Pensioenfondsen en een lage stand van de aex laatst bijgewerkt op: 25/9/2002 08: 28Dovnload 5.14 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte5.14 Kb.
Pensioenfondsen en een lage stand van de AEX


Laatst bijgewerkt op: 25/9/2002 08:28
Ingrepen bij pensioenfondsen geëist
AMSTERDAM - Pensioenfondsen worden verplicht meer reserves achter de hand te houden om recente koersdalingen op de beurs het hoofd te bieden. De fondsen moeten de toezichthouder voortaan te allen tijde uit eigen beweging inlichten wanneer er niet meer aan de strengere eisen kan worden voldaan.
Ook voor obligaties moeten pensioenfondsen voortaan voorzieningen achter de hand houden. Dit staat in een vertrouwelijk document dat de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) deze week heeft gestuurd naar de koepelorganisaties van de pensioenfondsen.
Met de maatregelen wil de PVK de financiële positie van enkele honderden pensioenfondsen op de korte termijn veiligstellen. Het is de bedoeling dat volgende week alle Nederlandse pensioenfondsen een brief met de nieuwe maatregelen van de PVK ontvangen.
De fondsen zijn in de problemen geraakt door de grote koersdalingen van aandelen in het afgelopen halfjaar. Directies van pensioenfondsen vatten de brief van de PVK op als een signaal dat ze snel aandelen moeten verkopen om risico's van verdere koersdalingen uit te sluiten. 'Het is duidelijk dat dit niet tot forse aankopen zal leiden', zegt de directeur van een groot pensioenfonds.
Door de recente koersdalingen op de aandelenbeurzen is de financiële positie van veel pensioenfondsen ernstig verslechterd. In de brief, die maandag naar de pensioenfondskoepels is gestuurd, staat dat bij een stand van de AEX-index van 300 punten, zo'n 300 Nederlandse pensioenfondsen in de problemen zullen geraken.
Afgelopen maandag dook de AEX-index voor het eerst in jaren onder die 300 punten-grens. De PVK vindt dat een pensioenfonds zich in de gevarenzone bevindt wanneer het een dekkingsgraad van minder dan 110% heeft.
Voorzitter Witteveen van de PVK beklaagde zich in juli van dit jaar al over het gebrek aan instrumenten dat hij zou hebben om de pensioenfondsen goed in de peiling te kunnen houden. Witteveen wil dat pensioenfondsen desnoods dagelijks opgeven hoe hoog hun dekkingsgraad is. In overleg met grote pensioenfondsen en de koepelorganisaties tracht de PVK tot een eenduidiger toezichtsbeleid te komen.
De beleidsvoornemens die de PVK nu in de brief aan de sector voorlegt, kenmerken zich door een sterke gedetailleerdheid en expliciete normen.
Wanneer de fondsen de regels overtreden, zien zij een dwangsom tegemoet.
Pensioenfondsen zijn de afgelopen jaren steeds meer in aandelen gaan beleggen. In 2001 had het gemiddelde Nederlandse pensioenfonds ongeveer 45% in aandelen belegd. Daarvoor moeten zij aanzienlijke buffers aanleggen van de PVK. Maar deze weerstandsreserves zijn door de beursmalaise
grotendeels weggesmolten.
Het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM zegt te weten dat er een brief van de PVK aankomt. Een woordvoerder kan er nog niet op ingaan, maar pleit nu al voor handhaving van de huidige ruime mogelijkheden die fondsen hebben. 'Als je pensioenfondsen dwingt om op korte termijn aandelen te
verkopen, moet je er als toezichthouder wel een hele goede reden voor hebben en het per fonds besluiten.' Een zegsman van PGGM zegt het verder 'goed' te vinden dat de PVK 'in deze tijd' actief is.
Zie ook het artikel : Pensioenfondsen aan de leiband
Zie ook het dossier: Pensioenfondsen in problemen
Copyright (c) 2002 Het Financieele Dagblad


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina