Persbericht Muhka 18 november 2004 Collectiepresentatie X aan de hand van gagarinDovnload 8.68 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte8.68 Kb.

Persbericht MuHKA 18 november 2004

Collectiepresentatie X aan de hand van GAGARIN

THE ARTISTS IN THEIR OWN WORDS

Vanaf de herfst van 2002 kreeg het collectiebeleid van het MuHKA een nieuwe impuls en werd de collectie één van de kernelementen in de MuHKA-programmering. Hierdoor zou de collectie zelf kritischer ontwikkeld worden. Daarvoor werd de verzameling maar in beperkte mate aan het publiek getoond. Via permanent wisselende presentaties neemt de collectie nu geleidelijk gestalte aan vanuit steeds wisselende invalshoeken, in dialoog met het publiek, kunstenaars en de maatschappelijke actualiteit. Deze presentaties worden getoetst aan interventies waarbij kunstenaars hun werk in de setting van de collectie presenteren, en door inserts die er een externe presentatie aan toevoegen.


Aan de basis van de nieuwe collectiepresentatie X ligt de waardering van het MuHKA voor GAGARIN THE ARTISTS IN THEIR OWN WORDS, het tijdschrift voor kunstenaarsteksten.

Het MuHKA vindt het belangrijk dat het voor zijn kunsthypothese maximaal aansluit bij hoe kunstenaars zelf hun werk zien. Het MuHKA onderzoekt en thematiseert daarbij de diverse formats die worden gebruikt, waarbij het eerder aandacht gaf aan de multiple en het kunstenaarsboek. Teksten maken voor kunstenaars vaak deel uit van hun oeuvre. In de waarneming van en de beeldvorming over kunst wordt deze dimensie veelal uitgesloten.

Gagarin is een zesmaandelijks tijdschrift met teksten geschreven door kunstenaars van over de hele wereld. Het wordt samengesteld door Wilfried Huet die hier als kunstenaar verwante zielen aan het woord wil laten. Een van de aandachtspunten is bijvoorbeeld een maatschappelijke inzet. Per nummer zijn er 8 teksten van 8 kunstenaars in hun originele taal met vertalingen naar het Engels en het Nederlands. De zelfgeschreven teksten van de kunstenaars sluiten onmiddellijk aan bij hun artistieke inzet, ze situeren zich in hun mentale oeuvre en maken deel uit van hun werk. Gagarin is ondanks zijn kleinschaligheid een van die initiatieven in Vlaanderen die een bijzondere plaats onder de globale hemel hebben. In Vlaanderen zelf mocht die eigenheid nog maar weinig waardering vinden.

Het MuHKA gaat nu verder dan dat. Het stelt Gagarin in een collectiepresentatie centraal maar geeft tegelijk aan hoe het op termijn met zijn collectie wil omgaan. Gagarin wordt er bij wijze van spreken deel van, van een collectie die niet op objecten gefocust is, maar op inzichten van kunstenaars die vorm hebben aangenomen.

Voor deze collectiepresentatie werd per nummer van Gagarin dat tot nu verscheen, een kunstenaar geselecteerd uit dat nummer die tevens in de collectie vertegenwoordigd is. De tekst wordt leesbaar naast het werk voorgesteld. Een kunstwerk en een kunstenaarstekst, dat is dus het opzet van deze presentatie.
Tegelijkertijd wordt op het colloquium waarmee deze presentatie gepaard gaat, het nieuwste nummer van Gagarin voorgesteld, het tiende. De selectie voor dit 10de nummer is tot stand gekomen in dialoog tussen het MuHKA en Gagarin en betreft kunstenaars die alle in de collectie vertegenwoordigd zijn. Dit 10de nummer krijgt een centrale plaats in de collectiepresentatie X


De kunstenaars wiens werk deel uitmaakt van deze ontmoeting tussen de collectie van het MuHKA en Gagarin zijn:


Vito Acconci, Guillaume Bijl, Sergei Bratkov, Patrick Corillon, Wim Delvoye,

Marlene Dumas, Jimmie Durham, Michel François, John Körmeling, LefevreJean-Claude, Mark Lewis, Bernd Lohaus, Mark Manders, Juan Muñoz, Maurizio Nannuci, Honore δ’O, Willem Oorebeek, Panamarenko, Michelangelo Pistoletto, JoelleTuerlinckx, Patrick Van Caeckenbergh, Lawrence Weiner, Liang Yue
Binnen het kader van ABCWorldBookCapital presenteert het MuHKA tevens voor het eerst zijn nieuwe aanwinst van Jef Geys, het werk "Vrouwenvragen", een rol op bruin papier die vragen oplijst welke konden worden gesteld omtrent de positie van de vrouw in een inmiddels historisch geworden actualiteit.
De tentoonstelling loopt van 27 november 2004 tot 6 februari 2005 en wordt daarna in meer beperkte vorm voortgezet tot 24 april 2005.

Contact Gagarin: Wilfried Huet gagarin@skynet.be


Contact MuHKA: pers@muhka.be
Met medewerking van ABC 2004De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina