Persbericht tentoonstelling sagalassos – bezoek turkse delegatieDovnload 7.29 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte7.29 Kb.

PERSBERICHT
TENTOONSTELLING SAGALASSOS – BEZOEK TURKSE DELEGATIE
Een belangrijke delegatie van de Turkse overheid is van 5 tot 8 mei aanwezig in België om de prestigieuze tentoonstelling ‘Sagalassos, stad in de wolken’ voor te bereiden. Die tentoonstelling zal vanaf oktober 2011 in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren te zien zijn. De delegatie bezoekt het Gallo-Romeins Museum en wordt door de heer Herman Reynders, gouverneur van Limburg en gedeputeerde Gilbert Van Baelen in Hasselt en door de heer Mark Waer, rector van de K.U.Leuven in Leuven ontvangen.
Het Gallo-Romeins Museum organiseert in 2011 een prestigieuze tentoonstelling over Sagalassos, de wereldberoemde archeologische site in het zuiden van Turkije. De opgravingen in Sagalassos worden sinds het begin van de jaren ’90 uitgevoerd door een onderzoeksteam van de K.U. Leuven onder leiding van professor Marc Waelkens. Het is één van de grootste en belangrijkste opgravingen in de streek rond de Middellandse Zee.
Sagalassos was in de Romeinse tijd één van de belangrijkste economische steden van de regio. Pas vanaf de zesde eeuw van onze tijdrekening, na verschillende aardbevingen en een pestepidemie, verloor de stad wat van haar glans. Uiteindelijk werd Sagalassos ook helemaal verlaten. De afgelegen locatie, hoog in de bergen, en een metersdikke erosielaag beschermden de resten van de stad tegen plundering en verval. Sagalassos is daardoor uitzonderlijk goed bewaard, het wordt wel eens het “Pompeï van het Oosten” genoemd.
Van 5 tot en met 8 mei ontvangt het Gallo-Romeins Museum drie vertegenwoordigers van de Turkse overheid. Het gaat om de Adjunct-Directeur en een Onderzoeker van het Ministerie van Cultuur en Toerisme en de directeur van het archeologisch museum van Burdur. In het museum van Burdur worden de vondsten van Sagalassos permanent tentoongesteld.
Een tentoonstelling van dit kaliber komt er niet van vandaag op morgen. Aan de organisatie gaan jaren van intensief werk vooraf. Er worden contacten gesmeed, een concept uitgewerkt en onderhandeld over bruiklenen, verzekeringen en transport. In de zomer van 2009 diende het museum een officieel dossier in op het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme in Ankara. Om de besprekingen verder te zetten, maar ook om de Turkse collega’s met de museuminfrastructuur en de algemene museumwerking te laten kennismaken, staat gedurende verschillende dagen een intensieve kennismaking op het programma. Naast het bezoek aan het museum staan ook een officiële ontvangst door gouverneur Herman Reynders en door rector Mark Waer van de K.U.Leuven op het programma.
Er zal ook een delegatie van de Turkse ambassade, het Turks consulaat en de Turkse Unie van België participeren aan de besprekingen.
De tentoonstelling “Sagalassos. Stad in de Wolken” is in het Gallo-Romeins Museum te zien vanaf 29 oktober 2011.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Voor meer informatie: Gallo-Romeins Museum, Carmen Willems, tel: +32 473 98 33 30

E-Mail: grm@limburg.be, www.galloromeinsmuseum.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina