: ‘Jessica, ik hou van jou’. Maar je bent de kamer nog niet uit, of je hoort: ‘Ik hou meer van jou, mama!’ Dus ga je terug, geeft haar nog een dikke kus en zegt: ‘En ik het meest van jou, Jessica.’ Maar je bent de kamer nog niet uit, of ze roept je achterna: ‘En ik van jou het allermeest van de héééle wereld!’

Wow! Game over! Het allermeest van de héééle wereld? Dat is pas echt overweldigend! Je dochter houdt niet het meest van haar favoriete pop. Of een uitstapje naar Ballorig. Of een verjaardag met een grote taart en mooie kadootjes. Nee, ze houdt van jou – van jou meer dan van de héééle wereld.


Dat is overweldigende liefde. Daarvoor gaat alles aan de kant. Daarvoor heb je alles over. Je wenst alleen maar, dat je nóg meer zou kunnen geven. Niets is te kostbaar. Niets is te overdreven. Je hart wil dat je geeft – alles geeft.
Dat doet Maria als ze Jezus zalft tijdens de maaltijd bij Simon die ook door Jezus genezen was. Ze zalft Jezus met zeer kostbare, zuivere nardusolie. Daarmee geeft ze alles wat ze heeft aan Jezus. Weet je waarom? Omdat die parfum zeer waarschijnlijk haar bruidsschat was. Ze was nog niet getrouwd, net als haar broer Lazarus en zus Martha. Dat was niet normaal in die tijd, een vrouw van zeker in de 20/30 die nog vrijgezel was. Misschien kwam dat, omdat hun ouders al overleden waren en hen niet hadden kunnen uithuwelijken. En hoe ouder je wordt, hoe meer de biologische klok tikt. Maar ze had wel een bruidsschat! Een albasten flesje. Heel gewoon. Aan de buitenkant zie je niets bijzonders. Maar de inhoud! De inhoud bestaat uit zéér kortbare, zuivere nardusmirre. Ter waarde van een jaarloon! Heb je ooit zo’n duur flesje parfum in handen gehad? Zelfs het merk Amouage of de parfums van Clive Christians kosten geen jaarsalaris.

Maar nu ziet Maria Jezus binnenkomen. En ze voelt aan, Jezus zegt het zelf: binnenkort gaat Jezus sterven. Waarom? Hoe? Gods plan? Geen idee … maar Jezus is mijn alles, en dus geef ik Hem alles wat ik heb. Als expressie van mijn overweldigende liefde.

Want besef het goed: die olie was niet het meest kostbare wat Maria gaf. ‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’ had Jezus al eens eerder gezegd. Het kostbaarste wat Maria geeft, is haar hart. Dus breekt ze de hals van het flesje en giet de hele inhoud over het hoofd van Jezus uit. Ze stopt niet halverwege, maar laat de parfum echt rijkelijk vloeien. Tot de laatste druppel! Zodat de olie zijn voeten bereikt. En dan doet Maria nog iets heel aparts: ze maakt haar haar los en droogt de voeten van Jezus ermee af. In die tijd geef je daar je hele vrouwelijkheid mee weg. Opgestoken haar verleend een vrouw haar eer. Alleen in je eigen huis en tegenover je eigen man draag je het los. Maar voor Maria maakt het allemaal niets uit. Ze wil niets achterhouden. Al haar liefde gaat uit naar Jezus.
En wat zie je dan? Iedereen valt erover. Vooral Judas. Op één Persoon na: Jezus. Hij wijst haar niet af en geeft haar geen berisping. Nee, zegt Hij: ‘Laat haar met rust, waarom vallen jullie haar lastig? Ze heeft iets goed voor Mij gedaan. Wat ze kon heeft ze gedaan: ze heeft mij lichaam nu al met olie gebalsemd, met het oog op mijn begrafenis.’
Het mooie aan deze geschiedenis vind ik, dat juist Maria tot deze daad van overweldigende liefde komt. Uit de Bijbel komt ze naar voren als een gevoelige vrouw. Hoog-sensitief – ze voelde aan waar het heen ging met Jezus. En bescheiden, op de achtergrond. Die ook geestelijke gevoeligheid maakte haar tot een bijzondere gelovige. Maar het maakte haar ook gevoelig voor depressies. Weet je nog, hoe ze reageerde toen Lazarus gestorven was? Passief en helemaal kapot. ‘Jezus komt eraan!’ – en Martha rende naar Hem toe. Maria bleef thuis zitten en zakte dieper en dieper weg in haar verdriet. Zelfs het nieuws van Jezus’ komst veranderde niets aan haar diepe rouw.

Maar, dank God ervoor, Jezus zoekt ons altijd op waar wij zijn. Hij komt in onze duisternis, in onze verborgen moeiten, en laat zijn licht erop schijnen. En door zijn Heilige Geest geeft Hij je de kracht om overeind te blijven. Als je je sterk voelt en je zwakke kanten niet doorhebt. Of als je zwakheid zo sterkt wordt, dat je voor je gevoel niet meer verder kunt.

Jezus zoekt je op! En Hij geeft je de kracht om verder te gaan.

Neem Maria. Opnieuw moet ze straks iemand missen, ze voelt het intuïtief aan. Nu niet haar broer Lazarus, maar haar Heer, Jezus Christus! Toch zakte ze niet weg in passiviteit, zoals de vorige keer. Nee, deze keer antwoordt ze. Ze geeft zichzelf in haar aanbidding voor Jezus, die de vorige keer tegen haar en Martha zei: ‘Ik ben de Opstanding en het Leven.’ En dus geeft ze spontaan, in een opwelling, alles wat ze heeft als blijk van haar overweldigende liefde voor Jezus.


Als ik dit verhaal lees, voel ik me altijd een beetje ongemakkelijk.

Ik vind het eigenlijk geen overweldigende liefde. Eerder overdreven liefde.

Voor Judas was het zelfs aanleiding om ermee te kappen. Weg met die Jezus. Wie vindt zulke verkwisting nou goed? Hij gaat op weg om Jezus te verraden voor 30 zilverstukken – de prijs van een slaaf, nog niet half zoveel waard als de parfum die Maria zo royaal over Jezus had uitgegoten.

Maar als ik kritisch ben op anderen, geef ik vooral een oordeel over mijzelf.


Weet je:

Maria heeft een hart vol dankbaarheid Judas heeft een hart vol bitterheid

Maria kwam met totale overgave Judas komt met een verborgen agenda

Maria hoort wat Jezus zegt – en antwoordt Judas hoort het ook – maar wil er niet aan

Maria houdt niets achter Judas geeft niets op

Maria bedolf Jezus onder kussen Judas verraadde Jezus met één kus.

Maria gaf zichzelf helemaal Judas had alles onder controle.
Op wie lijk jij?

Overweldigende liefde is een beetje raar. Mensen begrijpen dat niet. ‘Denk je niet dat je een béétje teveel tijd aan je geloof besteedt met al dat bidden en bijbelstudie en steeds voor anderen klaarstaan?’ ‘Is het niet wat overdreven om te zeggen dat je een stem van God gehoord hebt die je tot deze keus gebracht heeft?’

Maar echte liefde kost de gever altijd wat. Anders is het een gift – je doet het voor het goede doel en hebt er zelf niet echt last van. Op z’n best. Op z’n slechts geef je vooral jezelf een goed gevoel.

Maar als Maria álles geeft … hoeveel houden jij en ik dan van Jezus? Het allermeest van de héééle wereld? AMENMarkus 14:1-11 LITURGIE MORGENDIENST
Votum + Zegengroet

Antwoordlied: Psalm 37 : 1 + 2

Wet: Psalm 37 : 12 + 16

Gebed

Schriftlezing: Markus 14 : 1 - 11

Tussenzang: Psalm 133 : 1 + 2

Preek

Amenlied: Gezang 46 : 1, 2, 3 (‘Maria heeft aan Jezus een goede daad gedaan’)

Gebed

HERE God, wij bidden U om meer liefde voor U, zoals Johannes zegt: Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons geschonken heeft! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn wij ook, omdat Jezus verschenen is om de zonden weg te nemen. Geef ons meer van uw Geest, zodat uw overweldigende liefde ook in ons leven naar buiten komt. AMENKollekte

Slotzang: Gezang 90 : 1 + 2 (‘Ontsluit, o Heer, voor U ons hart’)

ZegenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina