Persbericht: ‘A is een aapje’ in het theater Misschien weten velen niet wie zij is, maar negen op iedere tien Nederlanders kennen haar tekeningen. Rie Cramer, de illustrator van de sprookjes van Andersen en GrimmDovnload 10.03 Kb.
Datum22.08.2016
Grootte10.03 Kb.

S t i c h t i n g I n t o r n o E n s e m b l e

Persbericht:

A is een aapje’ in het theater


Misschien weten velen niet wie zij is, maar negen op iedere tien Nederlanders kennen haar tekeningen. Rie Cramer, de illustrator van de sprookjes van Andersen en Grimm, maar ook van heel veel andere (kinder)boeken.

De tekeningen van Cramer zijn bij velen nu synoniem met de romantiek uit de kindertijd. Precies honderd jaar geleden verschenen haar eerste tekeningen in druk. In haar rijke leven bleef ze tekenen tot in de jaren ’60. Nog voor de oorlog, in 1936, verscheen voor het eerst ‘A is een aapje’ met tekeningen van Rie Cramer. Honderdduizenden Nederlanders leerden lezen uit A is een aapje, de opvolger van ‘Aap, noot, Mies’. Ook Max Velthuijs maakte later tekeningen voor het alfabetboek, geschreven door een onbekende schrijver of pedagoog.


Muziekvoorstelling

Of de theatermakers van het Intorno Ensemble het alfabet ook hebben geleerd uit A is een aapje, zegt het verhaal niet. Wel dat zij een muziekvoorstelling hebben gemaakt op basis van het boek en in de sfeer van de tekeningen van Rie Cramer. De voorstelling gaat over Riekje, een bijzondere vrouw, op weg in haar autootje naar Parijs. Onderweg komt de aap uit de mouw, gaan broodje van de Bakker mee, net als Chocolaad en Fruit. Riekje komt langs Molens (‘de Molen die maalt door de wind’) en ontmoet zelfs een IJsbeer.

Het Intorno Ensemble heeft met ‘A is een aapje’ een voorstelling gemaakt voor mensen van alle leeftijden. Kinderen vanaf twee jaar zullen volledig opgaan in de voorstelling, ouderen zullen ontroerd terugdenken aan de tijd dat zij leerden lezen en wederom getroffen worden door de krachtige beeldtaal van Cramer.

A is een aapje wordt vanaf de zomer 2006 gebracht op verschillende podia, met name in kleine zalen en bibliotheken. Een eerste voorproefje van de voorstelling is te zien op 17 juni in Barneveld, ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over het werk van Rie Cramer. In september vindt de première plaats, gevolgd door een tournee door het land.


A is een aapje

Muziek, tekst en regie: Marco Kalkman

Liedteksten: Rie Cramer

Zang en spel: Nicole Fiselier

Muziek: en Pauline Kolsteeg

Dramaturgie: Renée Biermans

Decor: Rob van den Broek

Kostuums: Gerwin Smit

Productie: Stichting Intorno Ensemble

Productieleiding: Femke Schot en Sjaak Overveld


Noot aan de redactie:
Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:

Impresariaat Bureau:Bureau Vanaf 2

Postbus 362411020 ME AMSTERDAM

Tel.: 020-6366860

E-mail: info@vanaf2.nl

Web: www.vanaf2.nl


Voor het downloaden van bijbehorend beeldmateriaal en technische gegevens van deze voorstelling verwijzen wij u naar de website van Bureau Vanaf 2 (www.vanaf2.nl / Publiciteit & Techniek) Hier vindt u ook meer informatie over andere voorstellingen van Stichting Intorno Ensemble en ons overig aanbod in peuter en kleuter voorstellingen.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina