Persbericht Den Haag, 4 oktober 2007 Tot zover Darfur: nationale campagneweek voor slachtoffers DarfurDovnload 6.2 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte6.2 Kb.


Persbericht
Den Haag, 4 oktober 2007
 

Tot zover Darfur: nationale campagneweek voor slachtoffers Darfur

 

Een humanitaire ramp zichtbaar maken. Dat is het doel van de nationale actieweek ‘Tot zover Darfur’, van 5 tot en met 11 november. Een mediaoffensief dat Nederland bewust moet maken dat het geweld in de Soedanese regio onverminderd slachtoffers eist.


Op vrijdag 9 november lanceert het platform Tot zover Darfur een verrassend initiatief om langduriger verbondenheid van Nederlanders met de Darfuri tot stand te brengen. In dat platform hebben journalisten, hulp-, vredes- en mensenrechtenorganisaties de krachten gebundeld, op initiatief van directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en Netwerk-presentator Aart Zeeman.

 

Radio, televisie, kranten en tijdschriften besteden in de actieweek met programma’s, bijlagen, specials en artikelen aandacht aan de situatie in Darfur. Daarnaast zijn er tal van activiteiten en manifestaties, zoals fakkeloptochten in de voormalige deportatiekampen Westerbork en Amersfoort.  In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork spreekt Jan Pronk, de voormalig VN-gezant van Soedan en is een expositie van kindertekeningen uit Darfur te zien. De Rotterdamse Schouwburg projecteert een internationale fototentoonstelling op de buitenmuren en de gemeente kleurt haar fontein op 9 november rood. 

In het westelijk deel van Soedan, in Darfur, zijn moord, marteling, verkrachting en bombardementen van dorpen nog steeds aan de orde van de dag. Meer dan 200.000 mensen zijn omgekomen, er zijn tweeëneenhalf miljoen ontheemden en vluchtelingen, zo’n 4 miljoen mensen zijn aangewezen op voedselhulp. Gewapende groeperingen strijden sinds 2003 in Darfur tegen het regeringsleger en Arabische milities. Deze milities staan bekend onder de naam Janjaweed en worden door de regering in Khartoem gesteund. De strijd gaat gepaard met grootschalige schendingen van de mensenrechten.

 

De plannen voor de nationale campagneweek worden de komende weken verder bekend gemaakt. Op de website: www.totzoverdarfur.nl is vanaf 1 november informatie beschikbaar over de campagne. Voor donaties is het gironummer 6600 ten name van Tot zover Darfur geopend.  

Zo’n veertig organisaties steunen de campagne, waaronder o.a. Nationale Postcode Loterij, NCDO, Diabetesvereniging, FNV, Stichting Vluchteling, IKV Pax Christi en het Verzetsmuseum Amsterdam. Ook een groot aantal hulporganisaties zet de schouders onder Tot zover Darfur. Om hun hulpverleners in het rampgebied niet in gevaar te brengen, kunnen zij niet met naam genoemd worden. Verder hebben veel bekende Nederlanders hun medewerking toegezegd zoals Agnes Jongerius, Ruud Gullit, Jan Pronk en de ministers Koenders en Verhagen. 

 

Noot voor de redactie:


De nationale campagne Tot zover Darfur moet een sneeuwbaleffect krijgen in de media. Daarom wordt u van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij deze actie en zelf aandacht te besteden aan Darfur. Voor suggesties kunt u terecht op onderstaand telefoonnummer.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Brouwer, persvoorlichter van Stichting Vluchteling op 070 346 89 46 of 06 27 38 98 19.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina