Pijpleidingen ActiefDovnload 21.19 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte21.19 Kb.

Pijpleidingen Actief


Laatste editie, wegens stopzetting van de VIK-Studiegroep Pijpleidingen


Nieuwsbrief

Roger Van de Peer

Gemaakt op 200305111.Verslag Heteleidingen

Verslaggever: Ing Guy De Bonte,Area Manager , Promat


Was het goede weer de oorzaak of de dreigende oorlog in Irak, slechts 13 deelnemers vertrokken op 20 maart om 8.00 uur aan het VIK-huis richting Tessenderlo voor wat een interessante studiedag zou worden. In Tessenderlo, werden we rond 9.15 uur begroet bij Pittsburgh Corning door Freddy Claus, Industrial Sales Engineer Belgium and Luxemburg.

Pittsburgh Corning is producent van Foamglas multicellulaire glasisolatie.

IHeteleidingen

Planning en standaardisatie van leidingen onder hoge temperatuur.Autobus- en studieuitstap van 8 tot 20 u.
Donderdag 20 maart 2003n Tessenderlo is de productie voor heel Europa en het Midden-Oosten gevestigd. Na de eerste koffie en koekjes wijdde Freddy Claus ons in in de wereld van Foamglas. We kregen een bloemlezing van de verschillende soorten Foamglas (T2, S4 en F), de eigenschappen, de toepassingen, de verwerkingsmethodes, de kwaliteiten en de productiemethodes.

Nadien schetste Didier Vercruyssen ons bondig een beeld van de productiemiddelen. Bijzondere aandacht ging naar de recuperatie van hete gassen uit de spanningsoven. De rondgang in de fabriek ging in een stevig tempo maar toch was er de gelegenheid om de glasoven te bekijken waarin de grondstoffen tot glas werden gesmolten. Eenmaal gestold en afgekoeld, wordt het glas opnieuw tot een homogeen poeder vermalen. Dat een groot gedeelte van de grondstoffen bestaat uit gerecycleerde autoruiten, wisten wij reeds. Na toevoeging van onder andere schuimstoffen (zoals de gist in ons dagelijks brood) wordt het poeder in de vormen gegoten, waarna het in de schuimoven tot een volwaardig glasbrood gebakken wordt. Na het spanningsvrij gloeien en afkoelen in de spanningsoven zijn de glasbroden klaar voor consumptie. De broden worden tot blokken geslepen, die op hun beurt verzaagd worden tot platen van de gewenste afmetingen. Stofafzuiging is dan ook een belangrijk gegeven en de doeltreffendheid kon men ook vaststellen. Die platen zijn dan klaar voor verkoop of kunnen nog verder verwerkt worden tot dakplaten, gevelelementen, halve pijpschalen of vormstukken voor leidingen en tanks. Dit kan ter plaatse of in het bedrijf in Tsjechië. Dat kwaliteitscontrole in alle stappen ingebouwd is, hoeft niet gezegd te worden.

Na deze interessante rondgang werd ons een verfijnd aperitief en middagmaal aangeboden door Pittsburgh Corning.

Toen was het tijd om naar de buren te vertrekken.

Bij Borealis werden we verwelkomd door Eddy Eyckmans, die ons aan de hand van een video een overzicht gaf van het bedrijf in Beringen. Het was Ivo Belmans van G+H, de isolatiecontractor van Borealis, die ons wat meer vertelde over industriële isolatie zoals ze, onder andere bij Borealis, wordt toegepast. Zowel de verschillende isolatiematerialen als de afwerkingmaterialen werden besproken, evenals de gebruikte technieken. Nico Verdickt, preventieadviseur van G+H, gaf uitleg over asbestverwijdering. Spijtig genoeg was het door tijdsgebrek niet meer mogelijk de werkplaats van G+H te bezoeken.

We vertrokken dan richting Bocholt voor een bezoek aan het Bocholter Brouwerijmuseum, waar een gids ons rondleidde. Het Bocholter Brouwerijmuseum is met 4000 m² het grootste in zijn soort. Verloren gewaande staaltjes van industriële archeologie uit de 18de, 19de en 20ste eeuw illustreren de geboorte van het geliefde gerstenat: van de traditionele mouterij over de indrukwekkende brouwzaal, langs de nostalgische vaten en de flessenwerkplaats tot de kostbare brouwerskarren en de stemmige gelagzaal. Het vraagt nauwelijks fantasie om het harde labeur en vakmanschap te voelen die ooit deze stille getuigen omringden. Het ambacht van het brouwen vandaag verschilt niet van hoe het vroeger was. Na de rondleiding was het nog nagenieten in het museumcafé bij een frisse pils, een frisse witte of een stevige Sezoens. Een Breugeltafel zorgde voor de nodige versterking van de inwendige mens.

Nadien was het de beurt aan Luc Grison om een korte lezing te houden over schouwen. We kregen informatie over enkel- en dubbelwandige schouwen, gemetst, uit staal, beton of kunststof, rond of ovaal.

Het was ten slotte Roger Van de Peer die ons inleidde in de drukapparatuurrichtlijn. Meer specifiek ging het over de pijpklasse voor thermische olie. Waarop letten we en hoe bepalen we de pijpklasse aan de hand van de nieuwe regelgeving, waren vragen die beantwoord werden.

Ondertussen was het 20.30 uur, tijd om richting Wommelgem te rijden waar we rond 22.00 uur arriveerden. Al bij al een lange maar interessante dag, waarvoor oprechte dank aan al de medewerkers.

Ing Guy De Bonte
Sprekers: Roger Van de Peer, VIK Studiegroep PPL; Freddy Claus, Foamglas; Eddy Eyckmans, Borealis; Ivo Belmans, G+H; Luc Grisar, Steelcon; Chris Ribus, VIK-Limburg; Didier Vercruyssen, Pittsburgh Corning.

Deelnemers: Guy De Bonte, PROMAT INTERNATIONAL NV; Iris Helpers,VIGOTEC NV; Francis De Visscher, KERAMAB; Marc De Smet, FOURISOL; Jan Van Baerle, BASF Antwerpen; Françoise D'Anvers; Guido Oostvogels, COMPTOIR DU BATIMENT; Guido Dirckx, SPIRAX-SARCO nv;

Verontschuldigd: Kathleen Smolders HOGESCHOOL WET.&KUNST;Ronny Van Hee, ASTP.

2.Verslag: De pijp is uit

Verslaggever: Roger Van de Peer (Pijpleiding.com)


Aanwezig: Paul Becquevort (Copper Benelux), Freddy Claus (Foamglas), Hubert Feyens (BnS), Martin Van Merris (Tractebel), Hans De Peuter (Axima Grencobel), Rik Coppens (Studiegroep Onderhoud), Frank Moerman (Studiegroep Voedingstechnologie), Roger Van de Peer (Studiegroep Pijpleidingen). Verontschuldigd zijn: Iris Helpers (Glynwed), Leo Geeraerts (BASF), Claude Vansteenkiste (Agfa), Hugo Aerts (Ajilon).
In de werkvergadering is ingegaan op mijn beslissing om, zoals vroeger medegedeeld te stoppen met het voorzitterschap van de studiegroep Pijpleidingen.

Dit is nodig om tijd vrij te maken voor de uitbouw van een eigen zelfstandige zaak, onder de naam: "Pijpleiding.com".

Ik meen dat mijn heroriëntatie en het stoppen van deze activiteiten bij het VIK, geen problemen veroorzaken en reken erop dat er zich nieuwe opportuniteiten zullen voordoen voor samenwerking.

Uit de besprekingen volgen de besluiten:

1Kom uit de pijp!

Werken aan de organisatie en uitbouw van Studiegroep PijpleidingenWerkvergadering van 18 tot 20 u

Maandag 22 april 2003.

VIK-huis Wommelgem

) de activiteiten onder studiegroep Pijpleidingen te stoppen,

2) een bredere benadering van de thema's te geven onder procestechniek en zo meer volk aan te spreken,

3) de activiteiten te organiseren op projectbasis.

3.Naschrift


Constructeur Roger Van de Peer wil gaarne flexibel werken als specialist ontwerper of projectorganisator op het domein van proces- en pijpleidinginstallaties en dit op zelfstandige basis, per job of per document

Zijn brede ervaring en gedegen kennis is een garantie op effectief en efficiënte communicatie op het gebied van nieuwbouw, modificatie en onderhoud van pijpleidinginstallaties. Interne bedrijfsnormalisatie opstellen of specificaties ombouwen volgens Asme naar Europese normen, AutoCAD-tekening in 2D of 3D zijn mogelijke opdrachten. Wil je meer info over de samenwerkingsmogelijkheden contacteer:Roger van de Peer

Pijpleiding.com

Kalmthoutsesteenweg 54/3bus4

2950 Kapellen

Tel.: +32 473 89 02 92

E-mail: roger.van.de.peer@pandora.beOrganisatie: Vlaamse Ingenieurskamer vzw -Studiegroep Pijpleidingen
Voorzitter: Roger Van de Peer
Adres: VIK huis, Herentalsebaan 643, 2160 Wommelgem

Wegwijzer: E34/A13 Afrit WommelgemActuele info: www.vik.be/ppl/


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina