Persbericht cbk amsterdam 17 januari 2012 Wegens succes verlengd: huis veldhoen aatje’s VrijstaatDovnload 7.33 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte7.33 Kb.
PERSBERICHT 
CBK Amsterdam

17 januari 2012Wegens succes verlengd:
HUIS VELDHOEN - Aatje’s Vrijstaat


t/m 5 februari in CBK Amsterdam


De tentoonstelling HUIS Veldhoen- Aatje’s Vrijstaat is wegens succes verlengd tot en met zondag 5 februari.
 De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van de kunstenaar. Een selectie van zijn etsen, tekeningen, schilderijen, keramiek en beelden is te zien in CBK Amsterdam. Deze week organiseert CBK Amsterdam nog twee activiteiten rondom de tentoonstelling.

 

Lezing en debat


Donderdag 19 januari om 19.30 uur is er de lezing ‘Veldhoen en zijn model’ door Natasja Rietdijk, één van Veldhoens muzes. Rietdijk ontmoette de kunstenaar in 2000 in het Rembrandthuis waar hij een maand in het atelier van Rembrandt werkte. Sindsdien poseert zij voor Veldhoen. Na de lezing geeft zij een toelichting bij portretten op de tentoonstelling.
Vrijdag 20 januari om 15.00 uur spreken Hedy d’Ancona, Guikje Roethof, secretaris van de Amsterdamse Kunstraad en Jan Paternotte, raadslid D66 en woordvoerder cultuur, over de invloed van politiek op de kunst tijdens het debat ‘De keuze voor Veldhoen in CBK Amsterdam’. Beide activiteiten zijn gratis te bezoeken.

 

Veldhoens werk spreekt tot de verbeelding door het realisme, de technische uitvoering en de persoonlijke en trefzekere stijl van tekenen. Bijzonder werk, en voor het eerst te zien bij CBK Amsterdam, is de serie van de abri op de Wittenburgergracht. Vanuit zijn woonkamer op de 1e  verdieping kijkt Veldhoen naar de abri van lijn 22. Door de jaren heen heeft Aat Veldhoen deze abri en de mensen die er wachten, geportretteerd. Deze serie met veel grafiek en tekeningen toont de verschillende Nederlandse weersomstandigheden en een grote variëteit aan buurtbewoners. Naast deze Amsterdamse stadsgezichten spelen familie, vrienden, de vrouw en zijn maatschappelijke betrokkenheid een zichtbare rol in de expositie.Jong geleerd
Aat Veldhoen (1934) kreeg het kunstenaarschap met de paplepel ingegoten. Zijn vader die kunstschilder was, bracht zijn zoon op jonge leeftijd in aanraking met de kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen. Al op de lagere school was Veldhoen een begenadigd tekenaar, getuige een stadsgezicht uit 1943 – zijn vroegste werk op de tentoonstelling.  
Tijdens de jaren zestig maakte Veldhoen furore met grafisch werk. Hij bedacht een rijdende kunsthandel en verkocht zijn ‘rotaprenten’ vanaf een bakfiets. Met de verkoopprijs van 3 gulden bond hij de strijd aan met de burgerlijke kunsthandel. De handel ging aan zijn eigen succes ten onder en Veldhoen richtte zich vanaf begin jaren zeventig vooral op beeldhouwen en schilderen. In 2000 werkte Aat Veldhoen een maand in het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis. Hier begon hij weer te werken met grafische technieken. 
Veldhoen werd in 2004 getroffen door een herseninfarct. Zijn rechterhand raakte verlamd. Het weerhield de kunstenaar er niet van om weer aan het werk te gaan. Ook recent werk, gemaakt met zijn linkerhand, is te zien in HUIS VELDHOEN. 

Meer informatie over de activiteiten op www.cbkamsterdam.nl

////////////////////////

Noot voor redactie:Informatie, interviewaanvragen en beeldmateriaal 
U kunt contact opnemen met Miska Aksular, persvoorlichter CBK Amsterdamm.aksular@oost.amsterdam.nl, tel. +31 (0)20 253 5456 

Het is ook mogelijk beeldmateriaal te downloaden op www.cbkamsterdam.nl/persmapDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina