Persbericht Fiat Punto 2012: evolutie van een bestsellerDovnload 82.71 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte82.71 Kb.
Persbericht
Fiat Punto 2012: evolutie van een bestseller


 • Elegantie en dynamisme als centrale stijlkenmerken van de nieuwe Punto.

 • De nieuwe Fiat Punto, vanaf €8.000. – dit lanceringsaanbod is geldig tot en met Maart 2012.

 • Eco Fun: 0.9 TwinAir 85 pk voor een ongekend rijplezier.

 • 9 motoren om in te spelen op alle behoeften.De Punto 2012 bevestigt de opvallende aspecten die bijdroegen tot het succes van zijn voorgangers in alle Europese landen (hij was niet alleen op elk moment de meest verkochte auto in Italië maar werd sinds zijn lancering in 1993 ook op bijna 8,5 miljoen exemplaren gebouwd). Bovendien versterkt hij zijn voorname uitstraling met een ingrijpende facelift, nieuwe koetswerkkleuren en nieuwe bekledingen. Samen met de esthetische update debuteren ook de 875 cm³ kleine ‘TwinAir’ tweecilinder-turbomotor (uitgeroepen tot ‘Motor van het Jaar 2011’) en de nieuwste versie van de 1.3 MultiJet 2 met 85 pk. Die laatste maakt de Punto 2012 tot een van de CO2-armste dieselwagens in zijn segment.


 • De nieuwe Fiat Punto, die reeds beschikbaar is op de Belgische en Luxemburgse markt, positioneert zich als één van de meest aantrekkelijke modellen van zijn segment op vlak van design, technologie, uitrusting en prijszetting. De versie Punto 1,2 Easy, uitgerust met een manuele airco en radio/MP3-speler, is reeds beschikbaar aan de uitzonderlijke prijs van € 8.700 ! (Er is reeds een Punto 1,2 Pop vanaf € € 8.000).
 • Het nieuwe gamma Fiat Punto, dat op het Autosalon van Brussel 2012 werd gelanceerd, laat reeds een stijging van de bestellingen noteren van 30 % ten opzichte van diezelfde overeenkomstige periode januari 2011.
 • Daarbovenop heeft de klant van een nieuwe Fiat Punto de mogelijkheid deze - naar gelang de versie - te voorzien van een ruime keuze uit verschillende uitrustingspakketten (Techno, Style, Racing en Sport) met een prijsvoordeel variërend tussen 33 en 41 % !
 • Met haar turbo-diesel 1.3 MultiJet II - versies met lage CO 2-emissies (90 g/km CO2) is het nieuwe Fiat Punto gamma heel interessant voor de bedrijven; dit in het kader van de nieuwe fiscaliteit die gekoppeld wordt aan het voordeel in natura wat een bedrijfswagen met zich meebrengt.Stijl vernieuwd met het oog op ‘elegantie en dynamisme’

Langs de buitenkant onderscheidt de Punto 2012 zich door een nieuwe voorkant met een volledig in koetswerkkleur gelakte voorbumper en mistlichten die de luchtinlaat flankeren en binnen dezelfde uitsparing werden geplaatst. De geïntegreerde bumper is uitgevoerd in koetswerkkleur, net als de achterbumper trouwens. Als we kijken naar de details, creëert het reliëf een duidelijk verschil tussen de zone voor de nummerplaat en de zone waarin de bijkomende lichtfuncties zijn ondergebracht. Binnenin ligt de nadruk op gloednieuwe zetelbekledingen en originele inlegstukken in het dashboard die zijn stilistische elegantie benadrukken. De nieuwe stijlinnovaties van de Punto 2012 worden aangevuld met nieuw ontworpen 15” lichtmetalen velgen en drie nieuwe metaalkleuren: Turquoise, Ruby Red en Graphite Grey. Net als bij de 500 verwijst het TwinAir-logo op de Fiat Punto 2012 niet alleen naar de tweecilindermotor maar ook naar een nieuw uitrustingsniveau dat opvalt door zijn unieke en herkenbare look: een specifieke kleur, Lime Green, en het exclusieve glanzend zwarte dak dat als optie leverbaar is.


Eco Drive: 0.9 TwinAir 85 pk voor een ongekend rijplezier

Samen met de nieuwe look debuteert ook de 85 pk sterke TwinAir tweecilinder-turbomotor van 875 cm³, die werd uitgeroepen tot ‘Internationale Motor van het Jaar 2011’. Daarmee werpt het model zich op als het perfecte evenwicht tussen milieuvriendelijkheid (98 g/km CO2) en rijplezier (een vermogen van 85 pk bij 5.500 t/min en een koppel van 145 Nm bij 2.000 t/min). Met de specifieke motorafstelling biedt deze motor de keuze tussen twee verschillende werkingsmodi die de bestuurder met een toets op het dashboard kan selecteren. De stand ‘Normal’ levert de volledige motorprestaties om de levendige en pittige rijstijl te versterken terwijl de stand ‘Eco’ het koppel beperkt om het brandstofverbruik terug te dringen en aan te zetten tot een uitermate milieuvriendelijke en zuinigere rijstijl.Nog een innovatie op het gebied van motoren is de evolutie van de 85 pk sterke 1.3 MultiJet 2. Met de introductie van twee nieuwe technologieën, Intelligent Alternator en Intelligent Flow, haalt hij een recordniveau van 90 g/km CO2. Samen met het gebruik van transmissieolie met een lage viscositeit geeft deze technologie de Punto 2012 een van de laagste CO2-cijfers voor dieselwagens in dit segment.


9 motoren om in te spelen op alle behoeften

De Punto 2012 blijft een constante referentie op het gebied van motorinnovaties. Hij toont zich alsmaar levendiger en driftiger, zowel met benzinemotoren (MultiAir en TwinAir) als met diesels (MultiJet) en verenigt steeds weer innovatie met milieuvriendelijkheid. Dat komt ook tot uiting in de methaan-motor (CNG) en het feit dat de stop-starttechnologie bij alle Euro 5-motoren (benzine en diesel) werd uitgebreid met een schakelindicator. Dat systeem legt de motor automatisch stil en geeft aan welke versnelling optimaal is om het verbruik en de emissies te beperken. Zo kan men tijdens stadsritten tot 15% besparen. De Punto 2012 houdt die jarenlange traditie van zuinige motoren in ere met de introductie van de nieuwe, 85 pk sterke TwinAir-turbomotor en de evolutie van de eveneens 85 pk sterke 1.3 MultiJet-motor.Stijl vernieuwd met het oog op ‘elegantie en dynamisme’


 • Nieuwe voorkant

 • Nieuwe achterkant

 • Nieuwe interieurs

 • Nieuwe koetswerkkleuren

De kenmerkende, unieke architectuur van een auto die nog steeds een pionier is in zijn segment, komt opnieuw terug in het design van de Punto 2012. Deze berline combineert een uitbundige attitude met een ruim interieur dat snelheid en moderniteit uitstraalt.

Nadat hij zich had opgeworpen als een instant klassieker in een klasse die nooit eerder had bestaan, bevestigt de Punto 2012 Fiats filosofie om auto’s te creëren die het label ‘Italiaans design’ belichamen en die beantwoorden aan de attitudes en verwachtingen van veeleisende klanten die prestaties en totale ruimtebenutting centraal stellen en die aspecten vertalen in heldere, dynamische en herkenbare lijnen.
Nieuwe voorkant

De Punto 2012 kreeg een opgewaardeerd koetswerk met voor- en achterbumpers die de sterke punten van de Grande Punto (gelanceerd in 2005) en de Punto Evo (gelanceerd in 2009) verenigen.

Wie de voorbumper in detail bekijkt, merkt een nieuwe lay-out die de technische en functionele zones benadrukt, zoals de twee luchtinlaten die nu zijn geïntegreerd in een enkele trapeziumvormige uitsnijding en de twee zijdelingse aanhangsels met de richtingaanwijzers.

De bumperband vormt voortaan een geheel met de rest van de bumper en is nog steeds uitgevoerd in dezelfde kleur als het koetswerk, terwijl de ronde mistkoplampen met hoekfunctie in de onderste luchtinlaat werden geplaatst.

Het radiatorrooster is zwart en heeft ongeacht het uitrustingsniveau een zeshoekig honingraatpatroon dat zorgt voor een scherper contrast met de koetswerkkleur op de rest van de bumper. Iets hoger prijkt het Fiat-logo in het midden van de bumper, terwijl de andere koetswerkdetails dezelfde zijn gebleven als bij de vorige Punto-generatie. Het resultaat? Een uitermate verfijnd design dat niet ten koste gaat van de zuivere lijnen.
Nieuwe achterkant

Net als de voorbumper werd ook de achterbumper hertekend: de band werd geïntegreerd in de rest van de bumper en is eveneens gelakt in koetswerkkleur. Het mistachterlicht en achteruitrijlicht staan er nog steeds onder maar hebben nu een langgerekte vorm en vormen een geheel met het oppervlak errond.

Het Fiat-logo staat op de achterklep en dient nu om de deuren te ondergrendelen. Het ‘Punto’-logo staat eronder in het midden en is gesierd met de robijnrood punt, in dezelfde tint als het Fiat-logo.
Nieuwe interieurs

De Punto 2012 kan ook binnenin schermen met nieuwere, frissere en jeugdigere materialen en kleuren. Zo werden er voor alle afwerkingsniveaus verschillende soorten van zetelbekledingen ontwikkeld: grijs denim met robijnrood borduurwerk voor de Pop, Denim Extra met electro-welding in drie verschillende tinten (grijs, blauw en rood) voor de Easy en tot slot een verfijnde zwarte Castiglio-stof met voor de anatomische zetels van de Lounge inzetstukken en oppervlakken in een zeshoekig patroon dat verwijst naar het design van het radiatorrooster. De zwarte lederen bekleding is als optie verkrijgbaar op alle uitrustingsniveaus (behalve Pop).

Het dashboard, in ‘soft touch’-uitvoering vanaf het niveau Easy, is bedekt met een specifieke zwarte 3D-afwerking, ‘Diamond’ in de versies Easy en Racing, terwijl de bedekking is gemaakt met de opvallende reliëfversiering ‘Stone’ die de perfecte mix van elegantie en sportiviteit van de versies Lounge in de verf zet.
Nieuwe koetswerkkleuren

Drie nieuwe metaalkleuren vullen de lijst van stijlinnovaties voor de nieuwe Punto 2012 aan: Turquoise, Ruby Red en Graphite Grey.


Ecofun: 0.9 TwinAir met 85 pk voor een ongekend rijplezier


 • Eén en al rijplezier: briljante prestaties met een laag verbruik

 • Architectuur van de nieuwe tweecilindermotor

 • ECO-toets om de persoonlijke rijstijl van de bestuurder te ondersteunen

 • Geluids- en trillingscomfort

 • Speciaal uitrustingsniveau TwinAir

De ongeëvenaarde TwinAir-motor, die tal van titels in de wacht sleepte, zoals ‘Internationale Motor van het Jaar 2011’, ‘Beste Nieuwe Motor van 2011’ en ‘Beste Groene Motor van 2011’, is voortaan ook leverbaar op het topmodel van Fiat Group Automobiles in het B-segment.


Eén en al rijplezier

Het TwinAir-project combineert de moderne MultiAir-technologie ontwikkeld door Fiat Powertrain met het concept van ‘downsizing’ en dat vertaalt zich in een kleine, lichte motor (875 cm³) met uitstekende prestaties en een erg laag brandstofverbruik. Dankzij de speciale motorafstelling en de combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak kan de Punto 2012 TwinAir een uitstekende balans voorleggen tussen milieuvriendelijkheid enerzijds (98 g/km CO2) en rijplezier anderzijds (85 pk bij 5.500 t/min en 145 Nm koppel bij 2.000 t/min).


Architectuur

De cilinderinhoud van de tweecilindermotor werd bepaald op basis van minutieuze thermodynamische berekeningen met het oog op een optimale verhouding oppervlakte/volume voor de verbrandingskamer om warmteverlies tegen te gaan. De motor wordt ook aangeblazen door een turbo. Hij levert 85 pk en heeft een van de laagste CO2-emissiecijfers van alle benzinemotoren op de markt. De grootte van de turbo werd nauwkeurig gekozen om vanaf de laagste toerentallen een zo hoog mogelijke koppelwaarde te verkrijgen en zo het rijplezier aan het stuur te maximaliseren. Door de kleine turbo te combineren met een specifieke kleppensturing konden de ingenieurs ook de responstijd bij het schakelen beperken en tegelijk het maximumvermogen zo hoog mogelijk houden. Zo levert deze motor ondanks zijn erg kleine cilinderinhoud ongeveer 25% meer vermogen dan de 1.2 8v Fire-motor.

Enerzijds maakt de MultiAir-technologie het mogelijk om de motorbelasting rechtstreeks te regelen via de inlaatkleppen en het pompen te elimineren en anderzijds is de geometrie van de inlaatspruitstukken zo uitgewerkt om het lucht-brandstofmengsel maximaal te laten wervelen bij gedeeltelijke belasting. Die technologie behoudt in combinatie met adequate managementstrategieën voor de kleppen (Multi-lift, LIVO) een uitstekende verbrandingsstabiliteit, zelfs bij erg lage belasting. Zo wordt de geïnjecteerde brandstof optimaal benut en worden de schadelijke emissies tot het minimum beperkt.
ECO-toets

De ECO-toets is eveneens van de partij. Met de bijbehorende specifieke afstelling van de motorsturing beperkt hij het brandstofverbruik om echt milieuvriendelijk te rijden. De Punto TwinAir geeft bestuurders de keuze tussen twee rijmodi: ‘normal’, om de volledige motorprestaties aan te wenden om levendige en pittige prestaties te verzekeren en ‘eco’ voor een rijstijl die meer nadruk legt op zuinigheid. In de eerste modus is de toets uitgeschakeld en levert de krachtbron het maximaal beschikbare koppel (145 Nm) om het rijplezier, de geestdrift en de onmiddellijke respons van een sportiever rijgedrag te garanderen. De configuratie wordt aanbevolen om te genieten van een maximale respons en al het beschikbare koppel. Wanneer de ECO-toets wordt ingedrukt, wordt het koppel teruggeschroefd tot 110 Nm bij 2.500 t/min om het verbruik te minimaliseren en de bestuurder aan te zetten tot een rijstijl die beter past bij het stadsverkeer.


Geluids- en trillingscomfort

De TwinAir-motor is een waar pareltje, niet in het minst door het hoogstaande comfort dat hij de klant biedt. Het ingenieursteam dat instond voor de geluids- en trillingsdemping van de nieuwe motor probeerde de kenmerkende sound van de tweecilinder te typeren en de trillingen die eigen zijn aan tweecilinders-in-lijn zo veel mogelijk terug te dringen. Daartoe gebruikten ze geavanceerde berekeningsmethoden om de geluidsproductie van afzonderlijke motoronderdelen (zoals het vliegwiel met dubbele massa) te optimaliseren. Dat leidde tot de ontwikkeling van een balansas om de trillingen en het geschud te beperken. Er werd ook veel aandacht besteed aan een betere geluidsdemping van de motor: de inkapseling werd grondig bestudeerd om het geluidsniveau in het interieur te beperken en de articulatie-index te verbeteren.


TwinAir-uitrustingsniveau

Het exclusieve uitrustingsniveau ‘TwinAir’ werd in het leven geroepen om de sterke en innovatieve persoonlijkheid van de motor te onderstrepen. Het is onmiddellijk herkenbaar en onderscheidt zich door uitgesproken accenten. Heel wat koetswerkdetails, zoals de stijlen en de achteruitkijkspiegels, zijn uitgevoerd in glanzend zwart. De afwerking van de exclusieve 15” lichtmetalen velgen oogt tegelijk elegant en sportief met de glanzend zwarte kleur en gefacetteerde afwerking die ze erg herkenbaar maakt. De gepolijste koplampen en het logo op de achterklep maken zijn persoonlijkheid compleet.De exclusieve kleur ’Lime Green’ is eveneens voorbehouden aan dit uitrustingsniveau. Ze vervoegt de twaalf tinten van het Punto 2012-gamma die allemaal kunnen worden gecombineerd met het optionele glanzend zwarte dak. Binnenin zijn de zetels bekleed met grijze ‘Sportex’-stof met geborduurd ‘TwinAir’-logo op de voorste hoofdsteunen. Het zacht aanvoelende dashboard is overtrokken met de zwarte, gefacetteerde stof.
Technische specificaties van de 0.9 Turbo TwinAir met 85 pk

Motor

0.9 Turbo TwinAir (benzine) met 85 pk

Aantal cilinders, lay-out

tweecilinder, in lijn

Boring x slag (mm)

80,5 x 86

Cilinderinhoud (cm³)

875

Aantal kleppen per cilinder

4

Emissieniveau

EURO 5

Compressieverhouding

10:1

Max. vermogen (EC): kW (pk) bij t/min

62 (85) 5.500

Max. koppel (EC): Nm (kgm) bij t/min

145 (14,8) 2.000

Timing

Enkele bovenliggende nokkenas, acht kleppen, kettingaandrijving, hydraulische nokken en het MultiAir-systeem voor rechtstreekse regeling van lift en timing

Voeding

Elektronische meerpuntsinjectie, turbo met intercooler

Ontsteking

Digitaal, elektronisch gestuurd, statische voorloop

Overbrenging

 

Versnellingsbak

Zes voorwaartse versnellingen plus achteruit
met synchronisatie voor voorwaartse versnellingen
 

Koppeling

Hydraulisch aangedreven

Aandrijving

vooraan

Wielen

 

Banden

175/65 R15 - 185/65/R15 - 195/55 R16 - 205/45 R17

Ophanging

 

Voor

Onafhankelijk, MacPherson met antirolstang

Achter

Torsieas met onderling verbonden wielen

Tanken

 

Brandstoftank (l)

45

Stuurinrichting

 

Type

Elektrische stuurbekrachtiging Dualdrive™

Draaicirkel tussen stoepranden (m)

10,9

Draaicirkel tussen muren (m)

11,2

Aantal stuuromwentelingen

2,6

Remmen - D (schijf) - T (trommel)

 

Vooraan (mm)

D 257 (geventileerd)

Achteraan (mm)

T 228

Prestaties

 

Topsnelheid (km/u)

172

Acceleratie 0-100 km/u (sec.):

12,7

Acceleratie 0-1.000 m (sec.)

34,5

In de stad (l/100 km)

4,9

Buiten de stad (l/100 km)

3,8

Gecombineerd (l/100 km)

4,2

CO2-emissies (g/km)

98

Afmetingen

 

Lengte (mm)

4.065

Breedte (mm)

1.687

Hoogte (mm)

1.490

Wielbasis (mm)

2.510

Spoorbreedte voor (mm)

1.473

Spoorbreedte achter (mm)

1.466

Kofferinhoud (volume in m³)

0,27-1,03

Gewichten

 

Rijklaar gewicht DIN (kg)

1.075 (3d.) / 1.090 (5d.)

Maximale sleep (ongeremd) (kg)

400

Maximale sleep (geremd) (kg)

1.0009 motoren om in te spelen op alle behoeften.

Het technologische meesterschap van de Fiat Punto 2012 blijkt in de eerste plaats uit het uitgebreide en gediversifieerde gamma motoren die op benzine, benzine/lpg, benzine/methaan of diesel draaien. Het optimale evenwicht tussen prestaties, rijplezier en zuinigheid hebben alle motoren gemeen.

Ze worden gekoppeld aan handgeschakelde of gerobotiseerde sequentiële (Dualogic) vijf- of zesversnellingsbakken die zijn geoptimaliseerd om een uitzonderlijk gebruiksgemak aan een erg laag geluidspeil te koppelen.

Bij de lancering zijn de volgende motoren verkrijgbaar:


Benzine

 • 0.9 TwinAir Turbo 85 pk E5 Start&Stop

 • 1.2 8v 69 pk E5

 • 1.4 8v 77 pk E5 Start&Stop (handgeschakelde of Dualogic-transmissie)

 • 1.4 MultiAir 16v 105 pk E5 Start&Stop

 • 1.4 MultiAir Turbo 16v 135 pk E5 Start&Stop

Diesel

 • 1.3 MultiJet 2 16v 75 pk E5 (met of zonder Start&Stop)

 • 1.3 MultiJet 2 16v 85 pk E5 Start&Stop

 • 1.3 MultiJet 2 16v 95 pk E5 Start&Stop

Bi-Fuel

 • 1.4 8v 70 pk benzine/methaan E5


MultiAir-technologie

De 1.4 MultiAir, die verkrijgbaar wordt in twee verschillende vermogensversies (105 pk en 135 pk) is bevestigd voor de Fiat Punto 2012. Deze motor breekt radicaal met de huidige benzinemotoren op de markt. In vergelijking met een klassieke benzinemotor met dezelfde cilinderinhoud leveren de MultiAir-motoren aanzienlijk meer vermogen en koppel terwijl het brandstofverbruik en de emissies een stuk lager liggen.

Het hart van de MultiAir-technologie is een nieuwe elektrohydraulische kleppensturing die enerzijds het verbruik terugdringt (door de luchttoevoer rechtstreeks te regelen via de inlaatkleppen van de motor, zonder de gasklep te gebruiken) en de schadelijke uitstoot beperkt (via uitlaatgaszuivering) en anderzijds betere prestaties garandeert. Zoals het een vaandeldrager van het ‘downsizing’-concept betaamt, is MultiAir een moduleerbare technologie die zich gemakkelijk laat aanpassen aan alle benzinemotoren en die mogelijk zelfs zal worden ontwikkeld voor dieselmotoren.
De 135 pk sterke 1.4 MultiAir Turbo geeft de Fiat Punto 2012 de prestaties en het temperament van een sportieve, evenwichtige auto, ontwikkeld voor klanten die een hoogstaand rijcomfort willen verenigen met een laag verbruik. Dankzij de turbo is de koppelontplooiing van deze 135 pk sterke motor in alle omstandigheden optimaal en garandeert ze ongeacht het toerental uitmuntende acceleraties en een onberispelijke respons om zo nieuwe normen te vestigen voor benzinemotoren. De topsnelheid en sprinttijd van 0 tot 100 km/u geeft de nieuwe 135 pk-motor een plaats aan de top van zijn segment: 200 km/u en slechts 8,5 seconden. Die uitstekende prestaties gaan hand in hand met respect voor het milieu (Euro 5-typegoedkeuring) en een laag verbruik. Die uitmuntendheid vertaalt zich in een bijzonder lage CO2-uitstoot van 129 g/km, met een gecombineerd verbruik van slechts 5,6 liter per 100 kilometer.

Evenwicht en temperament staan ook bij de 1.4 MultiAir met 105 pk centraal. Die motor positioneert zich in het midden van zijn referentiemarkt en vormt zonder meer de beste keuze. De 105 pk sterke MultiAir voldoet eveneens aan de Euro 5-normen en stoot slechts 133 g/km CO2 uit (gemengd verbruik van nauwelijks 5,7 l/100 km). De prestaties zijn zonder meer uitstekend: van 0 tot 100 km/u in 10,8 seconden en een topsnelheid van 185 km/u.

Dat alles geeft duidelijk aan dat de MultiAir de nodige technologie heeft om even revolutionair te zijn voor de benzinemotoren als de JTD- en MultiJet-technologie in hun tijd waren voor de dieselmarkt. Fiats lange motortraditie wordt dus in ere gehouden.

MultiJet van de tweede generatie

De Fiat Punto 2012 kan worden uitgerust met de 1.3 MultiJet 2 turbodieselmotor in drie verschillende vermogensniveaus (75 pk, 85 pk en 95 pk).

Nieuw in het dieselsegment is de introductie van de 85 pk sterke 1.3 16v Multijet 2, met een koppel van 200 Nm bij 1.500 t/min. Deze motor, die reeds op het allerhoogste niveau stond dankzij de IRS-technologie (Injection Rate Shaping van MultiJet II en dankzij de speciale turbo-matching van de turbolader, gaat nu nog een stap verder met de introductie van twee nieuwe technologieën (Intelligent Alternator en Intelligent Flow) om zijn CO2-niveau van 90 g/km te behalen. De eerste van deze twee technologieën optimaliseert de herlaadstrategie van de motor in de vertragingsfases terwijl de tweede gebruik maakt van een oliepomp met variabele inhoud en een geoptimaliseerd koelcircuit. Samen met de transmissieolie met lage viscositeit geeft deze technologie de Punto een van de laagste CO2-cijfers voor dieselwagens in dit segment.

De 1.3 MultiJet 2 is verkrijgbaar met 75, 85 of 95 pk en alle versies beschikken over de roetfilter en het stop-startsysteem. De turbolader heeft ofwel een vaste geometrie (75 pk), ofwel een variabele geometrie (85 en 95 pk). De motoren kunnen prat gaan op hypergeavanceerde turboladers die samen met het nieuwe MultiJet-injectiesysteem van de tweede generatie de best mogelijke turbowerking verzekeren bij elk toerental. Daardoor levert de motor bij lage toerentallen tot 25% meer koppel dan de vorige generatie. De MultiJets van de tweede generatie zijn na de JTD-motoren (1997) en MultiJet-motoren (2003) dan ook de jongste ontwikkeling van het Common Rail-injectiesysteem en geven de Fiat-groep opnieuw een voorsprong op dit terrein.


Bijzonder aan de Euro 5-versies is dat de motor gebruik maakt van een nieuwe MultiJet common-railinjectie die, dankzij een gebalanceerde hydraulische servoklep heel nauwkeurig regelt hoeveel diesel er in de verbrandingskamer wordt ingespoten terwijl ook de verschillende injecties sneller en flexibeler verlopen dan in het verleden. Door de tijd tussen de injecties te beperken, optimaliseren de injectoren de toevoer van brandstof naar de verbrandingskamer waardoor het verbrandingsproces geleidelijker verloopt en dat komt zowel het verbruik en de emissies als de NVH-waarden en de levendigheid ten goede. De nieuwe common-railinjector van de Euro 5-motoren drukt de gehomologeerde verbruiks- en CO2-cijfers met ongeveer 2% terwijl er ook minder andere schadelijke stoffen worden uitgestoten.
Natural Power versie

Het bi-fuel-systeem (benzine/methaan) geeft de nieuwe Punto 2012 ontegensprekelijk het meest complete en milieuvriendelijke motorgamma op de markt en bewijzen nog maar eens dat Fiat zich engageert om het milieu te beschermen. Fiat is bovendien de onbetwiste wereldmarktleider op het gebied van af fabriek geleverde bi-fuel-auto’s op benzine/methaan.

De ‘groene’ versie wordt aangedreven door een 1.4 8v Fire Evo II-motor met een specifiek vermogen van 77 pk (de Natural Power levert 70 pk wanneer hij op methaan draait), die specifiek werd aangepast om naadloos samen te werken met de bi-fuel-systemen.

De Punto 2012 Natural Power met methaantoevoer garandeert een erg lage CO2-uitstoot (slechts 115 g/km), een uitstekend rijgedrag en goede prestaties. Hij haalt een topsnelheid van 156 km/u en snelt in 16,9 seconden van 0 naar 100 km/u.Technologieën voor duurzame mobiliteit

De nieuwe Fiat Punto 2012 is niet alleen een voortdurende referentie op het gebied van technische innovaties die resulteren in levendigere en pittigere motoren maar bevestigt ook de waarden die het model altijd al hebben onderscheiden: de dynamische en elegante lijnen, de perfecte synthese van Italiaanse stijl en technologische innovatie die de wagen van bij zijn lancering tot een succes hebben gemaakt. De Fiat Punto was onder meer de eerste auto in zijn segment met een geavanceerd infotainmentsysteem (Blue&Me) en nuttige instrumenten die de rijstijl van de klant in realtime analyseren (eco:Drive info) en die de bestuurder tips geven om zijn milieu-impact te beperken en zijn verbruik te optimaliseren.

Alle innovaties van de Fiat Punto 2012 maken integraal deel uit van de ‘Air Technologies’, het nieuwe label dat alle impactreducerende technologieën omvat om respect voor het milieu te combineren met rijplezier. Dat label belichaamt de attitude waarmee Fiat mensen aanzet om hun modellen te ervaren: met optimisme, fun, zuinigheid en respect. Alternatieve brandstofsystemen, transmissie- en tractiecontroles, stop-startsysteem, schakelindicator, technische oplossingen om de dynamische efficiëntie te verbeteren en de exclusieve eco:Drive-software waarmee bestuurders hun rijgedrag kunnen opvolgen en bijsturen om de emissies en het verbruik te reduceren: dat zijn de elementen van de ‘Air Technologies’, de belichaming van Fiats filosofie om de behoeften van klanten te vertalen in concrete oplossingen die onmiddellijk en voor iedereen toegankelijk zijn.
"Blue&Me TomTom LIVE"

Om met een gerust gemoed de stad te doorkruisen biedt Fiat als optie het systeem ‘Blue&Me TomTom LIVE’, dat de voordelen van een geïntegreerd infotainmentsysteem, verbonden met het netwerk van de auto, combineert met de troeven van de nieuwste draagbare navigatiesystemen. ‘Blue&Me TomTom LIVE’ stelt klanten niet alleen in staat om hun gsm en mediaplayer in totale veiligheid te gebruiken zonder ooit hun handen van het stuurwiel te halen maar biedt ook een unieke navigatie-ervaring doordat het in het dashboard is ingebouwd, de meest accurate, in realtime bijgewerkte verkeersinformatie weergeeft en feedback geeft over de rijstijl.

‘Blue&Me TomTom LIVE’ wordt in het midden van het dashboard geplaatst en heeft een specifieke bevestiging die een veilige installatie verzekert en die het navigatiesysteem van stroom voorziet zonder zichtbare kabels. Dankzij het Blue&Me-systeem kunnen via Bluetooth® ook gegevens van gsm’s, mediaplayers en de auto zelf worden weergegeven en beheerd op het aanraakscherm van het navigatiesysteem.

‘Blue&Me TomTom LIVE’ heeft heel wat te bieden in vergelijking met de nieuwste draagbare navigatiesystemen op de markt: een capacitatief HD-aanraakscherm van 4,3” met iPhone-achtige interface, detailkaarten van 45 Europese landen, het systeem IQ Routes dat de beste route kiest op basis van statistische verkeersomstandigheden verzameld binnen 24 uur voor elke dag van het jaar, en TomTom HD Traffic met gedetailleerde informatie over het verkeer, files, wegversperringen en wegenwerken die om de twee minuten wordt bijgewerkt.


Brussel, 9 februari 2012
Contact:

Dominique Fontignies – PR & External Communication Manager - +32 (0)475 51 94 24

Wim Willems – Press Officer - +32 (0)477 99 90 91Fiat Group Automobiles Belgium SA

Rue jules Cockx 12 Jules Cockxstraat

Bruxelles 1160 Brussel - Belgium


Tel +32 (0) 2 70 26 511

Fax +32 (0) 2 70 26 799

N° entrepr./ondern.nr: 0 400 354 731

IBAN BE 86 4829 0250 6150

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina