Persbericht Helmond, 24 juni 2013Dovnload 7.14 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte7.14 Kb.

Persbericht

Helmond, 24 juni 2013


Nieuwe Sluis 7 geopend
Op zaterdag 22 juni is, onder grote belangstelling, Sluis 7 geopend. Deze nieuwe sluis ligt in de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Aarle-Rixtel. Burgemeester Blanksma van Helmond, burgemeester Ubachs van Laarbeek en gedeputeerde Van Heugten van de provincie voeren als eerste de nieuwe sluis binnen op het historische bedrijfsvaartuig De Dankbaarheid. Daarmee was de sluis officieel geopend.
In de afgelopen twee jaar is de oude sluis, die gebouwd was in de periode 1822-1826, volledig vervangen door een nieuwe. Bij de nieuwe sluis is de oude Donksebrug geplaatst, zodat fietsers en voetgangers er het kanaal kunnen oversteken. De ophaalbrug is dus een sluis opgeschoven, van 6 naar 7.
Recreatieve voorzieningen

De nieuwe sluis ligt in het groene gebied tussen De Bundertjes en Croy. Bij de sluis passeren diverse wandel- en fietsroutes, zoals Rondje Helmond. Er is een picknickbank geplaatst, zodat mensen bij de sluis kunnen verpozen. Ook staat er een informatiebord met tekst en foto’s over de historie van de sluis. Binnenkort komt er nog een watertappunt van Join the Pipe, zodat passanten er gratis drinkwater kunnen tappen. Op enkele plekken bij de sluis komt nog gras en in het najaar worden er nog drie rode beuken geplant. Dat gebeurt in die periode vanwege het plantseizoen.


Bijzondere boeken

Tijdens de opening van Sluis 7 boden burgemeester Ubachs van Laarbeek en burgemeester Blanksma van Helmond aan elkaar en aan gedeputeerde Van Heugten een bijzonder boek aan over twee kanalen in de regio. Het ging om respectievelijk het boek ‘Wilhelminakanaal. Feiten en herinneringen’ van Jos Bekx en het boek ‘Kunstwerken aan De Knaal’ van Giel van Hooff. Het eerste boek is eerder al gepresenteerd in het kader van ‘Juni watermaand’ in Laarbeek. Het boek ‘Kunstwerken aan De Knaal’ werd bij de opening van Sluis 7 als gloednieuw gepresenteerd. Het boek gaat over de waterbouwkundige ‘kunstwerken’ – de sluizen, bruggen, havens en kades – in de Zuid-Willemsvaart, die in Helmond ook wel ‘De Knaal’ wordt genoemd. In het boek wordt ingegaan op de geschiedenis van al die kunstwerken en wat zich eromheen afspeelde. De sluizen 7, 8 en 9 krijgen daarbij extra aandacht. Het boek is verkrijgbaar bij de VVV in Helmond, de Heemkundekring en de boekhandels De Ganzenveer en De Roij en Boschman.


Nieuwe sluis

Sluis 7 is vervangen, omdat de oude sluis ruim 180 jaar oud was. Een belangrijke functie van de nieuwe sluis is de waterkering. Het hoogteverschil tussen het kanaal in Helmond en Aarle-Rixtel bedraagt zo’n 1,60 meter. Vandaar dat er een sluis tussen ligt om dat hoogteverschil op te vangen. De nieuwe sluis biedt ook de mogelijkheid om er boten doorheen te laten. Voorlopig zal dit alleen incidenteel gebeuren. Gemeente Helmond en gemeente Laarbeek gaan gezamenlijk – in een zogenaamde business case – de mogelijkheden van dit gedeelte van het kanaal, en de consequenties daarvan, in beeld brengen. De verwachting is dat in de loop van 2014 de eerste resultaten van deze business case bekend worden.


Bijdrage provincie

De nieuwe Sluis 7 is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van gemeente Helmond en provincie Noord Brabant in het kader van Samen Investeren in BrabantStad.Einde persbericht


Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdesk van de

afdeling Communicatie, tel. 0492-587750

of www.helmond.nl/pers


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina