Post-Terminal & Ex-UltimateDovnload 16.29 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte16.29 Kb.

Persbericht 27.04.2016
Post-Terminal & Ex-Ultimate

Douglas Park


met Monika K. Adler, Cel Crabeels, Richard Crow, Oriana Dierinck, Tony Gross, Alex Hamilton, Melissa Moore, Puss & Mew, Pete Um and Keef Winter
Expositie: 14.05.2016 – 18.06.2016

Vernissage: performances + events — zaterdag 14 mei, 20:00 uur

Event: 24-uur marathon interview Douglas Park — 4 & 5 juni zaterdag, 20:00 uur

Finissage: performances + events — zaterdag 18 juni, 20:00 uur

Activiteiten zijn gratis maar reserveren is gewenst: RSVP: melissa@westdenhaag.nl

De kunstenaar Douglas Park zal tijdens de gehele expositie aanwezig zijn.
Rond 2000 transformeerde de praktijk van beeldend kunstenaar Douglas Park in de minder objectgerichte professie van storyteller. Zich bewust van de limitering van de kunsten, zocht Park doelbewust de confrontatie met papier, en de mogelijkheiden van woorden als drager van wat hij noemt ‘meta-literatuur’. Behept met een encyclopedische geheugen en sterk assiociatief vermogen weet Park in elk gesprek een wervelwind van connecties op te roepen. Ideeën als ontastbare beelden, referenties in zinnen vol synoniemen. Verhalen worden kunst, doordat de verbeelding geprikkeld wordt. Maar zelden kan de luisteraar houvast vinden, maar altijd wordt je door hem aan het denken gezet.
De tentoonstelling is als een laboratorium waarin Douglas Park de wetenschapper is. Alle betrokken kunstenaars staan, als laboranten, in dienst van zijn 'presence'. Cel Crabeels, Richard Crow, Oriana Dierinck, Tony Gross, Alex Hamilton, Melissa Moore, Puss & Mew, Pete Um en Keef Winter. Er worden video’s, catalogi, en andere ephemera getoond waarin Park een hoofdrol speelt. Het is onontkoombaaar, alles ademt het gedachtegoed van Park.

Douglas Park lijkt excentriek en autonoom, maar geeft in al zijn werk blijk van grote zorgvuldigheid. Woorden zijn minitueus gekozen, gewogen en naast elkaar gezet als een schilder die zijn verf mengt en gepasioneerd op het doek zet. Teksten staan veelal op zichzelf, maar kunnen evengoed dienen als een inleiding bij een catalogus, een reactie op facebook of los essay. Alle elementen vormen samen (lakmoes)proef waarbij kunst op waarde wordt getest.


Op 14 mei en 18 juni vinden er bij West twee avonden plaats waarbij betrokken kunstenaars met, over en voor Douglas Park zullen performen. Sound art, klassieke muziek, performance en film zullen naast elkaar staan. De combinatie kan het beeld van de persoon Park compleet maken of juist meer ongrijpbaar.


Op 4 en 5 juni zal Douglas Park een marathon interview van 24 uur geven. Twaalf genodigden uit de kunstwereld zullen elk voor 2 uur met hem rond de tafel zitten. Deze uitputtinsslag doet een beroep op de kennis en het vermogen tot converseren en luisteren van Park, maar ook van de gespreksgenoten en de toehoorders.

-

Over de kunstenaars:


Monika K. Adler is een Poolse kunstenaar en filmmaker gevestigd in Londen. Monika K. Adler's film en fotografafisch werk is zowel door critici goed besproken en genereerde een wereldwijd publiek. Ze werkt momenteel aan haar debuut speelfilm Sick Bachhus, 2016 en toont haar werk op internationale exposities, kunst en filmfestivals.
Cel Crabeels woont en werkt in Antwerpen en maakt gebruik van de audiovisuele media om fenomenen als identificatie, documentatie op artistiek gebruik te onderzoeken. In de installatie 'Mr Parks Holiday' legt een performatieve documentaire de focus op de huidige productie van de kunstenaar, waarbij het idee van een goed geordend onderzoek wordt ondermijnd. In lijn met de onnadrukkelijke stijl, roept het werk de vraag op: 'Wat betekent filmen, performen en documenteren van kunst vandaag de dag?
Richard Crow is een interdisciplinair kunstenaar die werkt met experimenteel audio-onderzoek, live performances en site-specific installaties. Hij maakt gebruik van geluid en noise op een performatieve manier en ontwricht, met psycho-fysieke gevolgen voor de bezoeker, de beleving op een subjectieve manier. 'Beyond Repair' is de titel van een gezamenlijke optreden van Crow en Park tijdens de vernissage.
Oriana Dierinck is fluitist in verschillende orkesten o.a. in de Philharmonic Orchestra London, Sinfonia Rotterdam, Nederlands Symfonieorkest, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Dierinck is de oprichter en artistiek leider van Zvezdoliki, een kamermuziekensemble dat bekende en minder bekende, oude en nieuwe componisten en/of composities combineert. Dierinck zal tijdens de finnissage in een muzikale dialoog met Park optreden.
Tony Gross is een digitale kunstenaar, filmmaker, architect-curator, uit Londen en Detroit. Naast zijn films over stedenbouw en digitale parallellen zet hij een infrastructuur op voor het ondersteunen van kunst. Zijn aanpak combineert Artist Urban Action, een vorm van 'land art' urbanism en real-world economieën, met theoretische film. Bij West presenteert hij ‘The Colombo Triology’, een project dat hij omschrijft als 'een experimentele collage van live action, 3D-computeranimatie en persoonlijke film fantasy die de kijker meeneemt op een wilde rit door onze collectieve cultuurhistorie'.
Alex Hamilton maakt tekeningen, etsen en performances die op onwaarschijnlijk wijze balanceren tussen het alledaagse en fantastische. Het zijn beelden, die eenmaal gezien, blijven hangen in het geheugen. Passend bij de verbeelding en een specifieke ruimte krijg je een indruk van zijn gedachtengoed. En als de ruimte te beperkend is, past hij deze aan. Hamilton zal performen in Melbourne en via een verbinding in West aanwezig zijn.
Melissa Moore zal haar fotoboek 'Land Ends', met een voorwoord van Douglas Park, presenteren. Moore is een kunstenaar uit Londen die het (kunstenaars)eiland Hornby Island in Canada onderzocht door middel van van stillevens, landschappen en performatieve interventies. De setting bood haar een reeks intense ervaringen die de ecologie van het kleine eiland blootlegt. Park reflecteert daarop door een tekst met de titel: 'Stilstand Voyage-Of-Discovery On-The-Spot'.
Puss and Mew is een interdisciplinair project door de kunstenaars Luis Carvajal en Annie Davey die de relatie van gin (jenever) in de engelse sociale geschiedenis door de heruitvinding van culturele artefacten en fenomenen verkennen. Door de Gin Acts (1729 - 1751), die tot doel had om de consumptie van de eerder door de staat goedgekeurde verdovende middelen te beperken werden velen drinkers in Londen naar de underground gedreven. De Puss and Mew London Dry Gin Bar zal in werking worden gezet op de laatste dag van de tentoonstelling, 18 juni.
Pete Um is een 'tape-dichter' met sardonische humor, een onbetrouwbare MD-speler en een hoop rare elektronische apparaatjes. Met al zijn eigenaardigheden, daagt Um, op een reflexieve manier de normatieve geschiedenis van de populaire muziek uit. In zijn performances vraagt hij ​​ons om de complexiteit van onze huidige tijd en onze toekomst te overwegen. Um is waarschijnlijk de beste en op zijn minst de enige Douglas Park imitator. Naast 'umparxon8shonz' speelt Um ook live-muziek (met of zonder Park) tijdens de finissage.
Keef Winter werkt met grof materiaal als medium. Met 'Handyman Aesthetic' combineert hij kunst & architectuur met sculptuur, installatie, drummen en performance. In zijn studio genereert hij abstracte objecten die naar stedelijke dissonantie verwijzen en je laten nadenken over cult praktijken. Zijn installaties reageren direct op de ruimte waar het werk wordt getoond. Winter zal electropop in kunst veranderen en West in een workshop/dansvloer op zaterdag 18 juni.

-

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marie-José Sondeijker via info@westdenhaag.nl of 070.3925359
West Groenewegje 136, 2515 LR Den Haag, The Netherlands, +31(0)70.3925359, www.westdenhaag.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina