Programma Symposium 20 september 2014: ‘Langer thuis blijven, zorg en hulp op maat'Dovnload 9.57 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte9.57 Kb.


Programma Symposium 20 september 2014: ‘Langer thuis blijven, zorg en hulp op maat'

Symposium over dementie en de mogelijkheden die er zijn om de zelfstandigheid van mensen

met dementie en hun mantelzorgers op een creatieve manier te verhogen.


*Dagvoorzitter.
Als dagvoorzitter hebben we Bas Westerweel, presentator, bereid gevonden. Halverwege de jaren 1980 begon Westerweel als jong talent bij de AVRO. Hij presenteerde Toppop, De Sleutels van Fort Boyard, het kindermatinee Alles Kits; het avonturenspel Duel over de grens. Verder werkte hij onder meer mee aan het Het Klokhuis en sinds 2002 werkt Bas Westerweel als creative director bij een communicatieadvies- en reclamebureau Keesie dat zich richt op kinderen en jongeren. Van 2009 tot 2010 vertolkt Westerweel de rol van Sam in de musical Mamma Mia!. Van 2011 tot 2012 was hij creatief directeur van Dierenpark Amersfoort. Vanaf 2013 is Westerweel creatief verantwoordelijk bij Sublime FM. Met grote regelmaat is hij dagvoorzitter en interviewer op grote en kleine evenementen en symposia.

*Opening symposium:
De opening van het symposium zal worden verricht door Henk van Rhee, Wethouder Wmo en Volksgezondheid van de Gemeente Stichtse Vecht.

*Thema’s:

Nieuwe domotica voor dementie zorg”


Johan van der Leeuw
, adviseur zorgtechnologie Vilans. Het aantal thuiswonende mensen met dementie zal de komende jaren fors groeien. Op dit moment gaat het in Nederland om rond de 180.000 mensen met dementie die thuis wonen, naar verwachting groeit dit de komende decennia naar rond de 420.000. Deze groei komt enerzijds door de groei van het totaal aantal mensen met dementie, maar ook doordat door sluiting van verzorgingshuizen, steeds meer mensen met dementie thuis zullen blijven wonen. Goede zorg en ondersteuning maakt dit mogelijk.

Dagbehandeling nieuwe stijl voor mensen met dementie en hun naasten”


Dr. F.J.M. Franka Meiland
is gezondheidszorgpsycholoog en werkt als senior onderzoeker en docent bij de afdeling Psychiatrie en de afdeling Verpleeghuisgeneeskunde van het VU medisch centrum en als senior coördinator kennisoverdracht in het Amsterdam Center on Aging (VUmc -VU). Zorgen voor mensen met dementie is een zware taak. Dat blijkt ook uit onderzoek: zorgende familieleden van mensen met dementie hebben, vergeleken met de algemene bevolking, een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Daarom zijn er de afgelopen vijftien jaar in verscheidene regio's in Nederland ontmoetingscentra opgezet waar mensen met dementie en hun verzorgers ondersteuning wordt geboden.

Dementalent, Zorggroep Apeldoorn”


Daphne Mensink
, medewerkster van DAZ (Dirkse Anders Zorgen), Jeannet Kamphuis, medewerker DemenTalent Apeldoorn en twee vrijwilligers van het project DemenTalent Apeldoorn. DemenTalent is een project voor jonge ouderen met dementie. De zorggroep Apeldoorn richt zich op het zoeken van een zinvolle dag-invulling voor mensen met dementie. Met zinvol wordt bedoeld dat mensen met dementie zich weer nuttig en waardevol kunnen gaan voelen waardoor het zelfvertrouwen behouden of teruggewonnen kan worden.
Er wordt uitgegaan van de talenten van mensen met dementie en er worden nieuwe vaardigheden aangeleerd.

De verbinding van het sociale en medische domein en de toekomstige samenwerking tussen care, cure, welzijn en de gemeente”


Rein Noordam
, voorzitter van de stuurgroep Ketenzorg Dementie West Utrecht. Door de veranderingen in de zorg ontstaan er nieuwe rollen voor de wijkverpleegkundige die ook het onderwerp welzijn in het pakket krijgt. Tevens zal de huisarts steeds meer te maken krijgen met oudere, kwetsbare patiënten waarbij het niet alleen gaat om een ziektediagnose maar breder, het in balans blijven van de oudere patiënt. De gemeente moet deze begeleiding gaan organiseren. Hoe werken deze onderdelen uit de zorg momenteel samen en hoe moet de samenwerking er uit gaan zien om de nieuwe uitdagingen aan te gaan.

*Muziek:

Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door de zanggroep Braq uit Vinkeveen. De zanggroep heeft een uitgebreid repertoire van bekende en minder bekende pop- en folksongs. Ze zingen in verschillende samenstellingen, vaak meerstemmig maar ook in solo, duo, a capella of begeleid door piano, gitaar of accordeon.*Informatiestands:
Goede voorlichting over dementie is belangrijk om mensen met dementie en hun omgeving te helpen omgaan met de gevolgen van dementie. In de stands vindt u informatie over de thema’s die tijdens het symposium aan de orde komen. In de centrale hal van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis is van maandag 22 tot en met vrijdag 26 september een informatiestand van de afdeling Westelijk Utrecht-Alzheimer Nederland te vinden. In deze stand geven wij informatie over dementie en de activiteiten van de vijf Alzheimer Cafés in de regio.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina