Praktische opdracht 3: Makelaardij CrottoireDovnload 39.04 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte39.04 Kb.


Havo-5

Praktische opdracht 3: Makelaardij Crottoire
Inleiding

Voor de derde praktische opdracht moet een database ontwikkeld worden in groepen van drie personen. De groepen worden door de docent bepaald: in de “grote, boze wereld” kun je ook je collega’s niet zelf kiezen.


In de opdracht wordt de theorie van de hoofdstukken 12 en 13 in de praktijk toegepast. Bij hoofdstuk 12 heb je inmiddels alle digitale practica afgerond: je kent de theorie van de informatiemodellering door middel van normalisering en je hebt in de praktijk gewerkt door van je strokendiagrammen een database in Access te maken. Het is de bedoeling dat je naast het bestuderen van de theorie van hoofdstuk 13 (van belang voor de laatste PTA-toets) tegelijkertijd in groepsverband een database maakt. Dat doe je door de opdrachten uit het boek te maken die genoemd staan in de periodeplanner.
Er is echter één belangrijk verschil: je richt je antwoorden niet op het “opzetten van een bedrijf”, maar op het “opzetten van een database” voor een makelaarsbedrijf.
Waarom een database? Omdat dat dichter bij het vak informatica ligt. Waarom een makelaarsbedrijf? Toeval! Vorig jaar was het een reisbureau.

Inrichting

Projectwerk wordt in verschillende fasen ingedeeld. Aan het eind van iedere fase staat een mijlpaal, een punt van go/no go. Je projectgroep levert aan het einde van iedere fase een deelproduct in, waarna de docent besluit of je door mag of niet. Bij ieder deelproduct krijgt de groep een deelbeoordeling. Je sprokkelt dus langzaam, maar zeker je PO-3-punt bij elkaar.Inleverdata
Datum

Weekdag

Deelproduct

Go of no go

14 feb

Vrijdag

Inleveren deelproduct 1: startdocument voor PO-3 (opdracht 13a).

2 maart in de les!

24 feb

Maandag

Inleveren deelproduct 2: projectplan voor PO-3. Let op aanwijzingen van docent.

9 maart in de les!

17 mrt

Maandag

Inleveren deelproduct 3: strokendiagrammen, sleutels en verwijzingen.

21 maart in de les!

10 apr

donderdag

PTA nr 504
Inleveren: diskette/cd met database en documentatie volgens de P.O.-voorschriften (inclusief persoonlijke logboeken, procesverslag, et cetera).

PO-3 inleveren bij lokaal 522

Deadline: vrijdag 20 april, in les. Niet later dan 15:15u.


Uitslag volgt per e-mail!


Casus

De eigenaar van het kantoor Makelaardij Crottoire, Karolus Krotwaren, te Nergenshuizen gaat met pensioen en doet het bedrijf over aan zijn zoon, Krelis. Die heeft zich altijd al geërgerd aan het feit dat Pa niet wilde automatiseren en grijpt nu zijn kans.

Al snel komt hij erachter dat softwarebedrijven niet goedkoop zijn. Daarom gaat hij shoppen op middelbare scholen; misschien is er een groepje leerlingen dat in staat is een mooie database voor hem te maken.

Uit die database moet in ieder geval door middel van bewaarde query’s met logische namen zinvolle informatie opgevraagd kunnen worden; wie wat meer verstand heeft van Access, mag via de formulierwizard de applicatie vervolmaken.

De toepassing moet in Access97 of Access2000 gemaakt worden. Een hogere versie is voor Krotwaren jr te duur.

Opdracht

  • Maak een startdocument volgens de theorie van Informatieboek, hoofdstuk 13 en opdracht 13a van blz. 105 uit het werkboek. Denk aan de wensen van Krelis Krotwaren. Zorg daarbij voor een zo wervende tekst dat de familie Krotwaren voor jullie groepje zwicht. Dat is mijlpaal 1.

  • Maak dan een projectplan volgens opdracht 14 tot en met 17 van blz. 105-106 uit het werkboek.

  • Voer je projectplan uit en lever een database in Access voor dit bedrijf met alle documentatie. Let op de criteria waaraan jullie werk moet voldoen.

In iedere tabel moeten minstens 5 records opgenomen zijn. De gegevens in de velden mag je voor een groot deel zelf verzinnen. Gebruik voor de klanten van de makelaar je eigen gegevens. Natuurlijk moeten de data met een wachtwoord beveiligd zijn!


Inleveren

Wat lever je per deelopdracht in:
  1. Startdocument met hierbij een globale planning, te vergelijken met opdracht 9 van hoofdstuk 13. Duidelijk moet zijn wie de projectleider is, wie welke taken wanneer uitvoert en wanneer deeltaken af moeten zijn. Bedenk welke taken er zijn en hoe die uitgevoerd moeten worden.

Verdeel de verantwoordelijkheid voor het werk over de groepsleden. Leg van begin af aan een logboek aan per persoon.

Voor het startdocument met de globale planning krijg je het eerste deelpunt voor het PTA; zonder dit document kun je niet verder werken. Hier ligt de eerste mijlpaal;  1. Projectplan voor databasebouw (vergelijk opdracht 17 van hoofdstuk 13) met een plan van aanpak voor de ontwikkelfase. Zorg dat je een goede detailplanning maakt voor het maken van de normalisering (samen een startkaart maken, eventueel meerdere kaarten, documenteren van de verschillende normaalvormen, tekenen van de strokendiagrammen, vaststellen van de soorten beperkingen (derde digitale practicum), maken van de database (denk aan het relatiediagram), ontwerpen van de query’s, databasebeveiliging, bijhouden van het ontwikkelproces in procesverslag, logboeken, afronden documentatie).

Let ook op het plannen van de mijlpalen die in de periodeplanner zijn vastgelegd! Het is verstandig om kleine mijlpaaltjes op te nemen waarbij je tussenproducten laat controleren door je docent. Is namelijk bijvoorbeeld je eerste normaalvorm niet goed, dan wordt het vervolg waardeloos.

Voor dit document krijg je het tweede deelpunt voor het PTA; hier ligt de tweede mijlpaal;  1. Nu kunnen de inhoudelijke werkzaamheden beginnen: voer stap voor stap de werkzaamheden uit het projectplan uit tot aan het strokendiagram met de sleutels. Denk eraan dat in deze fase ook je logboek tot nu toe ingeleverd moet worden! Strokendiagram en persoonlijk logboek leveren je derde deelpunt op voor het PTA;

  2. Tenslotte leveren jullie een database met documentatie in volgens de praktischeopdrachtvoorschriften. Denk eraan: met inleiding, met middendeel dat een verslag bevat van het hele ontwikkelingsproces en met een evaluatief slot van ieder groepslid persoonlijk. De logboeken zijn natuurlijk bijgewerkt tot en met het slot van de opdracht. Dit product levert je vierde deelpunt op.

Een bonus is te verdienen als bovenstaande zaken helemaal in orde zijn en er extra werk verricht is (bijvoorbeeld voor het ontwerpen van formulieren en rapporten).

Veel succes!

Uitwerking casus

Onderstaand verhaal kan je helpen bij het analyseren van de gegevens en het opstellen van de elementaire zinnen.


Klaas Koper, Havikstraat 1 te Sittard, heeft een mooie erfenis ontvangen van een oudoom in Canada en wil met zijn vrouw, Klazina, en hun drie kinderen een huis gaan kopen. Hij neemt contact op met makelaardij Crottoire om deze een woning voor hem te laten zoeken.

De secretaresse van Krelis noteert de adresgegevens van de heer Koper, zijn telefoonnummer (zelf bedenken: eventueel andere gegevens, zoals: gsm-nummer,e-mailadres, faxnummer) en maakt een afspraak voor hem: vrijdagmiddag a.s.

K. en K. Koper stappen die vrijdag het kantoor binnen, maken kennis met de makelaar en krijgen een boek in handen geduwd met steeds minstens één foto van het object, de adresgegevens van het pand, de vraagprijs en andere informatie die uit de tabel hieronder te halen is.Aanvankelijk krijgen ze een boek in handen met veel te dure objecten: zo groot was die erfenis nu ook niet.

Klazina wil eigenlijk weer in haar geboorteplaats Brunssum of in een dorpje in de buurt gaan wonen. Dan komen beiden ook dichter bij hun werk te wonen. Lastig zoeken in die boeken. Uiteindelijk kiezen ze drie panden uit die zij die middag nog gaan bezoeken met de makelaar.

Bij terugkomst verzucht Krotwaren dat de reis weer langer had geduurd dan hij had verwacht. Daardoor hebben ze maar twee van de drie panden kunnen bekijken. Hij wil voortaan, als hij een object opneemt in zijn boeken, de reistijd ernaartoe en de afstand tot zijn kantoor opnemen bij het pand. Dan kan hij beter plannen.Nu moet hij zijn afspraak met Henk Huurdeman telefonisch afzeggen; die zocht een winkelpand in Luik.Maar hij kan het telefoonnummer van de heer Huurdeman niet zo snel vinden.

Als ik straks een database laat maken moet daar in ieder geval over de objecten én over de klanten informatie over op te vragen zijn,” zegt Krelis. “Ik heb een site gezien die mooi als voorbeeld kan dienen voor de vragen die ik wil kunnen stellen aan de database.Na de afzegging neemt Krotwaren nog even contact op met de twee eigenaren (Kees Mooigebouwd en Guus Goedkoop: voormalige zakenpartners) van één van de panden waarin de familie Koper meer dan gewone interesse heeft getoond.

Dat vragen mag wat mij betreft met een eenvoudige zoekprocedure; dat is waarschijnlijk ook goedkoper.”
.

Voorbeeld van objectbeschrijvingen:
Sorteer op:

adres

plaats

type

prijs

foto'sBeukenhorst 26

Brunssum

portiekflat

€ 249.000 

Souterrain: Ruime kelderberging (ca.3.00mx2.00m). Begane grond: Centrale representatieve ontvangsthal met briefkasten en liftunit. Prive-achterterrein met veel groen, gemeenschappelijke parkeervoorziening en eigen garagebox (ca.5.70mx2.9... 

 

 

Bonifaciusstraat 8

Brunssum

eengezinswoning

€ 219.000 

Bonifaciusstraat 8, 6444 VG BRUNSSUM Eengezinswoning met garage. Helft van dubbel. Gelegen In woonwijk. Totale perceel oppervlakte 287 m². INDELING Kelder: de kruipruimte is droog. Begane grond: T-vormige woonkamer met veel lichtinval en op... 

 

 

Helmbloem 1

Brunssum

eengezinswoning

€ 258.000 

BRUNSSUM, HELMBLOEM 1 Op geliefde rustige locatie gelegen, ruim vrijstaand woonhuis met centrale verwarming, grote garage en tuin. INDELING Souterrain: - kruipruimte. Begane grond: - entree, hal met plavuizenvloer, meterkast, toilet met... 

 

 

Klingbemden 55

Brunssum

eengezinswoning

€ 205.000 

Klingbemden 55, 6441 KV BRUNSSUM Eengezinswoning met garage. Helft van dubbel. Gelegen in woonwijk. Totale perceeloppervlakte 423 m². INDELING kelder: totaal 2 kamers, provisieruimte. Begane grond: Z-kamer, totaal 2 kamers, open keuken, ha... 

 

 


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina