Persberich tDovnload 10.04 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte10.04 Kb.P E R S B E R I C H T

26 augustus 2014
IVC ARCHIEFWEBSITE / JUBILEUMBOEK

door operapublicist René Seghers
Sinds juni 2013 werkt operapublicist René Seghers in samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours aan een uniek project: een Engelstalige IVC Archiefwebsite. Doel is het roemruchte verleden van het IVC volledig toegankelijk te maken via een publieksvriendelijke, dynamische website, met veel beeld en authentiek geluidsmateriaal. Een van de speerpunten daarbinnen is het ontsluiten van de eigen IVC Gala Concerten die de competities al sinds het eerste concours in 1954 afsluiten. Daarnaast komen voor het eerst de complete uitslagen beschikbaar. Dat levert soms vuurwerk op, want plots blijken legendarische zangers als Evelyn Lear en Robert Lloyd (ere-diploma’s), maar ook Michele Molese (finalist), en nog vele andere grote namen een kansje te hebben gewaagd in Den Bosch. Jaarlijks werden nieuwe Caruso’s en Callassen ontdekt. Soms werden die even beroemd als Elly Ameling (1956), Ileana Cotrubas (1965) of Thomas Hampson (1980), soms verdwenen tot tranen roerende fenomenen als Olga Maddalena (1961), ‘de nieuwe Patti’ Geraldine Hackett-Jones (1969) of ‘de nieuwe Schaliapine’ Shuischi Takahashi (1970) in het niets.
401ivca.com

Op 401ivca.com komt dit kleurrijke verleden via krantenrecensies, beeld- en geluidsfragmenten weer tot leven. Seghers: ‘Het doel is de competities levensecht te reconstrueren, waarbij je al lezende weer helemaal in de sfeer van de competitie wordt getrokken’. De indeling op de site is helder: intro, pers, winnaars (met korte bio’s en geluidsfragmenten), deelnemers (vanaf halve finales), jury en herinneringen (van bezoekers, zangers, juryleden en prominenten in deels gefilmde portretten).


Work in Progress

De IVC Archiefwebsite is verbonden met 401DutchDutcDivas.nl, waar alle winnaars en finalisten te zijner tijd apart zullen worden geportretteerd. Beide sites hyperlinken de namen naar elkaar, zodat je vanuit iedere 401ivca-verwijzing direct naar de betreffende biografie kunt. Andersom kun je vanuit iedere 401DutchDivas-biografie direct naar de betreffende competitie. De eerste 25 jaar zijn momenteel voltooid en de correcties van het Engels zijn onlangs begonnen. Naar verwachting worden in september de eerste 30 jaar gepresenteerd en daarna zullen er maandelijks aanvullingen volgen. Er wordt nog steeds nieuw materiaal gevonden.


De website vindt zijn weerslag in het IVC Jubileumboek, dat deelnemers per jaar uitlicht en complete uitslagen geeft. Op de CD in het boek wordt voor het eerst gewerkt met eigen slotconcertopnamen van het IVC, die in alle gevallen nooit eerder beschikbaar waren voor publiek. Via grote namen als Annette de la Bije (1954) en Elly Ameling (1956) gaat de CD in twaalf hoogtepunten door tot de winnares van 2012, Nadine Koutcher.


René Seghers

René Seghers studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij afstudeerde in de relatie tussen Richard Wagner en Friedrich Nietzsche. Aansluitend reisde hij met zijn gedicht Onbestemd van Ierland naar Japan teneinde de taalgrens te doorbreken (zie TheLinksProject.com). Dit leidde tot een ongepland avontuur in de journalistiek, waar zijn eerdere multimedia kunstacademieopleiding goed van pas kwam. Sinds tien jaar concentreert Seghers zich op zijn specialiteiten kunst en opera. Zijn Engelstalige biografie van de Italiaanse tenor Franco Corelli werd uitgegeven door het Amerikaanse Amadeus Press en in Nederland verscheen recentelijk zijn biografie van Jacques Brel, 'De definitieve'.Al sinds jaar en dag schrijft René Seghers voor Luister en Villa d’Arte. Momenteel is hij hoofdredacteur van de Villa d’Arte Special Kunst & Cultuur. Daarnaast initieerde hij via zijn webdesignbedrijf 401www.nl toonaangevende websites over Nederlandse Operacomponisten (401DutchOperas.com) en Nederlandse zangers (401DutchDivas.nl). Seghers: ‘De websites ondersteunen mijn anthologie over 401 Nederlandse Opera’s (van Nederlandse componisten!) Het archief dat Seghers verzamelde bevat veel uniek materiaal over het Internationale Vocalistenconcours Den Bosch. Daar kwam de opdracht voor de huidige alomvattende archiefwebsite uit voort. Naast de IVC archiefwebsite en zijn project 401 Nederlandse Opera’s werkt Rene Seghers momenteel aan de publicatie van zijn in 27 jaar tijd geschreven biografie van de eerste Tosca, Hariclea Darclée. Deze zal medio augustus 2015 in Boekarest worden gepresenteerd.
_______________


Informatie, verzoeken om interviews en beeldmateriaal: Tia Schutrups, T +31 6 25095705, E press@ivc.nu Kaartverkoop: www.ivc.nu, info@ivc.nu
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina