Panasonic hdc-z10000 camcorder 3D volgens de avchd progressive standaard



Dovnload 8.61 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte8.61 Kb.
Panasonic HDC-Z10000 camcorder
3D volgens de AVCHD progressive standaard
Nog niet zo lang geleden was er bij de 3D-camcorders de keuze tussen eenvoudig amateur, prosumer (eigenlijke opgepepte consumentenmodellen) en peperdure professionele uitvoeringen. Tot voor kort werden 3D-camcorders nog onderverdeeld in high-end en entreemodellen. De Pansonic HDC-Z10.000 brengt daar nu verandering in. Het gaat om iwerelds eerste 2D / 3D Full HD camcorder met geïntegreerde Twin-lens die geheel compatibel is met de AVCHD 3D / progressive standaard. Voor de gevorderde videofilmer beschikt deze camcorder over handmatige instelopties en professionele correctiemogelijkheden. .
Een remmende beperking bij 3D opnemen was tot voor kort het ontbreken van betaalbare (semi-)professionele camcorders. Het was of aan de low budget-kant de Sony HXR NX3DE en JVC GY-HMZ1 of het werd meteen een stevig aanschafbudget in de vorm van de Panasonic AG-3DA1, Sony PMW-TD300 of side by side constructies. De Panasonic HDC-Z10000 3D brengt daar met twee F 1.5 objectieven en uniek Double 3MOS System verandering in. Dat was ook wel nodig want Panasonic kon aan de onderzijde van de promarkt onvoldoende tegengas geven met slechts een camcorder voorzien van een (niet zoombaar) objectief aan de opgewaardeerde consumermodellen van JVC en Sony.
Best of both worlds

De Panasonic HDC-Z10000 biedt het best of both worlds, te weten zeer goede 2D en 3D, in zijn prijsklasse. Over dit camcorderontwerp is echt goed nagedacht. Neem bijvoorbeeld de toepassing van twee 6.57 Mps 3MOS-sensors. Dat geeft in samenwerking met de snelle beeldverwerking door de nieuwe Crystal Engine Pro II, die zorgt voor een verbeterde resolutie en ruisonderdrukking, een prima weergave van kleuren en fijne beelddetails. Dat geldt zoals gezegd zowel voor 2D als 3D zodat de videofilmer slechts een camcorder voor wel of niet stereoscopisch opnemen behoeft aan te schaffen. In 2D biedt de Z10000 Full HD 1920 x 1080 progressive recording. En in 3D ook echt tweemaal Full HD-beelden. Tevens een aantrekkelijk alternatief voor het videofilmen in 3D met de DSLR.

De beelden worden vastgelegd in het AVCHD 3D progressive formaat. Het opslagmedium is SD in twee cardslots die bij vol naadloos naar de volgende geheugenkaart overschakelen. Er is geen intern geheugen aan boord. Via pixel-shifting techniek wordt een resolutie 4K2K benadert. Er is keuze uit de 3D-formats 1080/50i, 1080/24p and 1080/25p frame-sequential AVCHD. En bij 2D gaat het om 1080/50p, 1080/50i, 1080/24p en 1080/25p.
Body

Het basismodel van de Panasonic HDC-Z10000 is dat van de handheld compacte camcorder met draagbeugel waaraan een externe microfoon bevestigd kan worden. De voorzijde oogt t.g.v. het twinobjectief breder en exotischer dan gebruikelijk voor dit type camcorder. Toch weet dit Panasonic ontwerp toch een gevoel van functioneel en compact af te dwingen.

Het uitklapbare en scharnierende LCD-scherm staat in de praktijk vertikaal (rechtop) links van de draagbeugel. Eveneens zijn aan de linkerzijde van de body de meeste bedieningsknoppen gehuisvest. Wij noemen de regelaars voor de twee audiokanalen, de inputkeuze voor het geluid, het draaiwieltje voor de 3D convergence, 3 programmeerbare gebruikers knoppen, iA of handmatig, Quickstart, OIS aan/uit,Iris, Focus, Witbalans, Menu, 3D Guide, Zebra, Bars, Counter en DISP / Modecheck. Aan de achterzijde zitten de accu, connectoren en de SD-slots. En de beide XLR-connectoren bevinden zich rechtsboven op de handgreep onder de microfoon.

Uitrusting

De Panasonic HDC Z10.000 is toegerust met twee van een Nano Surface Coating voorziene behandelde F1.5 objectieven. Beide lenzen van deze twincombinatie hebben een relatief grote diameter en zitten aan de linker- en rechterkant van de camcorderbody. De nieuwe HYBRID O.I.S. + zorgt voor scherpe en stabiele videobeelden in 2D. Ook bij snel bewegende objecten en camcordermoves. Helaas niet functioneel bij 3D. Via een draaiknop valt de parallax bij te regelen. Rode flitsen geven bij 3D aan dat een object ‘to close in het frame’ zit.

Opmerkelijk zijn de close-ups tot op een afstand van 45 cm in 3D. Dat is tot op heden nog niet vertoond. Het optisch zoombereik is 10 maal bij 3D en 12 maal bij 2D.

Voor de handmatige functies zijn er drie afzonderlijke ringen waarmee de zoom, scherpstelling en iris kunnen worden ingesteld. Voor de liefhebber van automatiek is er de Intelligent Auto (iA) functie die het voor menig opnamesituatie bij het juiste instellingseind heeft. Een deel van de bediening gaat via het 3.5 inch LCD touchscreen dat tevens een brilloze 3D-monitor is. Daarnaast is er een 11,5 mm kleurenzoeker. Verder handmatige functies voor het regelen van de gamma mode, knee point, detail, detail coring, chroma levels, chroma phase en master pedestal.

Het geluid wordt via XLR-connectoren (of interne microfoon) opgenomen in 5.1-channel surround sound of uncompressed stereo LPCM.

Rest nog de montage. Daar is NLE-software met een compatibele 3D plug-in voor nodig. Premiere CS5.5 en Final Cut X kunnen daarin voorzien.


Samenvattend is de Panasonic HDC een aantrekkelijke geprijsde en qua beeldprestaties sterke 2D en 3D-camcorder. De handmatige bedieningsmogelijkheden, licht gewicht en ergonomische bediening zullen menig gevorderde cameraman of –vrouw aanspreken.
U.S.



De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina