Quiz In Zicht – 12 mei 2007 ronde 1Dovnload 107.66 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte107.66 Kb.

Quiz In Zicht – 12 mei 2007


RONDE 1

1. AardrijkskundeDit stadje van 3.000 inwoners ligt aan de Caraïbische kust van Panama. Tot in de 18de eeuw was het een van de drukste havensteden van Amerika, en het vertrekpunt voor de Spaanse zilvervloot. In 1739 werd het door de Britten geplunderd. Naar aanleiding daarvan werd het God Save the Queen gecomponeerd, en een Londense straat met een bekende antiekmarkt is naar de stad genoemd.

Portobello

2. Actua

Op 22 januari overleed Henri Grouès, een Frans priester en stichter van de Emmaüsbeweging die als doel heeft de armen en daklozen te helpen. Henri is echter vooral bekend onder zijn pseudoniem dat hij als verzetsman aannam in Grenoble. Hij stond op het podium van de Grootste Fransen aller Tijden.
Abbé Pierre
3. Kunst

We zien keizer Napoleon in volle glorie. Welke bekende Franse neoclassicistische portretschilder maakte dit portret?Ingres
4. Fauna

Er bestaat een grote en een kleine versie van deze plant, die echter niet al te veel van elkaar verschillen. Deze oeverplant zuivert water door zuurstof naar de wortels te transporteren waar een zuurstofrijk “klimaat” ontstaat dat bacteriegroei bevordert. Hoe heet deze plant?
Lisdodde

5. Film

We zoeken de titel van de film uit 2004 van de regisseur Olivier Hirschbiegel, een beklijvende, knap in beeld gezette reconstructie van een wereld die zienderogen uit elkaar valt.

Der Untergang

6. GeschiedenisDeze koningin was gehuwd met Filips de Schone. Haar geestelijke gezondheid was altijd wankel. Na de dood van haar echtgenoot zeulde ze zijn lijkkist overal mee, en controleerde regelmatig of hij wel echt dood was. Ze werd opgesloten in Tordesillas waar ze in 1555 overleed. Haar naam graag.
Johanna de waanzinnige
7. Literatuur

J.H.F. Grönloh werd in 1882 in Amsterdam geboren en overleed in 1961. Deze schrijver heeft tijdens zijn leven maar een luttele 350 bladzijden gepubliceerd. Titels zijn : 'Titaantjes', 'Dichtertje' en de verhalenbundels 'Mene Tekel' en 'Boven het dal'. Ondanks zijn beperkt aantal bekende werken heeft deze auteur zich een reputatie bijeengeschreven die door de jaren heen alleen maar is gegroeid. Wat is het schrijverspseudoniem van Grönloh?


Nescio
8. Muziek

Nadat de Belgische top 100 aller tijden op radio 1 jarenlang werd aangevoerd door onze man van de streek Luc De Vos met Mia, was het eind 2006 Jacques Brel die de fakkel overnam. In de top 10 was er, misschien onverwacht in een dergelijke hitlijst, een Vlaamse singer-songwriter aanwezig met 2 nummers. Wie?
Jan De Wilde

9. Sport

TwTijdens het WK voor amateurs van 1969 in het Tsjechische Brno eindigde een Belgische belofte 2de na een toen nog onbekend Deens wielrenner. Het jaar nadien bij de profs in het Britse Leicester (“lester”) waren de rollen echter omgekeerd en ging het goud naar onze landgenoot vóór de uitredende amateur kampioen. Geef de naam van beide renners

Leif Mortensen & Jean Jean-Pierre Monseré
10. Varia

De gezochte merknaam betekent helemaal niks. Dit Amerikaans bedrijf koos gewoon een naam die Scandinavisch klinkt. Het is uitgegroeid tot een wereldberoemd merk, dat ook in België vestigingen heeft. In Scandinavië zijn ze ironisch genoeg niet vertegenwoordigd. Geef de naam van het merk met smaken als macadamia nut brittle, coconut macaroon, caramel apple crumble en dulce de leche.


Häagen-Dazs

11. Wetenschappen

Bij het opmaken van webpagina's wordt meer en meer gebruikgemaakt van css-bestanden, waarin de opmaakgegevens voor verschillende webpagina's samengezet staan. De "ss" staat voor 'stylesheet'. Waarvoor staat de 'c'?


Cascading

12. Canada

De Jamaïcaan Asafa Powel is met 9.77 de wereldrecordhouder op de 100 meter vlak. In de officiële IAAF lijst is hij pas de 4de niet Amerikaan. Eén ervan was de Duitser Armin Hary (in 1960); de andere twee waren Canadezen. Kennen jullie ook hun namen?
Percy Williams (1930 – 10.3) en Donovan Bailey (1996 – 9.84)


REEKS 2
13. Aardrijkskunde

De stad die we zoeken ligt in het noorden van Oekraïne, tegen de grens met Wit Rusland. Ze werd gesticht in de twaalfde eeuw, en is genoemd naar een plant die geassocieerd wordt met de eindeloze steppe. Ondanks deze mooie naam daalde haar inwonersaantal van 10.000 in 1986 tot amper 300 in 2003. Welke stad zag meer dan 95% van haar inwoners vertrekken?

Tsjernobyl

14. Actua

Het Italiaanse voetbal is op sterven na dood, zo lijkt het. Na het omkoopschandaal met Juventus verleden jaar barstte de bom eerder dit jaar écht toen tijdens rellen rond een Siciliaanse derby een agent overleed. De competitie werd zelfs even stopgezet en vele wedstrijden werden daarna voor lege stadia gespeeld. Weet u echter nog welke Siciliaanse derby de lont in het kruitvat stak? (Volgorde doet er niet toe)
Catania-Palermo

15. Kunst


Deze Vlaamse kunstenares werd geboren in 1957 in Leopoldsburg. Vaak werkt ze met zwart-witzelfportretten, die geënsceneerd zijn en baden in een Hollywoodachtige sfeer. Ze neemt zichzelf als fotomodel en speelt verscheidene rollen: de dame, de koningin, de femme fatale, de prostituee, het onschuldige meisje. Daarvoor verkleedt ze zich in romantische gewaden, sm-lingerie, tijgerpakjes of mannenkostuums. Hoe heet zij?

Liliane Vertessen

16. Flora

In Zuid-Afrika is onlangs een 360 miljoen jaar oud fossiel ontdekt van deze visachtige. Samen met de slijmprik zou hij het enige overblijvende lid zijn van de allereerste vertebratenfamilie. Het dier brengt de eerste zes jaren van zijn leven door als larve waarna hij verandert in een bloedzuiger zonder kaken die parasiteert op andere vissen. Hij heeft een beenderstelsel dat bestaat uit kraakbeen in plaats van bot.

Lamprei (ook: (zee-)prik)
17. Film

De zoöloog Desmond Morris gaf advies over de gedragingen van de personages. De taalkundige Anthony Burgess reconstrueerde zo'n 250 Indo-Europese woorden. Het resultaat: een film (uit 1981) over de prehistorie zonder begrijpelijk gepraat, zonder een woord commentaar, zonder verklarende tussentitels, en toch verstaanbaar zonder ondertiteling of dubbing. Tweeledige vraag: Regisseur en titelJean-Jacques Annaud – La guerre
18. Geschiedenis

Wij zoeken een Romeins edelman die legendarisch is geworden als de eerste dictator (458 v.C.) ten tijde van de oorlog tegen de Aequi en de Volsci. Onze man zou een zeer sober leven hebben geleid op zijn boerderij en gold bij de Romeinen als het voorbeeld van deugdzaamheid. Kent u zijn naam, die ook weerklinkt in de naam van een stad uit een Amerikaanse centrale staat? Die stad werd zo genoemd in 1790 door een vereniging als eerbetoon aan George Washington die als een moderne opvolger van de Romeinse dictator geldt.Lucius Quinctius Cincinnatus
19. Literatuur

De vrouwen gaan niet akkoord met de politiek die de mannen voeren en willen zich verenigen om ze tot vrede te dwingen. Zolang de mannen geen vrede hebben gesloten, zolang zal hun ieder seksueel genot worden onthouden. Welk stuk van de Griekse komedieschrijver Aristofanes zoeken we?Lysistrata
20. Muziek

Deze ruim 50 jaar oude, altijd blootsvoets optredende Peruaanse is de vaandeldraagster van de zgn. Peru-negro muziek. Dit genre, dat beoefend werd door de zwarte bevolking van Peru, was zo goed als uitgestorven tot zij er haar frêle schouders onder zette. Ondertussen is ze zowel in Europa als Amerika een veel gevraagde zangeres op allerlei wereldmuziekpodia.Susana Baca
21. Sport

Volgens het referendum van Voetbal-magazine was Daniël Zitka de beste doelman in de Belgische competitie in 2006. Weet u ook wie 2 & 3 waren?


Logan Bailly & Luciano da Silva

22. Varia

Wat is het courante Nederlandse woord voor "scopofilie"?

Tip: Alberto Moravia heeft er een roman over geschreven, waarvan in 1994 er een film is gemaakt.Voyeurisme
(roman van Moravia: De voyeur – oorspronkelijke titel: L’uomo che guarda in 1985 Moravia was bijna 80!)
23. Wetenschappen

Welke fundamentele tak van de wiskunde houdt zich bezig met de eigenschappen van objecten die niet afhangen van afstanden of hoeken maar alleen betrekking hebben op hoe een object samenhangt. Zo is in deze tak een koffiebeker “gelijkvormig” aan een doughnut.
Topologie

24. Canada

In 1976 won deze Canadees uit een voorstad van Montréal de Nobelprijs literatuur. Hij groeide op in Chicago en gaf les aan verschillende Amerikaanse universiteiten, met als laatste Boston University waar hij in 2005 stierf. Zijn romans zijn gekenmerkt door zijn joodse erfenis, gaan voornamelijk over isolatie en spiritualiteit en getuigen van een grote eruditie. Bekende werken zijn de Avonturen van Augie March uit 1953, Herzog (1964) of Humboldt’s geschenk uit 1975.

Saul Bellow


REEKS 3
25. Aardrijkskunde

Het land dat we zoeken is de belangrijkste producent van de brazielnoot (of amazonenoot), waarvan u een afbeelding ziet. Deze republiek is onderverdeeld in 9 provincies en heeft ongeveer 10 miljoen inwoners van wie heel wat indianen. De grootste stad met anderhalf miljoen inwoners is Santa Cruz, hoofdstad van de grootste en rijkste, gelijknamige provincie, die streeft naar meer autonomie (waar hebben we dit nog gehoord?). Geef de naam van het land.Bolivië
26. Actua

Weet u nog wat de derde nominatie was uit Oost-Vlaanderen in de Monumentenstrijd naast onze Gentse juweeltjes?Oudenberg in Geraardsbergen
27. Kunst

De kunstenaars die we zoeken worden steeds in één adem genoemd en ze lijken onderling ook volkomen verwisselbaar. Steevast gekleed in een muisgrijs net pak, gedragen ze zich steeds correct en beheerst. Hun artistieke carrière beginnen ze in 1969 als ‘Living Sculptures’. In 1977 starten ze met de reeks van de ‘Photo-Sculptures’. Humor en ironie zijn nooit ver weg in hun werken.Gilbert en George

28. Fauna

De hond die we zoeken is een ijverig, actief, en krachtig jachthondje, met een altijd vrolijk kwispelend staartje. Zijn vacht is glad en niet gegolfd. Deze jachthond zal reageren op alle vogels, konijnen en katten die hij ziet. Het is een kindvriendelijk, en meestal vrolijk en energiek hondenras dat houdt van water en zwemmen, evenals apporteren.

(Engelse) cockerspaniël
29. Film

Welke wereldberoemde Canadese acteur is de rode draad tussen de volgende films: Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, How the Grinch stole Christmas, Batman Forever en — met zijn stem , The Itsy Bitsy Spider?Jim Carrey
30. Geschiedenis

Begin dit jaar werd de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon beëdigd als 8ste secretaris-generaal van de UNO. Weet u ook welke Noorse politicus tussen 1946 -1952 de 1ste secretaris-generaal van de UNO was?


Trygve Lie
31. Literatuur

Claus bewerkt Claus, of… Claus recycleert. In 1971 was er zijn toneelstuk 'Interieur' (première in een regie van Hugo Claus), in 1990 komt de film 'Het Sacrament' uit (regie en scenario van Hugo Claus), allebei bewerkingen van zijn roman uit 1963. Wat is de titel van die roman?Omtrent Deedee
32. Muziek

We horen een fragment uit Alabama Song van The Doors. Het is tevens een lied uit een opera waarvan concept en teksten van Bertolt Brecht zijn. Wie is de componist?


Kurt Weill
33. Sport

Als men bij het golfen één slag onder PAR blijft, heeft men daar een bepaalde term voor. Dat heet dan een Birdie. Bij 2 slagen onder PAR spreekt men van een Eagle. Weet u ook van wat PAR de afkorting is?Professional Average Result
34. Varia

We zoeken een woord dat cryptisch als volgt wordt omschreven:= Gladgestreken letters
Effen

35. Wetenschappen

De man uit Bologna die we zoeken leefde van 1737 tot 1798. Hij ontdekte eerder bij toeval bij de dissectie van een kikker het effect van elektriciteit op dierlijke zenuwen en spieren. Zijn scalpel was statisch geladen en gaf de zenuw van het kikkerbilletje de nodige impuls voor een spiercontractie.

Luigi Galvani
36. Canada

De man op de foto is Luc Jouret, samen met Joseph di Mambro, de vermoedelijke oprichter van een sekte die zichzelf als de erfgenamen van de Tempeliers zagen. Jouret lanceerde verschillende voorspellingen voor het einde van de wereld, zonder veel resultaat. In oktober 1994 kwam het tot een drama waarbij tegelijk in Québec en in Zwitserland tientallen mensen zelfmoord pleegden of vermoord werden. De sekte zou overigens nog bestaan met een paar honderd leden over de hele wereld verspreid. Kent u de naam van deze sekte?


Orde van de Zonnetempel

REEKS 4
37. Aardrijkskunde

In welk land liggen Koerland en Lijfland?


Letland
38. Actua

Sinds 15 maart hebben we een Vlaamse fietsmanager. Hij komt van bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en werkte in het verleden als adviseur op het kabinet van ex-Verkeersminister Isabelle Durant. De Vlaamse fietsmanager krijgt de taak het Vlaamse fietsbeleid te coördineren. Wie is hij?Jan Pelckmans
39. Kunst

De Milanese kunstenaar die we zoeken leefde van 1527 tot 1593. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen van menselijke figuren die zijn samengesteld uit vruchten, schelpen en vissen. Wie zoeken we?


Arcimboldo
40. Fauna

De bloem die we zoeken (Caltha palustris) is een vaste plant in de familie van de ranonkelachtige en in Nederland wettelijk beschermd. De plant is bladhoudend; de bladeren zijn rond tot bijna niervormig. De plant wordt 45 tot 60 cm hoog. De favoriete standplaats is langs randen van sloten, beken, weilanden en zompige plaatsen. De bloeiperiode loopt van maart tot april en soms nog van augustus tot september. De ongeveer 4 cm grote bloemen tellen 5 tot 8 gele kelkbladen, geen kroonbladen, en talloze meeldraden. De onderste bladeren zijn lang gesteeld. De bloemstengels zijn hol en glad.
Dotterbloem

41. Film

Aanvankelijk was het filmproject bedoeld als een twee uur durende pilootaflevering voor een televisieserie voor ABC. Die hoopte daarmee op een soortgelijk succes als met een andere serie begin jaren negentig. ABC vroeg de regisseur verschillende aanpassingen in de montage te maken - welke hij ook doorvoerde - maar het televisiestation besloot uiteindelijk om er niet mee door te gaan. De serie kwam er dus niet, maar de regisseur behield zijn rechten op het materiaal en werkte het om tot een speelfilm die in 2001 in Cannes in première ging met o.m. Naomi Watts en Laura Harring. Wat is de titel van de film en wie is de regisseur?
Mulholland Drive en David Lynch
42. Geschiedenis

De Nederlanders waren de enige westerlingen met wie Japan handel wilde drijven in de 17de -19 de eeuw. Ze werden enkel toegelaten op een kunstmatig eilandje van 200 x 70 m in de baai van Nagasaki vanaf 1641 tot 1859. Wat is de naam van dat eiland?


Deshima
43. Literatuur

Deze Italiaanse auteur werd geboren en stierf in Rome. Hij debuteerde in 1929 met “De onverschilligen” maar kwam al snel in aanvaring met Mussolini. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trok hij zich zelfs terug in een klein dorpje waar hij zich bezighield met het schrijven van allegorische en surrealistische verhalen. Later werd hij correspondent voor Italiaanse kranten in het Verre Oosten en in Afrika en vanaf 1984 tot aan zijn dood in 1990 was hij parlementariër voor de Communistische Partij. Van zijn werk werd onder meer de antifascistische novelle “De conformist” verfilmd door Bertolucci en “Het misprijzen” door Jean-Luc Godard. Kent u zijn pseudoniem?


Alberto Moravia [Alberto Pincherle]
44. Muziek

België heeft (minstens) één wereldberoemde violist gehad en één wereldberoemde cellist. De violist werd in 1858 geboren in Luik en stierf in 1931 aan diabetes. Hij was eerste violist in het orkest dat later de Berliner Philharmoniker zou worden. Hij werkte samen met min of meer dezelfde mensen als de cellist Adrien François Servais, en beiden gaven les aan het Brusselse Conservatorium. Naar de richtlijnen van de violist kwam de Muziekkapel Koningin Elisabeth tot stand. In 1937 liet koningin Elisabeth een Internationale Wedstrijd naar zijn naam organiseren, waaruit in 1951 de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België ontstond. Wie is die violist?Eugène Ysaye
45. Sport

In Zwitserland werd Simone Niggli-Luder vorig jaar voor de tweede keer Sportvrouw van het jaar. Ze deed dat in een sport waarin de deelnemers gewapend met kaart en kompas zo snel mogelijk een aantal posten op onbekend terrein moeten langslopen. Oorspronkelijk een oefening voor militairen, werd de sport enorm populair in Scandinavië en Zwitserland, al komen ook Fransen, Britten en Russen aandraven. Naam van deze sport?Oriënteering of oriëntatieloop
46. Varia

Hoe noemen we de vorm van kidnapping waarbij daders thuis binnendringen bij bijvoorbeeld bankpersoneel, de gezinsleden gijzelen en één van de gezinsleden dwingen mee naar het bankkantoor te gaan om daar de kluis te openen terwijl een andere dader de achterblijvende gezinsleden gijzelt? Graag de Engelse term.Tigerkidnapping
47. Wetenschappen

Wie maakte samen met de Zwitserse ingenieur Kipfer in 1931 de eerste ballonvlucht in de stratosfeer? Hij was een Zwitsers natuurkundige, die toen een bekende fysicaprofessor aan de VUB was.August Piccard (1884-1962)
48. Canada

Het grootste deel van de grens tussen Canada en de Verenigde Staten volgt een denkbeeldige lijn die evenwijdig loopt met de evenaar. Op de hoeveelste breedtegraad ligt deze denkbeeldige lijn?


49°

REEKS 5
49. Aardrijkskunde

Ongeveer 100 km ten noorden van Tunesië ligt een vulkanische eilandengroep die tot Italië behoort. Deze Pelagische archipel omvat drie eilanden waarvan de kleinste twee Linosa en Lampione heten. Hoe heet het grootste?


Lampedusa
50. Actua

Op 15 februari stierf de Oostenrijkse fysicus Robert Adler. De veelgelauwerde Adler werkte bijna zijn hele leven lang bij Zenith Electronics in de VS en had 180 octrooien op zijn naam staan. Zijn meest beroemde is ongetwijfeld een uitvinding die niet meer weg te denken is uit onze woonkamer.De draadloze afstandsbediening
51. Kunst

Deze “Roof der Sabijnse maagden” kan je bewonderen in Firenze. De beeldhouwer leefde van 1529 tot 1608 en was afkomstig van (Frans) Vlaanderen. Hij werkte lange tijd voor de Medici in Firenze. Hoe heet hij?Giambologna (= Jean Boulogne)
52. Flora

Februari is de maand bij uitstek om deze winterkabeljauw op de eettafel te brengen. Rond die tijd gaan ze op zoek van hun thuisbasis in de Barentszee naar warmer water om te paaien. De komst ervan in de buurt van de Lofoteneilanden is in Noorwegen een even grote gebeurtenis als de nieuwe maatjes in Nederland. Het bevissen van deze soort is echter aan zeer strikte regels gebonden. Kent u de (oorspronkelijk Noorse) naam van deze lekkernij die in Noorwegen zonder uitzondering met rode wijn wordt gesavoureerd?
Skrei

53. Film

In de film Mystic River uit 2003 van Clint Eastwood spelen heel wat bekende acteurs mee. We zien een scène met drie jeugdvrienden in een voorstad van Boston. In het vervolg van de film worden de drie gespeeld door bekende volwassen acteurs. Geef er twee van.

Jimmy (Sean Penn), Sean (Kevin Bacon) en Dave (Tim Robbins)
54. Geschiedenis

Goyathlay was een Noord-Amerikaanse Apachenleider die leefde van 1829 tot 1909. Zijn naam betekent ‘hij die geeuwt’. Hij ontsnapte diverse keren uit het reservaat dat door de Amerikaanse regering aan Chiricahua-Apaches was toegewezen. Goyathlay gaf zich uiteindelijk definitief over in 1886, maar er was een troepenmacht van ongeveer 5000 man nodig om 36 indianen te vangen. Allen werden naar Florida gedeporteerd, vooraleer in 1894 te worden 'vrijgelaten' in Oklahoma. Hij is echter algemeen bekend onder een andere naam. Welke?


Geronimo

55. Literatuur

Wie schreef — let op het lidwoord — “'n leeuw van Vlaanderen” in 1900, over de opkomst van de christendemocratische en de socialistische arbeidersbeweging in Vlaanderen? Het boek lanceerde de term “biefstukkensocialisme”, al gaf de Gentse socialist Edward Anseele, Jan Kappuyns in het boek, de voorkeur aan de term “broodsocialisme”. Hoewel de schrijver sinds zijn huwelijk met een zeer welgestelde weduwe in Den Haag ging wonen, besloot hij de lente en zomer in Vlaanderen door te brengen, met name in Afsnee. Daar stierf hij ook op 25 juli 1932.

Cyriel Buysse (Nevele, 20.09.1859 - Afsnee, 25.07.1932)
56. Muziek

Uit welke opera komt deze bruiloftsmars?Lohengrin
57. Sport

Naast Ann Wauters en Didier Mbenga hebben we nog wel wat Belgische toppers die het momenteel maken in het buitenland. De man die we zoeken bouwde stap voor stap aan zijn carrière. Van Denderleeuw en Aalst via Oostende, Bologna en Rome naar zijn huidige team. Op 30 april 2006 werd deze basketter in Praag Europees kampioen met zijn ploeg. In de finale van de Final Four van de Euroliga voor mannen versloeg hij het Israëlische Maccabi Tel Aviv met 73-69. Kent u a/ de naam van deze Oost-Vlaamse center van 2m14 en b/ de ploeg met wie hij Europees kampioen werd?a. Thomas Van den Spiegel - b. CSKA Moskou
58. Varia

Voor het aaneenschrijven van letters (zoals a+e , o+e, s+z in het Duits) wordt een specifieke term gebruikt. Welke?
Ligatuur

59. Wetenschappen

Deze Egyptische god was de beschermer van zwangere vrouwen en pasgeborenen. Meestal wordt hij afgebeeld als een bebaarde dwerg met een uitpuilende tong. Dit om de boosdoeners af te schrikken die de jonge kinderen kwaad wilden doen.

Bes
60. Canada

Het laatste en grootste van de Territories in Canada bezit zo’n 30 000 inwoners over een oppervlakte zo groot als West-Europa. De naam betekent “ons land” in het Inuit en de hoofdstad is Iqaluit op het Baffineiland. Die hoofdstad stond vroeger bekend als Frobisher Bay naar de eerste Europeaan die een verslag naliet van zijn contact met het Inuitvolk in 1576. De naam van het Territory?Nunavut

REEKS 6
61. Aardrijkskunde

Deze eilandengroep in de Grote Oceaan bestaat uit een groep van 34 atollen waarvan Kwajalein de grootste atol ter wereld is. Tot de onafhankelijkheid in 1986 werd dit voormalige VN-mandaatgebied door de VS bestuurd. Bijna de helft van de bevolking woont op Majuro, tevens de hoofdstad en commercieel centrum. Wat is de naam van de eilandengroep?


Marshall eilanden
62. Actua

Na zes jaren van vertraging, verspilling en bochtenwringerij heeft de federale regering eenzijdig het contract opgezegd met Unisys in het kader van een project dat moest voorzien in de informatisering van de rechtbanken en parketten. Hoe heette dat project?Phenix project
63. Kunst

Hoe noemen we in de schilderkunst een verleidelijke, liggende naakte vrouw op een divan in een interieur uit het Midden-Oosten? De term die we zoeken, komt oorspronkelijk uit het Turks waar het kamermeisje (en vandaar haremslavin) betekent. Tijdens de 19e-eeuwse westerse kunst was ze een geliefd figuur voor kunstschilders. Deze schilderperiode wordt ook wel het oriëntalisme genoemd. We zien een voorbeeld van Ingres uit 1814.Odalisk
64. Fauna

In de Brusselse parken en bossen zijn ze al met 7.000. De vogel, afkomstig uit het Himalayagebied, is blijkbaar bestand tegen onze winters. 33 jaar geleden werden er in Brussel 50 losgelaten; sindsdien zijn ze aan een onstuitbare opmars bezig. Wat is de Nederlandstalige naam van deze vogel?Halsbandparkiet
65. Film

In Wall Street uit 1987 speelt Michael Douglas een gehaaide financier die de jonge Charlie Sheen mee sleurt in het verderf. Een van zijn meer memorabele speeches uit de film houdt vol dat “The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind. “ Kent u nog de naam van het personage van Douglas?Gordon Gekko
66. Geschiedenis

Welk jaar zoeken we?

16 januari: Kate Moss wordt geboren

3 maart: een Turkse DC-10 stort neer in de buurt van Parijs met 346 doden tot gevolg

29 mei: Feyenoord wint als eerste Nederlandse voetbalclub de UEFA-cup (tegen Tottenham Hotspur)

23 juli: het Griekse kolonelsregime loopt af en beroemde bannelingen als Theodorakis, Papandreou en Mercouri komen terug uit ballingschap

25 november: zanger Nick Drake sterft

1974
67. Literatuur

Wie schreef Gargantua en Pantagruel ?François Rabelais (1483-1553)
68. Muziek

Van welke legendarische LP uit 1972 en van wie is dit de tracklist?


1. Rocks Off

2. Rip This Joint

3. Shake Your Hips

4. Casino Boogie

5. Tumbling Dice

6. Sweet Virginia

7. Torn And Frayed

8. Sweet Black Angel

9. Loving Cup

10. Happy

11. Turd On The Run

12. Ventilator Blues

13. I Just Want To See His Face

14. Let It Loose

15. All Down The Line

16. Stop Breaking Down

17. Shine A Light

18. Soul Survivor


Exile on Main Street van The Rolling Stones
69. Sport

Op 9 juli a.s. is het zover, als Tom Boonen de spurt wint op de Charles de Kerkhovelaan na afloop van de 2de rit van de Tour 2007. Het was reeds van 1958 geleden dat de Ronde van Frankrijk aankwam in Gent. Weet u ook wie toen won, door o.m. Jef Planckaert in de spurt te verslaan?


André Darrigade
70. Varia

JFK International Airport is de grootste luchthaven die New York City bedient, met name dan voor internationale vluchten. In New Jersey hebben we Newark Liberty International en het minder bekende Teterboro die zich richt op vrachtverkeer en kleinere, meestal zakenvluchten. De vierde luchthaven van New York is de belangrijkste op het vlak van binnenlands vliegverkeer. Hij ligt dicht bij Manhattan. Er is geen douane en geen immigratiebureau en in principe geen inkomend en uitgaand vliegverkeer dat 2400 km overstijgt. De luchthaven is genoemd naar een voormalige burgemeester van New York.La Guardia
71. Wetenschappen

Hoe noemen we een rechte lijn die een kromme steeds dichter nadert, zonder hem echter ooit te raken?


Asymptoot (de asymptoot raakt de kromme op oneindig)
72. Canada

De man die we zoeken is geboren in 1934 in Montreal in een joodse middenklassenfamilie. Hij is muzikaal en literair actief, en verhuist in 1967 naar de V.S. Naast een uitgebreid poëtisch en muzikaal oeuvre schreef hij twee romans: 'The Favourite Game' en 'Beautiful Losers'.

Van 1993 tot 1999 leefde hij teruggetrokken in een boeddhistisch klooster vlakbij Los Angeles. Zijn naam?

Leonard Cohen
REEKS 7
73. Aardrijkskunde

Welke zee ligt tussen de Filippijnen en het Aziatisch vasteland?


De Chinese Zee
74. Actua

Op 19 januari werd een Turkse journalist van Armeense afkomst op 52-jarige leeftijd in Istanbul vermoord. Hij bracht in Turkije nadrukkelijk de Armeense genocide uit 1915 onder de publieke aandacht. Verder kwam hij op voor de belangen van de Armeniërs in Turkije en trachtte hij de democratie te bevorderen. Wie zoeken we?Hrant Dink
75. Kunst

De schilder die we zoeken leefde van ca 1430 tot 1516 en was een van de meesters van de vroege renaissance en de vader van de Venetiaanse schilderkunst. Hij was de bekendste van een bijzondere familie van schilders en een van de eersten die overging op de techniek van olieverf. Hij is bekend om zijn altaarstukken, portretten en vooral de weergave van licht.Giovanni Bellini
76. Fauna

Eind april werd gemeld dat er voor het eerst sinds 1949 een bloeiend exemplaar van deze plant te bewonderen valt. Het lange wachten is beloond met een metershoge gebogen bloeiwijze die uit talrijke bloemen bestaat, verscholen tussen bloedrode schutbladeren. De plant gedijt vooral in Australië. De Nederlandstalige naam graag.Speerlelie

77. Film


John Travolta’s derde dansfilm “Staying Alive” uit 1983 werd door Entertainment Weekly’s verleden jaar als slechtste remake ooit verkozen (op “Saturday Night Fever” uit 1977). De film werd wel genomineerd bij de Golden Globes voor beste originele lied en bij de Grammies voor de volledige soundtrack. Weet u echter ook wie vreemd genoeg de film regisseerde én daarenboven meeschreef aan het scenario?

Sylvester Stallone
78. Geschiedenis

Hij was een Indiaas politicus en volgeling van Gandhi. Door zijn anti-Britse gevoelens werd hij 8 keer gevangen genomen en in 1946 werd hij minister-president van de eerste provisorische Indiase regering. Na de definitieve onafhankelijkheidsverklaring van India in 1947 werd hij premier en minister van Buitenlandse Zaken van de eerste vrije regering. Hij bekleedde deze functies tot zijn dood in 1964. Hij stond een politiek van vreedzame samenleving voor en steunde het streven naar soevereiniteit van Aziatische en Afrikaanse staten. Graag zijn naam.NEHRU (Pandit Jawaharlal)
79. Literatuur

X woont op de Lauriergracht nummer 38.

X krijgt van een oud-studiegenoot een pak documenten.

X laat daar door een stagiair een roman uit distilleren.

Op X z'n visitekaartje staat "Last en Cie" (Die "Cie" slaat op hem).

X heeft 2 principes: de waarheid en het geloof.

X is een eponiem geworden.

Wie is X ?(Batavus) Droogstoppel (uit de Max Havelaar van Mutatuli)
80. Muziek

De Canadese Glenn Gould werd wereldberoemd in 1955 met zijn razendsnelle opname van deze variatiereeks van Johann Sebastian Bach. Laat in zijn carrière, in 1981, nam Gould opnieuw dezelfde muziek op in dezelfde New Yorkse studio, dit keer aan een ongelooflijk traag tempo. Hoe noemen we deze variatiereeks?Goldbergvariaties
81. Sport

De bergbeklimmer die we zoeken, is waarschijnlijk de grootste levende alpinist ter wereld, en, dankzij zijn boeken, een van de meest populaire. Nadat hij zijn sporen had verdiend in de Alpen, bedwong hij als eerste alle achtduizenders ter wereld. Hij is ook de eerste die de Everest zonder extra zuurstof beklom (1978) en twee jaar later zelfs helemaal alleen. Hij was ten slotte ook de eerste die het continent Antarctica doorkruiste zonder honden of machines.Reinhold Messner
82. Varia

Wat is spelling meer dan regeltjes toepassen? In het zinnetje dat jullie krijgen is tegen drie regels gezondigd. We willen het niet te moeilijk maken en vragen dus niet de fouten te corrigeren. Noteer gewoon twee van de drie woorden die fout gespeld zijn.


De pseudo-intellectueel had zijn aktentas netjes opzij gelegd, en zat met een prostituee die haar rondingen extra accentueerde met een push-upbehaatje, in de met air-conditioning uitgeruste gelagzaal van het skioord te zaniken over de belle-époquesfeer in de westerse cultuur, maar zij genoot meer van een vanille-ijs met crème fouettée.
Aktentas, opzij gelegd, air-conditioning,

(Aktetas, opzijgelegd, airconditioning,)
83. Wetenschappen

We zoeken een Deens natuurkundige die in 1820 bij toeval het verband tussen elektriciteit en magnetisme ontdekte. Toen hij een andere natuurkundige proef voorbereidde merkte hij toevallig hoe de naald van een kompas bewoog wanneer er elektrische stroom door een nabijgelegen draad vloeide. In 1825 kwam onze Deen met een tweede grote bijdrage, dit keer aan de scheikunde door als eerste aluminium te produceren. De eenheid van magnetisme is naar hem vernoemd.Hans Christian Oersted
84. Canada

Hij werd geboren in Toronto in 1929 als Ephraim Goldberg. Thans is hij een werelberoemd architect bekend onder een andere naam. Sinds 1962 heeft hij zijn bureau in Los Angeles. Hij haalde de Pritzker Architectuurprijs in 1989.


Frank Gehry
REEKS 8
85. Aardrijkskunde

Voor de kust van Toscane ligt een eilandengroep waarvan Elba het grootste is. De Toscaanse archipel bestaat daarnaast uit Pianosa, Capraia, Giglio, Gorgona en Giannutri, die alle deel uitmaken van een beschermd nationaal park. We zijn echter één eilandje vergeten, een eilandje dat al even wereldberoemd is als Elba maar voor een andere reden. Kent u de naam van dat eilandje?Montecristo
86. Actua

Hij is gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars. Medio maart raakte bekend dat hij zich kandidaat stelde voor de parlementsverkiezingen van juni 2007 voor de kamer voor de CD&V. Wie zoeken we?Peter Leyman
87. Kunst

We zien een schitterend stuk architectuur, nl. de Casa da Musica in Porto. Sommigen onder jullie hebben het zeker gezien in de Bende van Wim. We zoeken de architect die met zijn groep trouwens onlangs het stadsvernieuwingsproject voor de oude dokken ten NO van Gent ontwierp.Rem Koolhaas
88. Flora

De struisvogel leeft in Afrika maar heeft wel een aantal neven in Australië, namelijk de emoe en de casuaris. Deze Rhea Americana is de Zuid-Amerikaanse neef van de struisvogel. Hij wordt ongeveer 150 cm groot en is daarmee de grootste vogel in geheel Amerika. Hoe heet deze vogel?Nandoe
89. Film

The Italian Job is de Amerikaanse versie met Mark Wahlberg, Edward Norton en de bevallige Charlize Theron. Het is een remake van een Britse film uit 1969. Wie speelde toen de mannelijke hoofdrol?Michael Caine
90. Geschiedenis

Hoe noemen we het koningshuis dat Perzië regeerde van de 3de eeuw tot de 7de eeuw na Chr.? Ardashir versloeg in 224 na Chr. de Parthen die toen over Perzië heersten, en stichtte de nieuwe dynastie. Ze voerden geregeld oorlogen met de Romeinen en hun opvolgers van het Byzantijnse Rijk. Deze oorlogen putten hen uiteindelijk zo uit, dat de Arabieren hen relatief makkelijk konden verslaan in 637 toen hun hoofdstad Ktesiphon werd ingenomen, wat het einde betekende van hun heerschappij.De Sassanieden
91. Literatuur

In 1883 vertaalde Sir Richard Francis Burton een Indisch werk uit de 4de eeuw van het Sanskriet naar het Engels. Het is die vertaling die aan de basis ligt van de ruime verspreiding ervan in het Westen. De titel van dat werk betekent letterlijk "aforismen over de liefde". Inderdaad, we hebben het over de alom bekende Kamasutra. Wie is de 4de-eeuwse Indische auteur ervan?(Mallanaga) Vatsyayana
92. Muziek

We zoeken een Britse rockband uit Sheffield. Eind 2004 werd de piepjonge band een sensatie toen hun MySpace-demo’s aandacht begonnen te krijgen in de gevestigde muziekpers. In 2006 kwam hun eerste album uit, het best verkopende debuut ooit in het Verenigd Koninkrijk. Ze deden dit succes nog eens over in 2007 met hun tweede plaat 'Favourite Worst Nightmare' waaruit u nu het eerste nummer “Brianstorm” hoort. Wie zijn dit Britse supertalent?Arctic Monkeys
93. Sport

Niet alle wereldrecords atletiek bij de vrouwen zijn even koosjer. Zo dateren bij de loopnummers tot 800 m alle records uit de jaren tachtig. Naast Florence Griffith-Joyner op de 100 en de 200m, staat de rest op naam van voormalige Oostblokatletes. Kan u ons de naam geven van twee van de ontbrekende drie? U kan kiezen uit de disciplines 100 m horden, 400 m en 800 m. Twee namen volstaan.


100 m horden Jordanka Donkova (1988),

400 m Marita Koch (1985)

800 m Jarmila Kratochvilova (1983)
94. Varia

Vier van de zeven hoofdzonden zijn:


Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
Ira (woede - gramschap -toorn)
Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)

Noem twee van de overige drie.
Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid - trots) Avaritia (hebzucht - gierigheid)
Invidia (nijd -- jaloezie - afgunst)
(Trots, hebzucht, afgunst)

95. Wetenschappen

Vele religies kennen een Drievuldigheid. Geef twee van de drie leden van de drievuldigheid in het hindoeïsme.

Brahma, Vishnu en Shiva
96. Canada

De man die we zoeken werd in 1952 geboren in Ottawa en studeerde criminologie en sociologie. Hij verliet echter de universiteit om in een gezelschap uit Toronto te gaan acteren. Later trok hij naar de Verenigde Staten om daar zijn acteurscarrière voort te zetten. Hij verwierf vooral bekendheid door zijn rol in “The Blues Brothers”. Hoe heet hij?


Dan Aykroyd
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina