P. C. Hooftstraat mensenDovnload 46.91 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte46.91 Kb.
Doelgroeponderzoek Crossmedia
Doelgroep: “P.C. Hooftstraat mensen”
De mensen die tot onze doelgroep behoren zijn mensen die winkelen in de P.C. Hooftstraat of gewoon geregeld op die plek te vinden zijn. Dat zijn onder andere toeristen, BN’ers, rijke zakenmensen en dagjesmensen.

Het lijkt er in de P.C. Hooftstraat op dat het heel erg gaat om het gezien en gezien worden. Mensen parkeren hun duren auto’s graag midden in de straat om veel aandacht te trekken en bekeken te worden. In de winkels wordt je vaak heel persoonlijk geholpen en geadviseerd.

Welke verschillende doelgroepen zijn er te onderscheiden in de P.C.? Wie zijn die mensen nou precies? Hoe leven ze? Hoe wonen ze? Waar wonen ze? Waar houden ze zich zoal mee bezig? Waarom doen ze hun inkopen juist daar in die dure straat? Waarom willen ze zo graag bekeken worden? Wat doen deze mensen voor werk? Welke auto’s rijden ze? Van welke kleuren houden ze? Hoe komen ze aan zoveel geld? Wat zijn hun hobby’s? Welke bladen en kranten lezen ze? Hoe komt het dat deze mensen een aparte beleving van geld uitgeven hebben? Welke merken horen bij deze mensen? Zijn ze merkentrouw? Hoe is hun contact met de verkopers? Wat is de aankoopfrequentie van deze mensen in de P.C.? Wat is de gemiddelde leeftijd van deze mensen? Vinden mensen het wel prettig om zo rijk te zijn? Welke BN’ers horen er bij die P.C. cultuur?
Wat is nou eigenlijk het verschil tussen het oude en het nieuwe geld?
Onder de rijke mensen zijn verschillende subgroepen te ontdekken. Er is een duidelijk verschil tussen oud en nieuw geld. Maar wat is nou eigenlijk het oude en het nieuwe geld? Waar staan die twee begrippen voor?
Het oude geld is geld dat voortkomt uit de familie en bijvoorbeeld door een erfenis bij iemand terecht is gekomen. Het geld zit al lang in de familie en gaat vaak van de ene generatie naar de ander. Bij deze groep horen dus mensen die eigenlijk al hun hele leven zo rijk zijn en niet anders weten.
Onder de groep van het nieuwe geld vallen meer de mensen die plotseling vaak in een klap rijk zijn geworden en voorheen helemaal niet zo extreem veel geld hadden.

Daarbij kun je denken aan de zakenmensen en professionele sporters e.d..


De mensen die we hebben gesproken en behoorde tot het oude geld gaven meestal aan dat ze niet tot de doelgroep van de P.C. Hooftstraat behoorde. Ondertussen waren ze wel allemaal in P.C. Hooftstraat aan het shoppen en klopte het dus eigenlijk niet wat ze zeiden.

Op de volgende pagina’s zijn de verdere resultaten van het onderzoek te vinden.Welke auto’s passen het best binnen deze doelgroep?

Aston Martin Vanquish DB9, Vantage

Ferrari F430, F599, 612 Scaglietti

Porsche 911 Carrera, 911 Turbo, Boxster, Cayenne, Cayman

Land Rover Range Rover

Hummer H2, H3

BMW M3, M6, X3, X5, Z4

Caddilac Escalade

Bentley Continental GT

Maserati Gransport, Granturismo

Jaguar S-Type, X-Type

Rolce Royce Phantom

Mercedes CLS AMG, GL, M, SLK, SLR

Audi A5, A8, Q7, R8, TT


Welke merken horen bij deze doelgroep?

D&G


Gucci

Chanel


Burberry

Louis Vuitton

Armani

Hugo BossPrada

Cavalli


Rolex

Chopard


Dior

Versace


Tommy Hilfiger

Police


Lacoste

Bvlgari


Cartier

DKNY


Iceberg

Roberto Botticelli

Mont Blanc

Valentino


Waar wonen ze?

Amsterdam (zuid)

’t Gooi

Laren


Wassenaar

Blaricum


Bloemendaal

Naarden
Welke BN’ers horen bij deze cultuur en waar wonen ze?

Ruud Gullit Amsterdam

Estelle Gullit Amsterdam

Winston Gerschtanowitz Amsterdam

Gordon Blaricum

Jort Kelder Amsterdam, Keizersgracht

Georgina Verbaan Amsterdam

Gerard Joling Schagen

Harry Mulisch Amsterdam, Leidsekade

Renate Verbaan Amsterdam

Regilio Tuur Amsterdam

Mari van de Ven ?

Bram Moszkowicz Amsterdam

Angela Kluivert Amsterdam

Patrick Kluivert Amsterdam

Sylvie Meis Hamburg

Leontine Borsato Blaricum

Connie Breukhoven Wassenaar/ Amsterdam, P.C. Hooftstraat

Tiësto Amsterdam


Wat is de reden dat ze juist op de P.C. Hooftstraat gaan winkelen?

Omdat alle merken bij elkaar te vinden zijn

Goede service

Minder druk dan in normale winkels

Goede kwaliteit
Wat voor werk doen ze?

Vastgoed (o.a. kantoor en horeca)

Architectuur (binnenhuis)

Bankwereld


Wat voor sporten beoefenen ze?

Fitness


Golf

(betaalde) Topsport zoals voetbal en hockey


Welke bladen lezen ze?

Residence

Beaumonde

Vogue


Quote

Cosmopolitan

Elegance

Nouveau


Vakbladen
Welke kranten lezen ze?

Algemeen Dagblad

Financieele dagblad

NRC


Telegraaf

Volkskrant


Naar wat voor een uitgaansgelegenheden gaan ze?

Theater


Musea

Concerten

Sinners

Hotel ArenaJimmy Woo

Enjoy


Leidse plein
Welke TV-programma’s kijken ze?

Gouden kooi

Gooise vrouwen

Sex and the city

Prison break

Pauw en Witteman

Journaal/ Nieuws
Wat zijn de favoriete vakantielanden?

Frankrijk

Italië

Gran CanariaSpanje

Caribean
Wat zijn over het algemeen de favoriete kleuren?

Zwart

Rood


Goud

Zilver


Grijs
Wat zijn de verdere bevindingen van ons onderzoek?
Wat opviel was dat er een groot verschil zit in de aankoopfrequentie van de mensen die in de P.C. Hooftstraat te vinden zijn. De ene is er bijna iedere dag om te winkelen en de ander komt er maar eens per jaar. Wel was het zo dat als ze ergens een winkel binnengingen ook 9 van de 10 keer wat kochten. Er was zelfs een man die uit verveling vaak ging winkelen in de P.C. Hoofstraat. Ondanks dat er mensen bij waren die een hele hoge aankoopfrequentie hadden waren ze nog wel iedere keer blij met hun aankoop.
Over het algemeen ging iedereen met een gericht doel winkelen in de P.C. Hooftstraat. Ze kwamen echt voor een gerichte aankoop naar de P.C. Hooftstraat.
Ook merkte we dat veel mensen door merken op de hoogte worden gehouden als er een nieuwe collectie komt o.i.d.. Dit gebeurde vaak via mailing of telefoontjes. Ook waren er mensen die wel eens werden uitgenodigd om mee naar shows te gaan of bij een presentatie van een nieuwe lijn aanwezig mochten zijn.
Wat ook opviel was dat de meeste mensen die met de auto kwamen om te winkelen, hun auto ook daadwerkelijk in de P.C. Hooftstraat parkeerde. Wel merkte we dat een groot aantal mensen ook gewoon met het openbaar vervoer kwam. Een aantal van die mensen had niet eens een auto.
Veel mensen waren echt fan van een bepaald merk en dus echt merkentrouw. Dat merkte we ook uit de verhalen van de winkeliers.
De meeste mensen die we hebben gesproken gingen vaak uit eten. Bij een van de ondervraagde was het zelfs zo erg dat hij iedere dag in de P.C. Hooftstraat ging eten en daar ook een aantal keer in de week ontbijtte.
Verder viel het op dat veel van de echte P.C. klanten ook vaak in het buitenland hun inkopen deden. Zo vlogen sommige regelmatig naar Londen, Milaan of Barcelona om kleding te gaan kopen. Men over gaf het algemeen aan dat de service van de winkeliers in het buitenland nog net iets hoger ligt. Een vrouw die we spraken woonde het halve jaar in Italië de andere helft in Nederland. Ze woonde in Florence op de Piazza El Duomo. Ze gaf daar les in kunstgeschiedenis.
Mensen hadden over het algemeen niet het gevoel dat ze in de P.C. Hooftstraat bekeken werden. Wel gaven de meeste aan dat ze zelf wel naar andere keken. De enkele die zich wel bekeken voelde gaf aan daar geen problemen mee te hebben.
Er was niemand die zich in de P.C. Hooftstraat onveilig voelde door de vele liquidaties die in de buurt zijn geweest. Iemand die we spraken die bij Oger werkte had zelf een keer een geliquideerde voor de deur van zijn werk gevonden toen die s’ochtends op z’n werk kwam maar voelde zich desondanks nog steeds veilig.
Er was bijna niemand die in de P.C. Hooftstraat nog merken mistte. Eén man miste wel wat en dat waren de merken Dior en Longchamp. Hij vertelde dat het merk Longchamp echt een merk was waar veel van het oude geld naartoe ging.

Wat zijn onze bevindingen bij de winkeliers?
Chanel

Bij Chanel werden we binnengelaten door een portier en hebben we gesproken met een aantal verkoopsters. Deze Chanelboetiek is de enige in Nederland. Verder zit er onder andere nog een Chanelboetiek in Brussel en Cannes. Zij gaven aan dat de klanten die ze hadden echt merkentrouw aan Chanel waren en bijna een soort fan waren. Het publiek dat werd aangetrokken tot de winkel was wel heel erg gevarieerd. Wel waren het vaak vrouwen met perfecte maten. Ze vertelde dat 90 procent van de mensen die in de winkel kwamen ook echt een aankoop deden. Dat hoge percentage is ook vooral te danken aan de gesloten voorgevel en de portier bij de deur, waardoor de drempel om binnen te stappen als erg hoog ligt. Wel gaven ze aan dat het opviel dat de Amsterdammers minder moeite hadden met de hoge drempel dan anderen. Dat komt vooral door de Amsterdamse mentaliteit. Bij Chanel was het ook zo dat klanten ook vaak mee gingen naar shows en via mailing op de hoogte werden gehouden van de collectie. Chanel omschreef het eigen merk vooral als een klassiek en niet ordinair merk. Ze hadden tweemaal per jaar een uitverkoop maar merkte wel dat er dan geen ander publiek op het merk afkwam. Het enige moment wanneer ze merkte dat er een ander publiek in de winkel kwam was tijdens de huishoudbeurs omdat dat veel huisvrouwen er een dagje uit van maakte en even door de P.C. Hooftstraat gingen. De vrouw bij Chanel gaf ook aan dat er een groot verschil zat tussen de uitverkoop bij Chanel en bij Gucci. Bij Chanel is dus tijdens een uitverkoop geen ander publiek te vinden en is het niet veel drukker dan normaal. Bij Gucci staan er echt rijen in de winkel tijdens een uitverkoop en is het dus veel drukker dan normaal.


Marina Rinaldi

Marina Rinaldi is een damesmodezaak die gespecialiseerd is in grote maten. De verkoopster die we daar hebben gesproken omschreef zelf de P.C. Hooftstraat cultuur als mensen die een heel andere beleving van geld uitgeven hadden, graag gezien wilde worden en het doen van dure aankopen als gewoon ervaren. Bij Rinaldi kwam echt een vaste groep klanten. Dit komt vooral doordat ze dus gespecialiseerd zijn in die grote maten en dus weinig concurrentie hebben met de overige merken die in de straat te vinden zijn. Bij deze winkel werden klanten ook op de hoogte gehouden van de collectie. Ook was het vaak zo dat klanten werden gebeld als er een bepaalde maat van een artikel binnen was zodat het apart kon worden gelegd voor een klant. De kleding die ze verkopen is zeer exclusief. Van ieder kledingstuk zijn meestal maar 3 verschillende maten te verkrijgen en ook maar 3 exemplaren gemaakt. Bij deze zaak viel het wel op dat er tijdens een uitverkoop een ander publiek in de winkel te vinden was. Het aankooppercentage van de klanten die in de winkel kwamen was wel zo dat ongeveer 80 à 90 procent ook daadwerkelijk wat kocht.


Armani

Bij Armani hebben we een man gesproken die verantwoordelijk was voor de inkoop van Armani in Nederland. Hij gaf aan dat de winkel van Armani veel verschillende doelgroepen aantrok. Die doelgroepen waren onder andere de jonge zakenjongens, veel bekende Nederlanders, dagjesmensen, toeristen, gewoon rijke mensen maar ook mensen uit de onderwereld. Die mensen uit de onderwereld hadden ook vaak een andere nationaliteit en kwamen bijvoorbeeld uit Suriname, Antillen, Marokko, Rusland en het Oostblok. De mensen die uit het Oostblok kwamen waren vooral actief in de vrouwenhandel. Tussen die verschillende doelgroepen waren ook echte Armanifans te vinden die echt merkentrouw aan Armani zijn. Veel van de geliquideerde uit Amsterdam zuid hebben ook hun inkopen bij Armani gedaan.

Het viel op dat er doordeweeks vaak mensen uit de buurt van Amsterdam te vinden waren en in het weekend meer mensen uit andere delen van het land. Bij Armani werden de meeste klanten ook via mailings op de hoogte gehouden van de collectie. Wat opviel was dat bij Armani in tegenstelling tot veel andere winkels in de straat wel een ander publiek in de winkel te vinden was bij een uitverkoop.
Oger

Oger is een herenmodezaak die herenkleding op maat maakt. Ze verkopen zowel vrijetijdskleding als complete kostuums. Het is de grootste en drukst bezochte herenmodezaak in de P.C. Hooftstraat. De winkel is vernoemd naar de eigenaar die nog steeds in de zaak werkt. Bij Oger worden klanten erg persoonlijk geholpen. De klanten zijn onder andere voetballers, BN’ers en zakenmensen. Klanten worden via mailings op de hoogte gehouden van de collectie. Er zijn ook klanten die meegaan naar shows. De klanten die bij Oger komen zijn vaak mensen die echt vaste klant zijn maar die ook weleens in andere winkels hun inkopen doen.


Gordon
Een van de BN’ers die echt duidelijk binnen de cultuur van de P.C. Hooftstraat past is Gordon. Hij is iemand die regelmatig in deze straat te vinden is en daar zijn kleding koopt. Met zijn grote SUV’s wordt hij graag bekeken in deze straat.

Wat zijn de interesses van deze man, wat is zijn smaak en wat is zijn lifestyle? Daarom hieronder een favorieten rijtje.


Restaurants Nederland

 1. The Red Sun - Sushi - Blaricum

 2. Herrie Amsterdam

 3. Le Garage - Frans - Amsterdam

 4. WOX Den Haag

 5. Vis aan de Schelde - frans - Amsterdam

Beste Winkels Buitenland

 1. Dolce & Gabbana - Las Vegas

 2. Chaos- Los Angeles-beverly Centre

 3. Gucci - Las Vegas

 4. Dior Homme - New York

 5. Harrod's - Londen

Auto's

 1. BMW

 2. Cadillac Escalade

 3. Aston Martin

 4. Bentley

 5. Hummer

Hotels Buitenland

 1. HuvafenFushi - Malediven

 2. The Ellerman House - Cape Town

 3. The Ritz Carlton - Dubai

 4. Delano - Miami

 5. Fishermans Cove - Seychellen

Favoriete TV-series

 1. 24 met Keifer Sutherland

 2. Will & Grace

 3. Prison break

 4. Falcon Crest

 5. Pepper police woman

Luchtvaartmaatschappijen

 1. Virgin Atlantic - Engeland

 2. Singapore Airlines - Singapore

 3. Emirates - Verenigde Arabische Emiraten

 4. Srilankan Airlines - Sri Lanka

 5. South African Airways - Zuid Afrika

Favoriete films ooit

 1. The wizzard of OZ - Judy Garland

 2. The talented Mr. Ripley

 3. What ever happened to Baby Jane - Bette Davis

 4. The incredibles

 5. The notebook

Favoriete Europese bestemmingen

 1. Barcelona

 2. Mykonos

 3. Rome

 4. Londen

 5. Milaan

Beste winkels Nederland

 1. Gucci - PC Hooftstraat - Amsterdam

 2. Dolce & Gabanna - PC Hooftstraat - Amsterdam

 3. Questo - Amsterdam

 4. Iceberg - PC Hooftstraat - Amsterdam

 5. Hilmi fashion - Deventer

Beste shows ooit gezien

 1. "O" cirque du soleil - bellagio Hotel - Las Vegas

 2. Janet Jackson Velvet Rope World Tour - Greenpoint stadium Cape Town

 3. Jazz at the Hollywood Bowl - Hollywood Los Angeles

 4. Zumanity - Hotel New York - Las Vegas

 5. Glady's Knight - Las Vegas

Beste Shopping steden

 1. Dubai

 2. Londen

 3. Los Angeles

 4. New York

 5. Milaan

Favoriete Fotografen

 1. William Rutten

 2. David La Chapelle

 3. Helmut Newton

 4. Patricia Steur

 5. Ray Christian

Favoriete merken/designers

 1. John Richmond

 2. Dolce & Gabanna

 3. Iceberg

 4. Frankie Milano

 5. Giannfranco Ferre

Hotels Nederland

 1. Hotel The Dylan - Amsterdam

 2. Amstel Hotel - Amsterdam

 3. Huis ter Duin - Noordwijk

 4. Lauswolt - Friesland

 5. Kurhaus - Scheveningen

Restaurants Buitenland

 1. Le Cirque - Frans - Las Vegas

 2. Buhda bar - Asian - Dubai

 3. Bice's - Italiaans - New York

 4. Blue - Frans - Miami

 5. La Colombe - Frans - Cape Town

Vakantieland

 1. Zuid Afrika

 2. Griekenland

 3. Italie

 4. Amerika

 5. Malediven

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina