Persbericht ‘Hé, een witte kwikstaart!’ Zesde Avond van de Poëzie in LandgraafDovnload 8.19 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte8.19 Kb.
PERSBERICHT
Hé, een witte kwikstaart!’ Zesde Avond van de Poëzie in Landgraaf
Op vrijdagavond 13 april vindt in het Theater Landgraaf de (6e) Avond van de Poëzie plaats.

De dichters Erik Menkveld, Lucienne Stassaert, Hans Dekkers en Joke van Leeuwen praten met Lizet Duyvendak over het maken van gedichten, en lezen daarna voor uit eigen werk. De muzikale omlijsting geschiedt door twee jonge musici uit het Limburgs Symphonie Orkest, Tanja van der Kooij (hobo) en Marieke Schoenmakers (harp).


Veel mensen vinden poëzie moeilijk, en luisteren naar voorgelezen gedichten helemaal: de mooie woorden gaan het ene oor in, en het andere weer uit. Maar het begrip vergroot, wanneer dichters, voordat ze gaan voorlezen, eerst vertellen over hun werk en uitleggen waarom een gedicht alleen maar op déze manier op papier kan staan. Praten over gedichten kan ze kapotmaken, maar je mag wel proberen om het onbenoembare zo dicht mogelijk te benaderen. Het is volgens dichter Marjoleine de Vos de moeite waard om niet te denken: ‘hé, een vogel’, maar: ‘hé, een witte kwikstaart’. Wie meer benoemt, ziet ook meer, en wie van plan is te gaan benoemen, let beter op. Ook bij poëzie is het de moeite waard om goed te kijken hoe een gedicht er eigenlijk bij staat en je af te vragen waarom dat zo is. Die laatste vraag laat zich ook goed aan de dichter zelf stellen, en dat is wat er in de gesprekken tijdens deze Avond van de Poëzie gebeurt.
Erik Menkveld (1959) werkte van 1987 tot 1998 als fondsvormend redacteur voor Uitgeverij De Bezige Bij. Van 1998 tot 2002 was hij programmamaker voor het Rotterdamse Poetry International Festival. Hij is redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en wijdt zich sinds 2002 geheel aan het schrijven van poëzie en proza.

Als dichter debuteerde Menkveld in 1997 met De karpersimulator, een bundel die genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs en bekroond met de Van der Hoogtprijs en de C. Buddingh’-prijs. In 2001 verscheen zijn tweede bundel Schapen nu!, die genomineerd werd voor de Hughes C. Pernathprijs en de J.C. Bloemprijs. Zijn derde bundel Prime time verscheen in januari 2005. In het najaar van 2006 verscheen Met de meeste hoogachting, een brievenboek van Erik Menkveld, geïnspireerd door het voorbeeld van Petrarca, die brieven aan zijn klassieke voorgangers Cicero en Seneca schreef.

De Vlaamse dichteres Lucienne Stassaert (1936) debuteerde in 1964 met poëtisch proza. Ze schreef dertien dichtbundels, enkele romans, toneelstukken en hoorspelen. Ook vertaalde ze veel, onder andere een selectie uit de Collected Poems van Sylvia Plath, en werk van de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewych. Ze ontving tal van prijzen, waaronder de de Poëzieprijs De Vlaamse Gids en de Literaire Prijs van de Stad Antwerpen. In 2004 verscheen een bloemlezing uit haar werk In aanraking.

De oorspronkelijk uit Venlo afkomstige Hans Dekkers (1954) publiceerde vier romans, een verhalenbundel en een toneelstuk. Hij maakte deel uit van diverse popgroepen, o.a. Bazooka en Das Wesen. Sinds 1984 woont en werkt hij in Amsterdam. In 2006 verscheen zijn eerste dichtbundel Banjoman. Schrijvers die zich ineens op het pad van de poëzie wagen, worden vaak met argusogen bekeken, zo ook Hans Dekkers. Een goede romanschrijver is niet automatisch geschikt voor poëzie, maar Dekkers bewijst met Banjoman volgens de kritiek dat hij ook het dichten in de vingers heeft.

Duizendpoot Joke van Leeuwen (1952) is vooral bekend als veel gelauwerd jeugdboekenauteur (ze won diverse Gouden Griffels en Penselen) en cabarettière (ze was winnares van Camaretten). Iets minder bekend is haar literair werk voor volwassenen, de roman Vrije vormen (2002), en de dichtbundels Laatste lezers (1994) en Vier manieren om op iemand te wachten (2001). Maar haar bijzonder eigenzinnige, door haarzelf geïllustreerde laatste dichtbundel Wuif de mussen uit. Gedichten en beelden is ook op dit gebied een doorbraak. De bundel is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2006.

Interviewer Lizet Duyvendak is universitair hoofddocent letterkunde aan de Open Universiteit. Ze is tevens voorzitter van de Stichting Poëziefestival Landgraaf.


13 april 2007

Plaats: Theater Landgraaf, Kerkberg 4

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 7,50Reserveren: 045-5310929
www.poeziefestival.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina