Pers postbus 94005Dovnload 22.03 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte22.03 Kb.

PERS Postbus 94005


1090 GA Amsterdam

T 020-600-2579

www.fietsenwandelbeurs.nl

Amsterdam, oktober 2007


Fiets en Wandelbeurs, belevingsbeurs

2 en 3 februari 2008 in de Amsterdam-RAI
Fietsen en wandelen tijdens de vakantie geniet nog steeds een toenemende belangstelling: van een ochtendje dauwtrappen in het Dwingelderveld tot een adembenemende klim in de Himalaya.

De fietsknooppunten blijken een doorslaggevend succes: Belgisch-Limburg meldt een toename van 50% meer fietsers op hun netwerk ten opzichte van vorig jaar.

De Vereniging van Reisboekhandels geeft aan dat de uitgebreide keuze aan fietskaarten en fietsgidsen van Duitsland niet aan te slepen is.

In de programma’s van de reisorganisaties verschijnen steeds meer exotische fiets en wandelreizen naar verre oorden.

De groei zit in de gehele breedte. Voor al deze fiets- en wandelenthousiasten biedt de Fiets en Wandelbeurs op 2 en 3 februari in de Amsterdam-RAI een programma op maat.
Belevingsbeurs

De Fiets en Wandelbeurs wordt wederom een belevingsbeurs: niet alleen hallen met reisorganisaties, verkeersbureaus, buitensportzaken, vakantiefietsspecialisten, reisboekhandels, wandelschoenmakers, maar ook veel actief reizende fietsers en wandelaars die hun ervaringen delen met de bezoekers over hun tochten en demonstraties geven over de materialen die zij gebruiken.

Op de komende beurs wordt vooral het wandelprogramma fors uitgebreid: van wandelen over oer-Hollandse boerenlandpaden tot bergwandelen in de praktijk.

Bij het fietsen komt meer aandacht voor het uitdagende fietsen: op de racefiets tegen de steile cols en mountainbiken over onmogelijke paden. Overigens zonder dat het gewone toerfietsen minder aandacht krijgt.


GPS

Dit digitale navigatieapparaat lijkt definitief doorgebroken bij fietsend en wandelend Nederland. Het is even wennen en wat zijn alle mogelijkheden? Op de Fiets en Wandelbeurs staat de GPS uitgebreid onder de aandacht en worden de bezoekers wegwijs gemaakt door middel van demonstraties en praktische workshops.


Routes, kaarten en gidsen

Ieder jaar verschijnen nieuwe uitgaven. De Fiets en wandelbeurs biedt een uitgebreid overzicht van alle nieuw beschreven wandelroutes, geheel herziene edities van fietsgidsen en de bijbehorende kaarten. Nieuw in 2008 is dat ook de ANWB aanwezig is met haar brede assortiment.


Lezingen

Het neusje van de zalm van de Fiets en Wandelbeurs is het uitgebreide lezingenprogramma. Niet achter zwarte doeken in de hoek van een hal, maar in zeven, comfortabele zeven zalen in het RAI-Congrescentrum, dat direct aan de beursvloer grenst.

Bekende buitensporters en ervaren reizigers nemen hun publiek mee op hun tochten door een boeiend verhaal ondersteund door pakkende beelden.

Op het programma van de komende Fiets en Wandelbeurs staat o.a.:
 • Frank van Rijn: in het najaar van 2007 in Georgië Het land van president Saakasjvili en zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs. Frank is op de fiets begeleid door de vader van Sandra Roelofs. Als wereldfietser is Frank verwend door vele wonderschone landen die hij heeft bezocht, maar onze fietsende globetrotter was toch zeer onder de indruk van de pracht van dit bergachtige land op de grens van Europa en Azië. Een van de hoogtepunten voor Frank van Rijn was de ontvangst bij president Saakaasjvili.
 • Jolanda Linschooten: Solo dwars door IJsland


De Indianen beweren dat je een land pas echt leert kennen, wanneer je het te voet doorkruist. In de zomer van 2006 doorkruiste landschapsfotografe Jolanda Linschooten in haar eentje gedurende 40 dagen heel IJsland te voet. Overwegend zonder paden of wegen, dwars door de wildernis. De confrontatie met de IJslandse natuur, de onverwachte ontmoetingen: alles was zeer intens.

 • Ronald Naar: Expedities op basis van de vier oerelementen: water, aarde, vuur, lucht

De bekende bergbeklimmer maakt voor deze lezing een keuze uit enkele expedities van de laatste zeven jaar.

Water: Patagonië – Op zoek naar de Cerro San Valentin

Aarde: Algerijnse Sahara – Boulderen en rotsklimmen in de woestijn

Vuur: Kamchatka - Met ski’s naar de actieve Klyuchevskaia Sopka

Lucht: Suriname – De ontmaagding van het Duivelsei

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door Bergans of Norway


Recentelijk kwam zijn reisverhaal “Pelgrim zonder God” in herdruk uit.

 • Marco Meijerink: de fietsende fotograaf net terug uit China.

De ontwikkelingen gaan snel in dit land waar komende zomer de Olympische Spelen zullen plaatsvinden. Kun je in China nog wel leuk fietsen? Marco geeft het antwoord met zijn gedreven verhaal ondersteund door fraaie beelden.

Harry Benschop van Wandelaarsvereniging TeVoet en het blad Lopend Vuur laat zien hoe de boerenlandpaden het vroeger zo gesloten platteland geopend hebben voor wandelaars

 • Gerrit Jan Zwier: Mijn Ierland

De wandelende antropoloog en journalist vertelt hoe het Westen van Ierland zijn hart gestolen heeft. Getuige ook zijn recente boek Mijn Ierland en zijn vertaling van Tim Robinson’s boek Connemara.

 • Bart de Haas: Berenland

de bekendste berenkenner van Nederland, neemt zijn publiek mee naar berenland in het uitgestrekte Canada.

Daarnaast nog een keur aan andere lezingen. En ook praktische workshops over voorbereidingen van een reis, fietsreparatie onderweg en wat wel en wat niet mee in de rugzak, hoe kies ik de juiste wandelschoenen en stippel ik met kaart?


Fietsparcours

Ook dit jaar kunnen weer vakantiefietsen getest worden op het fietsparcours. Ervaren toerfietsers begeleiden de gebruikers van het parcours en geven waardevolle tips voor in de praktijk.


Nordic Walking, abseilen en rotsklauterend

De opmars van Nordic Walking, waarbij de spieren evenwichtig worden gebruikt, is niet meer te stuiten. Op het Nordic Walking parcours kunnen de bezoekers oefenen onder leiding van ervaren instructeurs. Op de klimwand van 12 meter hoog kunnen kinderen met een klimgordeltje het abseilen aan een touw uitproberen: een “Klettergarten” in het klein


Fietsen met kinderen

Op de fietsroutes in binnen- en buitenland zie je steeds meer ouders met kinderen fietsen, de allerkleinsten op de fiets van de ouders, de iets minder kleintjes op een aanhangfiets en de iets grotere onder de kleintjes op een eigen fietsje.

Dit paviljoen wordt gezamenlijk verzorgd door aanbieders van speciale materialen en door de ouders én kinderen die alle informatie geven over hun fietsbelevenissen.
Wandelen met kinderen

Nieuw in 2008 is het paviljoen Wandelen met kinderen. Met antwoorden op vragen, waaraan moet ik denken als ik met mijn baby, kleine of grotere kinderen meeneem op wandeltochten? Keuze van landschappen, parkoersen en activiteiten onderweg. Met demonstraties van speciaal materiaal: buggies, draagzakken, aanlijningen en gordeltjes.


Verder o.a.

 • Een uitgebreid paviljoen Fietsers informeren Fietsers waar fietsers met kaarten, foto’s en andere materialen de landen laten zien waar zij gefietst hebben.

 • Deze keer een nog groter paviljoen Wandelaars informeren Wandelaars waar de bezoekers worden wegwijs gemaakt en insiderinformatie krijgen over landschappen, routes, overnachtingsmogelijkheden en openbaar vervoer in een scala van landen.

 • Het pelgrimspaviljoen met reizigers die per fiets of te voet naar Santiago of Rome zijn geweest of een tocht hebben gemaakt langs Roemeense pelgrimskloosters .

 • Het outdoor-practicum waar ervaren buitensporters materialen die zij gebruiken demonstreren. En alle uitleg geven over wat zij als voor- en nadelen zien.

 • Nieuw: wandelsites showen hun digitale aanbod.

 • Spaanse schaapsroutes. Deze routes voor wandelaars en fietsers die van onverharde wegen houden verbinden diverse delen van Spanje via eeuwenoude sporen van de kuddes. Ook de “Vias Verdes” (groene wegen op voormalige spoorlijnen) komen aan bod.

 • De camping waar fiets- en wandelkampeerders hun tentje neerzetten en al hun kampeermaterialen uitstallen wordt uitgebreid naar een outdoorpracticum: voor buitensporters, door buitensporters.

 • Nieuw is de campingkeuken waar bezoekers kunnen proeven van maaltijden die bereid worden door kamperende fietsers en wandelaars op een klein pitje.

 • Vijf fotografen exposeren hun werk. Zij nemen de bezoekers mee langs fascinerende beelden van landschappen en mensen onderweg.

De Fiets en wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 2 en zondag 3 februari in de Amsterdam-RAI. De openingstijden zijn van 10:00 – 17:00 uur. De toegang bedraagt 12, - Euro; in de voorverkoop via de ANWB 10, - Euro.

Zie voor meer informatie: www.fietsenwandelbeurs.nl
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie en beeldmateriaal of contact met een van de lezinggevers:

Bert Sitters, perscontactenT/F 020-618 63 89

E pers@fietsenwandelbeurs.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina