PopulierenDovnload 5.36 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte5.36 Kb.

Populieren
Populieren zijn bomen die worden gebruikt om er snel hout van te oogsten (klompenhout), om een nieuwe woonwijk in enkele jaren wat aanzicht te geven of om een polder in te richten. Een gebruiksboom. Niet iets duurzaams, haast een wegwerpboom. Geen boom waarvoor geldt: boompje groot, plantertje dood. Na 25 jaar is hij ‘kaprijp’ zeggen de bosbouwers en zij niet alleen. Ook beplantingsmensen gebruiken soms (ten onrechte) deze term. Als we over populieren praten hebben we het over nogal verschillende soorten die er stuk voor stuk verschillend uit kunnen zien.

De vorm van de Italiaanse Populier en bijvoorbeeld de Witte Populier verschilt nogal. In dit stukje wil ik het hebben over de Grijze Abeel (Populus canescens) omdat je die, als je hem eenmaal kent, steeds meer gaat waarderen. Het wordt een grote boom met een mooie, grijze bast en hij heeft groen blad met een grijze onderkant. Hij komt vroeg in blad en houdt in de herfst het blad lang vast. In de winter tekenen de grijze stam en takken prachtig af tegen de omgeving.


In Hellendoorn staat een prachtig exemplaar bij sporthal De Voordam. In Nijverdal langs de Rijssensestraat net voor de Bergleidingweg, rechts in het gras staan twee exemplaren. Verderop voorbij de Bergleidingsweg links staat er op verschillende plekken een flink aantal. Aan het begin van de Sweelinckstraat in Groot Lochter staan drie mooie bomen. Je haalt ze er zo tussen uit met hun grijze bast. Er staan er nog wel meer her en der in de gemeente. Ook langs rijkswegen worden ze regelmatig aangeplant. Bij Holten, richting Lochem, nog voor de A1, staat links een hele laan. In de buurt van op- en afritten van onder andere de A1 en in de buurt van tankstations zie je ze ook vaak.
Frans Fontaine schreef een mooi artikel in het vakblad ‘Groen’ over de Grijze Abeel. De titel van het artikel luidt: ‘De reuzen van de Kaukasus, over de Grijze Abeel en zijn rassen’. Hij ‘ontmoette’ daar drie geweldige Grijze Abelen aan de oever van de rivier Koera in de Georgische Kaukasus aan de voet van de pre-historische holenstad Uplizische. Ze waren bijna 250 jaar oud, een ongekende leeftijd voor de soort. Het grootste exemplaar was 35 meter hoog en had een stamomvang van zeven meter. Fontaine schrijft over de oorzaak waarom deze reuzen er nog zo onwaarschijnlijk gezond uitzien en nog helemaal geen teruggang vertonen. Het antwoord wordt ter plekke gevonden. De rivier treedt enkele malen per jaar buiten zijn oevers en voert veel mineraalrijk leem en humusrijk slib mee. Wanneer ze de Georgische hoofdstad Tbilisi passeert kleurt ze bruingeel. Daarmee worden ook de ‘voeten’ van de Grijze Abelen overstroomd en ze komen daardoor in hun lange leven wel aan hun kostje.
Jammer genoeg hebben de bomen ook een aantal nadelen. Ze drukken nogal eens de bestrating op en geven soms veel wortelopslag. Dit zijn jonge twijgjes die uit de wortel opschieten. De boom is namelijk geënt op de Witte Populier en die heeft die negatieve eigenschap.Gelukkig kunnen ze tegenwoordig op eigen wortel worden gekweekt. Vanwege bovengenoemde eigenschappen worden ze nogal eens gekapt. Maar het grote voordeel van wanneer je iets of iemand waardeert is, dat je z’n negatieve eigenschappen beter kunt verdragen!
oktober 1991

Mannes KonijnenbeltDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina