Persbericht dienst bibliotheekDovnload 22.73 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte22.73 Kb.


Persbericht

dienst bibliotheek

contactpersoon: Goedele Verstraeten, medewerker publiekswerking

e-mail: goedele.verstraeten@sint-niklaas.be

tel. 03 760 47 53, fax 03 760 47 61
datum

23-03-2011

Karel Heirbaut, de Plastrontrekker

Karel Heirbaut (1927-2001)

Tentoonstelling en Film

van 26 maart tot 23 april 2011

Bibliotheek van Sint-Niklaas

Karel Heirbaut was een opmerkelijk figuur. Niet alleen als syndicalist op de Boelwerf, maar ook als fotograaf, schrijver, verteller, toneelspeler, wereldreiziger, enz. Hij liet een belangrijk oeuvre na dat nu, 10 jaar na zijn overlijden, wordt samengebracht in een grootschalig project: een fototentoonstelling, een documentaire film, een luister-cd, een website.Fototentoonstelling:
Het fotografische oeuvre van Karel Heirbaut is zeer verscheiden. Zijn meest gekende foto’s zijn de unieke beelden van scheepsbouwers aan het werk op de Boelwerf. Maar in deze tentoonstelling toont curator Johan De Vos meer facetten van het werk van Karel: zijn reisreportages, de portretten, de volkstaferelen… De Bibliotheek van Sint-Niklaas wordt van kelder tot zolder bekleed met de wereld van Karel Heirbaut.
De belangrijkste Belgische arbeidersfotograaf was zonder twijfel Karel Heirbaut” (De Standaard 9/11/2007)


Documentaire film en luister-cd:
De film: De Plastrontrekker: première op zaterdag 26 maart om 12u30

Zijn dochter Trees Heirbaut en schoonzoon Jef Maes gingen enkele jaren geleden op zoek naar iemand om een film te maken over Karel Heirbaut. Toen ze niemand vonden om deze moeilijke klus te klaren, begonnen ze er zelf aan en volgden vier jaar filmopleiding. Ze namen tientallen interviews af en gingen op zoek naar heel wat archiefmateriaal. Eén ding werd duidelijk: iedereen herinnerde Karel Heirbaut als iemand die van niets of niemand schrik had. De Koning aanspreken over de stinkende Schelde. De personeelschef aan de plastron trekken omdat hij dreigbrieven stuurde. Een duik nemen in het zwembad van de Belgische ambassadeur in de Filippijnen… Deze en nog veel meer anekdotes kwamen naar boven. Hoezeer wordt het gedrag van mensen vandaag niet gedicteerd door de angst. De angst om zijn mening te zeggen, de angst voor het vreemde, het onbekende… Karel Heirbaut hield hier geen rekening mee. Zijn leven toont aan dat het gebrek aan angst je vleugels kan geven en je wereld kan verbreden. De oude Griekse filosoof Diogenes indachtig: zonder angst en schroom door het leven gaan, kan bevrijdend werken en kan anderen inspireren. Karel Heirbaut groeide op in moeilijke omstandigheden, zonder vader noch moeder, maar steeds gericht op het scheppen van een betere toekomst. Niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen in zijn omgeving. Hij studeerde, verslond kranten en tijdschriften, ging naar de Academie om te leren fotograferen. Hij speelde poppenkast, maakte liederen en theater om in dialoog te gaan met zijn publiek. Om zijn mening te toetsen aan die van de anderen. Hij daagde je uit om na te denken, om je mening grondig te formuleren. In De Plastrontrekker schetsen de makers een beeld van iemand die er is in geslaagd om volkse cultuur op een hoog niveau te brengen, om fundamentele ideeën te verwoorden in verhalen, vertellingen en beelden. Vertrekkend vanuit zijn eigen biotoop maar met een open blik op de wereld. Karel Heirbaut is een figuur die inspirerend kan werken voor jongeren.

Trees Heirbaut en Jef Maes maakten een uitgebreide documentaire (50 min.) van de man die van zijn geuzennaam zijn handelsmerk maakte.


De film wordt vijf maal vertoond in de Bib te Sint-Niklaas.


Luister-cd

De Barst, de vereniging die het werk van Karel Heirbaut in de kijker wil houden, brengt ook een dvd-boekje uit aan 15 EUR. In dit boekje:


  • de dvd met de film De Plastrontrekker

  • een luister-cd met vertellingen van Karel, opgenomen in De Balie in Amsterdam. Hij vertelt:

    • Het verhaal van Tussen Kop en Kont

    • Het verhaal van Moeder Fatma

  • De digitale versie van het boek Grootmoeders geheim

Dit film- en luisterboek is te koop in de Bib en via de website www.singeling.be


Website www.karelheirbaut.be
Alle foto’s, boeken, dia’s, vertellingen e.d. van Karel Heirbaut worden bewaard in het archief van het Amsab, het Instituut voor Sociale Geschiedenis te Gent. Naar aanleiding van dit project lanceert het Amsab-ISG op 26 maart de website www.karelheirbaut.be. Op deze interactieve website staat een overzicht van het volledige oeuvre van Karel Heirbaut. Je vindt er een biografisch en bibliografisch overzicht. Je kan zelfs in heel wat boeken online bladeren en een volledig boek gratis downloaden. Je krijgt een overzicht van zijn fotografisch werk en je kan er ook fragmenten beluisteren van de vele vertellingen die hij overal bracht. De website is ook doorspekt met een aantal fragmenten van de film De Plastrontrekker.
De Plastrontrekker: ook een pittige tripel!
De Plastrontrekker is ook een pittige trippel geworden. In samenwerking met brouwerij Boelens wordt De Plastrontrekker ook uitgebracht als een speciaal biertje. Het bier zal tot 23 april verkocht worden in de cafés waar Karel Heirbaut regelmatig ging praten, luisteren en discussiëren met de mensen uit zijn buurt. Bij Thea in de Rappe Duif, Gelijk dat was, Den ouwen Tijd, 't Oud Geel, de Rembrandt en jeugdcafé Carré zijn allemaal enthousiast over De Plastrontrekker. Zij maken op hun manier promotie voor De Plastrontrekker die opnieuw tot leven komt in de volkscafés van Sint-Niklaas.

Info en contact:

Jef Maes, tel. 0477 600735, e-mail: jefmaes@hotmail.com

Goedele Verstraeten, tel. 03 760 47 53, e-mail: goedele.verstraeten@sint-niklaas.be

Een overzicht van alle activiteiten: zie www.singeling.be
Dit project is een samenwerking van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Sint-Niklaas, De Barst, vzw Singeling en Amsab. Met de steun van de Stad Sint-Niklaas en de Erfgoedcel Waasland.

Meningen over De Plastrontrekker
”Het was met verwondering dat ik, bij het maken van mijn documentaire over Boelwerf, op Karel Heirbaut botste. Voor de camera gedroeg de man zich wat nerveus en weinig sereen, maar later ontdekte ik in zijn geschriften en zijn foto's de 'kunstenaar' achter de militant. Karel had een eigen taal ontwikkeld. Vooral de schrijftaal ervaar ik als uniek. Zijn teksten zijn zowel teder als venijnig, liefdevol als spottend, maar altijd vol beelden en verbeelding. We hebben hier te maken met een 'volkse' kunstenaar die geroemde schrijvers recht in de ogen kon zien. Wat Karel schiep was noch populistisch, noch elitair. Een echte hartslag klopte, het was een kunst die dreef op sociaal engagement en woede, maar het thematische altijd oversteeg en tot een eigen persoonlijke en volwaardige 'uitdrukking' kwam. Het is voor de hand liggend om in Karel Heirbaut een soort van 'Uilenspiegel' of 'Pallieter' te zien, maar dat is fout. Karel Heirbaut is èn 'Charles de Coster' én 'Felix Timmermans'; niet het personage maar de schepper van 'personages'. Nu is er de film, De Plastrontrekker. De documentaire waakt er over 'de geest van Karel' getrouw te zijn. We krijgen een beeld van een complex en rijk figuur in enige minuten en dat is al een grote verdienste. We hebben te maken met een liefdevol portret en het liefdevolle maakt alles mooi. Het is een speelse, eenvoudige en daardoor waardige film geworden.”

Jan Vromman, documentairemaker van o.a. Zolang er scheepsbouwers zingen…

De Plastrontrekker verdient verspreiding tot heel ver buiten het Soete Land van Waas. Het is een pikuur tegen het cynisme van alledag. En een pleidooi voor een beetje subversiviteit. En ja, misschien, heel misschien brengt het ergens iemand met een vervelende baas in driedelig kostuum wel op ideeën.”Thomas Blommaert, auteur van Ik was nog nooit in Zelzate geweest

“Of ze vandaag de dag nog geboren worden, ik vraag het me soms af. Mannen als Wilchar, Frans Wuytack, Karel Heirbaut. Mannen met het hart op de juiste plaats, de voeten stevig in de maatschappij, en de oren tussen de werkmensen. Zo zijn er velen natuurlijk, maar het verschil zit hem in de handen. De handen van deze mannen lijken niets anders te kunnen dan maken, schrijven, fotograferen, beeldhouwen, schilderen, en nu en dan eens stevig aan een plastron trekken, of die nu rond de nek van de baas of van de koning hangt.

Ik heb Karel Heirbaut jammer genoeg pas leren kennen na zijn dood, bij het bekijken van De Plastrontrekker. Wat hij tijdens zijn leven gedaan en bereikt heeft is bijzonder kostbaar, maar met geen mogelijkheid te meten. De begeestering waarmee hij in het leven stond en tegen het onrecht ten strijde trok, kan - en hoeft - niet in cijfers of tabellen gegoten worden, en precies daarom is deze met liefde gemaakte documentaire zo waardevol. 

Want zoals een foto korrel na korrel scherper wordt bij het ontwikkelen, zo ook moet de herinnering aan Karel Heirbaut levend gehouden en aangescherpt worden. Op die manier zal de waarde van zijn nalatenschap duidelijk worden voor de generaties die na hem komen. Zodat er nog vaak aan plastrons getrokken mag worden, zo vaak en zo hard als nodig.”Jonas Geirnaert, de Neveneffecten, bedenker en tekenaar van Kabouter Wesleybriefwisseling College van burgemeester en schepenen, Grote Markt 1,
9100 Sint-Niklaas website www.sint-niklaas.be e-mail info@sint-niklaas.be


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina