Protocol Veilig slapen InleidingDovnload 12.3 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte12.3 Kb.


Pedagogisch beleid

Document: 605.10

Datum: 19/062012

Pagina: van
Protocol Veilig slapen
Inleiding

Jonge kinderen hebben nog veel slaap nodig. Er slapen dus ook veel kinderen in het kinderdagverblijf. Daar wordt gezorgd dat de slaapruimtes voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Ook is het belangrijk om de handelingen rondom het slapen vast te leggen om kinderen zo veilig mogelijk te laten slapen. Er is een apart protocol Wiegendood preventie (document 605.3), waarin wordt aangegeven op welke wijze wiegendood zoveel mogelijk voorkomen wordt.


Slapen

Kinderen slapen in principe in bed in een van de slaapkamers en worden op de rug te slapen gelegd.

Met toestemming van de ouders kan een kind anders te slapen worden gelegd namelijk:


  • In kinderwagen

  • In buitenbed

  • Op de buik

  • Ingebakerd

Hiervoor zijn speciale toestemmingsformulieren, die door ouders ondertekend moeten worden:

  • 605.2 toestemmingsformulier Anders slapen

  • 605.12 toestemmingsformulier inbakeren

Zijligging is niet toegestaan; kinderen kunnen dan makkelijk op hun buik rollen. Wanneer een baby vanaf 5/6 maanden oud zichzelf omrolt op de buik, hoef je het kind niet terug te rollen. Kinderen worden niet vastgebonden (gefixeerd) in bed.


Slaapzak of dekentje

Voor kinderen wordt geen dekbedje gebruikt voor het slapen, maar een slaapzak of een katoenen dekentje. Op het kinderdagverblijf zijn slaapzakken aanwezig. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een dekentje dienen deze rondom goed te worden ingestopt zodat het hoofdje van het kind vrij ligt. Leg het kind met de voetjes tot aan het voeteneind en pas de lengte van het dekentje daarop aan.

Zo kan het kind minder snel met zijn hoofd onder het dekentje komen te liggen.
Inbakeren/slapen in kinderwagen

Als kinderen in de kinderwagen slapen met toestemming van ouders, is het belangrijk dat het kind niet te warm wordt. De kinderwagen moet zodanig geplaatst zijn (in de gang of op de groep) dat goed toezicht mogelijk is.

Staat de kinderwagen buiten, dan kan de opstaande kap beschutting bieden tegen zon en wind. Gebruik een insectennetje indien nodig. Zodra kinderen aanstalten maken om te draaien worden ze NIET meer te slapen gelegd in de kinderwagen.
Warmte

Zorg dat de slaapkamer niet te warm is. In combinatie met warm nachtgoed en een dekentje kan de temperatuur van het kindje als snel oplopen. De ideale slaapkamertemperatuur is 17 graden Celsius; minimaal 15 graden en maximaal 25 graden Celsius.

Dek het hoofdje van de baby niet af met bijvoorbeeld een mutsje. Een baby moet zijn warmte kwijt kunnen als hij in bed ligt. Een baby kan zich nog niet loswoelen om warmte kwijt te raken. Wanneer de voetjes van het kindje warm aanvoelen, heeft hij het niet te koud. Maar kleed het kindje ook niet te warm. Een zwetende baby heeft het meestal te warm of is ziek.
Veilige slaapplek

Zorg dat er geen hoofdkussen, hoofd-, zijwandbeschermers, plastic materiaal, koorden of tuigjes in het bed liggen binnen handbereik van het kind. Ook het koord van bijvoorbeeld een rolgordijn/snoertje van een babyfoon mag niet binnen handbereik van een kind zijn. Let hier ook op als je een kind in de kinderwagen ergens neerzet. De fopspeen mag een koord hebben dan niet langer is dan 10

centimeter. Laat het kind slapen op een stevige, goed passende matras. Lucht/spui de slaapkamer, matras en beddengoed dagelijks. Het is hygi├źnisch omdat meerdere kinderen gebruik van de slaapkamer maken. Ook is luchten/spuien goed om allergie├źn te voorkomen.
Houd toezicht

Elk kind dat in bed ligt, is afzonderlijk te bereiken. Check ongeveer eens in de drie kwartier de slapende kinderen. Doe dit bijvoorbeeld als je een kindje naar bed brengt of uit bed haalt. Wanneer er buiten gespeeld wordt of er geen aangrenzende slaapkamer gebruikt wordt, maak je gebruik van de babyfoon. Diegene die de babyfoon als eerste aanzet, controleert of deze ook naar behoren werkt.Referenties

- protocol Inbakeren

- protocol Wiegendoodpreventie

- protocol Slapen in een buitenbed- toestemmingsformulier Anders slapen

- toestemmingsformulier Inbakeren
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina