Pelgrimstocht St. Brigida, Zuid-LimburgDovnload 18.18 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte18.18 Kb.
Pelgrimstocht St. Brigida, Zuid-Limburg


Code

201601

Type wandeling

Kloosterwandeling, 4 dagen

Datum

30 –01- 2016 t/m 02 – 02- 2016

Wandeling

Pelgrimstocht St. Brigida

Regio

Zuid Limburg

Landschap

Glooiend, heuvels, bossen, akkers

Wandeldagen

Drie

Totale afstand

60 kilometer

Begin

Zaterdag 30 januari, 13.00 uur

Einde van de reis

Dinsdag 2 februari, ná het onrbijt

Ons gasthuis

We zijn te gast in het klooster van de Redemptoristen in Wittem, Zuid Limburg. Hoewel we de laatste jaren steeds tot meer dan volle tevredenheid te gast waren in het Arnold Janssen klooster in Wahlwiller, bleek al heel vroeg in dit jaar dat er voor 2016 geen ruimte was.
Het Redemptoristen klooster ontplooit erg veel verschillende aktiviteiten. Zij noemen zichzelf: pleisterplaats voor de ziel. Kijk eens op hun site!

Naast de kloosterkerk die we zeker zullen bekijken is er een grote pelgrimskapel. Die is gewijd aan de heilige Gerardus Majella, een italiaanse Redemptorist uit de 18de eeuw. Het klooster en ook deze pelgrimskapel trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers uit ons hele land. We bekijken de pelgrimskapel, branden er desgewenst een kaarsje en indien mogelijk werpen we ook een blik naar binnen in de werkelijk schitterende kloosterbibliotheek.


Voor ons zijn in het klooster drie twee persoonskamer en één driepersoonskamer beschikbaar. Voor alle duidelijkheid: er zijn dus géén één persoonskamers beschikbaar. Desgewenst zou een twee persoonskamer door één persoon gebruikt kunnen worden, maar dat kost dan ongeveer € 25 extra.


Inhoud

Deze kloosterwandeling vindt plaats rondom de St. Brigida pelgrimage. Het pelgrimskarakter wordt ook benadrukt doordat iedereen zijn of haar eigen lunch klaarmaakt of koopt. Dat geldt ook voor het avondeten. Lunch en avondeten worden namelijk door het klooster niet voor haar gasten klaargemaakt.
Deze kloosterwandeling telt meerdere hoogtepunten: allereerst is daar het glooiende zuid-limburgse heuvellandschap, extra mooi en sprookjesachtig wanneer het heeft gesneeuwd. Ook de rondleiding in het eeuwenoude kerkje van Wahlwiller, waarbij de unieke kruiswegstaties van de schilder Aad de Haas worden toegelicht, hoort bij de toppers.

Onbetwist hoogtepunt is de wandeling van zondag: de St. Brigida pelgrimage naar Noorbeek.

Sint Brigida, in Limburg bekend als Sint Briej, werd in 436 in Ierland geboren. Haar keltische naam betekent “licht” en dat heeft ze in haar leven meer dan waargemaakt.

Het rund wat vaak afgebeeld wordt aan haar voeten is een verwijzing naar een legende over haar, spelend rondom de geboorte van Christus. De os in de stal was geen os, maar een koe en die werd door Brigida gemolken en zo zorgde zij voor drinken voor de heilige familie. In de Middeleeuwen riep de bevolking van Noorbeek St. Brigida aan toen het vee geteisterd werd door veepest. Hun gebeden werden verhoord. Tijdens de drukke, feestelijke en ongedwongen dienst aan het eind van de pelgrimage, wordt in de kerk in Noorbeek nog altijd water en brood gezegend, wat boeren vervolgens thuis aan hun dieren te eten geven.


Elk jaar op 1 februari, de sterfdag van St. Brigida en het begin van de keltische lente vindt deze St. Brigida pelgrimage plaats. Ook dit jaar doen wij daaraan mee, samen met vele tientallen pelgrims uit Zuid-Limburg en daarbuiten.
Ons programma.

Zaterdag 30 januari:

Aankomst in het klooster in Wittem rond 13.00 uur. Na de koffie en een eerste kennismaking betrekken we onze kamers. Vervolgens maken we een eerste wandeling door het winterse landschap. De wandeling eindigt bij het kerkje van Wahlwiller waar we deskundige uitleg krijgen bij de beroemde kruiswegstaties van Aad de Haas. Deze zijn inmiddels gerestaureerd en zien er weer prachtig uit. Dat geldt ook voor het gewelf. Door de nieuw aangebrachte verlichting is er nog meer te genieten dan je anders al zou doen!

Na de maaltijd zitten we nog even bij elkaar en spreken met één van de Redemptoristen in het klooster. Hij vertelt ons meer over de stichter van de orde en we gaan met elkaar in gesprek over dat wat òns beweegt.


Zondag 31 januari:

Na het ontbijt, waar we ons eigen lunchpakket kunnen maken, trekken we weer naar buiten voor een flinke dagwandeling.

Hier en daar staan we stil bij één van de vele kruisen langs ons pad, soms lopen we een stukje in stilte. In de abdij St. Benedictusberg in Mamelis krijgen we een rondleiding en bezoeken we de steenhouwerij. Via Vijlen, waar we vast wel een café geopend vinden, lopen we over de hoogvlakte terug naar ons klooster.

’s Avonds blikken we vooruit naar de Brigida pelgrimage van morgen.


Maandag 1 februari:

We staan vroeg op om rond 06.00 uur met de andere pelgrims in het donker te vertrekken naar Margraten. (Alternatief: we nemen de bus naar Margraten en sluiten daar om 09.00 uur aan bij de andere pelgrims)

In de kerk daar komen nog meer pelgrims samen. Na een kort moment van meditatie gaan we samen met alle anderen om 09.00 uur over oeroude kerk- en pelgrimspaden richting Noorbeek. In het prachtige kerkje van Banholt (let op de kleuren binnen!) is wederom een kort meditatiemoment. De kerk van Noorbeek is warm, stampvol, kleurig en de hele viering heeft een geweldige sfeer. Na de dienst gaan we, net als de andere pelgrims naar een café voor koffie met vlaai (de èchte limburgse!).

We nemen een kop soep, zodat we innerlijk verwarmd de terugtocht aan kunnen. In Mechelen pauzeren we nog even.

Het avondeten in een restaurant in Wittem zal ons ongetwijfeld zéér smaken.
Dinsdag 2 februari:

Onze kloosterwandeling eindigt ná het ontbijt. We nemen afscheid, wensen elkaar “buon camino” toe en vertrekken naar ons eigen huis.
Prijs

€ 200 per persoon

Opmerkingen

Inbegrepen:

3 overnachtingen, ontbijt, deelname aan de pelgrimstocht naar Noorbeek, , rondleiding in het kerkje van Wahlwiller, bezoek aan Abdij St. Benedictusberg in Mamelis en een rondleiding door hetg complex met bezoek aan de steenhouwerij, het klooster in Wittem, een attentie en begeleiding en dienstverlening.


Voor eigen rekening zijn:

* de reiskosten van je huis naar Wahlwiller en omgekeerd

* de lunches (kan je ook zelf klaarmaken aan de ontbijttafel)

* het avondeten (3x)

* enig zakgeld voor een evt. consumptie onderweg

* de collecte in de kerk in Noorbeek


In de afgelopen jaren hebben we tijdens deze wandeling te maken gehad met hagelbuien, regen, zon en sneeuw. Het is van groot belang dat je in je kleding keuze rekening houdt met deze winterse omstandigheden. Het is schitterend om door het zonovergoten en besneeuwde Zuid – Limburgse land te lopen, heuvel op, heuvel af, maar het kan flink koud zijn. Kleed je warm aan en zorg voor schoenen met goede grip, het kan wel eens glad zijn.
Ongeveer een week voor aanvang van deze reis ontvang je een reisbrief met nadere informatie.

Beschikbare plaatsen

10

Doorgang

De reis gaat door bij minimaal zes deelnemers.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina