Questions RéponsesDovnload 53.92 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte53.92 Kb.
Sommaire
Questions Réponses

Comment réaliser un backup des données d'un portable sur le tape streamer d'une autre machine ? Pourquoi ne faut-il pas essayer de modifier l'interleave ni de procéder à un formatage de bas niveau sur un disque dur IDE ?

Comment déposer un copyright ? Quel est le principe de l'OLE ? Nos lecteurs essaient en vain de coller Alex Wyckmans.
Expert DOS

Eric Lapaille continue à nous dévoiler les moindres secrets du MS-DOS 6.0


Oeufs de Pâques

Un écran caché dans Corel Draw découvert par un de nos lecteurs


Trucs et astuces

Pascal Moulart utilise quotidiennement OS/2 2.1. Il nous livre ses premières impressions sur la version beta de mars.


Coin des matheux

Moyenne, courbe de Gauss, écart type ... Filip Leys nous explique comment transformer Excel en prof de statistiques.


Nos lecteurs au travail
-----------------------
@Questions et Réponses
Beste redactie,
Graag een antwoord op de volgende vraag die zeker nog andere lezers zal interesseren. Ik bezit een desktop met ingebouwde tape streamer (Colorado DJ-20) en een laptop met een harde schijf van 80Mb. Hoe kan ik van de bestanden van de laptop een backup maken op de streamer? Ik heb reeds geprobeerd met PcTools V6.0 Laplink. Hiermee kan ik via een nulmodemkabel vrijwel alle bewerkingen op de bestanden op de laptop vanaf de desktop uitvoeren, behalve ... juist, een backup maken. Met Filelink van DrDos 6.0 zie ik ook al geen mogelijkheid. Met het steeds toenemend aantal gebruikers van zowel desktop als een laptop lijkt het me toch onmogelijk dat een dergelijk programma niet zou bestaan. Kan U me helpen? Alvast mijn beste dank voor uw moeite, en een welgemeende pluim voor ons steengoeie blad.
Marc herten, Wezembeek-Oppem

De oplossing voor jouw probleem is redelijk eenvoudig. Gewoon een update van je PcTools en je bent op goeie weg. PcTools V.0 biedt je namelijk de mogelijkheid om een drive van een andere PC via parallelle of seriële kabel te 'mappen'. Dit wil zeggen dat je op je desktop een bijkomende driveletter krijgt, die naar de hard disk van je Laptop verwijst, en alzo kan je een backup nemen op je streamer met als source je laptop.

Even met je software leverancier nagaan in hoeverre je nog in aanmerking komt voor de upgrade van V6.0 naar V.0. A la rédaction, j'ai également vu Eric Lapaille procéder à la même opération avec Windows pour Workgroups et Central Point Backup pour Windows.
Ik heb een Ide interface met een Western Digital 212.2 MB Drive. Norton Disk Doctor en Pctools weigeren mijn harddisk te reïnterleaven mijn AMI formateerprogramma blijft steken op 600 Kb/Sec alhoewel mijn drive 1300 /Kb Sec aankan.

Help !
Dion Verbeke

Via CM-BBS

Het is normaal dat Norton en PcTools dit weigeren. Een IDE schijf heeft zo zijn eigen manier om de schijf in te delen. Met andere woorden; een normale hard disk met een ST506 interface kan maximum tot 1024 cilinders gaan. Deze beperking wordt opgelegd door de BIOS. De low level format van zulke schijven geschiedt met de gegevens die komen uit je BIOS (Vandaar de noodzaak om een drive type in te geven). IDE schijven hebben meestal een hoger aantal cilinders en hebben ook meer sectoren per track, 35 of 37 zelfs. Nu, de standaard bios kent die waarden niet en daarom geeft men in type 48 of 49, een user definable type waarbij je zelf ingeeft hoeveel koppen, schijven en sectoren je IDE schijf heeft. De firmware op de elektronica van de IDE schijf zelf weet wat in werkelijkheid moet gebruikt worden en zal daarom ook die gegevens omzetten naar verstaanbare informatie voor de BIOS.
De interleave factor van zulke schijven veranderen, kan niet want dan doe je in feite een low level format, wat voor IDE schijven uit den boze is. Trouwens IDE schijven hebben een interleave van 1 en zijn door de fabrikant optimale geformateerd. Ikzelf heb nog geen ervaring met het ingebakken formateer programma van AMI, maar ik kan me best inbeelden dat je daar zéér voorzichtig moet mee zijn. 1 belangrijke voorwaarden is onder andere dat de settings van je schijf in de setup volledig juist moeten zijn. Ook je hard disk controller speelt een belangrijke in de doorvoer snelheid van de data. Dan mag je schijf nog de mogelijkheid hebben om een hoge doorvoersnelheid te verwezenlijken, indien je controller niet kan volgen, blijf je met een lage waarde zitten.
Geachte Heren,
Gefeliciteerd met uw mooi en interessant maandblad. Ik koop vrij regelmatig om niet te zeggen bijna altijd uw magazine. Mijn naam is Alex Debruyne (36) en ben een laatbloeier op gebied van PC's en aangelande.
Toen ik nog school ging, klonken namen als MsDos, IBM etc... trouwens meer als gevaarlijke tropische ziektes. Informatica heeft sindsdien een hoge vlucht genomen. Geïntrigeerd heb ik mij 2 jaar geleden (mij van geen schuld bewust) dan ook een PC aangeschaft (286-16Mhz). Hooguit had ik enkelen noties van elektronica als hobby. Mijn eerste stapjes heb ik dan gezet met LOTUS 1-2-3. Na een maand echter, had ik met macro's een compleet zelfstandig, menugestuurd, automatisch programma geschreven van om en bij de 1000 lijnen. Het werkte perfect. Sorteren van bestanden, automatisch invoegen, editen, printen in verschillende formaten. Maar traag jongens, tr.......g !!
Toen besloot ik om een programmeertaal aan te leren. C was in de mode, dus... Momenteel volg ik nog avondles voor C en C++.

Einde van dit jaar zou ik dus "afgestudeerd" moeten zijn. Sindsdien doe ik niks anders dan programmeren in C. Ik zal binnen afzienbare tijd dan ook en demo opsturen naar jullie ter evaluatie (of misschien het volwaardige .EXE voor jullie BBS), maar ik heb nog een paar vragen vooraleer ik dit kan afmaken:


1° Hoe kan je copyright verwerven, wat kost het, waar aan te vragen?

2° Bestaat een Nederlands woordenboek op diskettes in ASCII-formaat, of is het mogelijk het WP-woordenboek te gebruiken, of iets dergelijks?

3° Zijn er betere oplossingen dan Copyright?

4° Ik heb samen met een familielid een anticopieer-beveiliging gemaakt op basis van anders geformatteerde sectoren waarop info wordt weggeschreven over de PC, eigenaar, BIOS en nog zo wat. Is dat aan te raden voor Spel-Software?


Dank bij voorbaat,

Alex Debruyne, Zelzate.


Hallo Alex. Eerst en vooral, men is nooit te oud om te leren. Zeker wat de informatica aangaat, kom ik vaker lezersbrieven tegen waarvan de eigenaar reeds een respectabele ouderdom bereikt heeft en toch geestdriftig aan de slag is met zijn hobby, de PC.

Wat je daar zegt van die tropische ziekte, zou wel eens kunnen kloppen. Het is een microbe waarvoor mijn vrouw nog geen medicijn heeft gevonden, (Gelukkig voor mij).

Nu je vragenlijstje. Ik veronderstel, wanneer ik het lijstje zo eens overloop, dat de basis van deze vragen geschoeid zijn op de ontwikkeling van je programma. Het is me echter niet duidelijk over wat jouw programma nu net gaat. Eerst dacht ik aan een soort van hulp bij de tekstverwerker (de woordenboeken) of gaat het over een gesofistikeerd spelprogramma om de nederlandse taal aan te leren? Toch zal ik proberen om zo duidelijk mogelijk te antwoorden op al je vragen.
1° Een Copyright wordt door elke auteur simpelweg verworven door ergens in zijn programma en/of document de vermelding 'Copyright © 1993 by Alex Wyckmans' te plaatsen. Dit zou al voldoende moeten zijn om jouw als oorspronkelijke auteur aan te wijzen. Wil je echter op zeker spelen, dan kan je het volgende doen. Maak een volledige printout van de broncode van je programma met daarin natuurlijk ook het Copyright statement. Stuur deze listing onder gesloten en verzegelde omslag aangetekend naar jouw terug. Eens terug ontvangen open je de enveloppe NIET. Indien er nu ooit een betwisting komt dan kan jij bewijzen dat jij de auteur bent doordat je in het bezit bent van de broncode. De ouderdom van de broncode wordt dan bepaald door de datum van ontvangst van de enveloppe.
2° Voor zover ik er weet van heb, bestaat er geen nederlands woordenboek op diskettes, laat staan in ASCII-vorm. Deze wijze van wegschrijven zou teveel plaats op schijf vergen en niet echt rendabel zijn. Zulke utilities zijn dan ook meestal in één of andere manier gecompresseerd terug te vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor het woordenboek van WP. Niet leesbaar zonder bijhorend programma. Wens je nu gebruik te maken van zo'n woordenboek van een ander, dan moet je deze laatste schriftelijk te toelating vragen om dit te mogen.
3° Zie nummer 1°
4° Als jij graag een beveiliging op je programma's plaats, mag je dat zeker doen. Het anders formateren sectoren op floppy mag ook. Je moet natuurlijk wel opletten dat de diskettes in kwestie prima leesbaar blijven voor het type van PC waarvoor de software geschreven is en onder het OS dat het moet draaien. Het zou spijtig zijn dat iemand die je programma aangeschaft heeft een melding krijgt van 'Sector not found. (A)bort, (I)gnore, (R)etry or (F)ail'.

Monsieur,


Après avoir cherché plusieurs jours la cause du problème exposé ci après, je me permets de vous demander votre aide.
Je possède un PC 386SX équipé de 4 Mb de mémoire, d'un disque dur de 85 Mb. Cette machine fonctionne sous MS-Dos 5.0 et Windows 3.1 (Français). Récemment je me suis décidé à installer le logiciel de compression Stacker 2.0 sur ma machine. A cette fin, j'ai formaté le disque, j'ai réinstallé le DOS 5.0 après quoi j'ai installé Stacker en lui "donnant" 80Mb à compresser. Le disque C ne contient donc plus que le DOS et Stacker, un disque D a donc été créé sur lequel j'ai installé Windows 3.1 et d'autres applications. Windows est configuré pour tourner en SVGA (600*800 en 256 couleurs) et utilise à cette fin le driver standard de Windows. Le problème est le suivant: sous Windows, après avoir lancé une application DOS en plein écran, lors du retour à l'interface, mon écran est "comprimé" fortement en hauteur. Si cette application DOS est lancée en fenêtre, le problème ne se présente pas. Le problème n'existant pas auparavant, est-ce que le logiciel Stacker qui serait la cause de ce problème?
Vous trouverez ci-joint les fichiers de configuration de ma machine, veuillez agréer mes sentiments le plus distingués.

Of Stacker hier voor iets tussen zit weet ik niet. Ik vermoed echter dat je een bepaald sync probleem hebt met je scherm. Ik kan het best uitleggen met mijn configuratie als voorbeeld want ik heb een soortgelijk probleem (weliswaar zonder Stacker). Het scherm is een multisync met een Tseng ET4000 video kaart (1Mb).

Wanneer ik nu de hogere resoluties wil gaan gebruiken (zoals 800x600 en 1024x768) moet ik in mijn CONFIG.SYS een lijn plaatsen in de aard van :

DEVICEHIGH = C:\VGA\ERGO.SYS /ERGO37K /38K /45M /BORD 00

Deze laadt een driver voor mijn videokaart waarbij vertelt wordt op welke frequenties mijn monitor kan werken. Doe ik dit niet en roep ik een programma op die één van hogere vermelde resoluties aanroep, kan het gebeuren dat ik ofwel van in het begin een gedesyncroniseerd beeld heb ofwel wanneer ik mijn applicatie beëindig en terugkeer naar textmode keer ook dat gedesyncroniseerd beeld heb. Nu terug naar jouw situatie. Als je je probleem vóór je Stacker installeerde niet had en nadien wel, moet je je CONFIG.SYS of je AUTOEXEC.BAT van voor Stacker eens vergelijken met de huidige. Het kan zijn dat Stacker een bepaalde lijn niet overgenomen heeft ofwel verwijst naar een directory waarvan de Driveletter niet meer juist is. Eventueel moet je vanuit de windows directory even 'SETUP' terug laten runnen en je video drivers opnieuw terug selecteren en installeren. Veel succes ermee.
Geachte Heer,

Als lid van Uw magazine CM zou ik graag eens beroep doen op Uw kennis en dus van de "HELP!".

Het betreft enkele vragen in verband met de volgende onderwerpen:
1° De 'OLE' functie in Windows: Is het mogelijk om een uitleg te krijgen hoe dit werkt. Ik bedoel daarmee of het mogelijk is om vanuit bv. Write een koppeling teweeg te brengen naar WP for Windows. Dus een tekst opgemaakt in Write wordt overgebracht (en gekoppeld via OLE) naar WP. De aangebrachte wijzigingen in Write worden automatisch overgebracht naar WP. Zo ja hoe brengt men dit tot stand.
Is het mogelijk een koppeling tot stand te brengen tussen Excell V4.0 en WP for Windows met als vb. grafieken opgemaakt onder Excell en overgebracht naar WP. Kunnen de wijzigingen aan de grafieken in Excell automatisch een wijziging aan de grafieken in WP voor gevolg hebben? Zo ja, hoe moet men daarvoor te werk gaan.
2° Het programma "Stacker 3.0" : Graag had ik geweten wat dit programma juist doet. Het is namelijk zo dat ik dit programma in toepassing heb gezien maar dat gaf mij bepaalde vragen nml.:
- Volgens mij wordt er bij "SpeedDisk" van Norton Utilities enkel nog disken A:, B: en D: getoond. Waar is disk C: gebleven? Dus zou het niet meer mogelijk zijn om "SpeedDisk" op de C: toe te passen.
- Dus uit voorgaand punt zou voortvloeien dat na enige tijd een vertraging op de werking van de PC zou optreden aangezien bvb. programma's werden of verwijderd of toegevoegd. Hierdoor is een diskwarboel onstaan zonder dat dit opnieuw kan worden rechtgetrokken.
- Als programma's bvb. worden toegevoegd, moet dan opnieuw "Stacker" worden toegepast of bestaat er een setup?
Inderdaad zal dit alles wel in de gebruikhandleiding staan (ja?), maar door het lezen van CM heb ik de indruk dat reeds veel problemen zijn onstaan met "Stacker" (soms had ik de indruk dat de naam "stakker" beter had voldaan), zodat ik dus graag een beetje vooruitleg had gekregen.
Hopend op een antwoord teken ik met de meeste hoogachting,

H. Bals, Oostende.OLE - Object Linking and Embedding : Een uitbreiding op het DDE protocol (Dynamic Data Exchange) dat u toelaat om gegevens gecreëerd in een applicatie, te verankeren of te verbinden in een document van een ander applicatie. En vervolgens kan je die gegevens wijzigen in het originele document zonder het samengesteld (compound) document te verlaten.

Dit voorzover de technische uitleg van OLE. Nu de klare taal.
Je kan OLE gebruiken om gegevens (data) tussen Windows applicaties te delen. Dit kan op verscheidene manieren.
1° Je kan de 'Cut' en 'Copy' commando's gebruiken om gegevens naar het Clipboard te kopiëren. Vervolgens heb je het 'Paste' commando om die bewuste data in een andere applicatie of document te plaatsen. Dit geldt voor alle Windows applicaties als voor vele niet-Windows applicaties.
2° In de meeste Windows applicaties kan je gebruik maken van de Dynamic Data Exchange (DDE) om gegevens op te halen en aan te passen. Bv. kan je het 'Paste Link' commando gebruiken om data komende van een spreadsheet te verbinden met een tekstverwerker. De gegevens zijn dan dynamisch aangepast in het document van de tekstverwerker telkens het origineel is aangepast.
3° Voor Windows applicaties die OLE gebruiken kan je gegevens van een bepaald applicatie als een object of een 'Icon pakket' in een document van een andere applicatie plaatsen (een 'Compound' document). Telkens je die gegevens wilt bekijken of aanpassen , dubbelklik je op het bewuste object om al zo automatisch de applicatie op te starten waarmee de gegevens van het object origineel zijn aangemaakt. Zulks een 'Compound' document kan dus tekst, grafieken van spreadsheets, en iconen dat geluid produceren, bevatten.
Write is een eenvoudige (doch degelijke) kleine tekstverwerker die niet de DDE/OLE server functie ondersteunt. Hij kan wel als client fungeren, m.a.w. informatie van andere applicaties kunnen wel als een DDE/OLE link in aan Write document opgenomen worden. Vanuit Write kan je wel gebruik maken van het Clipboard om geselecteerde items te knippen en te plakken (Cut and Paste). Deze functies zullen je wel bekend zijn.
Om nu vanuit Excel een grafiek in je document te plaatsen heb je verschillende mogelijkheden.
Je selecteert dat wat je wilt kopiëren en vervolgens maak je gebruik van de copy functie in het 'Edit' menu. In je tekstverwerker heb je nu verscheidene keuzes.

1° De gewone 'Paste' : Dit kopieert de inhoud van je Clipboard naar je document.
2° De 'Paste Special' : hier kan je nogmaals uit 3 mogelijkheden kiezen. De keuze 'DDE'+'Paste Link' kopieert je grafiek en maakt een DDE link aan. De 'Excelchart Object'+'Paste Link' maakt eveneens een DDE link aan maar je grafiek wordt dan als een Object gedefinieerd. In beide gevallen wordt je grafiek automatisch aangepast wanneer WP in de achtergrond draait met het document open en je een wijziging uitvoert onder Excel. De derde mogelijkheid is de 'Excelchart Object'+'Paste'. Je bekomt een Object met een OLE link. Een wijziging wordt niet automatisch doorgegeven naar WP toe, maar je kan door dubbel te klikken op het object de applicatie open waarmee dit object is aangemaakt. Hierna kan je een wijziging doorvoeren en wordt deze ook in je document opgenomen.

Het klinkt misschien nogal ingewikkeld, maar eens je er wat mee geëxperimenteerd hebt, komt het licht in de duisternis wel vanzelf.
Wat Stacker betreft; disk C: is niet verdwenen maar is door Stacker vervangen door Disk D:. Je moet namelijk weten dat Stacker een filebestand op C: gaat gebruiken als zijnde de gecomprimeerde schijf D:. Nu is het dus best mogelijk dat C: schijnbaar verdwenen is, daar hij van geen nut meer is. De vertraging waarvan je spreekt (het defragmenteren van bestanden) gebeurt inderdaad ook op een Stacker volume. Stacker heeft hiervoor ook een utility om dit na verloop van tijd terug in orde te brengen, net zoals Norton dit zou doen. Ik raad je echter aan om dit van Stacker te gebruiken, om problemen te vermijden.

Het toevoegen van programma's of het verwijderen ervan, implimenteert niet dat je Stacker opnieuw moet draaien. Beschouw het gewoon als een bijkomend hard disk.

@Expert DOS


Nous poursuivons ce mois ci notre exploration des nouveautés du Dos 6.
Il existe une myriade de petits utilitaires dont la seule finalité est

d'activer ou désactiver automatiquement la touche "Num Lock" du pavé numérique.

Le MS-DOS 6 contient enfin la même fonctionnalité sous la forme d'une commande

à placer dans le fichier Config.sys" :


Numlock=ON
Command.com, l'interpréteur de commandes du MS-DOS reconnaît un nouveau switch

/K. Depuis MS-DOS 2.0, existait le switch /C qui permet d'activer une

copie de Command.com suivie de l'exécution d'un fichier batch. Cette activation de

Command.com se terminait dès que le programme batch prenait fin. Le switch /K

agit un peu différemment : il y a activation du command.com secondaire, exécution

du programme batch puis command.com reste actif jusqu'au moment où l'utilisateur

y met fin en tapant "Exit". Cette commande s'avère particulièrement intéressante

sous Windows où elle peut servir à lancer un fichier batch spécifique lors

de l'ouverture d'une fenêtre MS-DOS. On pourrait par exemple générer un fichier

DOS.PIF contenant la commande


c:\dos\command.com /K doswin.bat
le fichier "DosWin.bat" contenant les instructions suivantes
PROMPT (WINDOWS)$P$G

ECHO Tapez EXIT pour quitter la boîte DOS

@Oeufs de Pâques
!! illustration Corel.gif !!
Comme nous l'avions réclamé dans le CM n° 18, beaucoup de lecteurs se sont mis

à la recherche d'oeufs cachés dans leurs logiciels favoris.


Dieter De Planter de Sint-Amandsberg nous dévoile un oeuf dissimulé dans Corel

Draw 3.0. Il faut d'abord choisir l'option "?/About" du menu principal. S'ensuit

l'apparition d'une boîte de dialogue contenant des infos complémentaires sur Corel

Draw. Maintenez enfoncée la touche de la main gauche, de la main droite,

et avec la main du milieu double-cliquez sur le ballon-logo de Corel. Un petit

ballon apparaît au bas de l'écran. Le ballon s'élève dans les airs lorsque vous

appuyez sur le bouton gauche de la souris. Relâchez la souris et le ballon atterrit en

douceur. Il ne reste plus à notre lecteur qu'à souffler dans le ballon ! Merci

Dieter !
!! Illustration oeuf.gif !!
Les collectionneurs d'oeufs de Pâques ont désormais un gourou en la personne de

Kay Yarborough. Il vient de publier coup sur coup "Voodoo Mac" et "Voodoo

Windows" qui contiennent tous deux un chapitre consacré aux oeufs de Pâques.
Renseignements

Voodoo Mac

Voodoo Windows

Ventana Press

Tél 1 919 942 0220

Fax 1 919 942 1140


@Trucs et astuces OS/2
La Beta OS/2 2.1 de Mars 93.
Eric Lapaille vous a présenté la version beta de décembre dans le CM n° 19.

A part certaines corrections, dont la description seule occupe 700KB, la version de mars est pratiquement identique. Une petite consolation : ce beta-ci demande seulement 18 disquettes pour OS/2 au lieu des 19 de la Beta précédente, 5 disquettes pour le support d'imprimantes, et 2 pour le support des cartes vidéo SVGA.


Si l'installation même se passe sans problèmes, on se retrouve en VGA normale sans avoir eu le choix d'installer le support adapté à sa carte vidéo.

La solution ? Refaire le 'selective install', ou employer l''utilitaire DSPINSTL.exe livré avec OS/2. Ce même utilitaire permet aussi de changer de résolution, mais il demande à chaque fois les disquettes d'installation, même pour les résolutions employées précédemment. Windows, qui propose d'employer les modules en place, semble avoir trouvé une meilleure méthode.


Une application Fax (?!)
Une 'micro-application' fax fait partie du lot. Pour satisfaire les curieux, nous voulions l'examiner en détail.

Un des intérêts d'OS/2 étant son aptitude aux télécommunications, nous ne nous attendions à aucun problème. Or, après l'installation du modem dans la machine, un curieux message apparaît :


COM3 did not install : Interrupt level not available
Il disparaît aussitôt pour laisser place au Workplace Shell. Après quelques supputations, nous nous rendons à l'"évidence" : OS/2 ne supporte pas l'IRQ sharing. Pour bien fonctionner, les systèmes multitâches demandent à leurs utilisateurs de leur simplifier la vie en ne mettant qu'un 'device' par niveau d'interruption.

Soit, mais que faire lorsqu'on dispose d'une souris série (COM1 -IRQ4), d'une une imprimante sérielle (COM2-IRQ3) et d'un modem (COM3- et également IRQ4 ). Il n'y a pas beaucoup d'alternatives : il faut utiliser une autre IRQ ( IRQ 5 par exemple) si le modem le permet. Une fois le modem reconfiguré, il faut spécifier les paramètres de la porte série à COM.SYS, redémarrer et tout semble pour le mieux . Après ces petits pépins, nous pouvons enfin revenir à l''applet' fax. O rage, ô désespoir : ce produit n'est qu'une démonstration bridée, limitée à des fax d'une page (deux en même temps maximum) et ne reconnaît que les modems CCITT Group III level 2. Dommage car Fax/PM version 2.0 de Micro Formatic S.A. est d'un usage très aisé. Il s'installe simplement comme une imprimante sur le Workplace Shell. Il agit comme une imprimante virtuelle qui convertit un document au format fax au lieu de l'imprimer. De cette manière, on peut générer une télécopie à partir de n'importe quelle application.


@Coin des matheux
Leugens, grote leugens en statistieken...
INLEIDING
In CM nr. 6 belichtten we - intussen al weer méér dan een jaar geleden - een methode om met behulp van een spreadsheet bepaalde ingewikkelde wiskundige functies voor te kunnen stellen. Ons gekozen voorbeeld was toen de zogenaamde kromme van Gauss. We hernemen deze maand even dit voorbeeld, om het van een andere kant te benaderen: wat stelt men ermee voor ? De formule in kwestie sprak van een gemiddelde en een standaardafwijking. In om het even welke spreadsheet op de markt komen rechtstreekse functies voor om deze karakteristieken te berekenen, maar wat doe je ermee ? Wat een gemiddelde precies is, dat zal voor een CM-lezer wel als een beledigend eenvoudige vraag overkomen. Maar wat is een standaardafwijking ?
TEKST
Stel dat de testresultaten van twee verschillende klassen met elkaar vergeleken worden. Beide groepen behaalden een gemiddelde van precies 14 op 20. Kunnen we dan zeggen dat beide klassen aan elkaar gewaagd zijn ? Niet helemaal! Klas A behaalde namelijk dat gemiddelde met een standaardafwijking van 2,83, terwijl klas B hier een waarde van 3,69 vertoonde. Een en ander werd berekend met de Lotusfuncties @AVG en @STD:
SCHERMAFDRUK 1: RKHK13_1.GIF
Wat geeft ons nu @STD ? Achter deze functie steekt eigenlijk volgende berekening:

(OF SCHERMAFDRUK 3: RKHK13_3.GIF)


Waarbij de sommering gebeurt van het kwadraat van de verschillen tussen elke score en het berekende gemiddelde. Waarom het kwadraat ? Omdat die verschillen zowel positief als negatief kunnen zijn. Door ze te kwadrateren, bekomen we enkel positieve afwijkingen. Want om die afwijking is het ons uiteindelijk te doen. Een standaardafwijking is een mate van de afwijking van elke score ten opzichte van het gemiddelde. De som van al die afwijkingen wordt door het aantal scores gedeeld, en dan wordt daar opnieuw de vierkantswortel uit getrokken (om van die kwadrateringen af te zijn).
We leiden hier uit af dat de waarden in klas A minder ver van het gemiddelde afweken dan die van klas B. Anders gezegd: in klas A zijn de leerlingen meer aan elkaar gewaagd, terwijl in klas B meer "uitersten" zitten. En vermits we met een spreadsheet te doen hebben, kunnen we dit effect gemakkelijk nagaan: het volstaat van in klas A de hoogste score (nummer 2) met één punt te verminderen en de laagste (nummer 12) met één punt te verhogen. Een dergelijke operatie verandert uiteraard NIETS aan het gemiddelde, maar kijk eens naar de standaardafwijking: die is nu 2,56 geworden. Logisch, gezien de twee uiterste afwijkingen verminderd zijn!
In sommige spreadsheets (zoals Lotus 3.X) is de functie @STDS beschikbaar, die het volgende berekent:
(OF SCHERMAFDRUK 4: RKHK13_4.GIF)
Deze formule biedt een meer betrouwbare standaardafwijking in het geval van kleine aantallen waarden (men spreekt van kleine monsters, niet te verwarren met Gremlins en dergelijke). Inderdaad, de volledige theorie die hierachter steekt, wordt opgebouwd uitgaande van oneindige populaties en perfect symmetrische spreidingen. Enkel in dergelijke gevallen bekomen we de Gausskrommen uit CM 6:
SCHERMAFDRUK 2: RKHK13_2.GIF
Bovendien hebben we nu een illustratie van wat een meer "afgeplatte" Gausskromme juist inhoudt: de uitersten liggen verder van het gemiddelde verspreid, dus de standaardafwijking is groter geworden.
Een en ander toont nog maar eens aan hoe voorzichtig men dient om te springen met statistieken. Stel je immers eens voor dat we te maken zouden hebben met een situatie waarin het behalen van een bepaald gemiddelde concrete gevolgen heeft voor de deelnemers. Voorbeeld: indien de klas de zwemproef aflegt met een resultaat van gemiddeld 14 op 20, dan mag iedereen zich inschrijven voor de cursus diepzeeduiken! Een klas die dit behaalt met een standaardafwijking van 1,5 zullen de ouders met een geruster hart kunnen zien vertrekken dan een groep die hetzelfde eindresultaat bekwam, maar met een afwijking van 7. In dit laatste geval betekent dit immers dat bepaalde personen ver ONDER de helft moeten terechtgekomen zijn, en dus volslagen onvoldoende kunnen zwemmen om aan een moeilijke opleiding te beginnen... Kijkt men enkel naar het gemiddelde, dan wordt deze laatste vaststelling volledig verdoezeld door het bestaan van enkele fantastisch goede zwemmers in dezelfde klas!

@Nos lecteurs au travail


@Illustration budget.gif
Ronny Van Dessel de Kapellen nous a transmis un petit utilitaire, écrit en

Clipper et baptisé Budget Plan. Nous l'avons placé sur les BBS de CM sous le nom de

Budget.lzh. Rédigé en Néerlandais uniquement, le programme s'attaque au calcul

d'intérêts, simples ou composés. Donnez lui le montant d'un emprunt et sa

durée, il vous calculera le montant mensuel à rembourser.

Ronny ne demande que 150 FB pour l'enregistrement de son programme, distribué

selon le principe du shareware. L'auteur est contactable par téléphone ou modem

au 32 3 605 05 40.


@illustration cp.gif
Michel Heukmes, rue Freddy Terwagne, 13 à 4460 Horion-Hozemont, a développé le programme CP, pour Comptes Personnels, qui assure la gestion de comptes bancaires et/ou de cartes de crédit. CP n'existe qu'en Français et permet l'enregistrement de tous les mouvements d'un compte bancaire, la consultation et la recherche multi-comptes, le tri des opérations par postes de dépense etc etc. Les fichiers générés sont des fichiers DBF qu'il est facile d'exploiter avec la totalité des tableurs et bases de donnée du marché. Michel réclame 800 FB pour l'enregistrement de son programme shareware qui est disponible sur CM-BBS comme CP100.ARJ.
@illustration mdesign.gif
Souris et moi
Rudi Breedenraedt, Av de Smet de Naeyer,474 à 1090 Bruxelles a créé un excellent outil pour les programmeurs. Mouse Designer, permet aux développeurs d'applications en Turbo C, Turbo Pascal , MASM ou QuickBasic de créer aisément de nouveaux types de curseur à insérer dans leurs programmes. Un véritable programme de dessin est à leur disposition pour créer un curseur et générer automatiquement le code qui lui est associé. Le programme est écrit en anglais et fonctionne selon le principe du freeware : vous l'utilisez à votre guise et vous envoyez la contribution de votre choix à l'auteur si le programme vous plaît. A tous les généreux donateurs qui envoient une contribution de plus de 400 FB, Rudi envoie gracieusement les sources de son programme. Le programme est disponible sur CM-NET sous le doux nom de MDESIGN.LZH.
@Illustration Belgie.gif
Jean-Pol Galand, rue de Marbaix, 80 à 6110 Montigny-le-Tilleul est l'auteur de Belgique 2.0, un logiciel freeware qui rend hommage à notre mère patrie. Conçu comme une application hypertexte, Belgique 2.0 resitue la Belgique dans son contexte Européen. Elle retrace les grandes lignes de son organisation politique si simple, de son climat si torride et de son relief si accidenté. Régions, provinces et communes, ports et voies navigables n'auront plus de secret pour vous. Quelques cartes agrémentent joliment l'ensemble. Ruez-vous sur ce programme si vous disposez d'une carte VGA. Sur les BBS de CM-NET, le fichier s'appelle Belge.LZH. Quoi ? Il n'est encore disponible qu'en Français ? Quelle honte !
@livre du mois

Le grand livre du multimédia


Le livre s'ouvre sur une boutade où l'on apprend que la première présentation multimédia date de 1500 avant Jésus-Christ et consistait en la présentation des dix commandements à Moïse avec voix humaines et célestes, cor, tonnerre et éclairs. Plus sérieux par la suite, l'ouvrage s'attaque à la présentation de la norme MPC, à la physique du son., à la description technique d'un lecteur CD-ROM et à la numérisation d'images. La partie suivante est moins intéressante : les auteurs se contentent d'énumérer les fonctionnalités d'une carte SoundBlaster Pro, d'une Sound Galaxy ou d'une Video Blaster. Impossible pour les auteurs de suivre l'actualité d'aussi près qu'un magazine. Suivent 180 pages dédiées à Windows 3.1 et à l'acquisition d'images et de sons.
L'aspect le plus intéressant du livre est finalement qu'il est livré avec un CD-ROM bourré d'exemples et de démos d'outils multimédia. On y trouve un bel exemple de programmation avec Authorware, une petite macro pour transformer Excel en diaporama. Video pour Windows est particulièrement bien représenté avec une énorme démo

de Video pour Windows totalisant 189 MB. Ajoutez-y des centaines d'images GIF, de fichiers WAV, et quelques programmes en Visual Basic et vous obtiendrez un bon panorama des techniques multimédia à portée de toutes les bourses.


Le grand livre du multimédia PC

Harald Frater et Dirk PaulissenParis, Micro Application, 1993

345 FFDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina