Persbericht 3 aug 2013 Willem Barentsz survivaltocht op de WaddenzeeDovnload 4.63 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte4.63 Kb.

PERSBERICHT 3 aug 2013

Willem Barentsz survivaltocht op de Waddenzee


Ruim 400 jaar geleden voeren Willem Barentsz en zijn mannen na de overwintering op Nova Zembla in twee sloepjes naar het Russische vasteland in de hoop daar weer de bewoonde wereld te bereiken. Het was een wanhopige tocht van meer dan 2000 km onder vaak stormachtige en ijzige omstandigheden. Hoewel ze roeiend en zeilend meest langs de kust voeren, moesten ze twee maal een zeestraat oversteken die ongeveer overeen komt met de afstand Den Helder - Engeland.

Dinsdag 6 augustus zullen twee bootjes, nauwkeurige reconstructies van de scheepsboten die Barentsz destijds gebruikte , vanaf Harlingen naar Terschelling - de geboorteplaats van Willem Barentsz - varen. De bemanningen van de nog geen vijf meter lange bootjes zullen enkel gebruik maken van wind, getijstroom en roeiriemen. De ene boot wordt bemand door Joris van Zoest, matroos op de Bruine Vloot, en zijn kompanen, allen begin twintig jaar. In de andere boot varen drie bootbouwers en een zeilmaker, allen rond de zestig jaar.

Na de tocht vorig jaar van het Zuiderzee Museum te Enkhuizen naar de Barentsz-werf te Harlingen, en grotendeels op stilstaand water en onder ideale omstandigheden werd gemaakt, willen we nu beproeven hoe goed de boten het op ruim getijdenwater doen en daarmee aandacht vragen voor de heroïsche reis van Willem Barentsz en zijn metgezellen.

De tocht van Nova Zembla naar het vasteland verdient een ereplaats naast de beroemde reizen van Shackleton, 1500 km in de Zuidelijke ijszee en van Captain Bligh (na de muiterij op de Bounty), 6700 km in tropische wateren.

De survivaltocht is een initiatief van twee ervaren zeil-liefhebbers, vader en zoon van Zoest, in samenwerking met de Barentsz-werf te Harlingen, waar het expeditieschip van Barentsz wordt herbouwd.

De start is dinsdag 6 augustus omstreeks 10 uur vanaf de Barentsz werf aan de Willemskade te Harlingen.Nadere inlichtingen kunt u verkrijgen bij:

Stichting Expeditieschip Willem Barentsz - Harlingen

Gerald de Weerdt 0651816365.Email: weerdt6@zonnet.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina