Quiz In Zicht – 14 januari 2006Dovnload 97.5 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte97.5 Kb.

Quiz In Zicht – 14 januari 2006


Reeks 1 1. AARDRIJKSKUNDE

Het landschap van Belgisch Lotharingen in het uiterste zuiden van ons land is gekenmerkt door een opeenvol­ging van zachte hellingen en steile randen. De zacht hellende Juralagen van het Bekken van Parijs — waar Belgisch Lotharingen deel van uitmaakt — zijn immers doorsneden door drie hardere formaties, waarvan vooral de noordelijke en de zuidelijke zich hebben ontwikkeld tot het typische landschap dat we zoeken. Kent u de naam voor dit landschapstype?
Antwoord: cuestalandschap


 1. ACTUALITEIT

De onderhandelingen rond het Generatiepact hebben de voorzitters van de verschillende vakbonden weer even in de spotlights gebracht. Luc Cortebeeck van het christelijke ACV en Xavier Verboven van de socialistische bond werden daarbij het vaakst opgevoerd. Wij zoeken echter de Nationale Voorzitter van de Liberale Vakbond ACLVB.

Antwoord: Guy Haaze

 1. BEELDENDE KUNSTEN

Deze “Molen” uit 1908 is een werk van een Nederlands schilder die leefde van 1872 tot 1944, en die later beroemd zou worden in een totaal andere stijl. Wie is de schilder?

Antwoord: Piet Mondriaan

 1. FAUNA EN FLORA

De grootste vogel van Amerika is de gewone nandoe, die vroeger de pampa’s van Brazilië en Argentinië bevolkte. De wetenschappelijke naam van de nandoe, … americana, is dezelfde als die van een dochter van Uranus en Gaia, en dus een zuster van Kronos uit de Griekse mythologie. Welke naam?
Antwoord: Rhea


 1. FILM

We zien een fragment uit een film van de Zwitserse regisseur Marc Foster. We vragen de titel.

Antwoord: Monster’s Ball
 1. GESCHIEDENIS

Nabij de Turkse plaats Boghazkoy in Centraal Cappadocië vind je de ruïnes van een stad die de hoofdstad was van een koninkrijk dat vooral van 1450 tot 1200 v.Chr. een grote bloei kende. De koningen hadden welluidende namen als Muwatallis. Rond 1285 v.chr. kwam het tot een groot treffen met de Egyptische farao Ramses II bij de slag van Qadesh. Hoe heette dit rijk?Antwoord: Het Hettitische Rijk (of de Hettieten

 1. LITERATUUR

Terwijl iedereen dacht dat de Franse Prix Goncourt 2005 zou worden toegekend aan het nieuwe boek van Michel Houellebecq, was het een Belgische schrijver die met de eer ging lopen voor zijn roman “Trois jours chez ma mère”. Hoe heet hij?
Antwoord: François Weyergans


 1. MUZIEK

Hij is één van de muzikanten die door de muziekbusiness wordt gerekend tot een nieuwe muziekstroming: de zogenaamde Nu Jazz. Samen met aanstormende andere talenten als Amy Winehouse, Alicia Keys en Norah Jones zorgen zij ervoor dat jazz toegankelijk wordt voor het grote publiek zonder dat de ‘roots’ verwaarloosd worden. Wie is hij?

Antwoord: Jamie Cullum

 1. SPORT
Lance Armstrong won vorig jaar voor de 7de maal de Tour de France. Dat hij daarmee de enige recordhouder geworden is zal u ongetwijfeld wel weten. Weet u ook welke renner recordhouder is van het aantal podiumplaatsen (1e, 2e of 3e).

Antwoord: Raymond Poulidor – 9x (3x2° & 6x3°)


 1. VARIA

Mamert, Pancraas, Servaas en Bonifaas worden meestal in één adem genoemd. Met welk woord verwijst men naar hen?

Antwoord: de ijsheiligen

 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

Weinig wind, veel wind, storm… wordt traditioneel uitgedrukt op een schaal van 0 tot 12. Deze schaal is genoemd naar de bedenker ervan. Zijn naam kent iedereen wel, maar we vragen de nationaliteit van die man.
Antwoord: Beaufort was een Ier (dus: Iers of Brits)


 1. ZWITSERLAND

In 1974 richtten de centrale banken van de Groep van Tien een comité op dat richtlijnen opstelt voor de internationale bancaire sector. Een mijlpaal hierbij is het Kapitaalakkoord uit 1988 dat berekent hoeveel kapitaal een bank moet aanhouden om aan al haar verplichtingen te kunnen voldoen. Weet U in welke Zwitserse stad dit Committee of Banking Supervision vergadert, en waarnaar het Kapitaalakkoord dan ook genoemd wordt?

Antwoord: Basel

Reeks 2 ___________________________________________________________________________

 1. AARDRIJKSKUNDE

Van welk eiland is dit de vlag?
Antwoord: Isle of Man


 1. ACTUALITEIT

We zoeken de plaats ten Noorden van Londen waar explosies in een brandstoffendepot een enorme brand veroorzaakten. De volledige naam graag.

Antwoord Hemel Hempstead

 1. BEELDENDE KUNSTEN

Een van de meesterwerken van de British Library is een verlucht boek met de vier evangeliën — én de eerste Engelse versie ervan — dat rond 700 werd gemaakt door bisschop Eadfrith ter ere van zijn voorganger de Heilige Cuthbert. De miniaturen en versieringen in het manuscript zijn de belangrijkste kunstwerken van de donkere middeleeuwen. Het boek is ook bekend als het “Durham book” maar wij zoeken de naam van de plaats waar het boek is vervaardigd, tevens ook de naam waaronder de Evangeliën het best bekend staan.
Antwoord: Lindisfarne
 1. FAUNA EN FLORA

De vrucht die we zoeken is een kruising tussen de mandarijn en de pompelmoes. Hoewel ze lijken op een navelsinaasappel, zijn deze vruchten zo verschillend van andere citrusvruchten dat ze in een aparte soort werden ondergebracht. Wij vinden ze vaak terug onder de naam van de verschillende cultivars, zoals Seminole, Minneola of Orlando. Maar wat is hun soortnaam?

Antwoord: Tangelo

 1. FILM

Charlotte en Bob Harris zijn twee Amerikanen in Tokyo. Bob werkt als filmster voor een whiskyreclame en Charlotte reist haar man achterna, een workaholic en fotograaf. Wie speelt de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol in deze film?
Antwoord: Bill Muray en Scarlett Johansson


 1. GESCHIEDENIS

Op 20 januari 1942 kwamen in een villa nabij Berlijn diverse hooggeplaatsten van het Derde Rijk bijeen, om te beraadslagen over de organisatie van de deportatie en uitmoording van de joden (de “Endlösung”). De notulen, waarvan u hier de eerste pagina ziet, werden opgemaakt door Eichmann en later teruggevonden. Deze bijeenkomst wordt genoemd naar het meer waaraan de villa gelegen was. Hoe wordt die bijeenkomst genoemd?
Antwoord: Wannsee conferentie


 1. LITERATUUR

Dan Brown moeten we aan niemand meer voorstellen na het ongehoorde succes — 40 miljoen verkochte exemplaren — van de Da Vinci Code. Hoofdpersonage en professor kunstgeschiedenis Robert Langdon duikt ook op in het Bernini mysterie dat zich in Rome situeert. “Het Bernini mysterie” is in Griekenland gekend als “Illuminati” maar de meeste andere uitgaves zijn een letterlijke vertaling van de originele (Engelse) titel. Kent u die originele (Engelse) titel van “Het Bernini mysterie”?
Antwoord Angels and Demons


 1. MUZIEK

Hij is geboren in San Diego, California en maakte een coverversie van Mad World. Wie horen we en van wie was de song oorspronkelijk de debuutsingle?
Antwoord: Gary Jules en Tears for Fears


 1. SPORT

De Belgische zwemmer die we zoeken werd op 13/05/72 in Oostende geboren. Als generatiegenoot van Fredje De Burghraeve was hij de grote Belgische belofte in de vrije slag. Hij brak in totaal 78 records en is nog steeds houder van 13 Belgische records, zowel vrije-, rug- als vlinderslag. Door omstandigheden is hij nooit echt doorgebroken, doch hij kwam onlangs terug in het nieuws toen hij een comeback aankondigde.

Antwoord: Stefaan Maene
 1. VARIA

In november 1874 protesteerde de New York Herald toen Ulysses S. Grant mogelijk voor een ongeziene derde ambtstermijn als president van de VS zou opkomen. Rond diezelfde tijd had de krant ook een horrorverhaal verzonnen waarin sommige dieren ontsnapt waren uit de Central Park Zoo en door de stad doolden op zoek naar voedsel. Thomas Nast, de cartoonist van Harper’s Weekly, zag zijn kans schoon en combineerde beide verhalen in één cartoon. Weet u welk dier Nast koos om de Republikeinse partij van Grant voor te stellen? Dit dier werd daarna de mascotte van de Republikeinse Partij en is dat gebleven tot op vandaag.
Antwoord: De olifant


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

Wat is de naam van de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de functie van de hormonen in ons lichaam en de aandoeningen die daarmee gepaard gaan, zoals diabetes of cholesterol? Misschien het belangrijkste studieobject van deze specialisatie, de hypofyse, kan u nogmaals bewonderen op de figuur…
Antwoord: Endocrinologie

 1. ZWITSERLAND

Deze Zwitserse kaas uit de kantons Wallis en Bern kan zeer oud worden. Hij wordt zeven jaar gedroogd tot hij geen vocht meer bevat. Daardoor is hij quasi onbeperkt houdbaar. De oudste nog bestaande exemplaren zijn 200 jaar oud.
Veel Zwitsers kopen zo'n kaas bij de geboorte van een kind, waar bij speciale gelegenheden kleine stukjes van gegeten worden. De kaas is genoemd naar een dorpje van 1600 zielen in het kanton Bern, dat zijn naam ook aan een geitenras gaf.

Antwoord: Saanen

Reeks 3 ___________________________________________________________________________
 1. AARDRIJKSKUNDE

De 355 kilometer lange Schelde ontspringt in Gouy in Noord-Frankrijk (cf. de afbeelding) en mondt 95 meter lager uit in zee. De rivier wordt tot in Gent de Bovenschelde genoemd, en vanaf de Belgisch-Nederlandse Grens bij Antwerpen de Westerschelde. Weet u echter hoe ze tussen Gent en de grens wordt genoemd?

Antwoord: Zeeschelde
 1. ACTUALITEIT

Eind november zorgde een Belgisch archeoloog werkzaam aan de universiteit van Montpellier, voor een wereldprimeur. Hij heeft namelijk de oudste landkaart van de Klassieke Oudheid gevonden op een scherf. De vondst is al twee jaar oud maar werd zo lang geheim gehouden om verder onderzoek te kunnen verrichten. De kaart stelt de hiel van Italië voor met een aantal Griekse plaatsnamen en zou uit de vijfde eeuw voor Christus stammen. Kent u zijn naam nog?

Antwoord: Thierry van Compernolle

 1. BEELDENDE KUNSTEN

Sedert kort is de skyline van de Londense City verrijkt met een opmerkelijke building van de verzekeringsmaatschappij Swiss Re. De “30 St Mary Axe” werd het gebouw van architect Norman Forster gedoopt, doch de Londenaren gaven dit gebouw al snel een koosnaampje. Onder welke naam is dit futuristisch gebouw in Londen bekend?

Antwoord: The Gherkin of augurk
 1. FAUNA EN FLORA

Wat is een herpetoloog?

Antwoord: reptielenspecialist

 1. FILM

We zien een fragment uit een zwart-witfilm uit 1980. Wie is de regisseur van deze film?

Antwoord: David Lynch

 1. GESCHIEDENIS

Toen de Perzische koning Xerxes in 480 voor Christus met zijn reusachtig leger over land ten strijde trok tegen Griekenland, moest hij in Noord-Griekenland een nauwe bergpas door te Thermopylae. Slechts nadat een Griekse verrader aan de Perzen een weinig bekend pad had gewezen, slaagden ze erin de Spartanen die de pas verdedigden, te omsingelen. De 300 Spartanen streden tot de laatste man en werden allemaal uitgemoord. Thans staat er dit monument. Wie was de heldhaftige Spartaanse legeraanvoerder?

Antwoord: Leonidas

 1. LITERATUUR

De schrijver die we zoeken leefde tussen 1230 en 1300 en was één van de productiefste schrijvers van de middeleeuwse Europese literatuur. Hij heeft hoofse romans geschreven, zoals Alexanders geesten en de Historie van Troyen, strofische gedichten zoals Van den vijf vrouden en vooral enkele leerdichten, waaronder de Rijmbijbel. Wie was hij?
Antwoord: Jacob van Maerlant


 1. MUZIEK

De openingsmaten van het fragment dat u hoort, gelden als het einde van de “klassieke” muziek waarin de toonaard van een muziekwerk voor iedereen duidelijk was. Kent u de naam van het stuk én de componist?
Antwoord: Richard Wagner & (ouverture tot) Tristan und Isolde


 1. SPORT

Onze landgenoten waren vorig jaar weer succesvol in de motorcross. In de MX-1 klasse wonnen ze naast de wereldtitel ook 9 grote prijzen. De titel en 8 GP kwamen op naam van Stefan Everts. Weet u ook wie succesvol was in grote prijs van Tsjechië in Loket?Antwoord: Kevin Strijbos

 1. VARIA

Deze pijltjes stellen een woord voor. Breek de code en je vindt het woord.
Antwoord: OZON (Oost, Zuid, Oost, Noord) 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

In zijn boek uit 1798 behandelt deze Britse econoom de relatie tussen bevolkingstoename en armoede. De kern van het probleem zat volgens hem in het feit dat de bevolking toeneemt volgens een meetkundige reeks, terwijl de bestaansmiddelen zoals bv. de landbouwproductie, slechts volgens een rekenkundige reeks toenemen. Geboortebeperking was volgens deze man dan ook de enige oplossing. Wie was hij?
Antwoord: Thomas Robert Malthus


 1. ZWITSERLAND

We zoeken de namen van de Zwitserse architecten die voor Peking het nieuwe olympisch voetbalstadion hebben ontworpen. Ze zijn o.m. ook bekend voor hun verbouwing van Tate Modern in Londen, en de fameuze Allianz Arena in Munchen uit 2005 die van kleur kan veranderen aan de buitenzijde. Van dit laatste ontwerp zien we een foto.
Antwoord: Herzog en De Meuron
Reeks 4 ___________________________________________________________________________ 1. AARDRIJKSKUNDE

U krijgt vier data, we zoeken één stad.
1. 1514: de boerenopstand onder Georg DOSZA wordt er neergeslagen.
2. 1884: de stad krijgt de eerste elektrische straatverlichting op het Europese continent.
3. 1904: Johnny Weissmüller ziet er het levenslicht.
4. 1989: de revolutie wordt er uitgeroepen, en westerse journalisten krijgen er een massagraf te zien.
Antwoord: Timisoara (Temesvar, Temeschburg) (Roemenië)


 1. ACTUALITEIT

Afrika heeft nu ook zijn vrouwelijke president. Bij de verkiezingen in november haalde Elle Johnson-Sirleaf het van een ex-profvoetballer. In welk land greep dit plaats?
Antwoord: Liberia


 1. BEELDENDE KUNSTEN

Indringende portretten zijn een handelsmerk van deze Oostenrijkse kunstenaar die leefde van 1890 tot 1918. Hier ziet u een zelfportret. Wie was hij?

Antwoord:. Egon Schiele

 1. FAUNA EN FLORA

De plant die we zoeken behoort tot de familie van de schermbloemigen. Na de winter loopt de wortel opnieuw uit en vormt een bloemstengel met opvallend gele bloemen. Het is een oude groente die als voorloper van de aardappel wordt beschouwd en die lange tijd het hoofdvoedsel van de gewone man was. Van welke groente zie je hier een afbeelding van de bloemstengels?

Antwoord: pastinaak

 1. FILM

Een van de leukere films op het einde van vorige eeuw (!) was deze film, waarin twee ontslagen staalarbeiders, geïnspireerd door de Chippendales, een stripdansact creëren waarbij ze zouden gaan voor 'the full monty', een plaatselijke uitdrukking voor volledig naakt. In welke Engelse industriestad speelt de film zich af?
Antwoord: Sheffield


 1. GESCHIEDENIS

De term die we zoeken is een eufemisme voor een veroordeling door de — Spaanse — Inquisitie. Indien de veroordeelde bleef ontkennen, werd hij (of zij) vaak levend verbrand; indien hij boete deed en de Katholieke Kerk om vergiffenis vroeg, werd hem min of meer gratie verleend: de veroordeelde werd eerst gewurgd voor hij op de brandstapel kwam. De laatste dergelijke executie vanwege de Spaanse Inquisitie vond overigens pas plaats in 1826.

Antwoord: Auto da fé
 1. LITERATUUR

Dit Zweedse schrijversechtpaar wordt zonder twijfel gezien als de grondleggers van de Scandinavische, maatschappijkritische misdaadroman, met Martin Beck in de hoofdrol. We vragen a. de naam van de man en b. de naam van de vrouw. (de volgorde is wel belangrijk)
Antwoord: a (Per) Wahlöö en b (Maj) Sjöwall


 1. MUZIEK

Wat is de exacte titel van dit nummer van France Gall uit 1987. Punten en komma’s tellen niet mee…
Antwoord: Ella, elle l’a

 1. SPORT

Het was geleden van de Nederlandse grand-prix in 1961. Na afloop van de grote prijs F1 in Monza begin september vorig jaar werd dit nieuwsbericht de wereld in gestuurd. Wat voor merkwaardigs had zich voor het eerst in 44 jaar voorgedaan daar in Italië?
Antwoord: Alle gestarte rijders kwamen ook aan.


 1. VARIA

We zoeken een oorspronkelijke Engelse benaming voor een huurling. De term werd in 1820 bedacht door Sir Walter Scott in Ivanhoe. Vanaf 1864 wordt het woord ook figuurlijk gebruikt voor losse medewerkers.
Antwoord: Free Lance


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

Welke algemene naam gebruiken we voor de oreaden, de dryaden, de nereïden en de najaden?

Antwoord: nimfen

 1. ZWITSERLAND

De teams in de Tour de France hebben vaak klinkende namen: Fassa Bortolo, Illes Balears-Banesto, Domina Vacanze of Liberty Seguros. Wie het wielrennen volgt kent ze allemaal. Maar, wat gaat er eigenlijk schuil achter al die fraaie sponsornamen? Wat maakt bijvoorbeeld het Zwitserse Phonak, vanaf dit jaar sponsor van Axel Merckx.
Antwoord: hoorapparaten
Reeks 5 ___________________________________________________________________________


 1. AARDRIJKSKUNDE

De roos staat symbool voor Engeland, de distel voor Schotland, de shamrock of klaver voor Ierland. Welke plant staat symbool voor Wales?

Antwoord: de prei

 1. ACTUALITEIT

In Oostenrijk is een schandaal ontstaan rond posters van kunstenaars die iets moesten maken over Europa naar aanleiding van het voorzitterschap van Oostenrijk van Europa. Een van de posters is deze. Vraag: van welk bekend schilderij is dit een persiflage? De naam van de schilder of de titel van het werk is voldoende.
Antwoord: Courbet (l'origine du monde)


 1. BEELDENDE KUNSTEN

Van “De School van Athene”, Raphael Sanzio’s fresco in het Vaticaan, is een karton bewaard gebleven dat zich nu in Milaan bevindt. Op die voorstudie ontbreekt echter nog de figuur centraal onderaan, de filosoof Herakleitos leunend tegen een blok marmer, die Raphael pas op het fresco zelf heeft toegevoegd. Weet u nog wie Raphael in Herakleitos heeft geportretteerd?

Antwoord: Michelangelo Buonarotti

 1. FAUNA EN FLORA

De meest bekende bacterie in onze darmflora kan zowel in een zuurstofrijke als in een zuurstofloze omgeving gedijen. Ze is verantwoordelijk voor de aanmaak van Vitamine K, essentieel voor de bloedstolling, en geldt als indicator voor verontreinigingen in water en voedingsmiddelen. De bacterie is echter niet zonder gevaar wanneer ze buiten het darmstelsel in het lichaam terecht komt. Gevaarlijke mutaties, die onder meer in niet doorbakken vlees voorkomen, leiden ieder jaar tot verschillende sterfgevallen. De naam?

Antwoord: Escherichia Coli [E.Coli]

 1. FILM

Van welke film zien we hier een scène?
Antwoord:) Le Corniaud (alternatieve titel: De eend en de Cadillac)


 1. GESCHIEDENIS

We zoeken het Noord-Franse stadje waar op 3 april 1559 een vredesverdrag werd getekend tussen Frankrijk en Spanje en diens bondgenoot Engeland, dat de hegemonie over Italië moest regelen. Door het verdrag hadden de grote katholieke mogendheden in Europa nu de handen vrij om een feitelijk begin te maken met de Contrareformatie. Daarom is de betekenis van het Frans-Spaanse vredesverdrag niet te onderschatten: het leidde rechtstreeks tot de Hugenotenstrijd in Frankrijk, de opstand tegen de Spaanse overheersing in de Nederlanden en alle andere godsdienstoorlogen in Europa.

Tip: het stadje is ook de geboorteplaats van Henri Matisse en bezit een Matisse-museum dat u op de foto ziet.Antwoord: Cateau-Cambrésis

 1. LITERATUUR

In augustus 1942 pleegde Paul Collette in Parijs een aanslag op het collaborerende 'Légion des volontaires français'. Collette maakte geen deel uit van de Weerstand of van een politieke organisatie. Deze gebeurtenis, waarbij een individu het opneemt tegen het systeem, inspireerde een Frans toneelschrijver om een tragedie uit de Klassieke Oudheid te bewerken tot een nauwelijks verholen kritiek op de Vichy-regering.

Wie was die Franse toneelschrijver?Antwoord: Jean Anouilh (het stuk was Antigone)
 1. MUZIEK

Afkomstig uit Georgia en opgegroeid in Brooklyn, vertrok ze als jong meisje naar Parijs, waar ze als straatzangeres begon. Nu toert ze door heel Europa. Hoewel haar stem sterk herinnert aan Billy Holiday, heeft ze toch een heel eigen geluid. Na haar CD Dreamland een achttal jaar geleden, bracht ze vorig jaar Careless Love uit.
Antwoord: Madeleine Peyroux
 1. SPORT

De 3 grootheden uit het vaderlandse wielrennen zijn zonder twijfel Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Eddy Merckx. Wat misschien minder geweten is, is het feit dat deze 3 nog samen in het profpeloton rondreden en dan nog wel in dezelfde ploeg. Geef ons het jaar waarin dit gebeurde en de naam van de ploeg.
Antwoord: 1965, Solo


 1. VARIA

Van welk land is de Kip de munteenheid?
Antwoord: Laos


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

Honderden dergelijke toestellen heeft hij gemaakt, maar slechts negen zijn er – voor zover bekend – overgebleven. Zijn naam is onafscheidelijk verbonden met het toestel, dat ongeveer tien centimeter groot is. We vragen niet zijn naam, wel het toestel dat u op de afbeeldingen ziet.

Antwoord: microscoop (van Van Leeuwenhoek)

 1. ZWITSERLAND

22 januari 1506 is de officiële geboortedatum van de Pauselijke Zwitserse Wacht. Op die dag kwamen tegen de avond een groep van zo'n honderdvijftig Zwitserse soldaten, aangevoerd door Kapitein Kaspar von Silenen van het kanton Uri, aan bij de Porta del Popolo te Rome. Kent u de naam van de paus die voor het eerst een permanente lijfwacht van Zwitsers in het Vaticaan installeerde?

 

Antwoord: Paus Julius IIReeks 6 ___________________________________________________________________________


 1. AARDRIJKSKUNDE

Je krijgt een plattegrond van een stad. Welke stad zoeken we?
Antwoord: Diest


 1. ACTUALITEIT

Binnenkort wordt het vernieuwde atomium officieel ingehuldigd. Helaas zal de ontwerper ervan dit niet meer meemaken, want hij overleed op 4 oktober 2005. Wie was hij?

Antwoord: André Waterkeyn

 1. BEELDENDE KUNSTEN

De kerk die we zoeken, gelegen aan het gelijknamige plein, was het eerste religieuze gebouw dat buiten de eerste Brusselse stadsomwalling werd gebouwd in 1134. In deze kerk liggen zeer belangrijke figuren begraven zoals Pieter Bruegel de Oudere of Frans Anneessens. Het gebouw is gelegen op de plaats waar de Noord-Zuid treinverbinding ondergronds gaat, het station gelegen tussen Brussel-Zuid en Brussel-Centraal is trouwens naar haar genoemd.
Antwoord: Kapellekerk


 1. FAUNA EN FLORA

Dit is de Scomber Scombrus. Deze roofvis, die familie is van de tonijn, heeft een groenblauwe rug met donkere golvende lijnen en komt algemeen voor in de Atlantische Oceaan, de Noord- en Oostzee en de Middellandse Zee. De meesten onder ons kennen hem wellicht het best in zijn gerookte vorm. Over welke vis hebben we het?
Antwoord: makreel


 1. FILM

In 1952 trokken twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en zijn vriend samen op reis doorheen Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Ernesto is een 23-jarige student geneeskunde die gespecialiseerd is in lepra-onderzoek en op het punt staat zijn diploma te halen ; zijn vriend is 29 en werkt als biochemicus in een kliniek. Wat is de titel van de film en hoe heet zijn vriend?
Antwoord: The Motorcycle Diaries (Diarios de motocicleta) en Alberto Granado


 1. GESCHIEDENIS

Ruim honderd jaar lang, van 1816 tot 1919 heeft er op de grens tussen België, Nederland en Duitsland een soort ministaatje bestaan. Het was 344 ha groot en telde oorspronkelijk 256 inwoners. Omdat op die plaats een belangrijke zinkmijn lag, werd het door het Congres van Wenen noch aan Nederland noch aan Pruisen toegewezen en verwierf het een neutrale status. Men sprak dan ook van een vierlandenpunt. Begin 20e eeuw werd zelfs gepoogd er een Esperantostaat te stichten. Na de 1e WO kwam het gebied bij België. Hoe heette dit gebied?
Antwoord: Neutraal Moresnet


 1. LITERATUUR

Het boek dat we zoeken, is één van de meesterwerken van de Italiaanse roman, en werd in 1821 voor het eerst uitgegeven als “Fermo e Lucia”. De hoofdpersonages van het boek zijn, waarschijnlijk voor de eerste keer in de historische roman, zeer nederige jongelui die gedwarsboomd worden door een arrogante edelman. Hoewel de plot zich in Lombardije afspeelt rond 1630, ten tijde van de Spaanse overheersing, wordt er in het boek echter Florentijns “gesproken”! Mede door het immense succes van deze roman, werd het Florentijns dan ook de basis voor het standaard-Italiaans zoals we dat nu kennen. Naam van de auteur én naam van het boek?

Antwoord: Alessandro Manzoni “I promessi sposi” (De verloofden)

 1. MUZIEK

Wie is de componist?

Antwoord: Wolfgang Amadeus Mozart K

 1. SPORT

De Nederlandse voetbalcompetitie wordt al sinds jaar en dag door de zogeheten top drie beheerst. Bijna elk jaar wint PSV, Feyenoord of Ajax het kampioenschap. Welke andere club was de laatste die de top drie van de landstitel af kon houden
Antwoord: AZ 67 (in 1981)


 1. VARIA

Het kost 10 euro om een schakel door te knippen en 20 euro om een schakel weer aaneen te lassen. Hoeveel kost het om op de goedkoopste manier een gesloten ketting te maken?


Antwoord: : 90 euro (3 schakels doorknippen en drie keer lassen)

 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

“Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis” zou Maria tegen Bernadette Soubirous geantwoord hebben toen die vroeg wie aan haar verscheen, daar in Lourdes. Deze uitdrukking heeft, in tegenstelling met wat u misschien dacht, niets te zien met de rol die Jozef al dan niet gespeeld zou hebben bij het ter wereld komen van Jezus, en ook niet met die van Maria haar vader. Weet u wat paus Pius IX in 1854 daarmee wel wilde zeggen over Maria?
Antwoord: “vrij van erfzonde 1. ZWITSERLAND

Deze in Zwitserland wonende Duitse juwelier patenteerde in 1783 een eigen methode om water met koolzuur te verrijken. In 1790 begon hij in Zwitserland en later ook in Engeland een mineraalwaterfabriek. Het sodadrankje was populair bij de Britten die in India verbleven omdat het ook goed was tegen malaria. Wie zoeken we?
Antwoord: Schweppe
Reeks 7 ___________________________________________________________________________ 1. AARDRIJKSKUNDE

Wat is de naam van het schiereiland dat het Russische deel van Lapland vormt, dat de Witte Zee van de Barentszee scheidt, en waar we o.a. Moermansk vinden?
Antwoord: Kola

 1. ACTUALITEIT

Gisterenavond is in Antwerpen een muziekcentrum geopend met een optreden van de contratenor Dominique Visse. De akoestiek van de zaal werd door de artiesten geprezen. In welke voormalige kerk, waarvan de renovatie 8 jaar duurde, is dit muziekcentrum gevestigd?
Antwoord: Sint Augustinuskerk


 1. BEELDENDE KUNSTEN

In Mechelen liep eind vorig jaar de tentoonstelling “Dames met klasse”, opgebouwd rond twee dames die rond 1500 een belangrijke rol speelden in de Nederlanden, en in Mechelen in het bijzonder. Om welke dames ging het? We zeggen er nog bij dat ze beiden dezelfde voornaam droegen en dat de ene de stiefgrootmoeder was van de andere.
Antwoord: Margareta van York en Margareta van Oostenrijk


 1. FAUNA EN FLORA

De dieren die we op de afbeelding zien zijn kleine roofdieren. Ze hebben gespierde poten met lange, scherpe klauwen. Ze zijn lichtbruin van kleur, met een grijze of zilverkleurige rug en donkere strepen. De buik is lichter gekleurd. De kop lijkt bijna wit en de zwarte ogen lijken door hun donkere omranding groter dan ze zijn. Ze komen vooral voor in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika.
Antwoord: stokstaartje of mangoest


 1. FILM

Korte vraag: wat is de titel van de film waarvan we hier een wat vreemde scène zien?

Antwoord: Vanilla Sky

 1. GESCHIEDENIS

We zoeken een jaartal:

 • postnummer Zemst

 • John Mc Enroe lost Bjorn Borg na 34 weken af als nummer één op de wereldranglijst van de tennis

 • Oprichting van de nieuwszender CNN

 • De Gotthard tunnel wordt geopend

 • Begin oorlog Iran-Irak

 • Tom Boonen wordt geboren in MolAntwoord: 1980

 1. LITERATUUR

We zoeken een Frans toneelschrijver die leefde van 1873 tot 1907. Hij was van groot belang voor de ontwikkeling van stromingen als het dadaïsme en het surrealisme. Zijn bekendste werk , de satirische klucht ‘Ubu Roi’, doet hopelijk een lampje bij u branden.

Antwoord: Alfred Jarry

 1. MUZIEK

Ze werd geboren op 22 augustus 1963 in Newton in de Amerikaanse staat North Carolina. Als dochter van een methodiste dominee heeft religie altijd een grote rol in haar leven gespeeld. Haar vader is deels van Ierse afkomst en haar moeder, Mary, is half Cherokee. Wie horen we?

Antwoord: Tori Amos

 1. SPORT

In 1959 gaf deze vliegende Gentenaar met de olijke pet 3 punten aan een speler van een ander team waardoor hij zelf nipt naast de gouden schoen pakte. We zoeken de naam van de Gentse keeper zaliger én de naam van de speler die door diens toedoen vooralsnog de gouden schoen won?

Antwoord: ”Mance” (Armand) Seghers & Lucien Olieslagers
 1. VARIA

Stel je rijdt in de vooravond met een boemeltreintje van Gent naar Brussel via Aalst, waar je anders op een halfuur van Gent naar Brussel spoort, duurt de rit nu dubbel zolang. De trein stopt dan ook maar liefst in 11 stations tussen Gent en Brussel. We hebben er 2 weggelaten, welke?
GENT SINT PIETERS 17:33

MERELBEKE 17:38

MELLE 17:41

? T 17:44

WETTEREN 17:48

SCHELLEBELLE 17:51

SERSKAMP 17:55

LEDE 17:58

AALST 18:04

? 18:08


DENDERLEEUW 18:14

LIEDEKERKE 18:18

BRUSSEL ZUID 18:33
Antwoord: Kwatrecht en Erembodegem 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

In de joodse godsdienst is het dragen van een hoofddeksel een teken van eerbied om aan te tonen dat God nog steeds boven de mens staat. Wat is de naam van dit hoofddeksel?

Antwoord: Keppel of Kippa
 1. ZWITSERLAND

Chasselas, een dorpje in Bourgogne, gaf de naam aan een druivenras dat in Duitsland als Gutedel bekend staat, maar dat vooral in Roemenië en Zwitserland verbouwd wordt, met name in het kanton Wallis (of Valais). De wijn is wit, droog en fruitig en is het basisingrediënt — afgezien van de kaas natuurlijk — van de Zwitserse fondues of raclettes. Kent u de naam die de Zwitsers aan de Chasselas geven, en tegelijk ook aan de wijn die ervan gemaakt wordt?
Antwoord: Fendant

Reeks 8 ___________________________________________________________________________

 1. AARDRIJKSKUNDE

We trekken richting Washington D.C. en vragen u : aan welke twee staten grenst het Amerikaanse hoofdstedelijk District of Columbia ?
Antwoord: Virginia en Maryland


 1. ACTUALITEIT

Op donderdag 22 december 2005 is de persoon die we zoeken, van opleiding apotheker, benoemd tot Generaal in het Belgisch leger. Ze is de eerste vrouw die deze graad bereikt. Ze was eerder al de eerste vrouwelijk kolonel.
Antwoord: Danielle Levillez


 1. BEELDENDE KUNSTEN

Vooraleer de kunst in Rusland vergleed tot een steriel sociaal realisme was er begin vorige eeuw een levendige avant-gardestroming actief, zoals recent nog bleek op de tentoonstelling van Europalia. Een merkwaardig voorbeeld hiervan is dit ontwerp uit 1919 van een toren die bedoeld was als Monument voor de Derde Internationale. Hij moest hoger worden dan de Eiffeltoren en bevatte binnenin drie modules (kubus, piramide, cilinder) die elk op een eigen tempo rond hun as zouden draaien en waarin diverse organen van de Communistische Internationale zouden gehuisvest worden. Verder dan een maquette kwam het echer niet. Wie was de ontwerper?
Antwoord: Vladimir Tatlin


 1. FAUNA EN FLORA

In 1997 werd het grootste ongewervelde dier beschreven dat in de twintigste eeuw werd ontdekt. De belangrijkste “bronnen” voor de beschrijving waren een artikel en een film van de National Geographic Society uit 1926 en 1968. U ziet een van die foto’s op het scherm. Dergelijke zeekwallen nemen in hun leven twee vormen aan: eerst een langwerpige vorm, de polyp, en later de bekende belvorm met een scherm en tentakels. Kent u de naam voor deze belvorm?

Antwoord: Medusa

 1. FILM

De film vertelt het waargebeurde verhaal over de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman. Hij wist deportatie naar een concentratiekamp te voorkomen door zich van 1939 tot 1945 schuil te houden in Warschau. Wie speelt de hoofdrol in deze film?
Antwoord: Adrien Brody


 1. GESCHIEDENIS

Hoe wordt de overeenkomst genoemd die Paus Callixtus II en keizer Hendrik V op 23 september 1122 sloten ter beëindiging van de Investituurstrijd?

Antwoord: het concordaat van Worms

 1. LITERATUUR

Wij zijn op zoek naar de naam van misschien wel de meest prestigieuze bekroning voor een science fiction auteur, uitgereikt op de jaarlijkse World Science Fiction Convention. De bekroning is ook bekend als de Science Fiction Achievement Award maar wij vragen de naam die verwijst naar de vader van de science fiction tijdschriften. Bekende winnaars van de award voor beste roman zijn onder meer J.K. Rowling voor “Harry Potter and the Goblet of Fire” in 2001 of Frank Herbert’s “Dune” in 1966.
Antwoord: Hugo award


 1. MUZIEK

Deze zangeres is vooral bekend voor haar vele rollen in musicals. In 1999 speelde ze mee in Assepoester, in 2000 in Pinokkio, en meer recent in 2004 speelde ze de hoofdrol in The Sound of Music als gouvernante. Haar artiestennaam graag

Antwoord: Maike Boerdam (echte naam: Maria Rainer)

 1. SPORT

In de halve finales van het olympisch tennistornooi van 2004 wisten zich naast 2 Noord-Amerikanen ook 2 Zuid-Amerikanen te plaatsen voor de halve eindstrijd. Uiteindelijk wonnen ze goud en brons. Welke 2 Chilenen stonden samen met Mardy Fish op het ereschavot? Eén van de twee namen volstaat.

Antwoord: N. Massu en Gonzales
 1. VARIA

Welk Afrikaans land heeft in zijn nationale vlag dezelfde kleuren als die van België?
Antwoord: Oeganda 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK

Tussen 1771 en 1778 leidde deze graaf op vraag van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II het opstellen van de zogeheten kabinetskaart (Carte de Cabinet) van de Oostenrijkse Nederlanden, aan de hand van opmetingen en waarnemingen ter plaatse. Zijn werk leidde tot een werk van 275 kaarten van 0,90 x 1,40 m, met de hand getekend en ingekleurd, en nog twaalf delencommentaar.

Er zijn 3 originelen van bewaard gebleven: een in het Kriegsarchiv te Wenen, een in het Rijksarchief te Den Haag en een in de Koninklijke Bibliotheek van België te Brussel. Zijn naam.


Antwoord: Jozef Jean François Graaf de Ferraris (de zg. Ferraris kaarten)


 1. ZWITSERLAND

Welk overkoepelend woord gebruiken we voor de volgende 5 woorden:

"Sursilvan, Sutsilvan, Surmeiran, Putèr, en Vallader"?


Antwoord: Reto-Romaans (of Romanche of Rumantsch Grischun) (de taal gesproken in het kanton Graubünden) (het zijn de vijf varianten die samen Rumantsch Grischun genoemd worden)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina