Persmededeling koorcomponist Vic Nees overleden Op 14 maart 2013 overleed Vic Nees koorcomponist, dirigent, musicoloog, columnist en verdediger van muziek uit Vlaanderen. Zijn overlijden is een zwaar verlies voor de koor-wereldDovnload 6.68 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte6.68 Kb.
PERSMEDEDELING

Koorcomponist Vic Nees overleden
Op 14 maart 2013 overleed Vic Nees koorcomponist, dirigent, musicoloog, columnist en verdediger van muziek uit Vlaanderen. 

Zijn overlijden is een zwaar verlies voor de koor-wereld. Elk koor in Vlaanderen heeft ongetwijfeld werk van Vic Nees gezongen. Zijn composities kenden een internationale verspreiding en werden door heel wat buitenlandse koren op het concertprogramma genomen. 
Vic Nees (1936-2013) werd geboren in Mechelen in 1936, als zoon van componist en beiaardier Staf Nees (1901-1965). Hij studeerde compositie bij Flor Peeters aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en koordirectie in Hamburg bij Kurt Thomas. Hij was van 1961 tot 1970 producer bij de BRT en vervolgens tot 1996 dirigent van het omroepkoor. Vic Nees speelde een belangrijke rol in het Belgische koorleven en was jurylid in talrijke internationale koorfestivals. Omwille van zijn directie-ervaring met niet-professionele koren en zijn regelmatig engagement in activiteiten in het amateurcircuit, voelde hij de grenzen van het amateurzingen feilloos aan en kon hij bij het componeren nieuwe technieken gebruiken voor de doelgroep. Als componist legt hij zich voornamelijk toe op koormuziek waarbij woord en muziek naadloos bij elkaar aansluiten.

In België en Nederland worden zijn werken gerangschikt bij de belangrijkste van de eeuw. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten Europa. Zo wordt zijn Magnificat wereldwijd gezongen. Na zijn pensioen werd componeren zijn hoofdbezigheid. Tot de belangrijkste werken behoren van de laatste jaren behoren De zee is een orkest (2000), het Trumpet Te Deum (2003), Requiem (2007) en Passio super Galli cantu (2010). In 2011 verscheen – naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag - een monografie en catalogus over Nees: O Song. Vic Nees, portret van een koorcomponist bij het Davidsfonds.


Naar aanleiding van het overlijden van Vic Nees schreef de organisatie voor vocale muziek Koor&Stem vzw een In Memoriam 'Et lux, et lux, et lux perpetuum'.
De uitvaart van Vic Nees zal plaatsvinden op zaterdag 23 maart 2013 om 11.30 u. in de Abdijkerk Sint-Servaas, Kerkplein 1 te Grimbergen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina